|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Z čim čistite konice spajkalnika? |
Mokra goba |
|
80% |
[ 88 ] |
Pila |
|
1% |
[ 2 ] |
Nož |
|
1% |
[ 2 ] |
Tolčenje spajkalnika ob mizo |
|
6% |
[ 7 ] |
Drugo (napiši z čim čistiš) |
|
6% |
[ 7 ] |
Ne čistim |
|
2% |
[ 3 ] |
|
Skupaj glasov : 109 |
|
Avtor |
Sporočilo |
TECHNIC Član

Pridružen-a: Tor 31 Okt 2006 11:18 Prispevkov: 582 Aktiv.: 2.57 Kraj: Senovo
|
Objavljeno: Ned Avg 05, 2007 8:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ups, to pa nisem vedel. Sem tudi že tega ker nekaj nanesel na kakšen spoj, ki se ni hotel lepo sprijeti. Na srečo zatem spoj vedno pobrišem.
Pa je zagotovo prevodna? Bi moral kdaj zmeriti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Avg 06, 2007 9:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Za odstranjevanje kislinskih past, kot je cinol samo brisanje ni dovolj. Ostanke je potrebno oprati z topilom. Acetin, razredčilo ali podobno. Voda ni dovolj. Pasta vsebuje amonijev klorid in podobne stvari, ki počasoma razpadajo na klorovodik (HCl), ki počasi korodira bližnjo in daljno okolico.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.07 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Avg 06, 2007 11:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Elektroniki to pasto slabo poznamo, ker je ne uporabljano, se boš moral obrniti na krovce. Pa tudi tisti, ki se pečajo z centralnimi kurjavami jo uporabljajo.
Meni je poznano le, da rada povzroči pojavo mojega marsovskega žlahtnika (zeleni volk).
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TECHNIC Član

|
Objavljeno: Pon Avg 06, 2007 12:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
To pasto sem dobil od očeta, ki se je nekaj časa tudi ukvarjal z elektroniko. Če je to cinol (je najbrž strupeno?), poskušam to pasto čim manj uporabljati, ampak včasih pa vseeno ne gre brez.
Recimo pri SMD. Upore, ki so zapečateni v embalaži, se da lepo lotati. Tudi diode, oz. vse kar je v embalaži. Pri čipih pa so nogice oksidirane in skoraj ne gre brez uporabe paste. Se mi zdi kakor da je v spajki (žica) ni dovolj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Avg 06, 2007 12:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z spajkalno žico, ki vsebuje kolofonijo se da zalotati praktično skoraj vsak chip. Če je chip preveč oksidiran, da bi lot prijel, je bil vsaj pol leta zakopan v zemlji. Ali pa uporabljaš lot brez kolofonije. Škodovalo ne bi, če bi za chipe uporabil podnožja. Podnožja imajo dve dobri lastnosti:
- crknjen chip brez težave zamenjaš.
- če chip vzameš ven, lahko pomeriš napetosti v vezju brez chipa. Včasih tudi to pride prav.
Pri spajkanju se spoje segreva. Segrevanje povzroči oksidacijo spojev. Oksidiran spoj ima lastnost, da se spajka nanj ne prime. Oksidacijo se prepreči z tako imenovanim fluxom. V večini primerov se za flux uporablja kolofonija (angleško: rosin). Kolofonija deluje tako, da se razlije preko spoja, še preden se spoj segreje na temperaturo, ko se začne oksidacija. Razlita kolofonija prepreči stik kovine in kisika iz zraka. Spajka poleg kolofonije vsebuje tudi nekaj malega kemikalij, ki topijo okside, zaradi tega se lahko lota tudi nekoliko oksidirane kontakte.
Poceni spajkalne žice imajo v sredini eno samo luknjo (angleško: core), v kateri se nahaja flux (kolofonija). Ko se spajkalno žico upogiba, se kolofonija prelomi in ko lotamo z takim koščkom spajkalne žice, na mesto lotabja ne priteče dovolj kolofonije in zato dobimo slab kontakt. Zaradi tega proizvajajo lot žico z večimi kanalčki kolofonije (multicore solder). Taka žica bo vedno na mesto spajkanja dovajala dovolj fluksa in spoji bodo vedno dobri. Za lotanje SMD, kjer se porabi majhno dolžino spajkalne žice, je torej dobro imeti multicore spajko.
Kislinska spajkalna pasta se uporablja za žlebove in podobno, ker je spajkalna žica z fluksom predraga.
Jur
Nazadnje urejal/a jur Pon Avg 06, 2007 12:47 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Avg 06, 2007 12:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot je napisal Darko cin pasta NE SODI v elektronikovo delavnico. Pasta je namenjena recimo krovcem ter kleparjem pri spajkanju pločevine. V podjetju, kjer sem bil prej zaposlen, sem izjemoma posegal po njej. V delavnici je ni bilo, imeli so jo mehaniki. Potreboval sem jo, ko je bilo potrebno narediti nove priključke na akumulator električnega viličarja-prispajkati 60mm2 kabel v konosni priključek. Tam brez paste ni šlo. Kljub temeljitem čiščenju po spajkanju, so bile posledice vidne čez čas (zeleni volk)
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TECHNIC Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Pon Avg 06, 2007 12:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Spajka 0.75 ali 0.5 mm. Če je spajka tanka, jo lahko zelo fino doziraš. Če vzameš tako z več fluksa se bo še lepše spajkalo.
SMD spajka skoraj brez fluksa je grozno zoprna. Če ne zlotaš v prvo, vse pooksidira.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Pon Avg 06, 2007 4:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
TECHNIC je napisal/a: |
Katero spajko mi predlagate? |
Preberi to temo. Meni Fluitin 1532 0.5 mm zelo ustreza, pa se doziram ga lazje bolj natancno kot debelejse alternative.
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mravlcax Član

Pridružen-a: Sre 21 Feb 2007 19:19 Prispevkov: 299 Aktiv.: 1.34 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jan 16, 2008 12:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker vidim da ste se mojemu postu nasmejali, tukaj je slika masti za spajkanje....
Slowfly eni pač nimamo toliko denarja da bi kupovali malo boljše spajkalne postaje in podobno, pa tudi ni treba potem na takšen ciničen človeka zatret. Sem pa tako že veliko vezij naredil sploh SMD in delujejo BP.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
50.39 KB |
Pogledana: |
4 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Jan 16, 2008 2:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zgornje sporočilo sem premaknil v ustrezni forum, kjer je bil govor o cin pasti.
Še enkrat - razne cin paste ne sodijo v delavnico elektronika. Vsi ti zvarki vsebujejo kisline, ki sicer olajšajo spajkanje, a kvarno vplivajo na samo tiskanino, sploh če se uporablja za spajkanje SMD elementov. Le ta zaide pod element, kjer počasi "gricka" tiskanino.
Za spajkanje oz. razspajkanje SMD elementov ne rabiš drage opreme. Lepo gre že s klasičnim spajkalnikom. Kako je recino na zadnjem pikniku demostriral Darko. ***klik***
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.96 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sre Jan 16, 2008 2:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za elektroniko raje uporabljaj kolofonij.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mravlcax Član

Pridružen-a: Sre 21 Feb 2007 19:19 Prispevkov: 299 Aktiv.: 1.34 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jan 16, 2008 3:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej cin pasta stran, pa kolofonijo v roke.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.42
|
Objavljeno: Sre Jan 16, 2008 3:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Točno tako. Kolofonijo raztopiš v acetonu, ker v trdi obliki ni ravno uporabna...
Z acetonom potem tudi počistiš packarije, ki ostanejo po spajkanju
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jan 16, 2008 3:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mravlcax, ko streljaš kozle, pač ne smeš biti užaljen, če dobiš odgovor v mojem "ciničnem" stilu.
Tisto z žebljem, pa sem pred leti videl na lastne oči. Kmalu bi mi ušlo od smeha!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni