|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
spy Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43 Prispevkov: 403 Aktiv.: 1.76 Kraj: Tržič
|
Objavljeno: Sre Mar 19, 2008 11:43 am Naslov sporočila: Kateri program uporablja com port? |
|
|
Zdravo!
Danes sem zagnal Hyperterminal v WindowsihXP in mi je javil, da ne more odpreti COM porta, ker ga uporablja drug program. Poskusil sem pogledati, kateri program ga je zasedel, pa mi ni uspelo. Ok, problem sem sicer rešil s ponovnim zagonom, pa vseeno, vprašanje mi je ostalo, ki ga želim izvedeti.
Torej, kako v Windosih pogledati, kateri program zasede nek serijski COM port? Nekaj podobnega kot to naredi "netstat.exe" ali TcpView za TCP/UDP porte.
LP, Spy
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.43 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Sre Mar 19, 2008 12:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Com port zelo rad zasede hyperterminal, ki ga na silo končaš. Vsi pa vemo kolikokrat se to zgodi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Mar 19, 2008 12:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
COM port lahko zasede vakšen virtual COMport driver. Ali pa če dvakrat poženeš hiperterminal. Če ima prvi odprto povezavo, pa si na to pozabil, potem drugi ne bo delal. Zelo pogosto COM porta ne sprostijo doma napisani ali shareware in podobni programi, ki uporabljajo ta port. Če odpiranje in zapiranje ni narejeno 100 procentno po receptu, je problem skoraj garantiran.
Če se prav spomnim, mi hiperterminal ni nikoli požrl COM porta. Ravno zato ga precej uporabljam, čeprav je gravž.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spy Član

|
Objavljeno: Sre Mar 19, 2008 1:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vse to drži. Vendar mene zanima, če Windowsi omogočajo kakšno indikacijo, kateri program (task, servis) trenutno uporablja oz. trenutno "sedi" na COM portu.
V mrežnem svetu ima to enako indikacijo program netstat.exe, kjer lepo vidiš, kateri task trenutno uporablja nek TCP in UDP port.
Ali obstaja kaj takega tudi za COM serijski port?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Mar 19, 2008 2:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
To tudi pravzaprav tudi mene zanima. Načeloma nekje v sistemu je handle za COM port in bi se moralo videti, kdo ga drži. Ampak tudi če pobiješ tisto aplikacijo com port ne bo sproščen, ker port ne bo regularno zaprt. Če na primer napišeš preprosto delphi aplikacijo, ki manipulira port, pa jo z task managerjem pobiješ, aplikacije ni več, porta pa tudi ne... restart sistema.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bray Član

Pridružen-a: Sre 19 Jan 2005 23:53 Prispevkov: 327 Aktiv.: 1.38 Kraj: Vransko
|
Objavljeno: Sre Mar 19, 2008 3:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odlicen program za podobno "sraufanje" je PortMon od http://www.sysinternals.com.
Zal pa je zadeva taka da lahko prisluskujes samo portom, ki se jih da "odpret". Torej port more bit prost, ko pozenes portmon. Potem pa lahko ppazujes kaj se dogaja s portom, ko ga dolocena aplikacija/process zacne uporabljat.
Hmm....sem zdajle preveril link in ocitno je to firmo pojedel veliki M$. Skoda.
Ce kdo rabi program naj mi poslje ZS in posljem po mailu. Je pa seveda free.
_________________ I didn't know it was impossible when I did it! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bray Član

Pridružen-a: Sre 19 Jan 2005 23:53 Prispevkov: 327 Aktiv.: 1.38 Kraj: Vransko
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Mar 19, 2008 3:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
aplikacijo, ki manipulira port, pa jo z task managerjem pobiješ, aplikacije ni več, porta pa tudi ne... restart sistema. |
Ni potreben restart.
Lahko v DeviceManager-ju izbrani port Disable in nato Enable.
Deluje. Preizkušeno.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spy Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni