www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

CRT monitor prikazuje sliko v čudnem modrem odtenku

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vojnomir
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 19 Apr 2009 0:54
Aktiv.: 0.03
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 07, 2010 12:49 am    Naslov sporočila:  CRT monitor prikazuje sliko v čudnem modrem odtenku Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Na CRT monitorju starejše izdelave (pomožni računalnik, ki se uporablja bolj poredko, recimo 2 krat tedensko) imam občasne težave s prikazovanjem slike. Le ta se pojavlja v modrem odtenku, kot da bi imel vključen kakšen filter (kot je možnost pri fotografiranju z mobitelom). Stvar je predvsem moteča na začetku, ko se monitor nekoliko "ugreje" pa stvar skoraj izgine in se pojavi le občasno.
Kaj naj bi bilo narobe z monitorjem in ali se ga da/splača popraviti?
Hvala za odgovor.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matic_scetinec
Član
Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11
Aktiv.: 4.68
Kraj: Brezovica pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 07, 2010 10:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Jaz bi začel pri elektrolitih.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 07, 2010 12:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam bi samo nekajkrat izvlekel video kabel iz PC-ja oziroma Monitorja če je to možno. Če je slab kontakt lahko kakšen or RGB signalov zgubiš, pa je slika čudna.
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 07, 2010 2:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa gre le za prevladujoč odtenek modre, ali za izpad rdeče oz. zelene?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 07, 2010 2:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moje mnenje, če ni kabel, so hladni spoji na izhodni stopnji RGB stopnje, saj se ti tranzistorji precej grejejo že sami od sebe, dodatno pa jih greje še kurjava katodne cevi.
Nazaj na vrh
vojnomir
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 07, 2010 8:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naslednjič (v petek) bom poskusil s kablom, ker se mi zdi najbolj preprosta rešitev. Če pa to ne bo pomagalo, bo treba poskusiti odpreti monitor in pogledati kaj je narobe (in pri tem nič dodatnega ne uničiti). Čeprav sem sam resnično prej kot na kabel pomislil na elektrolite, če jih zadeva sploh ima (ga še nisem odpiral, tako da ne vem kako je sestavljen). Kajti težava se pojavlja predvsem, ko ga zaženem po daljši odsotnosti, s časom pa se stanje stabilizira, čeprav se občasno povrne.

Na hladne spoje pa sploh nisem pomislil. V glavnem, v petek preverim kabel, potem pa bom videl kaj bo.

MadMax, prej bi rekel, da je modra prevladujoča, kot pa da ni rdeče in zelene. Čeprav nisem prepričan, da je ta odgovor pravilen. Kakšna naj bi bila razlika? Sam imam izkušnje s fotografiranjem z mobitelom, kjer imaš možnosti sloga: barvno, črnobelo, rumenkasto, plavkasto, ... in slika pride podobno kot pri izbiri plavkasto.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 07, 2010 8:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če od blizu pogledaš zaslon, vidiš da sliko naredi kup drobnih pikic, rdečih, modrih in zelenih. Ako katerih ni, dobiš na prvi pogled niansirano sliko.
Lahko pa pogledaš logotip windowsov, pa lažje vidiš kaj je na stvari. Ali pa katerokoli barvno paleto (slikar, word, excell, ...).
Nazaj na vrh
vojnomir
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 07, 2010 9:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom preveril v petek, prej žal ne morem (fizična razdalja med menoj in dotičnim monitorjem je prevelika) in poročal. Hvala za nasvet.
Nazaj na vrh
Jernej Š.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 25 Jun 2007 23:33
Aktiv.: 0.38
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 07, 2010 10:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo!

Jaz sem imel zelo podoben problem. Rešil sem tako, da sem pocinil vse spoje na tiskanem vezju, ki je nataknjeno zadaj na katodno cev. Mrzlega spoja na oko nisem mogel najti, čeprav je bil očitno prisoten.

Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni