|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Dexboy Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46 Prispevkov: 1116 Aktiv.: 5.45 Kraj: Horjul
|
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 1:29 am Naslov sporočila: Modem, Router, Router, Switch... Windows 7... |
|
|
Torej, težava je takšna:
na enem od računalnikov sem inštaliral Windows 7 Beta (7000). Vse je super (razen tega da Skype ne deluje ), driverji delujejo super itd..
Problem pa nastane, ko računalnik priklopim na internet... Nekaj časa deluje normalno, po nedoločenem času (po tem, ko ga prižgem/resetiram) pa mi napiše "Local access only" in mi deluje samo še mreža.
Ugotovil pa sem naslednje:
1. Mrežo imam postavljeno sledeče: SiOL -> Modem -> Router (LevelOne) -> Router ((ker je v drugi hiši - doma) - SMC - router deluje le kot wireless access point ter kot switch! DHCP itd.. izklopljeno, na ta router imam priklopljen trenutni PC in na Windows XP deluje brez problema) -> 10/100 Switch (Jaht) -> Windows 7
2. Ko piše "Local access only" in vtipkam v naslovno vrstico 192.168.2.1, imam dostop do SMC-jevega routerja, do katerega sicer dostopa nebi smel imeti, ker bi moral priti na LevelOne router (kot sem že omenil, SMCjev router imam samo za access point/switch)
3. Če zaženem Windows XP na istem računalniku, bodo le-ti delali normalno.
4. Problem sem začasno rešil tako, da sem odklopil SMCjev router, kable napeljal po zraku in sem vse računalnike zvezal na switch, da imajo direktno povezavo z LevelOne routerjem v drugi hiši
Kakšna ideja kaj naj iščem na Googlu?
Kolikor vem, imajo Windows Vista enak problem... (vsaj tako mi je Google povedal, ko sem iskal pod "Local access only")
Izklopil sem IPv6, vendar ne pomaga. Zaenkrat je edina rešitev, da se odpovem wirelessu doma
LP,
Nejc _________________ Imagination is more important than knowledge.
-Albert Einstein- |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 10:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Podal si premalo podatkov. Ker imaš 3 routerje (2 uporabljena kot routerja, eden kot switch) moraš imeti 2 subneta, postavljen vsaj 2 DHCP, 2 routerja imeti na enem subnetu in na enem imeti izključen WAN.
Lepo od začetka napiši kako imaš priključeno z vsemi IP-ji, maskami in konfiguracijamo DHCP serverjev. Poleg tega bi bilo lepo vedeti tudi priklope na routerjih.
LpT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dexboy Član

|
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 10:08 am Naslov sporočila: |
|
|
mucek4 je napisal/a: |
Podal si premalo podatkov. Ker imaš 3 routerje (2 uporabljena kot routerja, eden kot switch) moraš imeti 2 subneta, postavljen vsaj 2 DHCP, 2 routerja imeti na enem subnetu in na enem imeti izključen WAN.
Lepo od začetka napiši kako imaš priključeno z vsemi IP-ji, maskami in konfiguracijamo DHCP serverjev. Poleg tega bi bilo lepo vedeti tudi priklope na routerjih.
LpT |
Pardon, je bila rahlo pozna ura ..
Tako je:
subnet na obeh: 255.255.255.0
gateway: 192.168.2.1 (LevelOne)
WAN, DHCP na SMCju je izklopljen
več povem pozneje, je zvonilo za konec ure  _________________ Imagination is more important than knowledge.
-Albert Einstein- |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.66 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 10:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Muc, 2 routerja ima. Enega kot gateway+dhcp, drugega kot AP.
Dex,
upam, da imaš dostop do obeh routerjev na različnih adresah, npr. LevelOne: 192.168.2.1 in SMC na 192.168.2.5
Izklopi UPNP na routerjih.
Sumim, da "pametni" windowsi brkljajo po switcku preko UPNP
Drugega razloga ne vidim, zakaj bi se sesipalo.
Na delujočih in na nedelujočih windowsih odpri CMD in napiši : ipconfig /all
Oboje rezultate napiši sem. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 10:22 am Naslov sporočila: |
|
|
No ja. Če zgornji text bereš, da imaš v glavi 2 routerja potem lahko vidiš dva. Drugače pa lepo piše... Router level 1, router v drugi hiši, router SMC.
Je pa res. Vsak na drug IP, izklop samodejne konfiguracije, na enem vključen DHCP. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bero Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24 Prispevkov: 268 Aktiv.: 1.31 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 11:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Local Access Only napiše Vista (domnevam da je sedmica podobna), kadar ne "vidi" DNS strežnikov.
Če ne bi niti tisto z UPNP delovalo, poizkusi z ročnimi nastavitvami na sedmici:
IP, mask, GW, DNS
IP si izberi iz nabora 192.168.2.x, pri čemer naj bo x tak, da ne boš "hodil v zelje" LevelOne ali pa SMC. Skratka, najprej poglej, kako imaš na LevelONE DHCP obseg nastavljen.
Če prideš z 192.168.2.1 na SMC, praviš pa, da je to IP od LevelONE, potem sumim, da nekaj z nastavitvami od SMC-ja ne more biti u redu. Najprej to preveri.
lp, Gašper _________________ Najbolj neumno vprašanje je tisto, ki se ne vpraša.
Nazadnje urejal/a bero Sre Mar 11, 2009 1:41 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.66 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 12:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
bero, kompliciraš še meni ni jasno, kaj je tisti L1? pa sem že precej mrež porihtal
Malo bolj laično povedano včasih prav paše... _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bero Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24 Prispevkov: 268 Aktiv.: 1.31 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 1:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
L1 - LevelONE
Sem bolj lene sorte za tipkanje
Sem popravil.
lp, G. _________________ Najbolj neumno vprašanje je tisto, ki se ne vpraša. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dexboy Član

|
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 10:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Juhuhu!
Uspelo! SMCjevem routerju sem spremenil IP naslov z 192.168.2.1 na 192.168.2.20, medtem ko ima LevelOne še vedno isti IP: 192.168.2.1
Samo ni mi jasno, kako da z XPji nikoli nisem imel tega problema?
Najlepša hvala vsem za odgovore  _________________ Imagination is more important than knowledge.
-Albert Einstein- |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 10:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dexboy je napisal/a: |
Samo ni mi jasno, kako da z XPji nikoli nisem imel tega problema? |
Ne veš zakaj? XP je zakon (proti visti in w7 seveda)
Očitno so tisti windowsi tako strahotno pametni, da kar nekaj brskajo po mreži in spreminjajo že delujoče nastavitve...
Druga varianta pa je, da se je windowsom sesula kakšna Gateway nastavitev (ker si imel 2 routerja).
Sam da dela. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dexboy Član

|
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 10:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Windows 7 ima "vgrajen" nek brskalnik, ki brska po celi mreži, išče UPNP naprave, ostale računalnike, najde celo switche in vse routerje..
Verjetno se jim je tam zataknilo
2 Routerja na istem IPju.. hehe, bi še mene zmedlo, če bi bil v mreži
Drugače pa roko na srce;
Vista me ni/ne bo prepričala
Prepričali so me pa Windows 7. Če ne najdejo kakšnih driverjev, lahko uporabiš ali driverje od Viste, v mojem primeru (touchscreen na COM portu!) pa celo od XPjev..
Zaenkrat je edina stvar, ki mi še ne deluje Skype
Pa še to verjetno samo zaradi težav z internetom, bom čez par minutk poskusil ponovno (celo VNC dela B.P. ) _________________ Imagination is more important than knowledge.
-Albert Einstein- |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljazsukljan Član

Pridružen-a: Sre 04 Feb 2009 13:54 Prispevkov: 177 Aktiv.: 0.89 Kraj: Koper - Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 11:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Samo ni mi jasno, kako da z XPji nikoli nisem imel tega problema? |
Ne veš zakaj? XP je zakon (proti visti in w7 seveda)
Očitno so tisti windowsi tako strahotno pametni, da kar nekaj brskajo po mreži in spreminjajo že delujoče nastavitve...
Druga varianta pa je, da se je windowsom sesula kakšna Gateway nastavitev (ker si imel 2 routerja).
Sam da dela. |
nene to bo to da so strahotno "pametni" _________________ carpe diem! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

|
Objavljeno: Čet Mar 12, 2009 8:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš dve naprave na istem IP-ju se dogajajo ZELO čudne stvari. Tudi linux verjetno nebi znal priti na internet. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dexboy Član

|
Objavljeno: Čet Mar 12, 2009 12:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še dobro da so XPji tako butasti, da ne ločijo dveh naprav na istem IPju  _________________ Imagination is more important than knowledge.
-Albert Einstein- |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Čet Mar 12, 2009 7:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še dobro da so XPji tako butasti, da ne ločijo dveh naprav na istem IPju |
Nobeden jih ne more ločiti, zato pa se ti je sesuvalo vse skupaj.
Razlika je v tem, da XPji niso vohljali po mreži, tako kot "napredni" windowsi. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 502 dni