www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Digitalizacija videa

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 12, 2009 9:42 pm    Naslov sporočila:  Digitalizacija videa Odgovori s citatom

Doma imam analogne video kasete posnete z kamero in bi jih rad digitaliziral. Zato bi uporabil TV kartico, ki je vgrajena v računalnik in ima video in audio vhod. Za digitalizacijo bi uporabil program WinDV. Zanima me ali bi bilo to izvedljivo?
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
bero
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24
Aktiv.: 1.31
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 13, 2009 2:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda bi bilo, vendar dvomim da z WinDV, če drži, kar piše tukaj.
Citiram:
"WinDV is a small and easy to use Windows application for capturing videos from DV device (camcorder) into AVI-files and for recording AVI-files into DV device via FireWire (IEEE 1394) interface. ..."

Ampak to sploh ni problem. Potrebuješ program, ki bo znal komunicirati s tvojo TV kartico, da boš lahko nastavil source in parametre zajema slike (resolucija, frame rate, kodek, kompresija...) in zvoka (sampling, bitrate). Če imaš XP-je lahko poskusiš z iuVCR.

Jaz sem z veliko muko prekonvertiral kako polovico svoje videoteke. Namreč, proces je zelo zamuden. Najprej zajem, ki še nekako poteka v realnem času. Tega sem naredil z iuVCR.
Ker je bilo kar precej dokumentarcev (Discovery, NGC), je temu sledilo rezanje reklamnih blokov (se izplača, saj požrejo 1/4 časa in prostora ) Evil or Very Mad Za to cut-cut montažo sem uporabil Adobe Premiere.
Pri zajemu videa je včasih nastal problem s sinhronizacijo (lip sync). Zvok je prehiteval za kako desetinko sekunde. Tudi to se komot popravi. Potem se lahko posvetiš še korekciji barv, odstranjevanju šuma, lahko kakšno sekvenco opremiš z grafiko (napisi...), itd. Če boš prvo in drugo delal upam, da imaš vsaj 25-procesorsko mašino. Mr. Green
Končni del je konvertiranje v končen format (mpeg2, mpeg4, divX), kar je pa spet zamudno. Ti pa vsaj zraven ni treba biti. Smile

Za začetek najprej naštudiraj workflow. Vzemi en kratek posnetek, recimo 1min in probavaj nastavitve (pri zajemu, pri kodiranju v končni izdelek) dokler ne boš zadovoljen z rezultatom. Pa malo se štopaj, koliko časa gre za 1min videa, da pride od kasete do končne datoteke. Wink

lp, Gašper

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 13, 2009 9:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bero je napisal/a:
Seveda bi bilo, vendar dvomim da z WinDV, če drži, kar piše tukaj.
Citiram:
"WinDV is a small and easy to use Windows application for capturing videos from DV device (camcorder) into AVI-files and for recording AVI-files into DV device via FireWire (IEEE 1394) interface. ..."

Ampak to sploh ni problem. Potrebuješ program, ki bo znal komunicirati s tvojo TV kartico, da boš lahko nastavil source in parametre zajema slike (resolucija, frame rate, kodek, kompresija...) in zvoka (sampling, bitrate). Če imaš XP-je lahko poskusiš z iuVCR.

Jaz sem z veliko muko prekonvertiral kako polovico svoje videoteke. Namreč, proces je zelo zamuden. Najprej zajem, ki še nekako poteka v realnem času. Tega sem naredil z iuVCR.
Ker je bilo kar precej dokumentarcev (Discovery, NGC), je temu sledilo rezanje reklamnih blokov (se izplača, saj požrejo 1/4 časa in prostora ) Evil or Very Mad Za to cut-cut montažo sem uporabil Adobe Premiere.
Pri zajemu videa je včasih nastal problem s sinhronizacijo (lip sync). Zvok je prehiteval za kako desetinko sekunde. Tudi to se komot popravi. Potem se lahko posvetiš še korekciji barv, odstranjevanju šuma, lahko kakšno sekvenco opremiš z grafiko (napisi...), itd. Če boš prvo in drugo delal upam, da imaš vsaj 25-procesorsko mašino. Mr. Green
Končni del je konvertiranje v končen format (mpeg2, mpeg4, divX), kar je pa spet zamudno. Ti pa vsaj zraven ni treba biti. Smile

Za začetek najprej naštudiraj workflow. Vzemi en kratek posnetek, recimo 1min in probavaj nastavitve (pri zajemu, pri kodiranju v končni izdelek) dokler ne boš zadovoljen z rezultatom. Pa malo se štopaj, koliko časa gre za 1min videa, da pride od kasete do končne datoteke. Wink

lp, Gašper

Se bom držal tvojih navodil, sicer pa tule piše drugače.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 13, 2009 10:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S programom, ki si ga predlagal mi je uspelo. Prosim, če mi poveš kje se nastavi resolucija shranjevanja in pa kako se shranjuje, saj kliknem record samo nikamor se ne shrani.
bero
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 13, 2009 7:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo Primož!

Danes sem bil ves dan z doma. Bom naredil par screenshotov zvečer.

LP, Gašper.

bero
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 14, 2009 8:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Screenshoti - 1. del

iuvcr_11.JPG
 Opis:
Začetni meni, ko se iuVCR zažene. "Name" okvirček omogoča izbiro mape, kamor se bo zajemal video. Priporočam, da to NI sistemski disk ali pa particija na istem disku kot sistem.
 Velikost datoteke:  99.29 KB
 Pogledana:  8 krat

iuvcr_11.JPG

iuvcr_10.JPG
 Opis:
"Video" tab (zavihek) omogoča izbiro naprave za zajem videa. Če TV kartice ali imena kot jo ima ta kartica v Device managerju, ni na tem meniju, potem program ne zna komunicirati s kartico in z zajemom videa ne bo nič.
 Velikost datoteke:  127.83 KB
 Pogledana:  3 krat

iuvcr_10.JPG

iuvcr_02.JPG
 Opis:
"Preview format" gumb odpre meni z nastavitvami kompresije, zajema barv, resolucije in števila sličic na sekundo
 Velikost datoteke:  191.89 KB
 Pogledana:  4 krat

iuvcr_02.JPG

iuvcr_01.JPG
 Opis:
Enako "Capture format" gumb.
 Velikost datoteke:  192.22 KB
 Pogledana:  4 krat

iuvcr_01.JPG

bero
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 14, 2009 9:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Screenshoti - 2. del

Glede izbire kodeka (slika 06): Izbira je kompromis med kvaliteto in velikostjo datoteke. Če je kvaliteta posnetka na VHS nivoju, je nesmiselno izbirati npr. uncompressed. Tudi direktno kodiranje v divX ni smiselno, če se bo video kasneje še obdelal in potem še enkrat stisnil v končni divX.

Glede izpuščenih slik (dropped frames - slika 08) To je največji problem, ki se lahko zgodi (navadno posledica prepočasnega diska). Zato je pripoločljivo imeti ločen disk za A/V zajem, izklopiti servise, ki naključno šarijo po diskih (defrag, antivirus,...) in nasploh pustiti kišto pri miru ko se zajema video.

iuvcr_03.JPG
 Opis:
"Crossbar" gumb odpre meni z nastavitvami glede A/V vhodov. "Enable Preview" odpre okno s sliko, kot jo v tistem trenutku zajema kartica.
 Velikost datoteke:  244.66 KB

iuvcr_03.JPG

iuvcr_05.JPG
 Opis:
"Audio" opcije. Slider omogoča nastavitev nivojev glasnosti. Treba je poslušati posnetek, ko ga zajememo na disk, ker indikator včasih laže in "zabija" avdio.
 Velikost datoteke:  404.71 KB
 Pogledana:  2 krat

iuvcr_05.JPG

iuvcr_06.JPG
 Opis:
Izbira kodeka. Odvisna je od kodekov, ki so inštalirani na samem sistemu. Nekateri pridejo že z XP-ji, drugi z gonilniki od kartice, tretje lahko sam dodaš.
 Velikost datoteke:  390.14 KB

iuvcr_06.JPG

iuvcr_08.JPG
 Opis:
Ko začnem z zajemom, preview okno izgine. Pomembne podatke dobim iz "Info" zavihka, predvsem ali je kaj izpuščenih slik (dropped frames).
 Velikost datoteke:  154.26 KB
 Pogledana:  5 krat

iuvcr_08.JPG

iuvcr_09.JPG
 Opis:
Kadar imam podatek o trajanju videa˝, je "Capture timer" zelo koristna stvar, ker mi ni treba sedeti ob računalniku, na katerem med zajemom itak ne morem počesti ničesar.
 Velikost datoteke:  436.77 KB
 Pogledana:  7 krat

iuvcr_09.JPG

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 14, 2009 5:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za slikce. Applause Zanima pa me zakaj mi za vsako resolucijo napiše eror video pa se normalno shranjuje? Kakšno kompresijo pa mi priporočaš?
bero
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 14, 2009 7:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Hvala za slikce. Applause Zanima pa me zakaj mi za vsako resolucijo napiše eror video pa se normalno shranjuje? Kakšno kompresijo pa mi priporočaš?

Tudi če daš 768x576? 25fps. Shocked Daj naredi screenshot od napake.
Kompresija: DV kodek je neka "srednja žalost" ampak, če ti je kvaliteta vhodnega signala na VHS nivoju, potem bo tudi čisto u redu. DV video ti je sedaj namreč delovni format. Video ti je digitaliziran v .avi datoteko. Za izhodni (končni) format, je to še vedno prevelik bitrate (12GB/h). Za izhodni (končni) format imaš glavne in najbolj razširjene opcije: mpeg2, divX, H.264

lp, Gašper

dyfan
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54
Aktiv.: 2.95

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 29, 2009 12:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz bi rad spravil en VHS video na disk, vendar nimam TV kartice, USB adapter se mi pa ne splača kupovati (stane ~30 €), ker ne vem, če ga bom še kdaj rabil.

Ali obstaja še kakšna DIY varianta za to, pa da pri tem ne izgubiš kvalitete posnetka?
Potreben program bi verjetno lahko kje dobil, muči me le vprašanje, kako povezati VHS predvajalnik z računalnikom.

Hvala za morebitne namige in lep dan.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bero
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 30, 2009 6:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brez hardvera ne bo šlo. Imaš mogoče kakšno grafično kartico, ki ima tudi video-in?
Drugače pa malo pobrskaj po spletu, digitalizacijo ti opravijo v različnih studijih, ki se ukvarjajo z videoprodukcijo ali pa na kakšni lokalni televiziji.

lp, Gašper

jospeti
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 12:14
Aktiv.: 0.72
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 30, 2009 9:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš digitalno kamero bi lahko digitaliziral z njo.
Nazaj na vrh
dr.1m
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30
Aktiv.: 2.13
Kraj: Goriška Primorska

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 30, 2009 11:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda. Ampak to ne gre z vsako.
Samo dražje DV kamere z AV in.

dyfan
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54
Aktiv.: 2.95

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 12:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žal nimam niti kartice z video-in niti kamere.
Sem se pozanimal v foto studiu. Cena je taka, da se pri pretvorbi treh kaset v DVD pokrije investicija v hardver (USB adapter v Con***u). Če ne bo šlo drugače, bom pač moral kupiti to.

LP
Nazaj na vrh
mcride
Član
Član

Pridružen-a: Tor 27 Okt 2009 22:36
Aktiv.: 4.12
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 12:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res ti je najceneje in najbolje kupiti ta usb adapter, poglej po ebayu, se najdejo tudi za 40-50€...pa imaš potem mir za vekomaj, pa lahko zajemaš še iz kaj drugega, recimo tv, playstation,xbox....

lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni