www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Težava z usmernikom
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jerny
Član
Član

Pridružen-a: Čet 17 Apr 2008 11:27
Aktiv.: 1.98
Kraj: Dravograd

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 7:50 pm    Naslov sporočila:  Težava z usmernikom Odgovori s citatom

Imam problem z usmenikom http://www.electronics-lab.com/projects/power/003/index.html in sicer izdelujem voltmeter, katerega sem imel priključenega na drug izhod trafona, nakar pride pri volmteru do kratkega stika zaradi predolgih žic! Sponke za merjenje pa sem imel priključene na usmenik. Regulator je pretopilo. Po mojem je preko mase stekla napetost na usmernik. Kako so lahko v nevarnosti druge komponente naprimer adc? vezje: http://www.hopsasa/f/2g/IM/1Fh0UT5m/voltmeter.png Varovalko imam samo pred transformatorju. Prišlo pa je tudi do okvare zgoraj navedenega usmernika in sicer na priključnih sponkah ne da več nobene napretosti, po hitrih meritvah sem ugotovil da napetost na gladilnem kondenzatorju še obstaja. Katere komponente so najverjetneje skurjene in kako naj drugič varujem oboje da nebi prišlo do podobne situacije. Prosim za pomoč.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
gregzy87
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48
Aktiv.: 3.32
Kraj: Okolica Vrhnike

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 11:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zaradi predolgih žic? Shocked Pomoje zaradi neizoliranih žic. IC2 je pretopilo? Pri usmerniku je najbrž šel kakšen tranzistor pa mogoče še kakšen OPAMP.
Torej, če sem prav razumel usmernik + V-m ne delujeta več?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2009 12:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimivo, da ti je uspelo skuriti usmernik.
Ali je nastavitev (omejitev) toka z P2 delovala ?
Je Q4 ustrezno hlajen ?
Pri usmerniku preveri Q4, Q2, R7, R16, R15 in U2.

V-meter narejen po objavljeni shemi ne more delovati.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Marjanp
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28
Aktiv.: 1.16
Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2009 12:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@jerny

Na lab. usmerniku najprej poglej močnostni trasistor.
Res čudno, da ga je odneslo. Zato preveri če deluje tokovna omejitev.

Ostale tvoje razlage ne razumem.

Upam, da ne boš zameril.
Napetost je prisotna ali pritisnjena. Poznamo tudi padec napetosti - bistveno za razumevanje.

Ti si napisal napetost teče. Takšna stvar me pa tako zmede, da ne vem kaj si imel v mislih.
(teče tok npr.)

Še enkrat brez zamere, prosim.

LP
Marjan
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.21
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2009 5:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Voltmeter mi deluje jako čudno:
- izvedba napajanja uC
- izvedba regulacije kontrasta LCD zaslončka
- reset vezje
- in nenazadnje tudi priklop merjene napetosti.

pa še sem verjetno kaj izpustil

Je to sploh preverjena shema?
Nazaj na vrh
jerny
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2009 6:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vezava mi na protobordo deluje! na plošči pa zanekrat še ne!
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2009 6:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jerny je napisal/a:
Vezava mi na protobordo deluje! na plošči pa zanekrat še ne!

Vezava česa?

Forum ni telegraf, kjer ti zaračuajo vsako črko.

Napiši razumljivo, bo mnogo lažje pomagati, tudi ti boš hitreje ali vsaj bolj verjetno prišel do željenih odgovorov, na vprašanja, ki te mučijo.
Nazaj na vrh
jerny
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2009 7:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zgoraj omenejno vezje voltmetra mi na protobordu deluje, na tiskanem vezju pa za nekrat še ne, ker je prišlo do kratkega stika in je stopilo regulator LP2950, sedaj me pa zanima kako so v nevarnosti druge komponente na vezju voltmetra?
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2009 7:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na to, da se je scvrl napetostni regulator, je zelo verjetno šlo rakom žvižgat tudi vse ostalo.

Vzrok uničenja regulatorja je najverjetneje napetost iz drugega vira na njegovem izhodu , ki je bila ali višja od 5V ali negativna. Eno ali drugo je dovolj za uničenje preostalega čiperaja.

Sicer pa, kaj ti brani odmontirati uničen regulator in vezje priklopiti na nek drug stabiliziran vir 5V napetosti (čez varovalko ali upor, da se ne bo v primeru okvare preveč kadilo)?
Nazaj na vrh
jerny
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2009 9:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri regulatorju je prišlo v kratek stik izhod in masa! Ali je lahko v nevarnosti tudi lcd?
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2009 9:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jerny je napisal/a:
Pri regulatorju je prišlo v kratek stik izhod in masa! Ali je lahko v nevarnosti tudi lcd?

Se pravi si vezje počohal z napetostjo iz laboratorijskega usmernika.

V tem primeru vsekakor. Ampak ne zaradi kratkega stika, ampak malo prej, ko je usmernik "dobavil" napetost vezju V-metra. Ta je zakurila regulator in zelo verjetno še vse ostalo. Enak rezultat se bo zgodil tudi, če navitji transformatorja nista galvansko ločeni ali je prišlo do preboja med njima.

Najdi drug stabiliziran 5V usmernik in priklopi V-meter. Mogoče imaš izjemno veliko srečo in je najprej odpovedal regulator in tako zbil napetost in ni prišlo do uničenja ostalih komponent. Vendar ob opisu škode na lab. usmerniku zelo dvomim v ta scenarij.
Nazaj na vrh
ljudsko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19
Aktiv.: 5.65
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 29, 2009 4:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

Tudi jaz sem izdelal usmernik po tem projektu: http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=3764

Ampak je nekje v vezju napaka. Sedaj pa nevem, kaj bi lahko bilo. Ko sem vezje priklopil na gretz in trafo (24V ac), se mi je začel upor R15 nenormalno pregrevati. Začelo se je kaditi iz njega in postal je čisto potemnjen. Sumim napako v delu vezja z operacijskim ojačevalnikom IC2, ker je tudi postal zelo vroč. Tudi po tem, ko sem ga zamenjal z drugim, se je pregreval. Izmeril sem tudi napetost na izhodu. Na začetku mi je ves čas kazalo 24V, ne glede na to, kako sem nastavljal trimer in potenciometre. Po drugi meritvi, ko sem zamenjal IC2, mi je kazalo 7V. Trimer sem med merjenjem nastavljal, ampak se napetost ni bistveno spreminjala. Potenciometer P1, sem nastavil na čisto ničlo in sem meril, hkrati pa nastavljal trimer, ampak brez sprememb na multimetru. Po nekaj sekundah merjenja, se je iz upora spet začelo kaditi. Katere bistvene napake bi lahko tukaj podčrtal? Je pa res, da je vse skupaj spajkano dokaj površno, ker sem na vezje nanesel enormno veliko kolofonije. Napake težko vidim s povečevalnim steklom, ker je vse zamazano. Razmišljam o novi izdelavi vezja, vendar bi rad najprej vse preizkusil, če bi se dalo rešit ta zmazek.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 29, 2009 4:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prvo odstrani kolofonijo, z acetonom ali izopropilnim alkoholom Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.50
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 29, 2009 4:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne lomi si živce ,naredi novo tiskanino! Škoda iskanja napak,če praviš da si površno spajkal.
Marjanp
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28
Aktiv.: 1.16
Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 30, 2009 8:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@ljudsko

Preveri:
- Q2. D10, močnostn-i/e trasistor/je.

D10 je lahko narobe obrnjena

Transistorji prebiti ali priklopljeni, kot da so prebiti.

Po moje se IC2 in R 15 grejeta zato ker ne moreta znižati napetosti na B Q2.

Toliko sem na hitro razbral iz načrta.

Poročaj prosim.

LP
Marjan
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 1 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni