www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

DIY Zvonec z zvokom civkanja ptica
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
MuadDib
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Mar 2009 2:04
Aktiv.: 0.21
Kraj: Kamnica (MB)

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 18, 2009 12:29 am    Naslov sporočila:  DIY Zvonec z zvokom civkanja ptica Odgovori s citatom

Pozdravljeni!!

Rad bi si naredil zvonec, ki oponasa civkanje ptica!

Vem da je to ze zelo stara zadeva (kolegica je imela tak zvonec ze pred cca 20 leti), vendar pa se do sedaj nisem nikjer nasel nobenega nacrta za tak zvonec.

Po dolgem iskanju sem nasel nekaksen nacrt z dvema transformatorjema, vendar pa nikjer nisem nasel kaksna sta ta dva trafota.

Iscem pa seveda 9 voltno razlicico, saj imam ze 9 voltno napajanje narejeno in speljano na tipko.

LP, BB

k18-Bird bell.doc.pdf
 Opis:
Do sedaj najden nacrt

Download
 Ime datoteke:  k18-Bird bell.doc.pdf
 Velikost datoteke:  300.61 KB
 Downloadano:  35 krat

Stvar deluje pa noben teoretik ne zna razlozit zakaj...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.01
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 18, 2009 12:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Transformatorja sta iz starih tranzistorskih sprejemnikov. Bom malo poiskal po mojem "skladišču". Nič ne obljubljam, mogoče pa....

Malo še išči pod namenskimi IC-ji. Nekaj takega, opisano v tej temi.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
upor_nik
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Jan 2009 13:00
Aktiv.: 2.25
Kraj: vipavska dolina

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 18, 2009 11:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav, --

Ja, pred skoraj 30 leti je obstajal en IC, ki je bil namenski sound generator.
Slišal je na ime SN 76477. Ne vem pa če je še dobavljiv. Pray

program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.32
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 18, 2009 1:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko pa uporabiš kak snemalnik/predvajalnik čip, o tem sem jaz spraševal v tej temi. Lahko posnameš poljuben zvok in ga potem predvajaš ob pritisku na tipko, en tak zvonec je naredil tudi Silvo.

Nekaj informacij o dobavljivosti:

ISD2560 je najboljši in najenostavnejši za uporabo, vendar zelo drag Confused Potem sta tu CODEC TP3054 in TP3057, dokaj poceni. Verjetno najboljši bi bil Si3000, ki je poceni in dober.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
MuadDib
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 18, 2009 2:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovor in ideje, vendar pa jaz ne grem po liniji najmanjsega odpora, ampak me zanima prej vezje z diskretnimi elementi kot pa s cipi.

zraven tega pride kolikor jaz vem se tukaj do tega efekta, da civka dokler tipko drzis, potem pa se civkanje upocasnjuje.

ali se motim?

ok... Branez... glede trafotov... ko bi vsaj vedel kaksne karakteristike imata! jih ze nabavim... ali pa kje dobim... Wink

LP, BB

Nazaj na vrh
ferdo
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10
Aktiv.: 1.49
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 18, 2009 2:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imel sem izvedbo, narejeno z dvema astabilnima multivibratorjema... Podobno, kot sirene, ki smo jih leta nazaj izdelovali... Bom poiskal po mojem arhivu, če je še kje shema.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
MuadDib
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 18, 2009 5:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok... ugotovil sem da je na izhodu v bistvu navaden trafo ki se uporablja v starejsih radiih kot izhodni trafo (zal se nisem uspel najt Sad).

zdaj me pa zanima ali lahko tisti trafo, kjer je izkoriscen le primarni del zamenjam z nekaj ovoji?? saj bi eksperimentiral, sam nimam opreme doma (mam v sluzbi)..

LP, BB

Nazaj na vrh
štef
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 18 Okt 2009 13:12
Aktiv.: 0.02
Kraj: celje

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 18, 2009 9:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelo star načrt ampak deluje. Točno po tvoji zahtevi.

Doc2.doc
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Doc2.doc
 Velikost datoteke:  124.5 KB
 Downloadano:  55 krat

Nazaj na vrh
program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.32
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 18, 2009 9:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In to vezje da ven zvok čivkanja ptiča Shocked Zanimivo Think Je to res zvok čivkanja ali nek "elektronski" zvok, ki naj bi bil podoben zvoku čivkanja?
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.97

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 19, 2009 6:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem tudi jaz hotel nekaj podobnega za moje dete narediti, dobro da je nekdo drug vprašal. Ali ni bilo to narejeno tudi brez transformatorja... ? Čeprav, kolikor se spomnim, sem takrat pobral vse transformatorčke....

Vem pa da niso bili potrebni germanijevi tranzistorji, ker smo jih takrat pobirali iz odsluženih Iskrinih plat...
Nazaj na vrh
MuadDib
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 20, 2009 2:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hmnja... zanimivo civka... na nek cudn trafo pa slusalko od telefona... sam... kje bi pa lahko kupo primern trafo za 8 ohmski zvocnik?? ker nekak v svojih radiih ne najdem Sad

Nazaj na vrh
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.46
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 20, 2009 2:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

off topic:

na hitro sem prebral "zvonec z zvokom crkavanja ptiča" Very Happy in si mislil: "Le kdo bi si to poželel!?" No, ko sem še enkrat pozorneje prebral, je bil pomen drugačen Smile
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MuadDib
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 21, 2009 5:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hmm... se eno vprasanje!

Nasel sem en star radio, pa me zanima ali je tale trafo, ki je vrisan v nacrtu mislen tisti mali medfrekfencni trafo, ki ima na vrhu obarvan vijak?? Velikosti cca 10mmx10mm visine cca 13mm??? Namrec tam so barve rdeca, rumena, crna in bela!

Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.01
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 21, 2009 5:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne, ti trije so medfrekvenčni transformatorji. V takšnih starih sprejemnikih morala (naj bi) biti še dva mala NF transformatorj, ki sta miniaturizacija "velikih bratov". Wink

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MuadDib
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 21, 2009 6:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hmm... mogoce najdem v kaki stari radio uri?? bom pogledal jutri Very Happy

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 1 Ur