www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Home-made UZ čistilec
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.31
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 23, 2009 5:00 pm    Naslov sporočila:  Home-made UZ čistilec Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Ultrazvočni čistilci postajajo vse bolj popularni, saj so praktični in (dokaj) učinkoviti za različna čiščenja in elektronikom velikokrat olajšajo delo (sploh pri čiščenju TIV).
Problem pa je ta, da so malo boljši (oz. taki, da imaš nekaj od njih) UZ čistilci precej dragi, zato sem prišel na idejo, da bi si ga naredil doma.

Strica Googla sem že vprašal za kak načrt takšnega čistilca, na žalost mi ni izpljunil nobene sheme ali česar podobnega, samo nekaj splošnih podatkov. Izvedel sem recimo, da UZ čistilec deluje na frekvenco 15-400kHz.
Ramišljal sem, da bi naredil nekakšno enostavno verzijo iz NE555 in piezo kristalov/zvočnikov. Doma imam 7 kosov piezo "zvočnikov" premera 35mm, tista keramika nalepljena (nevem točno) na sredi je premera 25mm. Lahko bi jih uporabil, mislim, da bi z njimi dobil precejšnje "nihanje" tekočine. Zanima me, če bi šlo to izvesti z NE555? Sicer pa je dobrodošel vsak drug predlog, shema, načrt, ki bi deloval.

Hvala za odgovore in predloge.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.93
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 23, 2009 5:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tu je načrt

Shema UV čistilnik.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  90.12 KB
 Pogledana:  75 krat

Shema UV čistilnik.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.41
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 23, 2009 7:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da bi kaj uporabnega naredil iz tistih majhnih piezov ni za računati. Takole na uč, 5l UZ čistilnik, ki ga najdeš v delavnicah in laboratorijih ima približno 150W pri 30-40kHz. V tako kopel brez težav vtakneš roko pa te samo malo ščemi po koži. Če vtakneš notri odprto plastenko z Radensko, jo imaš čez par trenutnov na stropu Mr. Green
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 23, 2009 8:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

andrejj: Vidim, da imaš shemo narisano v Eaglu. Ali lahko pripneš .sch datoteko, da je ne rabim prerisovati po nepotrebnem? Trafo je najbrž 230/2*18V, 1A? Od koliko do koliko kHz pa gre to vezje, in ali bi lahko namesto enega piezota vezal recimo 5 piezotov vzporedno?

piroman: Hmm, piezoti so kar močni, drugače pa - kaj pa naj uporabim?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.80
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 23, 2009 8:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj če ne veš kaj delaš lahko narediš več škode kot koristi.
(povzetek vsega kar sem mislil napisati Mr. Green )

andrejj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 23, 2009 8:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To nisem narisal.Je na forum španski.Sem že poskusil,pa ni šlo.
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.19
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 23, 2009 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rahlo dvomim, da se bo iz te sheme izcimila boljša rešitev kot je nakup najcenejšega uz čistilca v diskontu.

Namreč v tistih iz diskonta, je piezo element napajan s precej višjo napetostjo (transformatorja ni, tranzistorji so visokonapetostni).

In v vsakem primeru rabiš ustrezen piezo element, razni piskači to niso.

Še nekaj informacij.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 23, 2009 9:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa če bi tak čistilec poiskusil narediti z NE555 ali pa z AVRjem, kateri bi preko MOSFETa vklapljal piezote (vse naenkrat, vsakega preko svojega MOSFETa). Če bi ga naredil z AVRjem bi imel tudi možnost prikazovanja frekvence (sicer pa to ni tako pomembno, bi raje z NE555, je enostavneje).

Sicer pa @piroman, sem na hiterco piezota preko MOSFETa priključil kar na PWM izhod ATmege32, ki je nastavljen na 7,2kHz. Piezota sem dal v kozarec vode (2dcl) in zraven moj prst. "Ščegetanje" se je čutilo na ~2-3mm, dlje ne. Sicer pa je bil piezo na 5V, verjamem pa, da bi ga lahko priključil tudi na 12 ali več.
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.01
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 23, 2009 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
.....In v vsakem primeru rabiš ustrezen piezo element, razni piskači to niso.
Še nekaj informacij.
Si pa vztrajen. Ne čitaš?

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 23, 2009 10:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Branez je napisal/a:
Azrael je napisal/a:
.....In v vsakem primeru rabiš ustrezen piezo element, razni piskači to niso.
Še nekaj informacij.
Si pa vztrajen. Ne čitaš?

Saj čitam... Confused Kaj pa je oz. kako pa se reče temu "ustreznemu piezo elementu"?
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 23, 2009 10:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razni piskači to niso.
Tretjič!
Jutri stopi v dolino in kupi gotovo banjico v nekem do supermarketov. Bolj pametno!
Whistle

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 23, 2009 10:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Branez je napisal/a:
Razni piskači to niso.
Tretjič!
Jutri stopi v dolino in kupi gotovo banjico v nekem do supermarketov. Bolj pametno!
Whistle

Dobro, bom razmislil o tem.

Samo še nekaj: Eni UZ čistilci imajo tudi možnost nastavljanja frekvence. Po podatkih iz Wikipedije naj bi ta bila od 10kHz do 400kHz.Katera frekvenca je najboljša oz. kakšna je sploh razlika pri čiščenju z drugačno frekvenco? Se drugačne materiale čisti z drugačno frekvenco?
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 24, 2009 7:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Branez strinjam za nasvet.Sam sebi sem svetoval pojdi kupit in sem kupil.Prej sem poskusil na preizskusni plošči pa je tako majčkeno dajal mehurčke.In še eno iz ameriške revije pa tudi ni v redu.
Nazaj na vrh
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 24, 2009 11:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da bom jo tudi jaz kar kupil.

Sem malo iskal za "ne piskačnimi piezo elementi" pa sem ugotovil, da če bi delal home made bi rabil nekaj takega (70W), takega (80W), ali pa takega (1kW).
Vendar če kupim 70W piezo za 36€ ali pa 80W za 29€, se moram potem še vseeno matrati z banjico, elektroniko, itd (čeprav to ni tak problem). Se mi res bolj splača kupiti že narejenega.
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 24, 2009 11:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, končno!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 13 Ur