www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Soft start- mehki zagon

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.68
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 12, 2010 9:25 pm    Naslov sporočila:  Soft start- mehki zagon Odgovori s citatom

Pozdravljeni.
Potreboval bi soft start, pa sem pri iskanju shem prisel v zadrego.
Nasel sem sheme ki so primerje za napajanje do najvec 30V.
Jaz imam napajanje +-50V DC, ter 12A toka.
Poleg tega mi ni jasno cemu sluzi tisti rele na shemi?
Ali je vse odvisno od releja?
Ali ima krmilna stran manjso napetost kot krmiljena?
Hvala

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 12, 2010 9:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Poleg tega mi ni jasno cemu sluzi tisti rele na shemi?

Pri velikih DC porabnikih imaš za greatzom ponavadi baterijo kondenzatorjev. Ko je naprava izklopljena so prazni. Ob vklopu se poskušajo čimprej napolniti ter tako potegnejo precej velik tok (Q=C*U) v tistem Q so amperi. Ker je varovalka dimenzionirana na obratovalno moč napajalnika je ponavadi veliko prešibka in zato brez soft starta pregori.

Tako dodaš soft start. Neko vezje z relejčkom odklopi direktno linijo do kondenzatorjev in tako prepreči preobremenitev. V tem času pa polniš počasi kondenzatorje preko serije močnih uporov po kondenzatorski krivulji. Kondenzator potegne tok vendar je padec napetosti na uporih velik in kondenzator se le počasi polni pri tem se upori močno segrejejo P=I**2*R.

Sedaj ko so kondenzatorji skoraj polni je razlika med U na liniji in U kondenzatorji manjša (krivulja se na vrhu poravna - čeprav na kondenzatorjih je napetost za koren iz dva večji kot na liniji ) Sedaj lahko začneš uporabljat kondenzatorje in ti ni treba več kurit uporov zato jih kratko skleneš z releje. Tako ni več na npr ojačevalcu tistega slavenga peak-a.

Za 30V prilagodiš upore ter napajanje releja in paziš da je dimenzioniran za dovolj velik tok

start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.68
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 13, 2010 12:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uau celi roman. Najlepsa hvala. Bolsa razlaga kot profesorjeva.
Very Happy

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni