www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

ali obstaja merilnik oz. indikator za akumolator
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jure1712
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 19 Jul 2011 16:45
Aktiv.: 0.05
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 19, 2011 5:05 pm    Naslov sporočila:  ali obstaja merilnik oz. indikator za akumolator Odgovori s citatom

Pozdravljeni..sem povsem nov na forumu in se obracam na vas za pomoc in resitev problema. namrec na vikendu imam dva akumolatorja moci 120Ah 12v. zanima me sledece ali obstaja kaka naprava kako bi zmeril koliko sta se polna oz. ali obstaja kak indikator, da bi ga enostavno prikolpil na akumolator in mi ta kazal koliko je se do spraznitve...(da ne bi vsakic skakal z violtamperom in meril moc). seveda ce se da to kje kupiti...ter se eno vprasanje..kaksen panel soncne celice bi rabil za polnjenje akumolatorja moci 120Ah v in pa seveda, če bi moral poleg biti tudi regulator polnjenja(da ne bi prenapolnil akumolatorja)

zahvaljujem se vam za odgovore in resitev za mojo tezavo.

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.94

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 19, 2011 5:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Akku - karkoli je pod 12V je prazen.
Nazaj na vrh
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.57
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 19, 2011 5:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Neobremenjen Pb accu in 12V = polni, nujno!
Nazivno obremenjen accu 10,8V = prazen.
Ni pa pametno prazniti accu do 10,8V. Sam poizkusil. Brick wall

Za polnjenje acuu pa. Poišči malo. Smo že kar nekaj o tej temi napisali.
Pred vsem pa naredi bilanco predvidene porabe!

1 x na 14 dni nekaj LED prižgat je čisto nekaj drugega kot 1 x na 14 dni vključiti hladilnik in TV.

Bo šlo?

Drugače napiši kaj priklapljaš in koliko časa. (poraba v W nas zanima). Računaj vsaj s 50% rezervo za (domače) obratovanje.

jure1712
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 19, 2011 5:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja stvar je taka, na vikendu sem enkrat na teden...za casa bivanja imam prizgan radio(70W) obcasno prizgem kaka luc(redko)...imam pa konverter ki mece iz12v na 220v...rad bi se izognil globokemu praznjenju in v ta namen me zanima ce obstaja kaka naprava za zananje koliko se je aku spraznil da bi ga pravi cas odklopil in dal za napolnit.
Nazaj na vrh
watts
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 17:59
Aktiv.: 2.36
Kraj: Knežak

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 19, 2011 6:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš količkaj pameten pretvornik, bi se ti ta mogel izprazniti ob 11V. Če ne, bi lahko naredil vezje, ki ti ga izklopi ob 11V. podobna vezja se uporabljajo v avtomobilih za izklop luči, radia, klime/ventilatorja,... Če pride napetost nekje na npr 11.2V. zakaj le te porabnike? da ostanejo radijske postaje v spominu in da lahko še prižgeš avto kasneje (ne odklopijo kontakta).

Pa mimogrede, preseli se iz Butal. Smile
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.16
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 19, 2011 6:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšen radio pa je to, ki ima 70 W porabe?

Še tisti na lampe kurijo precej manj.

Za radio, TV in ostalo podobno kramo, ki obstaja v 12 V varianti, uporaba 230 V 50 Hz naprav te vrste preko pretvornika, je za opisan primer, nesmiselna.

Energije v akumulatorju je zelo malo in je trapasto to energijo tratiti še za gretje pretvornika.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jure1712
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 19, 2011 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bi lahko dobil nacrt za vezje, ki ga omenjas spodaj(watts)....bi sel povprasat v ics elektroniko.

lp
Nazaj na vrh
watts
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 19, 2011 9:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shemo sem enkrat videl na internetu, ampak takrat ni bilo pameti za jo shranit na lokalni računalnik... Evil or Very Mad Brick wall Brick wall
Car/camper battery life saver

Stvar je narejena tako, da ko je napetost na določeni meji preko releja odklopi porabnike. Po moje ne bi moralo bit težko, verjetno z kakim tranzistorjem, ki drži rele odprt, in variabilnim preduporom na Gate, ki določi mejo, kdaj se tranzistor zapre. Stvar krmili dalje le še rele, ki ti odpira/zapira dovod/odvod iz baterije.

Ko najdem shemo, jo definitivno prilimam sem! če ne za druge, pa zase Smile

PS: ko to uštimaš, naslednjič ko ne dela žarnica, preglej najprej baterijo, ne žarnic. Mr. Green
Nazaj na vrh
jure1712
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 19, 2011 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mogoce se eno vprasanje...sem iskal na forumu podatke oz.prejsnje debate glede soncnih panelov oz. celic...in sicer koliksno moc celice bi rabil da bi napolnil akumolator 120ah, je pa res da imam v poletnih casih sonca na pretek recimo 13ur..
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.86
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 19, 2011 9:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Bi lahko dobil nacrt za vezje, ki ga omenjas spodaj(watts)....bi sel povprasat v ics elektroniko.

Išči "low battery (voltage) disconnect". Npr nekaj takšnega.

watts je napisal/a:
verjetno z kakim tranzistorjem, ki drži rele odprt, in variabilnim preduporom na Gate, ki določi mejo, kdaj se tranzistor zapre.

OK, zdaj pa naštudiraj:
Katera vrsta tranzistorjev ima G krmilni priključek in kolikšen tok teče v G?
Na kaj vpliva predupor na G priključku, če je Igs=0, ali zanemarljivo majhen?
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12
Aktiv.: 5.61

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 19, 2011 9:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://gorum.ca/lvdisc.html

Na zgornjem linku je veliko opisano.
Nazaj na vrh
watts
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 19, 2011 10:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

int47 je napisal/a:
watts je napisal/a:
verjetno z kakim tranzistorjem, ki drži rele odprt, in variabilnim preduporom na Gate, ki določi mejo, kdaj se tranzistor zapre.

OK, zdaj pa naštudiraj:
Katera vrsta tranzistorjev ima G krmilni priključek in kolikšen tok teče v G?
Na kaj vpliva predupor na G priključku, če je Igs=0, ali zanemarljivo majhen?

Ok, pardon da nakladam vse z glave mislil sem torej tisti priključek ki odpre tranzistor, da tok steče skozi, in sem sklepal na vse to, od tod tudi tisti "verjetno".
Da ne bom smetil teme, prilagam najdeno shemo ter se opravičujem za šalabajzerizem, ki je pri modifikaciji za tvoj primer nastal.

Vezje pod določeno napetostjo, določeno z variabilnim uporom, izklopi rele, ponovni vklop celotnega sistema pa je možen z gumbom.
Ne pozabi na varovalke!!!

odklop.jpg
 Opis:
Vezje za odklop
 Velikost datoteke:  159.5 KB
 Pogledana:  22 krat

odklop.jpg

Nazaj na vrh
jure1712
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 20, 2011 9:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gospodje, hvala vam za te izcrpne odgovore Razz
Nazaj na vrh
karkoli
Član
Član

Pridružen-a: Sre 08 Sep 2010 20:53
Aktiv.: 0.52
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 20, 2011 9:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če sem bil dovolj pozoren se mi zdi da nihče ni omenil indikatorja uporabnosti oziroma napolnjenosti akumulatorja v obliki zamaška za celico.

Ko se vidi zelena označba je še dovolj poln. Kakšne barve je označba ko je prazen ne vem , ker še ga nikoli nisem toliko izpraznil.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.56
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 20, 2011 9:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

karkoli je napisal/a:
Če sem bil dovolj pozoren se mi zdi da nihče ni omenil indikatorja uporabnosti oziroma napolnjenosti akumulatorja v obliki zamaška za celico.

Ko se vidi zelena označba je še dovolj poln. Kakšne barve je označba ko je prazen ne vem , ker še ga nikoli nisem toliko izpraznil.

Tole je merjenje gostote elektrolita in morda nekoliko bolj zanesljivo od merjenja napetosti.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni