www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Nočno slikanje IR
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
xfce
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Jul 2011 8:06
Aktiv.: 3.07

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 09, 2011 7:59 pm    Naslov sporočila:  Nočno slikanje IR Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

S PIC-em brezžično krmilim fotoaparat (brezžičen PIR senzor + 433mhz daljinec). Tako lahko ponoči slikam divjad in ostala živa bitja.

Sedaj imam pa vprašanje, glede nočne osvetlitve. Kako lahko rešim nočno osvetiletev?

Za sedaj sem iz fotoaparata odstranil IR filter, da je le ta bolj občutlijv na to svetlobo. Kakšna valovna dolžina led diod je najbolj primerna? Kolikšno moč potrebujem za osvetlitev nekje 5-10m daleč?

Kakšne so karakteristike LED diod, bi lahko kotatkotrajno recimo delček sekunde spustil veliko večji tok, za boljšo osvetlitev?

Hvala, Andrej

Nazadnje urejal/a xfce Tor Avg 09, 2011 8:58 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
xfce
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 09, 2011 8:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ali, pa če kdo ve za kakšen fotoaparat, ki ima night shot funkcijo?

Zelo tudi iščem primeren digitalc za mojo napravico. Rad bi širokokoten objektiv, dnevno in nočno slikanje in zelo bi mi prav prišlo, če se objektiv ne bi zlagal. Zato, ker je potem večji čas od zaznave gibanja do prve fotografije..
Nazaj na vrh
BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.28
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 09, 2011 8:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Night shot ima večina sony fotoaparatov.

TA SUHI ŠKAFEC PUŠČA. Saj ni tako težko, no!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.59
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 09, 2011 9:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

od NightShot funkcije ni nobene koristi.
Če svetlobe ni, je pač nima od kje vzet.
Ena "rešitev" nightshot je pri videokamerah, ki imajo vgrajeno IR ledico.

Mislim da je vseeno katere IR LED daš. Lahko pa poskusiš s parimi različnimi, koliko se jih vidi skozi aparat.
Glede kratkotrajne obremenitve vse piše v datasheetu.
Nekatere lahko celo do 1 A. Seveda za zelo kratek pulz.

Če vključiš "nočni" program na aparatu, bo podaljšal čas ekspozicije, kar ti nič ne koristi, če bodo LED prižgane le delček sekunde.
Predlagam, da aparat nastaviš na M ali S funkcijo in nastaviš čas zaslonke le malo daljši od pulza skozi LED.

xfce
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 09, 2011 11:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
od NightShot funkcije ni nobene koristi.
Če svetlobe ni, je pač nima od kje vzet.
Ena "rešitev" nightshot je pri videokamerah, ki imajo vgrajeno IR ledico.

Sony aparati majo res night shot funkcijo. Prednost tega je, da fotoaparat umakne IR filter in veliko bolje zaznava svetlobo iz diod.

Bom pobal različno valovno dolžino in bom videl katere so najbolj učinkovite. V dokumentacijah res piše, da prenesejo velike tokove za zelo kratek čas. Bomo videli kaj bo iz tega Smile Najtežje bo vrjetno še sinhronizirati zajem slike in osvetlitev. Mogoče bi iz fleša lovil signal za proženje.

Hvala Smile
Nazaj na vrh
xsyt
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19
Aktiv.: 6.46
Kraj: Slov.Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 10, 2011 2:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem naredil nekaj poskusov z IR LED moči ranga okoli 10W in na WebCam, ki sem jih odstranil IR filter. Zadeva je kar super delovala, videlo ce je cca 100m po travniku (IR diode so imele reflektor). Kot zanimivost je to kako ta svetloba prodre skozi človeško telo. Za kaj bolj resnega pa si omisli kakšno HID lampo in ustrezen filter zanjo; http://www.dealextreme.com/p/microfire-k1-850nm-ir-filter-11445 - sicer malo slab primer, ampak recimo!

Tista NightShoot funkcija na kompaktnih digitalnih fotoaparatih pa je ponavadi (vsaj meni znano) le program, ki drži zaslonko dlje časa odprto, da zajame več svetlobe senzor. Kar pa pomeni da je povsem neprimerno za fotografiranje živali, kot ti praviš.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.02
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 10, 2011 1:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DX ima dobre 3W IR LED diode (850 nm). Te se v temi še malo vidi (rdečo brljenje), če želiš popolnoma "nevidne", moraš iskati 940 nm - je pa tako, da više ko greš, slabšo imaš občutljivost na tipalu.
Pri uporabi NIR osvetlitve moraš poleg tega, da odstraniš ir-cut filter, tudi upoštevati, da je valovna dolžina občutno drugačna in moraš ostrino nastaviti na novo pod temi svetlobnimi pogoji (če boš ostrino nastavil podnevi, slika na NIR ne bo ostra!).

LP, Gregor

Carko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 15 Apr 2011 1:40
Aktiv.: 2.60
Kraj: KP

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 12, 2011 2:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Tista NightShoot funkcija na kompaktnih digitalnih fotoaparatih pa je ponavadi (vsaj meni znano) le program, ki drži zaslonko dlje časa odprto, da zajame več svetlobe senzor. Kar pa pomeni da je povsem neprimerno za fotografiranje živali, kot ti praviš.
Pri Sonyevih (vsaj recimo pri DSC-V1), je preklop na NightShot odmaknil IR filter pred senzorjem in vklopil IR ledico.

Citiram:
Pri uporabi NIR osvetlitve moraš poleg tega, da odstraniš ir-cut filter, tudi upoštevati, da je valovna dolžina občutno drugačna in moraš ostrino nastaviti na novo pod temi svetlobnimi pogoji (če boš ostrino nastavil podnevi, slika na NIR ne bo ostra!).
Na objektivih so večkrat še dodatne označbe za focus shift za infrardečo fotografijo:
Nazaj na vrh
xfce
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 13, 2011 1:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem!

Carko je napisal/a:
Pri Sonyevih (vsaj recimo pri DSC-V1), je preklop na NightShot odmaknil IR filter pred senzorjem in vklopil IR ledico.

Bo držalo, ravno ta fotoaparat sem dubil v roke, super deluje nightshot funkcija. Se sliši kako odmakne IR filter.
Kar mi ni všeč je to, da ni širokokoten oziroma ima majhen zorni kot. To mi vsekakor ne pride prav, namreč pri slikanju na senzor ti hitro objekt uide iz vidnega polja.

aly je napisal/a:

Mislim da je vseeno katere IR LED daš. Lahko pa poskusiš s parimi različnimi, koliko se jih vidi skozi aparat.
Glede kratkotrajne obremenitve vse piše v datasheetu.
Nekatere lahko celo do 1 A. Seveda za zelo kratek pulz.

sem pogledal imaš prav, sedaj malo testiram različne možnosti, da vidim pri čem bom najbolj uspešen.

@Carko Hm, nekako mi ni jasno zakaj je ta zamik med vidno in IR svetlobo? Tudi sam sem opazil, da moj kompaktni fotoaparat ne zna več izostriti podnevi.

Recimo, na tej strani opisuje za zrcalno refleksni fotoaparat, tukaj mi je jasno zakaj je treba fokus spremeniti. V ir filtru se tudi lomi svetloba.
http://ir-photo.net/ir_mod.html
Ampak pri kompaktnem fotoaparatu si predstavljam, da ko svetloba ves čas pada na slikovni senzor in izostri tako, da gleda, da je slika najbolj kontrastna?

Ali je še kje hakej, da se IR svetloba drugače obnaša?
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.02
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 13, 2011 12:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja - ima pač drugačno valovno dolžino (daljš0, >850 nm) in se zato lomi nekoliko drugače.

Če bi bil človek "picajzelj", bi to opazil že, če bi nastavil fokus pri modri/vijolični svetlobi (kratka valovna dolžina), nato pa spremenil svetlobo na rdečo (ta ima najdaljšo valovno dolžino - vidno)..

LP, Grega

xfce
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 14, 2011 10:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem malo pozabil, da je lomni količnik tudi odvisen od valovne dolžine.

Za enkrat bom imel vedno odstranjen IR filter in nameščen RGB filter in uporabljal IR fleš in to je to. Malo sem sprobaval in mi deluje super, sedaj čakam na IR LED-ice.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 14, 2011 10:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor je meni znano je lomni količnik določen za določeno snov in pač tak je, ker je to konstanta in ni odvisen od valovne dolžine.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.39
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 14, 2011 10:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne bo držalo. Lomni količnik različnih stekel v odvisnosti od valovne dolžine:

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 14, 2011 11:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vzamem nazaj. d'oh!
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Carko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 15 Apr 2011 1:40
Aktiv.: 2.60
Kraj: KP

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 14, 2011 11:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravno zaradi tega pojava nastanejo recimo kromatske aberacije na posnetkih...
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni