www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

TV Gorenje - barve?
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
galex4
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Apr 2008 18:27
Aktiv.: 2.18

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 02, 2009 5:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bom kar izkoristil to temo, doma imam tv star 22 let, do zdaj je delal brez problemov zdaj naenkrat pa so barve postale zelo čudne in sicer namesto zelene je rdeča, namesto rdeče je modra, namesto modre pa zelena.

Sumim, da je nekaj narobe z čipom njegovi podatki so na tej strani http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/25059/STMICROELECTRONICS/TDA3562A.html, na katodni cevi so tranzistorji ok.

Kje še drugje lahko iščem napako

podatki tv-ja:

GORENJE
tip: BTV 864
model: ORBITER
letnik 1987
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.78

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 02, 2009 6:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obstaja verjetnost hladnih lotov na tiskanini, ki je na katodni cevi. Preveri tudi trimerje tam.
galex4
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 02, 2009 6:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

preveril sem oboje, ni hladnih lotov pa tudi trimerja sta ok

barva pa se itaq ne spremeni neglede v katero skrajno lego obrnem trimerja

kakšne morajo biti napetosti na pinih za barve RGB?

Za rdečo je zraven napisano 12V in toliko je tudi na čipu, le za modro in zeleno ne vem. Izmeril sem pri obeh enako nekje okrog 4,7V
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.96

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 02, 2009 6:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se okrog barvnega dekoderja (4.43MHz) kaj dogaja, zna zamešat barve, sploh pri slabšem vhodnem signalu.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.15
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 02, 2009 8:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da bi bilo bolje, če moderator novo vprašanje in odgovore, ki sledijo, premakne v novo temo. Grundig in Gorenje ni eno in isto.

Nazaj na topic.

Če se ne motim, je to K11 sašija (2 pokončni tiskanini).

Pripenjam shemo:

KORTING 11 CHASSIS 42668 TV SM.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  KORTING 11 CHASSIS 42668 TV SM.pdf
 Velikost datoteke:  7.46 MB
 Downloadano:  35 krat

Nazaj na vrh
KlavdijC
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26
Aktiv.: 7.87
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 03, 2009 12:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha to so že stare ampak zadnji pojem kvalitetnih kibul tevejčkov Wink . Zna biti rgb TDA 3562 ..če so tranzistorji,potencijometri in rc elementi na plati katodne cevi ok. Imam nove še dva ali tri take čipe katero dvomim da bom še potreboval. Enega lahko šenjkam
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 03, 2009 1:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

K11 je imel (po spominu, ne da se mi brskat po shemi) v tistem delu trimer 470 Omega . Zamenjaj ga (ne meri, zamenjaj).
Nazaj na vrh
galex4
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 03, 2009 4:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:
K11 je imel (po spominu, ne da se mi brskat po shemi) v tistem delu trimer 470 Omega . Zamenjaj ga (ne meri, zamenjaj).

na katodi cevi sta oba 1k Omega

svetovali so mi, da naj še premerim ntk(ptk) upor za razelektrenje
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.15
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 03, 2009 6:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Trimerja menjaj, ne meri. Sta mi pri nasledniku K11, G2 preveč časa žrla živce.

Katastrofa od barv, ko je šel pokrov dol, slika odlična. Pokrov nazaj, slika odlična, deko na luknje za hlajenje, da stvar skoraj zakuha, trepljanje, fen, ni važno kaj, TV dela kot nov.

Čez en mesec ponovi vajo s demontiranjem/montiranjem pokrova in spet dela.

Po dveh ponovitvah te vaje sem pomenjal trimerja na tiskanini na podnožju CRT in sedaj je že 4 leta mir, TV pa dela vsak dan po nekaj ur.

Ti Gorenje TV so zelo kvalitetni, še najslabši so trimerji zato, če v sklopu, ki ne dela pravilno, so vgrajeni trimerji in ni nič očitnega narobe, menjaj trimerje tudi, če na inštrumentu izgledajo čisto OK.

Citiram:

Reče se razmagnetenje. In mislim, da ni to, saj bi v primeru, da razmagnetenje ne dela, dobil cele površine, ki bi izgledale kot, da je nekdo polil čez eno barvo in mesta, kjer bi bile barve še normalne. Lahko bi rekel mavrična slika, pri tebi, če je opis točen do zamenjane barve na celotnem ekranu.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 03, 2009 7:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

galex4 je napisal/a:
MadMax je napisal/a:

na katodi cevi sta oba 1k Omega

V mislih sem imel RGB dekoder, torej del okrog 4.43MHz kvarca, kar sem omenil dva posta nazaj, in 3562, ki ga je zeus omenil post pred mojim...
Nazaj na vrh
galex4
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 03, 2009 10:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

se je izkazalo, da je kriv ntk(ptk) upor, ki skrbi za razelektritev ekrana, že ko sem ven potegnil ploščo, ki je malce težko dostopna je bila že okrog tega elementa malce "zažgana". In ko sem snel ohišje tega elementa so iz njega podli delci materialna iz katerega je sestavljen.
Nazaj na vrh
KlavdijC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 03, 2009 11:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Super..kot sem dejal, je potrebno temeljito opisat napako jedrnato in točnejši bo odgovor.Če bo kar pa mislim da bo kar kmalu..ker ima tv že toliko let naj ostane v spominu ta post. Kajti prvo kot prvo po toliko letih ptc crkne 90 posto.to se pozna ko je ekran obarvan kolobarsko kot tarča v sredini po svoje,v kotih po svoje. Ko pa se pojavi problem barv in po menjavi ptc ne bo bolje so naslednja napaka trimerji,sledijo tranzistorji z rc elementi na ctrju, nato kmalu rgb in rc elementi okoli njega. Dvomim da jo boš še popravljal..če pa jo boš drži se teh nasvetov. Orbiterke so res kvalitetne bile..vidiš še danes dela Wink . Upam da bo deloval ti še dolgo
Nazaj na vrh
galex4
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 03, 2009 11:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vsaj upam da bom dobil te stare elemente, ker ta pnk(ntk) ima plastično ohišje
Nazaj na vrh
KlavdijC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 04, 2009 12:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To pa ni panike. To v tvju so vglavnem ptkji. Imajo nespremenjene v novih tvjih še danes. So element ,ki je enak od philipsa,sonija,ei -niša..itd. Stakni en tv ali kompjutrsk monitor in ga frcni ven. Ne glej ohišja in tisth cifer.Tvoj ima tri nogice ali je bel ali črn ni važno. Hte prodaja nove. Povej prodajalcu za ptc za razmagnetovanje z tremi priključki ker v njem je dvojni upor in to je to.Brez pridganja po nekih kodah.. Ptc pa res..maš srečo.Enaki po karakteristikah v večinoma vseh tvjh Smile
Nazaj na vrh
KlavdijC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 04, 2009 12:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

AJA ko boš dajal kakega rabljenega v plato ga rahlo potresi pred ušesom..Če slišiš v njem kak šum ta ni siguren.Če pa nič iz njega ne ropota ga pokni not. Nov je pa nov. So pocen
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni