www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Primerjava temperature in pogoj

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bojan.stanic@gmail.com
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 29 Nov 2012 16:02
Aktiv.: 0.01
Kraj: Deskle

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 01, 2013 1:39 pm    Naslov sporočila:  Primerjava temperature in pogoj Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Malo z lenobe malo zaradi premalo znanja Anxious .

Sprašujem namreč ali se je že kdo ukvarjal s primerjavo dveh temperatur. Rad bi izdelal neko enostavno elektroniko ki bi primerjala dve temperaturi in dala pogoj za preklop releja. Sam sem si zamislil nekako dva delilnika napetosti z ntk uporom ali kaj podobnega, operacijskim ojačevalnikom (komparatorjem) na izhodu pa bi preko tranzistorja krmilil rele. Vse skupaj na recimo 12V, temperaturno območje cca 0-100 'C.
Pogoj: če je temperatura1 manjša od temperature2 je recimo tranzistor odprt opratno pa zaprt. Seveda je zaželena tudi histereza za par stopinj C. Temperature niso določene. Tako, da je edini pogoj da je T1<T2=1 T1>T2=0. Temperatura je lahko npr T1 20'C, T2 25'C tranzistor odprt ali recimo pri T1 50'C in T2 55' tranzistor odprt.

Če se je kdo s tem že ukvarjal bi prosil za nasvet, da ne bi sam odkrival tople vode.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 01, 2013 2:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S tem se je že marsikdo ukvarjal. Skoraj vsakdo, ki je sam delal sončne kolektorje za toplo vodo.

Tisto, kar ti iščeš, se imenuje "diferenicialni termostat". Lahko poiščeš na googlu tudi v angleščini. Zna narediti vse, kar ti želiš. Če seveda razumem tiste tvoje pogoje.

Tudi na našem forumu se je o tem že marsikaj govorilo, tudi jaz sem ga že izdelal (več komadov)... Edinole tvoja aktivnost na forumu te bo basala, preden boš kako shemo videl...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bojan.stanic@gmail.com
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 29 Nov 2012 16:02
Aktiv.: 0.01
Kraj: Deskle

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 12, 2013 11:38 pm    Naslov sporočila:  Za tiste ki boste tudi iskali Odgovori s citatom

Jaz sem seodločil za to varianto stestiral in dela ok. Za razliko sem uporabil LM324, ker sem ga pač že imel. Zraven sem si izdelal še indikacijo za zalogovnik. Obe shemi delujeta zadovoljivo. Applause

differential_thermostat.gif
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  differential_thermostat.gif
 Velikost datoteke:  8.6 KB
 Downloadano:  33 krat

Zalogovnik.gif
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Zalogovnik.gif
 Velikost datoteke:  12.89 KB
 Downloadano:  28 krat

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni