www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

rtc

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
SevenOfNine
Član
Član

Pridružen-a: Ned 07 Feb 2010 23:22
Aktiv.: 0.17
Kraj: Maribor - Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 26, 2010 11:36 am    Naslov sporočila:  rtc Odgovori s citatom

Zanima me ali se da z pic-om naredit točno uro... sam sem jo naredil s prekinitvijo pa na dan zamuja za 6 sekund... da prekinitev deluje na določen čas sem preveril v simulatorju od mplaba, možno je da sem kaj spregledal, ker nisem pisal direkt v asemblerju

Obstajajo tudi čipi z RTC, katere kaj uporabljate? pa koliko so kaj cene, jaz sem neki našu pa je v hte kar drag... dražji od uC

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 26, 2010 11:46 am    Naslov sporočila:  Re: rtc Odgovori s citatom

SevenOfNine je napisal/a:
Zanima me ali se da z pic-om naredit točno uro... sam sem jo naredil s prekinitvijo pa na dan zamuja za 6 sekund... da prekinitev deluje na določen čas sem preveril v simulatorju od mplaba, možno je da sem kaj spregledal, ker nisem pisal direkt v asemblerju

Obstajajo tudi čipi z RTC, katere kaj uporabljate? pa koliko so kaj cene, jaz sem neki našu pa je v hte kar drag... dražji od uC

lp

Seveda. Oscilator mora biti izveden s kristalom. Najbolje kar "urnim" 32.768khz. V koliko se uporablja za časovno bazo prekinitev kakega timerja, potem je potrebno izračunati čas v katerem se prekinitev izvede. V prekinitveni rutini pa seveda delati ustrezno korekcijo timerja.

Eden iz med RTC čipov je PCF8583

digital
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Jun 2008 23:11
Aktiv.: 1.22
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 26, 2010 11:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa tale ?. rtc
Jih bom v kratkem nekaj naročil.
Nazaj na vrh
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 27, 2010 1:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kupi le čip in naredi vezje, saj ni tako težko. Poleg tega, pa lahko narediš RTC na PICu tako, da uporabiš dva oscilatorja. 1. za sistemsko uro, 2. za RTC, le PIC, ki to omogoča moraš vzet. Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 27, 2010 9:50 am    Naslov sporočila:  meni Odgovori s citatom

Meni je bolj simpatičen od mikrokrmilnika ločen rtc v čipu, bodi to PCF8583 ali DS1307. Zakaj?

Če je pravilno vezan in ima svoj lastni akumulatorjček, obdrži informacije tudi ko mikrokrmilnik ponovno programiraš. Tako ti ni potrebno ob vsakem popravljanju programa ponovno nastaviti startni datum in čas.
Nazaj na vrh
SevenOfNine
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 27, 2010 2:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem kupil PCF8583, ker je cenejši od DS1307.

Sem pa malo računal:
V tem datašit, sem našu da je stabilnost frekvence pri 25 stopinjah +-50 ppm. Izračunal sem da se kristal zmoti v eni periodi za 0,0025 ns. V eni sekundi pa naredi 20000000 period, kar pomeni da je pogrešek na sekundo +-50 us, kar se mi zdi veliko. Na dan pride to 4,32 s. Na leto 26 minut.
Torej je možno da je kriv kristal?

32.768kHz valjasti, mali, ki so ponavadi v urah iz praška, pa v compu na matični je tudi tak Very Happy. Ta pa ima stabilnost +-20 ppm. In pogrešek v sekundi +-20 us, kar je bolje.

Zanima me kaj je v bolših urah noter Smile
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 27, 2010 2:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Natančnost zavisi od točnosti kristala, ne glede na to, a je izvedba le z mikrokontrlerjem ali pa se uporablja še kak "pomožni" čip. Tudi tisti pomožni čip namreč potrebuje clock. Kot je napisal zgoraj Vilko, namenski čipi imajo nekaj prednosti. Sami upravljajo s koledarjem, urami, minutami, sekundami. S tem glavni procesor precej razbremeniš. Običajno imajo tudi nekaj lastnega pomnilnika. Poraba je minimalna, tako, da se da brez težav zagotoviti pomožno napajanje, če glavno vezje slučajno ni vključeno. En gold cap bo zadostoval za delovanje par dni. Kristalni oscilator lahko tudi malo popravljaš, če mu dodaš en spemenjiv kondenzator. (glej tipično aplikacijo za PCF8583 - na enak način lahko to izvedeš pri mikrokontrolerju.)
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.42

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 27, 2010 9:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

32.768kHz valjasti, mali, ki so ponavadi v urah iz praška, pa v compu na matični je tudi tak Very Happy. Ta pa ima stabilnost +-20 ppm. In pogrešek v sekundi +-20 us, kar je bolje.

Hmm... klik?

Če hočeš še kaj bolj preciznega, pa TCXO uporabi...

jp
Član
Član

Pridružen-a: Ned 25 Jul 2004 13:22
Aktiv.: 0.94

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 28, 2010 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

32.768kHz valjasti, mali, ki so ponavadi v urah iz praška,

Zanima me kaj je v bolših urah noter Smile

V boljših urah lahko vidiš enako ali manjšo velikost (quartz crystal - kremenčev kristal) z enako f.

V kolikor je na razpolago ustrezen tester kristalov lahko med množico kristalov z enako nazivno (f), npr. 32.768 kHz ugotoviš, da nihajo več ali manj z različno (f) v (+) ali (-) od nazivne f.
Pri potrebi (ali želji) natančnega delovanja oscilatorja se iz množice kristalov najde kakšen, ki ne odstopa od nazivne f, če se ne najde, se za uporabo vzame kristal z malo višjo f.

K kristalu se za oglasitev oscilatorja na željeno (f) veže ustrezen nastavljivi C. Po oglasitvi se ta nastavljivi C lahko odstrani. Na osnovi nastavljene izmerjene kapacitivnosti nastavljivega C, se na mesto nastavljivega C veže C (keramika - pozitivna lasnost - veliko frekvenčno področje, majhen faktor izgub, zelo velika kapacitivnost na prostorninsko enoto, velik temperaturni koeficient), ki ima enako kapacitivnost v testu nastavljivega C.
Npr. za oglasitev oscilatorja za takt ure je lahko odstopanje točnosti ure na koledarsko leto le nekaj sekund .

lp! jp
Nazaj na vrh
SevenOfNine
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 01, 2010 1:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj bi lahko uporabil za tester? Hamegov cunter? To bi si lahko izposodil. Samo kapacitivnost sonde mi bo verjetno vplivala na rezultat...
Nazaj na vrh
searider
Član
Član

Pridružen-a: Sre 09 Apr 2008 23:12
Aktiv.: 0.33
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 12, 2010 8:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako doseči s 32.768kHz kristalom z uC natančnost 2s na leto?

lp
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 12, 2010 8:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Teško Cool
Težava je, ker vsi kristali niso popolnoma točni, pa tudi s časom se jim (sicer malenkostno) spremeni frekvenca.

gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.42

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 12, 2010 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

2 sekundi na leto znese 0,063 ppm. Potreboval boš nekaj z vsaj tako točnostjo...
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni