www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

pomoč pri regulaciji prezračevanja - strela
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
anx
Član
Član

Pridružen-a: Ned 29 Sep 2013 23:40
Aktiv.: 0.08

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 01, 2013 11:19 pm    Naslov sporočila:  pomoč pri regulaciji prezračevanja - strela Odgovori s citatom

Lep pozdrav,

prosil bi vas za pomoč pri regulaciji prezračevanja z rekuperacijo.
Problem je nastal ko je v sosednjo hišo zadela strela in je očitno preko dovodnega ventilatorja, ki vleče zunanji zrak v hišo še meni skurilo del glavne enote.
Prosil bi vas, če je mogoče ugotoviti oz kako določiti elemente ki jih je strela pokurila?
Vem da je verjetno to nemogoče brez načrta oz sheme vendar vseeno se obračam na vas v upanju da mi ni treba kupit kompletne plate.
Do sedaj sem ugotovil da je skoraj vsa verjetnost da je odkurilo le napajalni del ki ga vidite na sliki spodaj.
Dva modra sta kondenzatorja, na katerih se je še videlo katera sta, tretji pa je meni neznanka. mislim da bi moral biti varistor ali nekaj takega ker je na tiskanini poleg njega oznaka V1.
Drugo pa je dušilka oz. ne vem kaj je to in nimam pojma kako bi vedel oz. določil njene lastnosti.

Spodaj prilagam sliko v upanju da mi lahko pomagate Very Happy

SLIKA PREZRAČEVANJE.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.02 MB
 Pogledana:  35 krat

SLIKA PREZRAČEVANJE.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
anx
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 01, 2013 11:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa še ena slika brez elementov

SLIKA PREZRAČEVANJE 2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.61 MB
 Pogledana:  20 krat

SLIKA PREZRAČEVANJE 2.jpg

Nazaj na vrh
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.07
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 01, 2013 11:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koristno bi bilo, če bi slikal še spodnjo stran vezja. Predvidevam, da ti je odneslo nekaj bakrenih povezav na tiskanem vezju.

LP

anx
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 01, 2013 11:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

evo slika druge strani pod elementi

SLIKA PREZRAČEVANJE 3.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.53 MB
 Pogledana:  5 krat

SLIKA PREZRAČEVANJE 3.jpg

Nazaj na vrh
GUMY
trgovec

Pridružen-a: Sre 22 Sep 2010 11:03
Aktiv.: 2.71
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 02, 2013 8:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je bil problem samo v odstranjenih elementih (kratek stik), bi sedaj zadeva morala delovati.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70668.79

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 02, 2013 8:18 am    Naslov sporočila:  Re: pomoč pri regulaciji prezračevanja - strela Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.46
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 02, 2013 8:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot si že sam ugotovil, je varistor. Na njem je napisan tip. oz. uporabiš lahko 275V, delati mora pa tudi brez njega, le zaščite nimaš več. Kondenzatorji so verjetno preživeli - izmeri in po potrebi zamenjaj. Tuljava L1 je proti motnjam, eno navitje je vezano zaporedno na fazo, drugo navitje pa zaporedno na nulo. Verjetno je ostalo celo, to lahko enostavno zmeriš.

Priklopi na napetost in izmeri, ali dobiš na sekundarju transformatorja napetost. Če ja, potem je velika verjetnost, da zadeva deluje, sicer pa poglej najprej primar, nato pa naprej po napajalnem delu (grec, stabilizator napetosti....).

anx
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 02, 2013 5:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Transformator sem že preveril in deluje.
Kondenzatorje že imam nove, varistor pa je kolikor razumem element ki ima na vezju funkcijo varovala?
Tuljava pa nažalost ni preživela strele, vendar ne vem z katero bi jo zamenjal?
Na zadnji strani tuljave je le odtisnjeno - 43 TS

Prilagam še link od http://www.conrad.si/PLOSCNI-VARISTOR;-S14K250-Epcos.htm?websale8=conrad-slowenien&pi=500663&ci=SHOP_AREA_17428_5441530
varistorja ki sem ga dobil na internetu. Bi bil pravi?
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.99
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 02, 2013 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Varistor mora biti primerne napetosti (275VAC), velikost pa določa njegovo zmogljivost. Če kupiš takšnega, ki ima enake mere bo zelo verjetno ustrezen.

Dušilko odstrani in nadomesti z dvema žičkama, za začetek, da ugotoviš če zadeva še deluje. Tudi varistorjev, kot so že napisali ni treba kupovat pred tem.

piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.40
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 02, 2013 8:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred kratkim sem za tasta popravljal elektroniko plinskega bojlerja, ki ga je dobila strela. Poleg varistorjev je odneslo edino še graetz. Kot so ti svetovali, pusti varistorje, mostiček čez tuljavo, da vidiš ali se da zadevo oživet.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.51
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 02, 2013 8:34 pm    Naslov sporočila:  Re: pomoč pri regulaciji prezračevanja - strela Odgovori s citatom

Torej, v glavnem so ti za začetek napisali, kaj moraš storiti (odstraniti varistorje, kratko sklenit tuljavo in zadevo priključit), če zadeva ne bo delala potem se bo ugotavljalo naprej.
Zanima pa me, kaj si mislil s tem:
anx je napisal/a:
....Problem je nastal ko je v sosednjo hišo zadela strela in je očitno preko dovodnega ventilatorja, ki vleče zunanji zrak v hišo še meni skurilo del glavne enote.

anx
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 02, 2013 8:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S tem sem mislil da je po vsej vejetnosti prenapetost oz. udar strele prišel iz nasprotne smeri in ne iz napajanja elektronike. Ventilator, ki vleče svež zrak v hišo sesa zrak preko cevi ki je položena okoli hiše v zemlji. Ker je osmojen tudi priklop tega ventilatorja in nič drugega ga sumim da je preko zemlje oz. cevi (vlaga) strela prišla do TIVa .
Nazaj na vrh
anx
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 02, 2013 10:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo sem naredil brike čez tuljavo in odstranil kondenzatorje ter varistor.
Priključim samo plato na napetost in dela;)
Govorim pa trenutno samo o osnovni plati, ker ne upam priključiti porabnikov (sobni regulator, ventilatorji, tipala,...) dokler nisem prepričan da ne bo še večje škode.Graetz ima na vhodu cca.30V na izhodu pa 38V enosmerne. Do tu sem testiral:)
Kaj naprej ?
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.97

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 02, 2013 11:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

anx je napisal/a:
Graetz ima na vhodu cca.30V na izhodu pa 38V enosmerne. Do tu sem testiral:)
Kaj naprej ?
Zanimivo bi bilo, če bi napisal, kakšna sekundarna napetost je navedena na transformatorju. Na drugi sliki je napis ravno v senci od dušilke.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
anx
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 02, 2013 11:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

izhodna napetost je dvakrat po 12V 5VA
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 4 dni