www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

CNC - Obnova vozička

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Gklemen
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Nov 2008 0:06
Aktiv.: 0.55
Kraj: Rogatec

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 16, 2013 7:37 pm    Naslov sporočila:  CNC - Obnova vozička Odgovori s citatom

Zdravo.

Na CNC mašini imam eden "defekten" voziček. Zanima me če se to popravit, oz kupit rezervne dele (kuglice + stransko plastiko)?

Voziček:
R165121420

Opazil sem, da imam zaradi tega vozička zelo veliko izgubo na togosti..

vozicek1.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  317.34 KB
 Pogledana:  5 krat

vozicek1.JPG

vozicek.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.08 MB
 Pogledana:  4 krat

vozicek.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.04

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 16, 2013 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni rezervnih delov, samo celi novi voziček, tukaj pa je distributer za Slovenijo
Vinkel
Član
Član

Pridružen-a: Čet 15 Maj 2008 16:55
Aktiv.: 1.14
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 16, 2013 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Krampus je napisal/a:
Ni rezervnih delov, samo celi novi voziček, tukaj pa je distributer za Slovenijo

Vse skupaj razdri in poglej kaj je narobe. Lahko da je poškodovana kakšna od kroglic, kroglice daš lahko tudi od kakšnega drugega proizvajalca, da so le istih mer in da ni poškodovana drsna površina vozička. Okvirna cena 1 kroglice je cca 10c.

PS: hm, sem šele sedaj opazil da manjka tudi stranska plastika.

Nazadnje urejal/a Vinkel Sob Nov 16, 2013 8:23 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Gklemen
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 16, 2013 8:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stransko držalo, ki drži kroglice v vozičku je "zlamano" (SLIKA 1). Kroglic v tem prekatu ni več..
Če se na kupit rezervnih delov, bom probal tega popravit.. plastiko bo treba nakak zalepit..

Kje se pa dobijo kroglice?
Nazaj na vrh
Musty
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54
Aktiv.: 7.11
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 16, 2013 9:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

3D tisk plastike? ABS ali pa Nylon bi bila morda dovolj trpežna.
Nazaj na vrh
BosniaCNC
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Okt 2011 13:41
Aktiv.: 0.19
Kraj: Zenica (BiH)

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2013 1:24 am    Naslov sporočila:  Re: CNC - Obnova vozička Odgovori s citatom

Gklemen je napisal/a:
Zdravo.

Na CNC mašini imam eden "defekten" voziček. Zanima me če se to popravit, oz kupit rezervne dele (kuglice + stransko plastiko)?

Voziček:
R165121420

Opazil sem, da imam zaradi tega vozička zelo veliko izgubo na togosti..

Prijatelju,
bilo je pametnije da si vodilice radio na način kao na priloženoj slici. Ta šina sa kućištem koje si montirao je skupa i puna plastike zbog toga što se sve proizvodi u Kini a zalepe Nemačke etikete. Kad kupuješ linearne elemente dobro razgledaj skrivena mesta jer tamo najviše ima plastike koja se vremenom istroši i gubiš kvalitet u proizvodnji. Kuglice su posebna priča i teško je do njih doći.
Pozdrav

Slika73.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.36 KB
 Pogledana:  3684 krat

Slika73.jpg

Nazaj na vrh
Pobesneli
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24
Aktiv.: 5.02
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2013 10:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz na tvojem mestu ne bi ubiral bljižnjic, ker boš verjetno zelo težko porinil vse kroglice v voziček. In tudi plastika jih ne bo več zadržala na svojem mestu.
Nazaj na vrh
smal
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Mar 2010 23:19
Aktiv.: 1.22
Kraj: Effretikon

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2013 2:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim no, saj mora biti vsakemu tehnično razmišljujočemu človeku iz te branže kristalno jasno, kakšna je razlika pri razporeditvi sil, med okroglim vodilom in tem bosch-evim na sliki, brez tega, da preveri elementarne karakteristike vodil v podatkovnem listu in da nima Kitajska nič s tem!
V času, ko sem se še ukvarjal s tem, se je dalo te kroglice kupiti na ebay-u za vse standardne dimenzije in po korakih za par mikronov večje. So se uporabljale za sanacijo krogličnih vreten, ko so dobile preveliko zračnost.
Vendar, kot je že več posameznikov predlagalo, žrtvujete denar v rangu 200-300€ in kupite originalni voziček, ter si s tem prihranite kar nekaj sivih las.
Preverite, še drugo vodilo, če ste stroj obremenjevali bolj intenzivno, da ni prišlo zaradi okvare vagončka do prekomerne obrabe na drugi strani.
Pravzaprav bi bila smiselna menjava vseh vagončkov, če je vodilo še dobro, ker bo spet problem doseči homogeno obremenitev vseh vagončkov in s tem točnost in togost stroja, če je eden nov, ostali pa že precej izrabljeni.
lp smal

Gklemen
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2013 3:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Musty je napisal/a:
3D tisk plastike? ABS ali pa Nylon bi bila morda dovolj trpežna.

Sem že tudi razmišljaj o tem.. bom probal narisat 3D model in se boma zmenla, če lahko? Vloga plastike je tako samo preusmerjat kroglice. Tu po moje ne more biti nekh pretiranih sil.

Voziček je orginal bosh in ni neka kitajska roba.. Takega sem že dobil iz ene firme, kjer so ga menjali z novim, jaz sem pa tega z veseljem vzel (oz. več sem jih dobil Smile ).
Zdaj sem začel malo več delat s cnc-jem in ugotovil, da bi bilo fajn če bi to popravil.

Ko bom imel malo več časa in nič dela na cncju bom vzel dol voziček in narisal 3d model.

lp
Nazaj na vrh
Gklemen
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 17, 2013 3:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pobesneli je napisal/a:
Jaz na tvojem mestu ne bi ubiral bljižnjic, ker boš verjetno zelo težko porinil vse kroglice v voziček. In tudi plastika jih ne bo več zadržala na svojem mestu.

Če so šle ven, bojo šle nazaj not tudi..
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni