www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Senzor za merjenje magnetnega polja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.66
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 27, 2015 8:08 pm    Naslov sporočila:  Senzor za merjenje magnetnega polja Odgovori s citatom

Živjo,

Za nek projekt moram izmeriti količino magnetnega polja, ki ga proizvede kak manjši neodimijev magnet. Zanima me kateri senzor se praviloma uporablja za merjenje takšnega magnetnega polja. Senzor naj bo čim manjši, ker bi ga moral spraviti v ohišje z omejenim prostorom. Slišal sem nekaj govora, da se za to uporabljajo "hall effect" senzorji. Sem na hitro prebrskal na farnellu in ugotovil, da večina teh podpira le digitalni izhod - torej vklop, ko je polje dovolj močno in izklop, ko polje oslabi. Želim pa izmeriti dejansko kako močno je polje in ne le ali je polje prisotno ali ne.

Nekdo mi je tudi omenil, da naj uporabim kar navadni digitalni 3-osni MEMS kompas.

Kakšni so vaši predlogi?

Hvala in lep pozdrav!

lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 27, 2015 8:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To, kar ti omenjaš, je "hall switch"- Magnet je ali ni, jakost magnetnega polja pa meri "hall sensor". No, vsaj pri slednjem je izhod odvisen od jakosti magnetnega polja.

Torej, če gledaš farnell in geslo "hall sensor", išči pod poglavjem "Hall sensors & Tranducers". Jaz bi začel pri poglavju z največ zadetki.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 27, 2015 10:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo,

Hvala ti, očitno sem jih narobe iskal. Našel sem jih pod "Semiconductors - ICs > Sensors > Hall Effect". Vidim, da jih je velika večina v obliki neke 3-pinske SIP/TO-92 in podobne komponente. Je to standardno za tovrstne senzorje? Ker sem namreč pričakoval oz. iskal nekaj, ki ima I2C izhod.

lp

gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.72
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 27, 2015 11:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar si našel je čisti standard, z malo periferije lahko zadevo pelješ na AD pin krmilnika. Če obstajajo v enostavni verziji z i2c komunikacijo ne vem, običajno gre v tem primeru za kaj bolj specifičnega, kot je enkoder ali magnetomer za zemeljsko polje, ki je sicer to kar želiš ampak je zelo občutljiv in ne vem, če boš lahko z njim meril močno polje.
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2015 5:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, vredu. Bom pa uporabil še kak ADC vmes, saj jih imam dovolj na zalogi.

Hvala za nasvete.

lp

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.81
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 30, 2015 10:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kakšno obliko magneta imaš ?
mujo
Član
Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24
Aktiv.: 3.15
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 30, 2015 2:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se ne želiš ubadati z ADC, potem kar vzami 3 osni magnetometer/kompas (kot si sam omenil), kot ga vgrajujejo v moderne naprave. Zadeva je relativno poceni in enostavna za uporabo.
Pazi le na merilno območje.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2015 12:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se bom malo poigral s temi senzorji. Kompas že imam inštaliran na enem izmed IMU-jev in ta ima I2C izhod, zato nebi smelo biti kakih težav s krmiljenjem. Imam pa tudi navaden hall senzor ALLEGRO MICROSYSTEMS A1301EUA-T (farnell cifra 1198085) in par 16-bitnih ADC-jev z I2C izhodi.

Magnet je majhen neodimijev. Gre se, da izmerim približno razdaljo med senzorjem in magnetom. Rabim samo za par cm razdalje.

lp

kranjc
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Mar 2004 20:13
Aktiv.: 0.98
Kraj: Cerknica

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2015 6:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo
sicer ne vem točne aplikacije. Par cm zna bit že kar kritično. Prit moraš čim bližje magnetu in vedno enako blizu če boš meritve ponavljal. Prav tako bodi pozoren na pozicijo magneta-polov, število polov, ...

Poglej tudi helmholtzovo tuljavo.

LP kranjc
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni