www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Active low / active high input
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marko
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14
Aktiv.: 3.18

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 04, 2014 12:47 am    Naslov sporočila:  Active low / active high input Odgovori s citatom

Živjo!

Iščem najbolj enostavno (poceni) rešitev za konfigurabilen input. Z mikrokontrolerjem bi softversko določil kakšen je tip inputa. Ali je active high ali active low. Torej na istem pinu lahko nekdo priklopi +12V ali pa 0V (masa). Če je active high bo pulldown upor na maso in se bo vklapljal z 12V, če pa active low, pa pullup na 12V in se bo vklapljal z maso. V nobenem primeru floating pin ni dovoljen. Na voljo imam samo 1 pin za branje in 1 za izbor tipa vhoda.

Ima kdo že tako rešitev?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 04, 2014 9:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
marko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 04, 2014 10:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

I2c odpade ker ni dovolj zanesljiv. Za uporabnika pa mora biti itak samo en vhod zato rabim neko bolj elegantno resitev:
Nazaj na vrh
.
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 04, 2014 10:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
marko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 04, 2014 10:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam jih 8. Lahko da je zanesljiv v kaki enostavni konfiguraciji in z 1000 razvojnimi urami.. jaz sem poskusal vse mogoce in nimam vec casa, volje in denarja za take riskantne protokole. Raje uporabljam preverjene in za industrijo razvite resitve.

Ce bi ze uporabljal i2c.. kako bi resil s tem? Uporabnik ima na konektorju samo 8 pinov za 8 vhodov. Kako bi to resil z expanderjen?
Nazaj na vrh
.
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 04, 2014 11:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
marko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 04, 2014 11:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako je. 2 na vhod.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 04, 2014 12:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

marko je napisal/a:
I2c odpade ker ni dovolj zanesljiv.

A malo kotališ buče? Od kdaj I2C ni zanesliv. Praktično vsi serijski eepromi ga uporabljajo. Najdeš ga v miljon aplikacijah, ki se uporabljajo v industriji.

marko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 04, 2014 12:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj ste se sedaj vsi obesili na ta i2c? Lepo sem povedal da imam slabe izkusnje z njim in da ne mislim vec vlagati casa v to. Lahko da je bil problem v dizajnu, lahko v cipu ali mikrokontrolerju. V bistvu je vseeno.. me pa veseli da ga vi vsi uspesno uporabljate.

Torej.. ima kdo ne i2c resitev za mojo tezavo?Smile
Nazaj na vrh
igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.26
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 04, 2014 12:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Namenskega čipa ne poznam, lahko pa uporabiš navaden 4066 in inverterje, pa z njim vklapljaš vhodne pull up in down upore. Torej, kontrolni izhod gre direktno na eno stikalo 4066, pa tudi preko inverterja na drugo stikalo 4066. Za 8 vhodov rabiš 4x4066 in 8 inverterjev (2x7404).
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 04, 2014 12:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

marko je napisal/a:
Kaj ste se sedaj vsi obesili na ta i2c? Lepo sem povedal da imam slabe izkusnje z njim in da ne mislim vec vlagati casa v to....

Osebno ne poznam kake bolj elegantne rešitve. Mogoče navedeš kake težave si imel?
Naredil sem kar nekaj aplikacij z PCF8574. Z njim nisem imel nobenih težav. Kako leto sem poganjal LCD displej na kablu dolžine ene 5m (telefonski kabel) Displej + expader na eni CPU na drugi strani. Nisem opazil nobenih problemov. Res, da je tam delal le kot izhod. Pred časom sem naročil enega microchipovega MCP23017 a ga še nisem uspel sprobat.

.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70622.17

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 04, 2014 4:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.26
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 04, 2014 5:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa saj ne rabi I2C, če pa ima dovolj vhodov na voljo.
Nazaj na vrh
marko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 04, 2014 6:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Boris.. verjem da ti verjamem Smile verjem pa tud meni da ga niti povohat nocem vec v mojih aplikacijah.. Smile je tako veliko drugih boljsih alternativ da bi bil neumen ce bi vlagal cas in razvoj v to.

Silvo.. 5m in i2c v avtomobilu je no-go se posebej ker ima vsak avto ene svoje fore. In teh for je ogromno... Ce ti je to uspelo da ni bilo tezav.. kapo dol, res. Btw, tezava zame pomeni tudi to da se linija obesi in jo moram resetirat. Pa ceprav dela po tem normalno naprej.1s glitch ko se vse skupaj postavlja nazaj je nesprerjemljiv.
Nazaj na vrh
program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.30
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 04, 2014 6:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Katere mikrokontrolerje uporabljaš?
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni