www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

TIP142: fake ali ne?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 27, 2014 4:41 pm    Naslov sporočila:  TIP142: fake ali ne? Odgovori s citatom

Situacija: TIP142 power darlington. Testno vezje: upor 11.2 ohm 100W v kolektorski veji, napajanje 12V accu. Baza je vezana na usmernik preko upora 470 ohm, s katerim dvigam napetost od nule naprej.

- kupljen v HTE: AVR tester pokaže ojačanje 113 (OK, tu smatram da ali ni sposoben prikazati tako velikega ojačanja ali pa ne prebavlja darlingtonov). Tranzistor je polno odprt pri 1.3V. Izračunan Hfe je malo pod 1000.

- kupljen na EBAY: tester pokaže ojačanje samo 24, tranzistor pa je polno odprt šele pri 1.6V. Izračun Hfe je tukaj celo malce večji - nekaj čez 1000.

Če dam upor 5.6 ohm, torej testni tok povečam iz cca.1A na ccaa.2A, so meje odprtosti 1.5V, oziroma 1.9V.

So pravi? Fake? Trgovec mi je zatrdil, da so originalni, kupil pa sem jih v thaishopetc, za 10 kosov sem dal okoli 9 USD.

V čem je finta? Oboji so proizvajalca ST.
Lahko še kako drugače stestiram? Ne bi jih rad dal v usmernik, vvse namazal s pasto, privil, sestavil, na koncu pa ne bodo v redu in ponovi vajo vse razdret...Brick wall
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 27, 2014 5:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naredi dobre fotke obeh primerkov. Zanima me predvsem tisk.
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 27, 2014 5:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo - ena slika je izpod mikroskopa, kolikor se pač vidi. Opaziti je, da je pri kitajskem rezkanje črk celo lepše kot pri HTE modelu...
lotan tranzistor je bil kupljen v HTE.

EDIT: dodane slike...
(bele packe so svetloba...)

IMG_0230a.jpg
 Opis:
Primerjava1
 Velikost datoteke:  627.77 KB
 Pogledana:  35 krat

IMG_0230a.jpg

IMG_0232a.jpg
 Opis:
Primerjava 2
 Velikost datoteke:  357.15 KB
 Pogledana:  23 krat

IMG_0232a.jpg

IMG_0236a.jpg
 Opis:
EBAY
 Velikost datoteke:  1.23 MB
 Pogledana:  9 krat

IMG_0236a.jpg

IMG_0237a.jpg
 Opis:
HTE
 Velikost datoteke:  1.28 MB
 Pogledana:  7 krat

IMG_0237a.jpg

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 27, 2014 7:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://www.circuitsonline.net/forum/view/76403
http://www.circuitsonline.net/forum/view/120595

blay44
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Dec 2010 18:17
Aktiv.: 3.42

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 27, 2014 8:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole me pa zanima. Kar ne morem verjeti. Tudi jaz sem imel probleme z max. napetostjo TIPov. Pa negativnimi 5V regulatorji, ki so "puščali", pa še kar ne verjamem.
Protonček, ni druge. Da bo zanesljivo, dva žrtvovati, v šraufštok z njim in pregledati površino kristala.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.41

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 27, 2014 8:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Probaj direkt ST vprašat, če kaj razberejo iz oznak... probat ni greh Smile
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 27, 2014 8:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, zaenkrat sem žrtvoval enega kitajca. Na sliki. Ne vem, kako velika bi morala biti rezina, ampak je, kot se vidi, cca širine nogice na širokem delu. Glede na sliko s foruma circuitsonline je kar velika, tako da ne vem...očitno bo res treba še našega uničit...

IMG_0239.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.42 MB
 Pogledana:  43 krat

IMG_0239.JPG

Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 27, 2014 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

(izjemoma ne bom popravil posta, ampak dodal novega, da se ve, da je dodana nova slika...)

Evo, sem uničil še domač tranzistor - spodaj je primerjava. Kot kaže, dobesedno uničil, saj sta oba po velikosti enaka... ali bi torej lahko sklepal da kitajc ne laže, ko trdi da niso fake-i?

Edino, kar mi sedaj še ostane je da ga dam na mejo dovoljene napetosti in od daleč opazujem, če bo ognjemet...

IMG_0240a.jpg
 Opis:
Oba odprta TIP-a
 Velikost datoteke:  2.1 MB
 Pogledana:  39 krat

IMG_0240a.jpg

Nazaj na vrh
TilenS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29
Aktiv.: 2.35

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 27, 2014 10:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preveri malo "LOT" oznako. Tam se ponavadi razbere vse od tovarne kjer je bil narejen, datum izdelave, pod katero serijo izdelave spada,...
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni