www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Temperatura svetlobe žarnice

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
promehanik
Član
Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41
Aktiv.: 2.59

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 01, 2012 9:53 pm    Naslov sporočila:  Temperatura svetlobe žarnice Odgovori s citatom

Zanima me katera temp. svetlobe iz žarnice je najbolj primerna za oči? To sprašujem ker adaptiram stanovanje in bom nabavil tudi nove varčne žarnice. Sem videl, da imajo žarnice z 2700 K (rumena svetloba) in z 4700 K (bela svetloba). Vsak prodajalec ima svoje mnenje. Verjetno je različno za jedilnico, spalnico, dnevno sobo in delovno sobo?

lp, prom
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
blay44
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Dec 2010 18:17
Aktiv.: 3.43

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 01, 2012 9:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar se mene tiče, za dolgotrajno delo rumena. Je podoba svetlobi ognja na katerega so se naši geni prilagodili Laughing

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
JTratar
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Nov 2010 21:17
Aktiv.: 1.16
Kraj: ivančna gorica

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 01, 2012 10:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ne ognja, sonce je tisto na katerega smo prilagojeni.
Sonce ima v svojem spektru najbolj poudarjeno valovno dolžino 550 nm, katero tudi naše oko najbolje zaznava.
Nazaj na vrh
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.83
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 01, 2012 11:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem si napravil na pisalni mizi osvetljavo z močnimi LED diodami temperature 3500K in moram reči da je to res najlepša svetloba za oči. Veliko bolj prijetna za oči kot navadna žarnica. (ni tako zelo rumeno oranžna, vendar ni moteče bela - je ravno prav rumenkasta). Ne utruja oči.

Zelo priporočam tako barvo.

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.81
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 02, 2012 2:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žarnice na nitko so 3200 K.

V trgovini žal prodajajo samo jajca od varčnih žarnic. Dobiš 2700 K (pobruhano rumena) in 5000 K (snežno bela). Neke vmesne variante, ki bi bila najbolj primerna, pa sploh ni. Rolling Eyes

Jaz kombiniram dve beli in eno rumeno (luster je za 3 žarnice), pa je kar v redu.

Če pa že moram uporabljati eno samo, rajši vzamem belo kot rumeno, lažje prenašam to svetlobo. Poskusi, pa boš sam zase najbolje ugotovil.
Bela je dobra za delat, brat, kuhat,... Rumena pa zgolj kot indirektna svetloba, recimo med gledanjem TVja.

geier
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2003 1:58
Aktiv.: 1.18

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 02, 2012 2:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jule je napisal/a:
Jaz sem si napravil na pisalni mizi osvetljavo z močnimi LED diodami temperature 3500K in moram reči da je to res najlepša svetloba za oči. Veliko bolj prijetna za oči kot navadna žarnica. (ni tako zelo rumeno oranžna, vendar ni moteče bela - je ravno prav rumenkasta). Ne utruja oči.

Zelo priporočam tako barvo.

zivjo,
ali lahko kako fotko svojega izdelka naredis, da kako idejo dobimo, ker tudi sam planiram nekaj takega narediti. Mogoce se ceno LEDic in kje si jih dobil.
Hvala za pomoc
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.90
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 02, 2012 3:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem si na delovni mizi v delavnici tudi predelal obstoječo lupo s svetilko (welleman), ki je v originalu imeja hladno belo 22W fluo cev. Notri sem dal 12 kitajskih toplo belih 1W ledic. S pol manjšo porabo zdaj sveti dvakrat bolj z lepšo svetlobo. LEDice sem dal na majhna hladila, ta sem pa kar prilepil na plastično ohišje s vročim lepilom. Če pogledam od spodaj ni ravno lepo, ampak saj nikoli ne gledam od spodaj LEDice so, kot rečeno, iz EBAY-a.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bojanhor
Član
Član

Pridružen-a: Sob 07 Jul 2012 16:49
Aktiv.: 0.10
Kraj: Cerklje

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 02, 2012 6:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oče je v svojo kuhinjo namontiral 5000K varčne žarnice... in ti povem promehanik, take svetlobe NOČEŠ gledat zjutraj.. zelo zelo moteče.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.90
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 02, 2012 7:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer je deloma stvar okusa, ampak jaz poznam zelo malo ljudi, katerim je všeč hladna bela svetloba. So nekateri posamezniki, a so izjeme. Večina ima raje toplo belo, ja.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
.
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12
Aktiv.: 5.64

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 02, 2012 7:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz osebno imam raje 5000K, hladno belo pri računalnikih in v delavnici. V dnevni sobi in kuhinji pa imamo toplo belo. Kot so že omenili je to stvar okusa.
Nazaj na vrh
Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 05, 2012 8:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

geier je napisal/a:

zivjo,
ali lahko kako fotko svojega izdelka naredis, da kako idejo dobimo, ker tudi sam planiram nekaj takega narediti. Mogoce se ceno LEDic in kje si jih dobil.
Hvala za pomoc

Se opravičujem, da malo pozno odgovarjam.

Imam 2 LED traka:

http://www.dealextreme.com/p/16w-3500k-950-lumen-warm-white-led-emitter-metal-strip-12-14v-65606

Tale napajalniček:

http://www.dealextreme.com/p/24v-3a-regulated-switching-power-supply-100-240v-66679

Pa še zatemnjevalnik sem si naredil z 555 timerjem.

Vse je zmnotirano na enem 3mm aluminijasti pločevini cca 100cm*12cm, katerega sem zarobil 12mm, da se ne blešči v oči. Predvidil sem prostor za tretji emitor, vendar se je izkazalo da ni potrebe. Pleh okoli emitorjev in napajalnika se pri polni moči segreje na kake 40 - 45 stopinj celzija(lahko bi dal malo večji pleh).
Spodaj na slikah primerjava svetlosti pri enakih nastavitvah (zaslonka, osvetljevalni čas..) fotoaparata.

Najbolj se mi dopade ker so izvori linijski in je zato manj senc na mizi.

IMG_6033.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.25 MB
 Pogledana:  68 krat

IMG_6033.JPG

_DSC0566.JPG
 Opis:
Navadna 40W žarnica
 Velikost datoteke:  533.01 KB
 Pogledana:  61 krat

_DSC0566.JPG

_DSC0565.JPG
 Opis:
LED
 Velikost datoteke:  662.95 KB
 Pogledana:  73 krat

_DSC0565.JPG

geier
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2003 1:58
Aktiv.: 1.18

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 06, 2012 5:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hoj,

hvala za objavo.
Zelo zanimivo, mi je vsec, tale trak sploh

Ali si za dimer naredil nekaj takega ?

Se nekaj sem razmisljal, ce je mogoce ze kdo testiral.
Ko gre za tako "trak" pozicijo LEDic, bi spredaj dodal okroglo stekleno palico.
Tako, kot smo jih imeli za vaje pri kemiji, cca 5mm debeline, ce se to sploh se dobi.
Zanima me, ce bi s tem dobil kak efekt lece oz. da bi razprsil svetlobo oz. povecal svetilni kot.

Hvala
Nazaj na vrh
Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 06, 2012 6:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Točno tistega z MOSFET sem naredil kot je za el. motor. Samo sem mu spremenil velikost kondenzatorja, da deluje na cca 1.2 kHz, da ne utripa ko pod lučjo kaj hitro premikaš.
Tomazp
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 13:24
Aktiv.: 2.65
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 07, 2012 4:44 pm    Naslov sporočila:  Re: Temperatura svetlobe žarnice Odgovori s citatom

promehanik je napisal/a:
Zanima me katera temp. svetlobe iz žarnice je najbolj primerna za oči? To sprašujem ker adaptiram stanovanje in bom nabavil tudi nove varčne žarnice. Sem videl, da imajo žarnice z 2700 K (rumena svetloba) in z 4700 K (bela svetloba). Vsak prodajalec ima svoje mnenje. Verjetno je različno za jedilnico, spalnico, dnevno sobo in delovno sobo?

lp, prom

Na kratko ne glede na svetlobni vir:
- Delovni zahtevni pogoji višja temperatura 5-6000K višje intenzitete.
- Običajna splošna uporaba cca. 4000K
- Ambientna uporaba 2700K manjših moči

Svetloba višjih temperatur je pri majhnih močeh zelo moreča. Pri večjih močeh pa je milina. Pa tudi koncentracija je odlična.

Je pa potrebno paziti da ni bleščanja in da so v prostoru ustrezni kontrasti.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zlobni
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2009 22:18
Aktiv.: 0.11
Kraj: KRANJ

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 07, 2012 4:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni najbolj odgovarja toplo bela. Sedaj imaš poplavo vsega, tako da moraš videti, kaj ti odgovarja.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 475 dni