|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
riba2 Neznanec

Pridružen-a: Ned 09 Mar 2008 11:27 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Ned Mar 09, 2008 11:41 am Naslov sporočila: sila na dipol |
|
|
Mi lahko kdo razloži, kako deluje sila na dipol v električnem polju. V knjigi je narisano, da bo sila na dipol delovala v levo, ampak če pogledamo primer na katerega se sklicuje (in enačbo zgoraj), tam lepo piše, da se bo dipol gibal v nasprotni smeri kamor kaže el. polje. Se pravi na sliki gor. Tukaj pa je še enačba na katero se sklicuje (pa sploh ne vem zakaj).
Mi lahko kdo prosim pove, kaj je tukaj nareobe. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
4AllDemolition Član

Pridružen-a: Tor 08 Maj 2007 15:35 Prispevkov: 164 Aktiv.: 0.74
|
Objavljeno: Ned Mar 09, 2008 3:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Sicer imam jaz eno vprašanje zate, iz katere knjige si to dobil ker mi bi prišla prav, ker se učim prav to snov oz. Osnove Elektrotehnike 2.
Hvala LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
riba2 Neznanec

Pridružen-a: Ned 09 Mar 2008 11:27 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Ned Mar 09, 2008 9:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
A ni nobenega teoretika tukaj?
BTW, ta knjig je od Sinigoja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
4AllDemolition Član

Pridružen-a: Tor 08 Maj 2007 15:35 Prispevkov: 164 Aktiv.: 0.74
|
Objavljeno: Tor Mar 11, 2008 12:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Mislim da teorijo moramo samo mi znati tukaj se lahko vpraša pomoje bolj praktično itd. Pomoje bi moral to vprašanje postavit na forumu od FE ki se nahaja tukaj FORUM FE.UNI-LJ.SI študentje in bodoči ING. se pogovarjamo.
Kaj imaš tudi ti v ponedeljek izpit? Poglej tudi v skripto od Dejana Križaja ki dobiš na internetu na njihovi internetni strani.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Mar 11, 2008 6:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Plus in minus se privlačijo, enaki poli pa se odbijajo.
Če je en del delca bolj nabit od drugega dela istega delca ali je enakomerno nabit delec v nehomogenem polju, bodo sile večje v močnejšem polju. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jobber Član

Pridružen-a: Sob 07 Maj 2005 18:58 Prispevkov: 110 Aktiv.: 0.46 Kraj: Bohinj / Lj
|
Objavljeno: Tor Mar 11, 2008 6:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če se prav spomnim sila deluje vedno v smeri kjer je polje največje. V prvem primeru je to med "krompirjem" in zemljo na drugem pa jo to tik ob točkastem naboju. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
markc Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 18:02 Prispevkov: 77 Aktiv.: 0.37 Kraj: Dobropolje
|
Objavljeno: Tor Mar 11, 2008 7:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer nisam najbolje zastopil kaj si želel vprašati... mogoče mi lahko pošleš zasebno sporočilo ali pa mail...pa se dobiva kakšen dan v avli.
Drugače pa splošno povedano. Dipol če si ga predstavljaš kot dve elektrini z majhnim razmakom - ena elektrina -, druga +. ....za plastično predstavo (-)------(+)
Sedaj pa bistvo za predstavo......(-)<-- naboj vedno sili nasproti E ker E je izvor pozetivvnih elektrin ki ima smer proti negativnim. + naboj pa ima silo obrjeno vsporedno z E.
Če je dipol kakor koli drugače obrnjen na njega deluje navor...to verjetno razumeš...
Tista enačba za potencjal je pa edino izražena z vektorjem p...ki kaže od ene proti drugi elektrini...zato je tudi uporaben....R/R lahko enkrat okrajšaš ker ti predstavlja enotni vektor.....malo predelaj enađbo pa boš videl da je to obična enačba za potencjal!
Nevem niti kako in o čem naj pišem ker konkretno ne zastopim tvojega vprašanje.....razglabljat na dolgo in široko pa tudi nima smisla.
Če še ni prepozno se mi javi kot sem že omenil pa se lahko dobiva...nekaj še vem...nisem vsega pozabil in bi se tudi kaj hitro spomnil, ker sem E polje kar dobro naštudiral.
Samo računaj na to da je četrtek do 12 ure zadnja šansa ker potem grem v PRAGO  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni