www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

sila na dipol

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
riba2
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 09 Mar 2008 11:27
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 09, 2008 11:41 am    Naslov sporočila:  sila na dipol Odgovori s citatom

Mi lahko kdo razloži, kako deluje sila na dipol v električnem polju. V knjigi je narisano, da bo sila na dipol delovala v levo, ampak če pogledamo primer na katerega se sklicuje (in enačbo zgoraj), tam lepo piše, da se bo dipol gibal v nasprotni smeri kamor kaže el. polje. Se pravi na sliki gor. Tukaj pa je še enačba na katero se sklicuje (pa sploh ne vem zakaj).

Mi lahko kdo prosim pove, kaj je tukaj nareobe.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
4AllDemolition
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Maj 2007 15:35
Aktiv.: 0.74

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 09, 2008 3:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo
Sicer imam jaz eno vprašanje zate, iz katere knjige si to dobil ker mi bi prišla prav, ker se učim prav to snov oz. Osnove Elektrotehnike 2.

Hvala LP
Nazaj na vrh
riba2
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 09 Mar 2008 11:27
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 09, 2008 9:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ni nobenega teoretika tukaj? Confused

BTW, ta knjig je od Sinigoja.
Nazaj na vrh
4AllDemolition
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Maj 2007 15:35
Aktiv.: 0.74

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 11, 2008 12:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo
Mislim da teorijo moramo samo mi znati Smile tukaj se lahko vpraša pomoje bolj praktično itd. Pomoje bi moral to vprašanje postavit na forumu od FE ki se nahaja tukaj FORUM FE.UNI-LJ.SI študentje in bodoči ING. se pogovarjamo.
Kaj imaš tudi ti v ponedeljek izpit? Poglej tudi v skripto od Dejana Križaja ki dobiš na internetu na njihovi internetni strani.

LP
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 11, 2008 6:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Plus in minus se privlačijo, enaki poli pa se odbijajo.
Če je en del delca bolj nabit od drugega dela istega delca ali je enakomerno nabit delec v nehomogenem polju, bodo sile večje v močnejšem polju.

jobber
Član
Član

Pridružen-a: Sob 07 Maj 2005 18:58
Aktiv.: 0.46
Kraj: Bohinj / Lj

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 11, 2008 6:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se prav spomnim sila deluje vedno v smeri kjer je polje največje. V prvem primeru je to med "krompirjem" in zemljo na drugem pa jo to tik ob točkastem naboju.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
markc
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 18:02
Aktiv.: 0.37
Kraj: Dobropolje

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 11, 2008 7:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer nisam najbolje zastopil kaj si želel vprašati... mogoče mi lahko pošleš zasebno sporočilo ali pa mail...pa se dobiva kakšen dan v avli.

Drugače pa splošno povedano. Dipol če si ga predstavljaš kot dve elektrini z majhnim razmakom - ena elektrina -, druga +. ....za plastično predstavo (-)------(+)

Sedaj pa bistvo za predstavo......(-)<-- naboj vedno sili nasproti E ker E je izvor pozetivvnih elektrin ki ima smer proti negativnim. + naboj pa ima silo obrjeno vsporedno z E.
Če je dipol kakor koli drugače obrnjen na njega deluje navor...to verjetno razumeš...
Tista enačba za potencjal je pa edino izražena z vektorjem p...ki kaže od ene proti drugi elektrini...zato je tudi uporaben....R/R lahko enkrat okrajšaš ker ti predstavlja enotni vektor.....malo predelaj enađbo pa boš videl da je to obična enačba za potencjal! Cool

Nevem niti kako in o čem naj pišem ker konkretno ne zastopim tvojega vprašanje.....razglabljat na dolgo in široko pa tudi nima smisla.
Če še ni prepozno se mi javi kot sem že omenil pa se lahko dobiva...nekaj še vem...nisem vsega pozabil in bi se tudi kaj hitro spomnil, ker sem E polje kar dobro naštudiral. Cool
Samo računaj na to da je četrtek do 12 ure zadnja šansa ker potem grem v PRAGO sbeer
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni