|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.96 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Ned Avg 31, 2008 7:06 am Naslov sporočila: |
|
|
To kar si sedaj napisal je čisto drugo, kakor nekaj postov nazaj....
jjakob je napisal/a: |
Tukaj je namen zmanjšati glasnost ojačevalcev, da se jih lahko "navije", brez da si poškoduješ ušesa (ali zbudiš sosedov). |
...in presega razumevanje povprečnega elektronika brez glasbenega znanja (vsaj jaz se štejem med te). Torej namen ni ta, ampak doseči specifičen zvok ojačevalnika.
Odgovor bi lažje našel na kakšnem glasbenem forumu.
Sicer pa je odgovor dal Aly takoj za vprašanjem. Jaz bi na njegovem mestu probal narediti vse skupaj z nekimi "konjskimi" upori ("koher", kot samo ime pove ). Upori se dajo iz podanih vrednosti na sliki naprave izračunati. Vedeti je treba samo kaj hočeš doseči in malo eksperimentirati, tu pa bi, vsaj jaz, popolnoma odpovedal. Sem namreč samo potrošnik glasbe in ne glasbenik.
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.36
|
Objavljeno: Ned Avg 31, 2008 9:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Kakšen DSP na vhodu, ki emulira popačenje trafota?
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tozir Član

Pridružen-a: Pon 17 Mar 2008 19:10 Prispevkov: 187 Aktiv.: 0.89 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Ned Avg 31, 2008 3:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa so to res samo žični upori? Nekje sem prebral da t.i. "dummy load" morajo oponašati krivuljo impedance zvočnika.
_________________ http://www.rielektronika.comule.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.59 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Avg 31, 2008 5:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dummy load za visoke frekvence (> 1 MHz) mora imeti čimbolj linearno karakteristiko - brez parazitnih kapacitivnosti in induktivnosti.
Pri tako nizkih frekvencah nima bistvenega pomena, če je uporovna žica navita v obliki tuljave.
Upor bolj kot je "ohmski", boljši je. Ne vidim razloga, zakaj bi moral oponašati zvočnik, saj s tem samo kvariš karakteristiko in zvok.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17 Prispevkov: 865 Aktiv.: 3.64 Kraj: Ljubljana-Podpeč
|
Objavljeno: Ned Avg 31, 2008 11:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadeva se bo preizkusila naslednji vikend z žičnimi upori in bomo videli kako bo. Bom poročal rezultate. Zadevo sem realiziral kot Tee attenuator (prvi upor zaporedno, drugi vzporedno in tretji spet zaporedno). Upošteval sem izhodno impedanco 8 .
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17 Prispevkov: 865 Aktiv.: 3.64 Kraj: Ljubljana-Podpeč
|
Objavljeno: Sob Sep 13, 2008 11:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej, kot sem obljubil. Danes sva s kitaristom sprobala atenuator. Filter deluje brez problema. Sledi dodelava filtra in izdelava ohišja. Za začetek, sem dušil za 6 dB in se je na zvoku precej poznalo. Uporabil sem 17W upore a je premalo, saj se začnejo precej segrevati. Treba bo povečati moč uporov.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tozir Član

|
Objavljeno: Ned Sep 21, 2008 4:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
_ID_:
Že kaj napredka?
Imam namreč vprašanje: Ali je ok če dam takšen attenuator na izhod 100W kitarske glave (končna stopnja na elektronke) namesto zvočnika? Namen je ta da se uporabi kitarski line out za "tiho" snemanje, končna pa naj ne bi imela zvočnika priključenega saj je preglasno pri višjih nastavitvah. Mora pa imeti breme priključeno, saj je "lampaš" in bi izhodni trafo prešel v visoko-ohmsko stanje, če ne kaj druga. Ali se lahko uporabi takšno breme z temi upori?
_________________ http://www.rielektronika.comule.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.67
|
Objavljeno: Ned Sep 21, 2008 4:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
_ID_ je napisal/a: |
Torej, kot sem obljubil. Danes sva s kitaristom sprobala atenuator. Filter deluje brez problema. Sledi dodelava filtra in izdelava ohišja. Za začetek, sem dušil za 6 dB in se je na zvoku precej poznalo. Uporabil sem 17W upore a je premalo, saj se začnejo precej segrevati. Treba bo povečati moč uporov. |
Hmm, a ni normalno, da se upor pač greje z 17W? Majhni upori se preveč segrejejo, večji so pa narejeni za visoke temperature ter imajo večjo površino za disipacijo toplote. (lahko jih tudi pritrdiš na hladilnik).
PS: Ni (preveč) pomembna izhodna impedanca, ampak vhodna (če govorimo o vhodu in izhodu atenuatorja), torej mora na ojačevalcu vedno biti prisotna ista impedanca.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.39 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tozir Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

|
Objavljeno: Pon Sep 22, 2008 10:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem vezje naredil linearno in sem uporabil po 4 upore (1X vzporedno in potem ta par še zaporedno), da sem povečal moč (in s tem ohranil nižjo ceno ter povečal točnost). Čez vikend sem naredil še ohišje. Na upore nisem dajal hladilnika, ker je ohišje kovinsko in se preko njega hladijo. S shemo, ki jo je pripel piroman, pa si ne morem pomagati kaj dosti, ker manjkajo ključni podatki.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
serdzodj Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 20:53 Prispevkov: 343 Aktiv.: 1.53 Kraj: Lukovica pri Domžalah
|
Objavljeno: Pon Avg 26, 2013 5:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam pa sistem z avtoradijem in štirimi zvočniki, rad bi nastavil glasnost vsakega zvočnika posebej. Zanima me kako bi to realiziral. Ali bi bili primerni atenuatorji za 100V sisteme, oz. kaj bi bilo primerno?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.97 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Pon Avg 26, 2013 9:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Attenuatorji za takšno impedanco in moč, kot jo dejansko imaš. Saj ti ne pade na pamet, da bi dal na BMW-ja izpuh od Tomos avtomatika......
Lahko pa v serijo dodajaš avtomobilske žarnice
_________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
serdzodj Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 20:53 Prispevkov: 343 Aktiv.: 1.53 Kraj: Lukovica pri Domžalah
|
Objavljeno: Pon Avg 26, 2013 10:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanima me kakšen produkt ki bi ga lahko kupil, zato tukaj sprašujem, ker ne najdem nič primernega. Lahko pa tudi kaj za samogradnjo. Zvočniki so 35w in 4
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.97 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Pon Avg 26, 2013 10:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj pa z guglom poišči "online attenuator calc", po možnosti tak, da ti bo izračunal še disipirano moč. Potem narediš pa 1dB 2dB 4dB 8dB......in preklapljaš....
_________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni