www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Atenuator za zvočnike
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.96
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2008 7:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To kar si sedaj napisal je čisto drugo, kakor nekaj postov nazaj....
jjakob je napisal/a:
Tukaj je namen zmanjšati glasnost ojačevalcev, da se jih lahko "navije", brez da si poškoduješ ušesa (ali zbudiš sosedov).
...in presega razumevanje povprečnega elektronika brez glasbenega znanja (vsaj jaz se štejem med te). Torej namen ni ta, ampak doseči specifičen zvok ojačevalnika.
Odgovor bi lažje našel na kakšnem glasbenem forumu.
Sicer pa je odgovor dal Aly takoj za vprašanjem. Jaz bi na njegovem mestu probal narediti vse skupaj z nekimi "konjskimi" upori ("koher", kot samo ime pove Wink ). Upori se dajo iz podanih vrednosti na sliki naprave izračunati. Vedeti je treba samo kaj hočeš doseči in malo eksperimentirati, tu pa bi, vsaj jaz, popolnoma odpovedal. Sem namreč samo potrošnik glasbe in ne glasbenik.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.36

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2008 9:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšen DSP na vhodu, ki emulira popačenje trafota?
tozir
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Mar 2008 19:10
Aktiv.: 0.89
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2008 3:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa so to res samo žični upori? Nekje sem prebral da t.i. "dummy load" morajo oponašati krivuljo impedance zvočnika.
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.59
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2008 5:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dummy load za visoke frekvence (> 1 MHz) mora imeti čimbolj linearno karakteristiko - brez parazitnih kapacitivnosti in induktivnosti.

Pri tako nizkih frekvencah nima bistvenega pomena, če je uporovna žica navita v obliki tuljave.

Upor bolj kot je "ohmski", boljši je. Ne vidim razloga, zakaj bi moral oponašati zvočnik, saj s tem samo kvariš karakteristiko in zvok.

ID
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17
Aktiv.: 3.64
Kraj: Ljubljana-Podpeč

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2008 11:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadeva se bo preizkusila naslednji vikend z žičnimi upori in bomo videli kako bo. Bom poročal rezultate. Zadevo sem realiziral kot Tee attenuator (prvi upor zaporedno, drugi vzporedno in tretji spet zaporedno). Upošteval sem izhodno impedanco 8 Omega .
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ID
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 13, 2008 11:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej, kot sem obljubil. Danes sva s kitaristom sprobala atenuator. Filter deluje brez problema. Sledi dodelava filtra in izdelava ohišja. Za začetek, sem dušil za 6 dB in se je na zvoku precej poznalo. Uporabil sem 17W upore a je premalo, saj se začnejo precej segrevati. Treba bo povečati moč uporov.
Nazaj na vrh
tozir
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 21, 2008 4:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

_ID_:
Že kaj napredka?

Imam namreč vprašanje: Ali je ok če dam takšen attenuator na izhod 100W kitarske glave (končna stopnja na elektronke) namesto zvočnika? Namen je ta da se uporabi kitarski line out za "tiho" snemanje, končna pa naj ne bi imela zvočnika priključenega saj je preglasno pri višjih nastavitvah. Mora pa imeti breme priključeno, saj je "lampaš" in bi izhodni trafo prešel v visoko-ohmsko stanje, če ne kaj druga. Ali se lahko uporabi takšno breme z temi upori?

jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.67

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 21, 2008 4:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

_ID_ je napisal/a:
Torej, kot sem obljubil. Danes sva s kitaristom sprobala atenuator. Filter deluje brez problema. Sledi dodelava filtra in izdelava ohišja. Za začetek, sem dušil za 6 dB in se je na zvoku precej poznalo. Uporabil sem 17W upore a je premalo, saj se začnejo precej segrevati. Treba bo povečati moč uporov.

Hmm, a ni normalno, da se upor pač greje z 17W? Majhni upori se preveč segrejejo, večji so pa narejeni za visoke temperature ter imajo večjo površino za disipacijo toplote. (lahko jih tudi pritrdiš na hladilnik).

PS: Ni (preveč) pomembna izhodna impedanca, ampak vhodna (če govorimo o vhodu in izhodu atenuatorja), torej mora na ojačevalcu vedno biti prisotna ista impedanca.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.39
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 21, 2008 6:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Atennuatorji za kitarske ojačevalce niso linearni. Sem pripel shemo: Marshall power brake. In res, kitarske ojačevalce je treba pošteno navit, da dajo tisti pravi zvok iz sebe Wink

powerbrake.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  powerbrake.pdf
 Velikost datoteke:  16.47 KB
 Downloadano:  42 krat

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tozir
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 21, 2008 9:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala Piroman!
To zadevo sem iskal. Temu se reče dummy load!

ID
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 22, 2008 10:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem vezje naredil linearno in sem uporabil po 4 upore (1X vzporedno in potem ta par še zaporedno), da sem povečal moč (in s tem ohranil nižjo ceno ter povečal točnost). Čez vikend sem naredil še ohišje. Na upore nisem dajal hladilnika, ker je ohišje kovinsko in se preko njega hladijo. S shemo, ki jo je pripel piroman, pa si ne morem pomagati kaj dosti, ker manjkajo ključni podatki.
Nazaj na vrh
serdzodj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 20:53
Aktiv.: 1.53
Kraj: Lukovica pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 26, 2013 5:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam pa sistem z avtoradijem in štirimi zvočniki, rad bi nastavil glasnost vsakega zvočnika posebej. Zanima me kako bi to realiziral. Ali bi bili primerni atenuatorji za 100V sisteme, oz. kaj bi bilo primerno?
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.97
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 26, 2013 9:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Attenuatorji za takšno impedanco in moč, kot jo dejansko imaš. Saj ti ne pade na pamet, da bi dal na BMW-ja izpuh od Tomos avtomatika......
Lahko pa v serijo dodajaš avtomobilske žarnice Smile

serdzodj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 20:53
Aktiv.: 1.53
Kraj: Lukovica pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 26, 2013 10:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima me kakšen produkt ki bi ga lahko kupil, zato tukaj sprašujem, ker ne najdem nič primernega. Lahko pa tudi kaj za samogradnjo. Zvočniki so 35w in 4 Omega
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.97
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 26, 2013 10:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj pa z guglom poišči "online attenuator calc", po možnosti tak, da ti bo izračunal še disipirano moč. Potem narediš pa 1dB 2dB 4dB 8dB......in preklapljaš....
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni