|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
glavca Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2008 9:19 Prispevkov: 138 Aktiv.: 0.68
|
Objavljeno: Čet Jul 02, 2009 8:38 am Naslov sporočila: Kako najlažje uporabiti Fazo (P) kot vhod |
|
|
Pozdravljeni
Kako naj najlažje uporabim fazo kot vhod? Vem za varianto z optokopler kondenzatorjem in upor, samo rabim 8 vhodov ( delam dvojčka za klimo), in vse skupaj nastane malo nepregledno.
Nekje sem videl da obstajajo namenski čipi za to zadevo...
Kako rešujete vi te probleme ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.24 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jul 02, 2009 9:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa če uporabiš na izhodu za proženje triaka MOC optokoupler, ki ima vgrajeno detekcijo prehoda skozi nulo? Pa potem ni treba pazit
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Jul 02, 2009 9:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj bi ti rad naredil?
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Jul 02, 2009 10:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Najprej odgovori vprašanje aly-ja, da ti bomo lažje pomagali.
Če je masa uC na ničli omrežne napetosti, potem fazo najlažje pripelješ na vhod preko enega visoko-ohmskega upora. Diode v samem IC poskrbijo za omejitev napetosti. Paziti je potrebno, da tisti uporabljeni pin ni kakšen poseben, ki ne bi imel katere od diod (npr. RA4).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavca Član

|
Objavljeno: Čet Jul 02, 2009 11:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Imam 2 notranje enote ki dajejo signale za vklop ventilatorja, em ventila, vklop kompresorja. Vse skupaj bo nekako tako.
notranja A (hlajenje kleti) -> izhod na zunanjo enoto (5x rele - 4p ventil, ventilator, kompresor, 2x em ventil)
faza za kompresor -> zažene ventilator in odpre em ventil 15s , zatem zažene kompresor, ko pade faza na nič obdrži ventilator izhod če 20s, po 60s izklopi em ventil.
in
notranja B (stanovanje) -> izhod na zunanjo enoto (5x rele - 4p ventil, ventilator, kompresor, 2x em ventil)
faza za kompresor -> opre em. ventil 5s prej, zažene kompresor, ko faza pade izklopi kompresor, počaka 60s, izkoli em venil
ventilator -> ventilator
4p ventil -> 4p ventil + onemogoči em ventil 1 (ne rabim gret vina )
Sedaj imam narejeno z releji, toliko da zadeva deluje, vendar ker bi vse skupaj postalo nepregledno in problematično, sem začasno rešil problem, da ko hladi klet izklopi stanovanej....
notranja
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Jul 02, 2009 4:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vhode lahko narediš tako:
faza, nula -> upor -> led -> optokopler -> filter za 50Hz -> mikrokontroler
in na drugi strani za izhode:
mikrokontroler -> upor -> led -> zero-cross optokopler -> triak -> faza, nula, porabnik
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkester Član

Pridružen-a: Pet 24 Jun 2005 20:43 Prispevkov: 71 Aktiv.: 0.30 Kraj: Ilirska Bistrica
|
Objavljeno: Pet Jul 03, 2009 12:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na desni strani sheme je detekcija faze proti nuli. Na levi je od tega galvansko ločen izhod (v tem primiru DC).
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
8.07 KB |
Pogledana: |
4234 krat |

|
_________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Pet Jul 03, 2009 1:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri tej shemi se "povratna" oz. negativna napetost nepoznano po razdeli med obe diodi, kar je lahko za optokopler usodno. Priporočam upor 100k ali 4007 v kontra vezavi čez diodo optokoplerja.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slemi Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2004 13:29 Prispevkov: 386 Aktiv.: 1.63 Kraj: Hrastnik
|
Objavljeno: Pet Jul 03, 2009 1:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
dkester je napisal/a: |
Na desni strani sheme je detekcija faze proti nuli. Na levi je od tega galvansko ločen izhod (v tem primiru DC). |
Na takle način sem tudi jaz enkrat naredil detekcijo, pa še vedno deluje, le upor je bil drugačen.
Naredil sem tako, da sem en tak optokopler priklopil na interupt mikrokrmilnika, potem pa še po enega za vsak vhod. Potem sem v interupt rutini preverjal vhode.
Upor na interupt vhodu sem imel 68kE, na ostalih pa 82kE. Na interuptu mora biti zato manjši, da je daljši čas aktiven kot pa kontrolni vhodi. S tem je mikrokrmilnik malo bolj obremenjen (interupti), ki pa jih lahko izklopiš, kadar ne meriš vhodov.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavca Član

|
Objavljeno: Pet Jul 03, 2009 3:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ta zadeva mi je poznana, samo fino je če je pred ledico zaporedno veza še 100n F kondenzator (tokovna omejitev), pa se mi zdi da je še dioda v obratni smeri (podobno kot led na 220V).
Mena bolj zanima ali je že kdo naletel na namensko vezje, ki ga lepo prilopiš na 5v, potem pa našopaš notri faze za vhode, izhode pa dobiš lep 5V ali gnd. Sej verjetno so bolj ali manj notri optokoplerji , samo čisto drugače igleda en čip kot 10 diod, kondičev, optokoplerjev....
Res če ni nihče tega videl.... ? Vem da sem enkrat videl zadevo na enem industrijskem krmilniku, pa nikakor več ne najdem zadeve...
l.p. Jože
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Tor Jul 07, 2009 10:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno je bil hibrid. Saj lahko vezje z optokoplerji tudi lepo izgleda?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
klemen88 Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37 Prispevkov: 747 Aktiv.: 3.51 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Tor Jul 07, 2009 1:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lp
Zakaj pa ne uporabiš SFH620 optoločilnik, ki ima vhod že prilagojen za AC napetost. Samo dodaš upor, da omejiš tok na diodi v optoločilniku med C pa E pa zvežeš mikrokontroler + maso.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni