www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

vezava piezzo, rele, 2 tipki
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
HeBird
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Avg 2009 16:36
Aktiv.: 0.41
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 18, 2009 8:08 pm    Naslov sporočila:  vezava piezzo, rele, 2 tipki Odgovori s citatom

Upam, da mi kdo lahko pomaga.

Rad bi naredil vezje, ki bi ob kontaktu (mora biti tipka) pognalo piezzota, in piskalo dokler nebi prekinil z drugo tipko (mora biti tipka). S kolegom sva sestavila naslednje vezje, jaz sem zvezal, ampak mi ne dela. Preveril sem posamezne komponente in delajo.

Vezje je naslednje:

Torej, ko stisnemo spodnjo tipko, rele preklopi stikala, in napaja samega sebe (zunanji tokokrog), obenem pa sklopi še tokokrog s piezzotom. Vsaj taka je ideja. Zvezano pa to ne deluje. Baterija je 9V, rele je za 9V s 6 nogicami (plus 2 za napajanje), piezzo za 6V-28V.

Se vam zdi, da bi bilo vezje OK, in da sem v vezavi verjetno naredil napako, ali je sploh vezje zgrešeno?

Hvala! Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.48
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 18, 2009 8:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda ta vezava ni pravilna. Rele ti nikoli nebo držal kontakta. Zato uporabi bistabilni rele,kjer imaš dve tuljavce(SET in RESET), eno tipko vežeš na set,drugo na reset,ostalo pa poželji. Prednost tega releja je,da ko pritisneš tipko,ostane kontakt skelnjen tudi po prekinitvi napajalne napetosti. Lahko bi sicer uporabil navadne releje,ampak bi hitro materjalno in denarno več prišlo. Rabil boš vsaj dva releja.
tonko
Član
Član

Pridružen-a: Sob 25 Jun 2005 13:45
Aktiv.: 2.28
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 18, 2009 8:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S to vezavo ni nič narobe, mora delovati !
Še enkrat preveri če si res povezal tako kot je narisano.
Ali rele vklopi ko pritisneš tipko?
Izmeri napetost na tuljavi releja.
Nazaj na vrh
HeBird
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 18, 2009 8:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ampak čudno se mi zdi, da tudi če spodnjo tipko držim, mi ne deluje.

Tole na konc na koncu me je pa zmedlo, bistabilni je dovolj 1; če bi vezal z navadnimi, bi rabil vsaj 2, sem prav razumel?
Nazaj na vrh
surla
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Aktiv.: 3.04
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 18, 2009 8:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dkone je napisal/a:
Seveda ta vezava ni pravilna. Rele ti nikoli nebo držal kontakta. Zato uporabi bistabilni rele,kjer imaš dve tuljavce(SET in RESET), eno tipko vežeš na set,drugo na reset,ostalo pa poželji. Prednost tega releja je,da ko pritisneš tipko,ostane kontakt skelnjen tudi po prekinitvi napajalne napetosti. Lahko bi sicer uporabil navadne releje,ampak bi hitro materjalno in denarno več prišlo. Rabil boš vsaj dva releja.

No, še pojasni zakaj vezava ni pravilna!
Zakaj rele ne bi držal sam sebe?
Tip je že tako neveden, ti pa stresaš tu take , da se bojim, da ga bo minilo vse veselje.Preden kaj napišeš si vzemi malo časa za razmislek!
Nazaj na vrh
HeBird
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 18, 2009 9:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej, šel sem preverit, če rele preklaplja samo z vezavo releja na baterijo, in vidim, da mi preklaplja. Zvezano vse skupaj mi ne preklaplja. Očitno sem narobe zvezal. Hvala, mam občutek, da mi bo zdej uspelo. Šel bom vezat bolj "na pamet" in sproti preverjal.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.59
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 18, 2009 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shema je pravilna.
Verjetno pa si kaj zašuštral s kontakti releja.
Najprej zveži samo prožilno tipko in rele. Potem dodaj "samodržni" kontakt releja. Na koncu dodaj še tipko za izklop.

Piezo lahko za test zvežeš kar paralelno releju. V praksi mogoče to ne bi bila dobra rešitev zaradi napetostnih špic ob izklopu...

edit: dodal preprosto shemo samodržne vezave.
Z modro tipko vklopiš, z zeleno izklopiš.

samodrzni.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.18 KB
 Pogledana:  20739 krat

samodrzni.png

HeBird
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 18, 2009 10:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej, šel sem vezat "na pamet". Vezal sem najprej prožilno tipko in rele (in ugotovil da je pomembno, na kater pol vežeš polariteti..) in rele preklaplja. Potem sem vezal izklopno tipko na napajanje releja. Nato sem vezal še nogice in piezzota. Piezzo ni delal.

Namesto piezzota sem potem vezal eno majhno svetlečo diodo, da vidim, kaj se dogaja. Dioda utripne, ko odmaknem prožilni kontakt (prožilna tipka). Sveti pa ne. (merilnika nimam, ampak če ne bo nič uspeha, si bom izposodil in preveril). To so mogoče te špice o katerih govoriš.. ?

aly thnx za skico! Smile

PS: a je na nogicah premičnih kontaktov tudi pomembno, kam stakneš plus in kam minus? Brick wall
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.96

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 18, 2009 11:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Načeloma je releju vseeno kam mu priklopiš + in kam -, obstajajo pa tudi izvedbe, v katerih je že v samem releju tudi dioda vzporedno navitju.
Predvsem je to pogosto pri avtomobilskih relejih novejšega datuma. Očitno si nabasal na nekaj takega.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.59
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 18, 2009 11:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

HeBird je napisal/a:
...Potem sem vezal izklopno tipko na napajanje releja. ...

Dioda utripne, ko odmaknem prožilni kontakt (prožilna tipka).

a je na nogicah premičnih kontaktov tudi pomembno, kam stakneš plus in kam minus?

1. Kam? na baterijo (kot je prav) ali tik pred navitje (narobe)?

2. Rele pritegne, ko pritisneš tipko in ostane pritegnjen, ko spustiš tipko? Če ja, potem je v redu zvezan rele. Diodo si zvezal vzporedno navitju releja? Če ja, bi morala svetit istočasno ko rele drži.

3. Na kontaktih releja ni važna polariteta.

Daj eno kvalitetno fotko releja (eno spodaj v kontakte in eno na napise), pa ti povemo, kaj in kako povezat.

int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.86
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 19, 2009 7:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Dioda utripne, ko odmaknem prožilni kontakt (prožilna tipka). Sveti pa ne.

Obrni priključke svetleče diode.

P.S. Saj si zaporedno z LED vezal tudi predupor?
Nazaj na vrh
HeBird
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 19, 2009 9:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tipko sem vezal med baterijo in odprtim stikalom releja.

Rele pritegne, ko pritisnem tipko, in spusti, ko jo spustim.

Vezal sem samo diodo, brez uporov.

Digitalc mam slab, zato mi ne rata lepo dobit oznake. Zato sem ga narisal. Narisal sem tudi vezavo do samodrzne vezave.

Na releju je zgoraj levo (nad "DS2Y") narisan tak bolj okrogel M v kvadratnem okvircku.
Spodaj na sredi je v obratni smeri napisan UR. Takoj desno je napisan "U" v kvadratnem okvircku. Takoj zraven "Uja" je v okroglem okvirčku narisan "SA".

PS: hm a bi slučajn moral vezat med tipkama kako diodo..?

Nazadnje urejal/a HeBird Sre Avg 19, 2009 9:37 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
eddie
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02
Aktiv.: 3.04
Kraj: Severna primorska

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 19, 2009 9:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vezava je napačna!
Delovni kontakt releja veži vzporedno k tipki s katero vklapljaš rele!(napetost vzemi pred tipko s katero vklapljaš in ne za njo)

Lp
Nazaj na vrh
HeBird
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 19, 2009 10:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Fnt...skoraj pol ure študiram, kako bi sploh lahko še drugač vezal, da bi delalo, pa mi je vsaka druga kombinacija nelogična.

Praviš, da napetost iz + baterije vežem takoj na "+" releja (brez tipke vmes)? Nato tipko za vklop vežem vzporedno s "+" in "-" releja?

Tako sem razumel. Brick wall Ampak to se mi zdi napačno; a ni tako rele skos "prižgan"?

Brick wall
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 19, 2009 10:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

imaš eno tipko NC (normaly closed) in drugo NO (normaly open)
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni