www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

transformator za LED osvetlitev stopnišča.
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ales83
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Jul 2006 14:10
Aktiv.: 0.08

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 31, 2010 2:27 pm    Naslov sporočila:  transformator za LED osvetlitev stopnišča. Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

namen imam osvetlit stopnišče iz spodnjega v zgornje nadstropje. Osvetlitev ni treba, da je ornk ampak samo toliko, da so osvetljene stopnice (za nočne sprehode z očmi še v "sleep modu" Smile ). Razmišljal sem da bi nabavil kakšne poceni lučke z ohišjem, ki se jih nato vgradi v steno, tu ven bi pobral originalne žarnice (verjetno 15W), namesto njih pa nalotal 5mm ali 10mm LED. Te lučke bi lahko bile prižgane skos, ker neke porabe tu ni (recimo za 10 LED ~3W/h, medtem ko bi blo za navadne žarnice ~150W/h).

Primer ledic: http://cgi.ebay.com/50-PCS-LED-Light-Emitting-Diode-10MM-White-16000MCD-25-/280535333696?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4151357b40

K vsaki bi potem vezal upor, da dobim pravo napetost.

Mali problem imam pri iskanju transformatorja. Najraje bi ga namreč skril kar v dozo, vendar, ker se greje bi to znal bit problem. Rabil bi sicer le kakega 5W - mogoče še manj, vendar ga ne najdem. Na ebay-u sem našel 12W, ki pa že rabi več hlajenja. Če kdo ve kje bi našel kakega takega miniaturnega se priporočam.

Za kable sem imel namen uporabit kar 1,5mm2 - zato me zanima če bi to sploh šlo ali bi bilo preveč izgub. Stikalo (no 2x menjalno) bo seveda pred transformatorjem, da se bo vmes lahko malo ohladil, vendar se mi zdi, da bodo lučke zaradi majhne porabe kar skozi gorele.

Ker kaj takega še nisem delal prosim za nasvete. Angel
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
TECHNIC
Član
Član

Pridružen-a: Tor 31 Okt 2006 11:18
Aktiv.: 2.56
Kraj: Senovo

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 31, 2010 3:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za transformator poglej tole:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.25372

Tokovni:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.13556
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.14034
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.13552

A ne bi za ledice raje kake široko-kotne? Razen če boš vgrajeval v lučko, ki ima mlečno steklo, potem nastane lepa svetloba.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
a.vidmar
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03
Aktiv.: 5.29
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 31, 2010 8:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče v razmislek.
PIR SENZOR na baterije.
Sam jih uporabljam na hodniku ( na začetku in na koncu)
Baterije polnim nekje vsake 3-4 tedne, verjetno pa se bi jih dalo predelati na omrežno napetost.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PrimozL
Član
Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55
Aktiv.: 1.72
Kraj: okolica Vipave

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 31, 2010 9:16 pm    Naslov sporočila:  Re: transformator za LED osvetlitev stopnišča. Odgovori s citatom

ales83 je napisal/a:
namen imam osvetlit stopnišče iz spodnjega v zgornje nadstropje. Osvetlitev ni treba, da je ornk ampak samo toliko, da so osvetljene stopnice (za nočne sprehode z očmi še v "sleep modu" Smile ). Razmišljal sem da bi nabavil kakšne poceni lučke z ohišjem, ki se jih nato vgradi v steno, tu ven bi pobral originalne žarnice (verjetno 15W),

Živijo,

Tukaj sem opisal, kako izgleda v notranjosti ena zelo poceni LED lučka s svetlobnim senzorjem. Ne vsebuje transformatorja. Slabost tega je, da so vse LED lahko na potencialu faze omrežja. Če ne drugega, vsebuje lučka vsaj LEDice in senzor.

Verjemi, da za nočne sprehode več kot ustreza ena taka lučka za celo enoramno stopnišče. S samolepilno Al folijo sem celo celo omejil, da sveti samo na polovici predvidenega področja.

LP Primož.
Nazaj na vrh
Spajky
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Aktiv.: 5.98
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 01, 2010 4:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se mi zdi, da si nekaj zeznil pri shemi z fotouporom (ledice svetijo podnevi); lahko, da se motim ...
ales83
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 02, 2010 10:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za nasvete. Prek ebaya sem naročil ledice. 10mm 40° 5-Chips WARM WHITE LED 100mA 210Kmcd

Imam jih namen uporabit ~8. Torej bi rabil 100mA trafo z vsaj 4W. Če se ne motim bi mogu 4 vezat zaporedno v dve vzporedni veji. Bi blo to ok. Če kdo najde takšen trafo se priporočam. Če bi našel namreč ravno 100mA mi nebi bilo treba devat kakih uporov, ki bi se pol brezveze greli.
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 02, 2010 11:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na način ki si ga ti predstavljaš vezava nujno potrebuješ predupore.
Diode nujno potrebujejo elemente, ki omejijo tok.

ales83
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 02, 2010 12:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej kaj bi bilo najbolje za omenjene ledica in vezavo za nekje 8 lučk?
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 02, 2010 8:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakor hočeš. Najenostavneje je s pomočjo preduporov. Druga možnost je uporaba namenskih čipov, ki skrbijo za primeren tok skozi diode. O tem smo že veliko pisali. Malo prebrskaj.
PrimozL
Član
Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55
Aktiv.: 1.72
Kraj: okolica Vipave

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 02, 2010 9:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spajky je napisal/a:
Se mi zdi, da si nekaj zeznil pri shemi z fotouporom (ledice svetijo podnevi); lahko, da se motim ...

Shema je od vezja, ki ga nisem naredil jaz Wink. Bo pa kar prav narisano. Ko je svetlo, fotoupor prevaja in je na bazi NPN tranzistorja nizka napetost, zato je zaprt. Posledično ne teče tok skozi bazo zgornjega PNP tranzistorja (potencial baze je na potencialu vhodne napetosti), ki ostane ravno tako zaprt --> LEDice ne svetijo.

LP Primož.
Nazaj na vrh
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.03
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 03, 2010 8:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ales83 je napisal/a:
Torej kaj bi bilo najbolje za omenjene ledica in vezavo za nekje 8 lučk?

5 pcs A Pack of 10MM HI POWER 40 DEGREE WARM WHITE 5-chips 0.5W LED WITH 210,000MCD

This auction will have a pack of 5pcs free resistors work for 12V DC battery of Car, Boat, and Indoor lighting /Outdoor lighting

Upore za 12V imas ze prilozene Wink

BDW: Sem ravno sedaj narocil 2packa Mr. Green

ales83
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 06, 2010 3:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Highlag je napisal/a:
Imam jih namen uporabit ~8. Torej bi rabil 100mA trafo z vsaj 4W. Če se ne motim bi mogu 4 vezat zaporedno v dve vzporedni veji. Bi blo to ok. Če kdo najde takšen trafo se priporočam. Če bi našel namreč ravno 100mA mi nebi bilo treba devat kakih uporov, ki bi se pol brezveze greli.

Highlag je napisal/a:
Na način ki si ga ti predstavljaš vezava nujno potrebuješ predupore.
Diode nujno potrebujejo elemente, ki omejijo tok.

Takšen je način, ki si ga jaz predstavljam. Gre to skozi al rabim upore? Zdi se mi škoda, da bi se mi brezveze greli - pa še poraba bi bla dosti višja.

http://yfrog.com/mgvezavap

vezava.PNG
 Opis:
shema vezave
 Velikost datoteke:  2.82 KB
 Pogledana:  11260 krat

vezava.PNG

Nazaj na vrh
xsyt
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19
Aktiv.: 6.46
Kraj: Slov.Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 06, 2010 3:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Upore vsekakor veži vmes, na obe seriji po enega!!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.15
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 06, 2010 3:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Madonca so upori res dragi, da se jih hočeš na vsak način izogniti. Think

OK, brez uporov ali nečesa drugega kar omejuje tok skozi ledike tudi gre, samo ne jokat, če bodo mogoče že ob prvem vklopu ali najpozneje po nekaj vklopih, lučke samo blinknile in potem za vse večne čase svetile temo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ales83
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 06, 2010 3:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
Madonca so upori res dragi, da se jih hočeš na vsak način izogniti. Think

OK, brez uporov ali nečesa drugega kar omejuje tok skozi ledike tudi gre, samo ne jokat, če bodo mogoče že ob prvem vklopu ali najpozneje po nekaj vklopih, lučke samo blinknile in potem za vse večne čase svetile temo.

Upore imam - sem jih dobil zraven. Prav tako sem kar na PC napajalnik (12V + omenjeni upor + LED zaporedno) preizkusil in deluje. Sem pa opazil, da se upori kar grejejo zato iščem način, kako bi te upore eliminiral iz vezave. To predvsem zaradi tega, ker bojo verjetno te lučke prej ali slej gorele 24/7. Rešitev bi bla pomoje zgornja - ker nisem prepričan sprašujem na tem forumu. Trafota še nisem nabavil.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 11 dni