www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

stikalo baterijskega vijačnika

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lisac3
Član
Član

Pridružen-a: Ned 06 Feb 2011 20:56
Aktiv.: 0.06
Kraj: velenje

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 06, 2011 9:11 pm    Naslov sporočila:  stikalo baterijskega vijačnika Odgovori s citatom

Pozdrav mojstri...
imam en problem in sicer mi je baterijski izvijač padel na tla iz višine in sedaj ne dela več. Ko se razstavil sem ugotovil da je problem v elektroniki oz. nekje na malem vezju. škoda mi je stran vržt, nova je pa draga in zato bi nekak zvezal da bi delala "brez vezja", sem poiskusil in bi šlo, pač se nebi dalo uravnavat hitrosti se pravi ful ali nič, to me nebi motlo.
Se pravi samo levo in desno, nevem pa kako zvezat zadevo, upam da ni preveč
zapleteno. Stikalo ki je na sliki je na mašinci ki preklaplja levo in desno, mogoče s tem zamenjam pole na el. motorju? in kako?

hvala

levodesno.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  141.54 KB
 Pogledana:  30 krat

levodesno.jpg

Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.94

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 06, 2011 9:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Neki manjka.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.57
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 06, 2011 9:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Elektronika v takih strojčkih je ponavadi zalita v kakšno maso. Tako, da dvomim, da je tu odpoved zaradi padca. Preglej kontakte (spoji žic na elektroniko) in počena mesta ohišje > kam bi to lahko šlo naprej. Če je to strojček vrednosti 150 ~ 200€ se splača vložiti nekaj ur za popravilo. Nikdar ne veš kdaj ti bo prav prišla kontrola vrtljajev - navora. Takrat boš pa d'oh! .

Če imaš 2 bateriji (sicer si verjetno že) poizkusi z drugo. (lokacija napake).

lisac3
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 06, 2011 10:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Men je blo tud čudno, sprva sem mislu da je mehanizem, ampak je res neki blo
v elektroniki ker motorček dela če ga direkt priklopim. ampak vezje je zdaj zanič
ker je en preverju tranzistorje Confused

sem mislu da se da nekak prevezat da je vseeno za uporabo, čeprav ne tako kot bi moralo biti

bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.57
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 07, 2011 1:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tranzistorje je "en" "preveru"? Ne da bi ODPRL vezje? Genij! Še vedno trdim, da je napaka mehanska! Preveri! Poročaj.
6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 5.98
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 07, 2011 2:50 pm    Naslov sporočila:  Re: Neznanje Odgovori s citatom

Citiram:
...Stikalo ki je na sliki je na mašinci ki preklaplja levo in desno, mogoče s tem zamenjam pole na el. motorju? in kako?
Če deluje kot primer na slikci (preveri z ohmmetrom), ga veži med akumulatorje in motor...

Stikalo.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  6.52 KB
 Pogledana:  2856 krat

Stikalo.JPG

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lisac3
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 07, 2011 8:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No po parih šmelcanjih se najdu pravo vezavo Smile

Napaka je bila vekje pri vezju, ker direkt baterija-motorček je delal, z vezjem vmes
pa ne, ampak to takoj ko sem odprlu mašinco, ker zdaj je vezje kot vidite še precvikano in uničeno Confused

Zanima me še, ali je možno dat vmes kak "potenciometer" al ka bi neki dal vmes,
da bi lahko reguliral obrate hm?

Hvala!

mašinca11.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  531.2 KB
 Pogledana:  29 krat

mašinca11.jpg

PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.55
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 07, 2011 11:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obratov ne moreš s potenciometrom regulirati neposredno, lahko pa jih reguliraš s PWM-jem, katerega verjetno vsebuje tudi dosedanje vezje.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni