www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Merilnik vakuuma.
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bonny
Član
Član

Pridružen-a: Tor 09 Jan 2007 19:43
Aktiv.: 1.19
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 10, 2011 6:35 pm    Naslov sporočila:  Merilnik vakuuma. Odgovori s citatom

Pozdrav...

Rad bi si naredil merilnik vakuuma. Podrocje ki me zanima pa se razteza od 5mBar pa tja do 100mBar (absolutno). Nasel sem nekaj podobnih tem a ker so vse stare po par let me zanima ce je ze kaj novega na tem podrocju.

DIY variante Ala pirani pa se mi zdi da zacnejo delat sele pod 1mBar.
Sicer sem pomislil na U cev napolnjeno z oljem za vakuumske crpalke (ker voda na teh tlakih ze vre pri sobni temperaturi), pa se izkaze da je dolzina cevi daljsa (visja) kot pa imam prostora v delavnici. Zunaj na lojtri gledat se mi zdi pa mal Brick wall Torej ostane elekronski.
Upam da ne bo odgovor kupi v Conr____ in zapravi 250Eur. Na ta nacin dobim vakuummeter ne odtane mi pa nic vec denarja za koncni izdelek.

LP.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.46
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 10, 2011 6:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

če si razmišljal o u cevi, potem predvidevam, da ni nujno da je elektronski... kupi vakuum-meter na bourdonovo cev, stane cca 20 eur.
bonny
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 10, 2011 6:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

damo je napisal/a:
če si razmišljal o u cevi, potem predvidevam, da ni nujno da je elektronski... kupi vakuum-meter na bourdonovo cev, stane cca 20 eur.

Prav...
1 vprasanje. Kje prdajajo?
2 vprasanje. Ali se da lociti med 5mBar in 10mBar absolutnega tlaka? (jaz ga se nisem nasel)
Nazaj na vrh
sebastiant
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43
Aktiv.: 7.86
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 10, 2011 7:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče tule:
http://www.buschdobrasil.com.br/en/products/vacuum-meters/thyracont-vacuum-meters/handheld-meter-vd84/

Zastopstvo je v Trzinu.

bonny
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 10, 2011 7:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sebastiant je napisal/a:
Mogoče tule:
http://www.buschdobrasil.com.br/en/products/vacuum-meters/thyracont-vacuum-meters/handheld-meter-vd84/

Zastopstvo je v Trzinu.

Verjetno mislil tole...
http://www.buschdobrasil.com.br/en/products/vacuum-meters/busch-vacuum-meters/analogical/

Lani sem jih spraseval pa so mi dali ceno 80Eur brez DDV. Sem si zadevo drugje sposodil. Sedaj pa rabim mal bolj pogosto pa bo najbolje da si nekaj nabavim/naredim.
Nazaj na vrh
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.46
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 10, 2011 7:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1. www.empor.si
2. (sem skoraj siguren da) ne

boriskozjan
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23
Aktiv.: 4.72
Kraj: Šmarje pri Jelšah

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 10, 2011 8:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

če velja samo senzor...
http://si.farnell.com/motorola-two-way/mpx2050gp/pressure-sensors-ic/dp/8814910
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70643.32

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 10, 2011 8:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
sebastiant
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43
Aktiv.: 7.86
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 10, 2011 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bonny je napisal/a:
Verjetno mislil tole...
http://www.buschdobrasil.com.br/en/products/vacuum-meters/busch-vacuum-meters/analogical/

Lani sem jih spraseval pa so mi dali ceno 80Eur brez DDV. Sem si zadevo drugje sposodil. Sedaj pa rabim mal bolj pogosto pa bo najbolje da si nekaj nabavim/naredim.

To pa je drago, jaz sem jih kupil pred leti v Domžalah, firme se sedajle ne spomnim.
So za vgradnjo, polnjeni z oljem, bom jutri pogledal kakšni so.
Vem pa, da cena ni bila tako huda.

bonny
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 11, 2011 9:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarE69 je napisal/a:
Dobis lahko free sample tega

http://www.hyb.si/index.php?page=series-6000&hl=slo

Sem pogledal datasheet. Za trenutno aplikacijo je neprimeren saj ne gre dovolj nizko. Me pa kot tak zanima za vremensko postajo. (ce sem prav dojel je zato pravzaprav narejen). Nekaj omenja da ima tudi I2C prenos pa nisem cisto preprican a imajo to vsi (potrebno nalotat 2 drata na samo ploscico) ali samo 'izbrani'. Pa datasheeta za I2C ne najdem.
Torej sem zainteresiran a za drugo aplikacijo. Tako da prvotno vprasanje ostaja.

Hvala.
Nazaj na vrh
bonny
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 21, 2011 6:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav...

Mare je drzal besedo in poslal senzorje... Hvala se enkrat.
Stvar sicer deluje (dobim vrednosti ki se spreminjajo glede na tlak) vendar se nimam narejene konverzije da bi digitalni podatek iz I2C prevedel v milibare.

Upam da bo kmalu tudi to narejeno.

Vezje je pa enostavno. AtTiny85 procesor ki softversko blefira USB in cist enostaven (bitBang) vmesnik za I2C. Ce kdo rabi nacrt pa naj pove...

lp
Slavko.

IMG_6393.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  138.25 KB
 Pogledana:  13 krat

IMG_6393.JPG

Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.97

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 21, 2011 8:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bonny je napisal/a:
Vezje je pa enostavno. AtTiny85 procesor ki softversko blefira USB in cist enostaven (bitBang) vmesnik za I2C. Ce kdo rabi nacrt pa naj pove...
Če ni prehudo, bi te bolj prosil za program.
Ni važno v katerem jeziku je napisan, samo da je čisto kompleten (od #include do end). Tudi ni problema, če je brez i2C -> mbar pretvorbe.

Kot kateri USB class se obnaša AtTiny?

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.61
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 21, 2011 9:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Softversko emulacijo usb-ja mislim da lahko najdeš tudi pri IgorPlug zadevi - sprejemnik za IR daljince.
http://www.cesko.host.sk/IgorPlugUSB/IgorPlug-USB%20%28AVR%29_eng.htm

bonny
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 22, 2011 8:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ne bom posiljal posameznikom prilagam vse kar tukaj v enem zipu.
Program je trenutno napisan v RapidQ (star basic) bom pa kasneje verjetno prestavil na FreeBasic.

Sicer se pa AVR predstavi kot HID tako da ne rabi nobenega driverja.
Komunikacija pa gre preko WinApi klicev.
HidD_SetFeature
HidD_GetFeature

Funkcija je 0 sledi pa se en bajt parameter ki pomeni:
0:SCL=L
1:SCL=H
2:SDA=L
3:SDA=H

Za kaj vec o USB pa je ponucan source od V-USB.

Pri meni spila BP. Vendar NE USTREZA POLOLNOMA USB SPECIFIKACIJI tako hardversko kot softwersko in NE ODGOVARJAM ZA EVENTUELNO SKODO!

Ko dobim zadosti podatkov da uredim se pravilno konverzijo pa bom najverjetneje dodal kar en DLL tako da bo potreben samo klic ene same funkcije za branje vrednosti.

lp

Senzor.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Senzor.zip
 Velikost datoteke:  443.86 KB
 Downloadano:  3 krat

Nazaj na vrh
bonny
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 22, 2011 9:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No program napisan v FreeBasicu.
Prirejen za senzor 800 do 1100 mBar.
Izpisuje trenutni tlak (QFE) in normaliziran tlak (QNH) ki ga uporabljajo pri vremenu.

Za drug senzor in drugo nadmorsko visino (trenutno 420m za preracun QNH) je potrebno urediti parametre proti koncu programa.

lp
Slavko.

ReadZMD.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  ReadZMD.zip
 Velikost datoteke:  16.8 KB
 Downloadano:  2 krat

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni