www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

PIN dioda s kontra delovanjem
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Radioaktiven
Član
Član

Pridružen-a: Ned 13 Nov 2011 13:29
Aktiv.: 0.09
Kraj: Brezovica

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 18, 2011 10:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala obema za nasvet in podatke. Vse to bom poskusil (čim prej) probati v praksi, potem pa obvestim o rezultatih. Trenutno eksperimentiram s Shotky in PIN diodami različnih (notranjih) kapacitivnosti. Res se pozna razlika v prevodnosti.

Seveda sem še daleč od rešitve ampak, upanje ostaja, he, he ...

borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.10
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 19, 2011 9:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rešitev bi mogoče bila, da ojačevalec premostiš s lambda/2 linijo, ki ima na sredini PIN diodo. Ta bi prevajala, kratko sklenila linijo in odklopila prevezavo, ko je prisotno napajanje za ojačevalec. Brez napajanja bi se izklopil tako ojačevalec, kot dioda in bi med vhodom in izhodom ostala za povezavo samo linija.
Problem pa nastane pri sami izvedbi. Razklop ali dušenje prevezave, ko je prisotno napajanje bi lahko bil praktično 20-30dB. Vprašanje je kako bi to vplivalo na stabilnost ojačevalca.
Potrebna linija, microstrip ali tenak koaks, bi zahtevala več prostora, kot rele. Tako da...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jozkoc
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32
Aktiv.: 3.28
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 21, 2011 6:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

U!!! Ta Crss je pa res velika, 7pF ko je tranzistor zaprt, na to pa nisem pomislil da bi pogledal. Če je tako potem ta JFET varianta ne pride v poštev pri tako visokih frekvencah, mogoče največ tja do 30MHz več pa ne.
Ta varianta z linijo dolžine lambda /2 in diodo na sredini bi pa res lahko odlično delovala, rešitev je preprosta kar je za visoke frekvence najboljše. Če bi uporabil tanek koaksialni kabelček in ga zvil v kolutek bi zavzelo malo prostora ampak verjetno ne manj kot ga zavzame rele, razen če se ti gre bolj za to da se rešiš mehanskih zadev. Če se odločiš za to rešitev bi bilo dobro če bi pri odmeri kabelčka upošteval tudi skrajševalni faktor ki pa je odvisen glede na izolacijo/dielektrik v kablu.

Borber, upam da sem te pravilno razumel in da je slika ki jo prilagam pravilna.

Vklop in izklop RF sprejemnega ojačevalca z daljinskim napajanjem.PNG
 Opis:
 Velikost datoteke:  5.55 KB
 Pogledana:  1856 krat

Vklop in izklop RF sprejemnega ojačevalca z daljinskim napajanjem.PNG

jozkoc
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32
Aktiv.: 3.28
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 16, 2012 1:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Že dalj časa sem imel v mislih rešitev z dvema tuljavama in dvemi kondenzatorji vendar nisem
bil prepričan če je v praksi izvedljivo dokler nisem naredil vseh izračunov. Za to je pa potrebno
najti prave enačbe in potem izračunati tako da se ujema impedančno in frekvenčno v obeh primerih,
ko je ojačevalec vključen in ko je izključen. Potem sem imel še težave z enačbo iz Friedrich-tovega
elektrotehničnega priročnika ker sem ugotovil da je narobe zapisana in zato da sem odkril kje v
enačbi je napaka sem se lotil še lastnih praktičnih preizkusov tako da je potem minilo kar veliko
časa da sem izpeljal vse tako kakor je potrebno.
V glavnem zadevo sem si zamislil tako da ko je ojačevalec vključen je na vhodu visoko propustno
sito, na izhodu pa nizko propustno sito, ko je pa ojačevalec izključen potem pa tuljavi in
kondenzatorja predstavljajo zaporedni nihajni krog torej ozko propustno sito ki gre mimo ojačevalca.

Izračuni so sledeči:

Z = 50 ohm
f = 432 MHz
-----------------------------------

C1 = 7,37 pF (50 ohm pri 432 MHz)
C2 = 5,5 pF (67 ohm pri 432 MHz)
L1 = 36,8 nH (100 ohm pri 432 MHz)
L2 = 6,26 nH (17 ohm pri 432 MHz)

Podatki za nizko propustno sito na izhodu ki ga sestavljata L2 in C2.

Z = 50,04 ohm pri 432 MHz
faza = -26,2° pri 432 MHz
f resonančna = približno 575,9 MHz

Podatki za visoko propustno sito na vhodu ki ga sestavljata L1 in C1.

Z = 50 ohm pri 432 MHz
faza = -36,9° pri 432 MHz
f resonančna = približno 394,4 MHz

Ozko propustno sito v primeru izključenega ojačevalca ki ga sestavljajo L1, L2, C1 in C2.

f res. = 432,173 MHz

Zraven prilagam enačbe ki sem jih uporabil za te izračune.

Enačbe visoko propustno sito (R ll L) + C.PNG
 Opis:
 Velikost datoteke:  30.41 KB
 Pogledana:  2 krat

Enačbe visoko propustno sito (R ll L) + C.PNG

Enačbe nizko propustno sito (R + L) ll C.PNG
 Opis:
 Velikost datoteke:  57.43 KB
 Pogledana:  2 krat

Enačbe nizko propustno sito (R + L) ll C.PNG

Vklop in izklop RF sprejemnega ojačevalca z daljinskim napajanjem (verzija 2).PNG
 Opis:
 Velikost datoteke:  18.14 KB
 Pogledana:  3 krat

Vklop in izklop RF sprejemnega ojačevalca z daljinskim napajanjem (verzija 2).PNG

Zaporedna resonanca C1 + L1 + C2 + L2.PNG
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Zaporedna resonanca C1 + L1 + C2 + L2.PNG
 Velikost datoteke:  12.26 KB
 Downloadano:  2 krat

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni