www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Popravilo ACER TravelMate 2490
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
galex4
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Apr 2008 18:27
Aktiv.: 2.19

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 19, 2011 2:04 pm    Naslov sporočila:  Popravilo ACER TravelMate 2490 Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Prejel sem omenjeni prenosnik, kateri se ob pritisko na tipko (power) ne prižge. Vse kar se zgodi je da 1x utripne signalizacijska led dioda za vkop prenosnika.

Ko sem se prebil do matične plošče, sem takoj vizualno preveril čipe ter odkril, da je na čipu med pini rumena snov (na sliki označeno), vendar nevem ali gre za kratki stik ali kaj podobnega.

Prilagam sliko kako to izgleda. Hkrati pa prosim za napotke in pomoč. Se opravičujem za slabo kvaliteto slike, nisem moral doseči boljše izostritve.

DSC_0087_1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.13 MB
 Pogledana:  21 krat

DSC_0087_1.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sadida
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Apr 2009 12:53
Aktiv.: 3.23
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 19, 2011 2:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer je bolj slaba slika, ampak lahko predvidevam, da je med nožicama ostanek fluxa, ki je povzročil kratek stik.
Nazaj na vrh
galex4
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 19, 2011 2:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

treba bo preverit celotno ploščo, težko bo preverit če je kratek stik, konice multimetra pa niso tako tanke d'oh! , treba bo se nekako znajti
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.99

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 19, 2011 2:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tole bo precej tezko povzrocilo stik
Nazaj na vrh
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 19, 2011 7:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

galex4 je napisal/a:
težko bo preverit če je kratek stik, konice multimetra pa niso tako tanke i

Čim prej si nabavi tele merilne konice ( Fluke TP88 ). Jaz bi si brez njih težko predstavljal meritve v elektroniki

LP

31a+payuVWL.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  14.07 KB
 Pogledana:  4039 krat

31a+payuVWL.jpg

elson2k
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09
Aktiv.: 8.71
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 19, 2011 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ostanek fluxa lahko šele po določenem času povzroči kratek stik? Moram priznat da pa tega nisem vedel. Zanimivo.

Drugače sem pa merilne konice zase (primerne tudi za takšne "podvige" kot je merjenje signala na takšnih čipih) našel v Conradu, pa še cena je bila ugodna (2,7€/kos).

galex4
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 20, 2011 12:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem odstranil "kratek stik" vendar ni to rešilo težave, ob pritisku na tipko se slabo sliši pok pri tem pa utripnejo signalizacijske led diode.

Dokumentacijo o tem prenosniku sem dobil. Zanima me ali se da dobiti funkcionalni načrt ali električna shema?

Na sliki sem označil elemente, ki so v kratkem stiku, kar mi je zelo čudno. Predvidevam, da gre za tantal kondenzatorje v bližini prosecorja.

Prosim za pomoč in nadalnje nasvete.

DSC_0089_1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.5 MB
 Pogledana:  14 krat

DSC_0089_1.jpg

Nazaj na vrh
galex4
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 20, 2011 1:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še ena ugotovitev, ko vzamem procesor iz podnožja ni več kratkega stika na kondenzatorjih. Se morajo tako obnašati kondenzatorji ko je procesor vstavljen?
Nazaj na vrh
Batman
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Sep 2008 21:43
Aktiv.: 1.13
Kraj: Notranjska

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 20, 2011 3:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne. Probaj z drugim procesorjem, čeprav je možnost da crkne Intel procesor izredno majhna.
Se pa podobno obnaša kadar je baterija prazna ali zanič.
Nazaj na vrh
galex4
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 20, 2011 3:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na žalost nimam drugega procesorja, tako da ta možna varianta odpade, sem pa poskusil prižgat ploščo brez procesorja, vendar se ta ne zažene in se enako obnaša kot sem predstavil problem na začetku. Se sliši rahel pok, hkrati pa utripne signalizacijska led dioda.

Sem pomeril nekatere mosfet tranzistorje, na enem je bila napetost veliko manjša kot pri ostalih. Mosfet z oznako 393 EZ649 vendar ne najdem podatkov za njega.
Nazaj na vrh
galex4
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 20, 2011 6:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem pomeril še spodnjo stran plošče kejr se pod procesorjem nahajajo kondenzatorji, ni mi logično, da so vsi v kratkem stiko kot sem označil na sliki. Ko procesor vzamem ven je vse ok.

Ne morem pa postaviti diagnoze, da je res odpovedal procesor. Nimam pa možnosti, da bi ga nadomestil z dobrim.

DSC_0090_1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.11 MB
 Pogledana:  2 krat

DSC_0090_1.jpg

Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.03
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 20, 2011 11:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Misliš, da bi te tale primerek lahko osrečil ?

SANY0041 (Medium).JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  70.79 KB
 Pogledana:  4 krat

SANY0041 (Medium).JPG

galex4
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 20, 2011 11:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, bolj si zastavljam vprašanje, če bi ta vaš procesor rešil težavo in bi matična plošča oživela, res je pa, da ko odstranim procesor ni več kratkih stikov. Vendar še naprej se pojavla problem, ko vklopim utripne samo led dioda to pa je vse, če je vsavljen procesor ali pa ne.

Hvaležen bi bil in sem za vašo pomoč in nasvete.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.03
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 21, 2011 12:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne potrebujem ga, tebi bo pa mogoče v pomoč. Daj naslov na ZS.
galex4
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 22, 2011 2:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala gospodu Volku za proceosor. Izkazalo se je, da procesor ni kriv, ker se obnaša enako kot prejšnji.

Nekaj mora biti narobe v napajalnem delu plošče. Ko priključim ploščo na adapter se sliši rahlo piskanje, ob pritisku na tipko (power) pa se za hip poveča frekvenca piskanja in pokne.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni