www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Stikalo na dotik
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
webmouse
Član
Član

Pridružen-a: Čet 27 Avg 2009 22:27
Aktiv.: 5.49
Kraj: Bloška planota

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 05, 2012 7:52 pm    Naslov sporočila:  Stikalo na dotik Odgovori s citatom

Malo sem se sprehajal po spletu in opazil stikala na dotik. večkrat sem kot uporabnik imel z njimi opravka v hotelih, vendar se do sedaj nisem upadal z to tehnologijo.

Zanima me kako delujejo. vem da je v ozadju kak mikrokontoler, venda me zanima osnova:
- kakšno je steklo - ali samo daje kontakt - ali je pod njim senzor za kontakt
- če je senzor kako deluje in kak link do morebitnega senzorja

ker če bi se spravil kaj takega delat sam - ali se izplača?

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
luksorzi
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Jun 2011 18:32
Aktiv.: 0.61
Kraj: Brezovica pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 05, 2012 8:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer takega stikala še nisem videl, ampak po mojem je pod steklom kapacitivni senzor ...
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.16
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 05, 2012 8:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Možnosti je več, kar se senzorja tiče.

- kapacitivni (ko se približaš z roko spremeniš frekvenco oscilatorja)
- uporov (dve prevodni površini, ki ji prevežeš s prstom)
- IR senzor (ko pride do odboja signala iz odajnika v sprejemnik)
- kot si rekel zamaskirano navadno stikalo
itd

Stvari je mogoče realizirati tudi s klasiko, mikrokontroler, ne dela čudežev, obdeluje signal iz senzorja in včasih, ne vedno, omogoča, da se uporabi manj elementov za rešitev take naloge.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.26
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 05, 2012 9:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

imas celo serijo PIC mikrokontrolerjev ki ti ze omogocajo branje kapacitivnih stikal Mr. Green
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.36
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 05, 2012 10:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za kapacitivno stikalo, ki bi samo prižigalo luč še mikrokontrolerja ne rabiš. Uporabiš nek čip za kapacitivnostni senzor, ki ga dobiš celo v malem sot23 ohišju.
Če pa ga imaš namen uporabit imajo pa vsi proizvajalci mikrokontrolerjev že modele z vgrajenimi kapacitivnimi stikali. Pri Atmelu se imenuje QTouch, pri Texas Instruments je Touch-Sense...

Kaj bi rad naredil, če ni skrivnost? Vklop/izklop luči, regulacijo luči, krmilil kaj druega? Koliko stikal potrebuješ?

webmouse
Član
Član

Pridružen-a: Čet 27 Avg 2009 22:27
Aktiv.: 5.49
Kraj: Bloška planota

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 06, 2012 12:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

luksorzi je napisal/a:
Sicer takega stikala še nisem videl, ampak po mojem je pod steklom kapacitivni senzor ...

Tu jih je nekaj http://www.eagleshop.si/oprema-za-hi/stikala-na-dotik.html

Zelo pogosto jih srečujem v tujini v hotelih

Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.94

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 06, 2012 1:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

webmouse je napisal/a:
luksorzi je napisal/a:

Tu jih je nekaj http://www.eagleshop.si/oprema-za-hi/stikala-na-dotik.html

Zelo pogosto jih srečujem v tujini v hotelih

Lastna zasnova ali proizvodnja ali uvoz ?
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.67
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 06, 2012 11:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz tako stikalo firme ISKRA uporabljam že preko 20 let. Notri je slb0586a, res pa je da se ne proizvaja več. Je pa gornja stran kovinska plošča, ki preko dveh uporov ranga 10M pelje v čip.
PICi in AVRji imajo res nekaj za branje kapacitivnih senzorjev. Sam se sicer še nisem poglabljal v to, bi pa rad nekoč izvedel kaj ve okoli tega...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
red_mamba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 06, 2012 11:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Jaz tako stikalo firme ISKRA uporabljam že preko 20 let. Notri je slb0586a, res pa je da se ne proizvaja več. Je pa gornja stran kovinska plošča, ki preko dveh uporov ranga 10M pelje v čip.
PICi in AVRji imajo res nekaj za branje kapacitivnih senzorjev. Sam se sicer še nisem poglabljal v to, bi pa rad nekoč izvedel kaj ve okoli tega...

V bljiznji prihodnosti imam tudi sam namen dokoncati en tak projekt pa bom napisal kaj vec okoli kapacitivnega merjenja na PIC-ih

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 06, 2012 11:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Super. Komaj čakam. Sicer uporabljam AVRje, ampak "princip je isti, sve su ostalo nianse"
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
red_mamba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 06, 2012 11:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ce se pa da komu sfrezat pokrov za LCDje iz pleksija lahk pa clanek za v revijo napisemo Mr. Green
Bozo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21
Aktiv.: 2.78
Kraj: Lendava, Trimlini

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 06, 2012 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takšna stikala sem lani konec leta kupil. So iz uvoza, prodaja jih kar nekaj slovenskih firem, pa še termostat za krmiljenje talnega sem vzel. Probal sem samo kako delajo. Imajo v temi modro osvetlitev na senzor, da ga ne moreš zgrešit, dotik in preklop signalizira z kratkim piskom. Trenutno nimam časa da se igram z njimi, ker sem gradbenik in bom še nekaj časa (temeljito obnavljam stanovanje). Ko bom to končal bo časa več in stikalo bom odprl in temeljito pregledal ter poslikal če je potreba lahko na forum pripnem.

LP
Božo
Nazaj na vrh
ledo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Jan 2008 14:43
Aktiv.: 1.12
Kraj: Vir pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 06, 2012 10:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S to shemo mi je uspelo izvesti stikalo, ki reagira na bližino roke, brez direktnega dotika. Pred senzorsko površino sem dal plexi tuš kabine. Debelina plexija cca 3mm.

mom1v1.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  mom1v1.pdf
 Velikost datoteke:  11.09 KB
 Downloadano:  63 krat

NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.59
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 07, 2012 8:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za izvedbo kapacitivnega stikala s PICem ali AVRjem je potrebno uporabiti le en zunanji nekaj Mohm pull-up upor in IO pin na mikrokontrolerju.

Torej:
Koda:
                     +5V
                      |
                  pull-up upor (nekaj Mohm)
                      |
senzorska površina ---+-- IO pin na mikrokontrolerju

Postopek:
1. IO pin nastaviš kot izhod z nizkim stanjem ter počakaš nekaj us
2. IO pin nastaviš kot vhod (brez pull-up ali pull-down)
3. V zanki meriš koliko časa traja, da vhod postane logična 1

Če je čas kratek, v bližini senzorja ni večjega prevodnega predmeta. Obratno, večji čas pomeni, da je v bližini nekaj. Potrebno je potem samo še skalibrirat in imaš lahko enostavno stikalo. Večja senzorska površina (in/ali večji pull-up upor) ti omogoča bolj natančno lahko merjenje spremembe.
Lahko pa narediš tudi oscilator z internim comparatorjem v PICih in meriš spremembe v frekvenci. Za to varianto imaš tudi Application note objavljen pri Microchipu http://ww1.microchip.com/downloads/en/AppNotes/01101a.pdf

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 07, 2012 1:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sem ravno tole teorijo preizkusil na tiny2313. rezultat je sledeč:
z visokimi upori zadeva preveč skače - pri uporabi uporov pod 1Mohm pa deluje čisto spodobno. Pri uporabi visokih uporov tudi ob pritisnjeni tipki občasno javi da tipka ni pritisnjena, kar se pri majhnih uporih ne dogaja. Z uporom 470k npr se pri dotiku direktno (ploščica cca 1.5 x 4cm, vitroplast) čas poveča za 50-70%, pri dotiku preko lista papirja pa za 20-30%, kar je še vedno dovolj da je zadeva uporabna. V mislih imam predvsem zaradi tega da bi tipko izvedel na PCB-ju ter dal čez prozorno folijo proti koroziji.
Skratka, uporabno za kakšen projekt, ni kaj. Hvala za nasvet!
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni