www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

LED sijalke in frekvence utripanja?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
SkyEyes
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 13:46
Aktiv.: 0.39
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 20, 2012 10:46 am    Naslov sporočila:  LED sijalke in frekvence utripanja? Odgovori s citatom

Zadnji čas se poleg varčnih sijalk na policah trgovin pojavljajo tudi že LED sijalke.
Ker se jih priključi na omrežno napestost 230V 50Hz, ima vsaka neko svojo elektroniko. Rezultat na koncu je utripanje LED sijalk.
Sam sem jih zamenjal že kar nekaj (cenejših), pri nekaterih sem meril frekvenco utripanja, ki je 100Hz (tako kot pri klasični žarnici). Vendar, klasična žarnica z žarilno nitko se prižiga in ugaša lepo po sinusoidi signala, medtem ko se LED sijalka prižiga in ugaša s strmimi impulzi. V temi se to utripanje žal opazi kot zatikanje vsega, kar premikaš (kot recimo stroboskopska disko luč, le da je komaj opazno).

Zanima me, kako deluje elektronika? Ima transformator in pretvornik na DC, potem pa dela impulze? Zakaj ne dela potem z 200Hz?
Ali enostavno obrača negativne polperiode gor in samo napetost pošilja na LED in tako dobi 100Hz impulze?

In še nekaj. Mogoče je že kdo opazil, da vsem avtomobilom z LED lučmi (zadaj) le te utripajo? Ko se pelje recimo po avtocesti mimo, je efekt utripanja lepo viden, kot bi se avto premikal po korakih. Kolikšna frekvenca je tam (pri avtu se uporablja PWM za zmanjšanje svetlosti)?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.36

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 20, 2012 10:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš zelo zanič LED luč, če opaziš utripanje. Vzemi nakaj manj kitajskega...

"Normalna" elektronika za LED luč je usmernik in DC/DC pretvornik, ki dela na nekaj 10(100)kHz. Pri taki frekvenci ni šans, da bi opazil utripanje.

Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.93

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 20, 2012 1:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LED zahtevajo usmerjanje + 'stabiliziranje' napetosti s kondijem.

Kitajci pač šparajo kjer se le da

In glede LED luči na avtih - da, zadeva je SILNO nadležna
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SkyEyes
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 20, 2012 1:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žal na škatlah v trgovoni nič ne piše s kolikšno frekvenco utripajo. Pa dražje variante znanih proizvajalcev resnično utripajo z 10 ali 100kHz? Si meril kdaj?
Tega sigurno ne opaziš več.

Vsaj eden, ki mu je utripanje avtomobilskih LED luči nadležno. Vsakemu ko to omenim, me ima za Brick wall Sicer pa, kolikšna je PWM frekvenca, mora biti pod 100Hz, da se opazi, če se ne motim?
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.60
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 20, 2012 1:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni tudi jetra ven vleče vsakič ko kakega vidim z utripajočo ritjo kot novoletna jelka.
Nagravžno!
Komu bi se lahko pritožil da to odpravijo?
Pa kaj jim je res tako težko pri frekvenci dodat še eno nulo zraven ?!

kvizko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Okt 2009 20:58
Aktiv.: 1.99
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 20, 2012 2:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najhujše je, ko ti utripajo modre ledike za vozilom Cool
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.65
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 20, 2012 6:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene tudi motijo take utripajoče žarnice oz. ledice, še zlasti zadnje luči pri avtomobilih. Smem vprašati zakaj sploh morajo utripati ledice? Zakaj enostavno ne gorijo kontinuirno? Akumulator v avtu valda daje enosmerno napetost.
SkyEyes
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 20, 2012 6:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Utripajo zato, ker so regulirane s PWM-jem. Do konca svetijo, ko voznik stisne bremzo, sicer pa svetije recimo polovično. To dosežejo z impulzi, dako da 50% časa ima polno napetost (sveti na polno), 50% časa je ugasnjena. Tako utripa nekje pod 100x na sekundo (nevem točno koliko?). Temu se reče PWM, po naše pulzno širinska modulacija.
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.36

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 20, 2012 6:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SkyEyes je napisal/a:
Utripajo zato, ker so regulirane s PWM-jem.

Ne. Frekvenca PWM je prenizka, zato se opazi utripanje. Sam PWM ni nič kriv tule...

SkyEyes
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 20, 2012 7:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za popravek, to sem imel v mislih samo malo čudno sem napisal Very Happy
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.83
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 20, 2012 7:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če že kupuješ LED, vzami tiste, ki imajo tokovni regulator. To so že svetilke z integrirano LED - žarnica se ne menja.

Obstajajo tudi žarnice s tokovnim regulatorjem ampak niso tako poceni.

PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 20, 2012 8:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ElGrigon je napisal/a:
Če že kupuješ LED, vzami tiste, ki imajo tokovni regulator. To so že svetilke z integrirano LED - žarnica se ne menja.

Obstajajo tudi žarnice s tokovnim regulatorjem ampak niso tako poceni.

Nobene za moje pojme niso poceni. Wink

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 20, 2012 8:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor je meni znano, ledice utripajo zato, da pridobijo na svetilnosti. Kratek čas preforsiran tok, potem počitek, pa spet tok,....in to se dogaja ravno pri nizkih frekvencah.
Je pa efekt ubijalski za psiho. V nooletnem europarku v celju sem skoraj skupaj zlezel od vsega utripanja.....

Energetik-m
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Aktiv.: 7.34
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 20, 2012 9:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hitri preklopi povzročijo VF motnje, zato so driverji za avtomobilske LED izdelani tako, da imajo malo omejeno strmino naraščanja in upadanja toka, ob preklopih pa se sprošča toplota na stikalnem elementu. Da pa se stikalni element ne greje preveč, mora biti frekvenca utripanja dovolj nizka, v območju nekaj kHz. Ko pogledaš tako lampo in nato pogledaš stran, je efekt isti, kot če bi jo hitro premikal sem in tja, vidiš vrsto pik in ja, pri avtomobilskih lučeh, prometnih znakih, notranji osvetlitvi avtomobilskih stikal itd je, vsaj meni, to moteče.
Sicer pa na tem principu delajo TAKŠNE igračke

.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70623.04

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 20, 2012 10:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni