www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

GND in VCC pri mikroprocesorjih

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 11, 2012 3:55 pm    Naslov sporočila:  GND in VCC pri mikroprocesorjih Odgovori s citatom

Do danes sem vendno, kadar sem na mikroprocesorju videl več pinov označenih z GND, lepo vezal oba pina na GND.
Primer ATMEGA8:
Danes mi pa ni dalo in sem z instrumentom ugotovil, da sta pina že v mikroprocesorju ATMEGA8 vezana kratko, torej je popolnoma odveč, da se trudim sestaviti tiskano vezje tako, da veže oba pina (8 in 22) na maso. Drži?

Pravtako sem vedno pridno vezal VCC pin in AVCC pin na +5V, čeprav na primer nisem uporabljal AD pretvorbe. Torej bi lahko pustil pin AVCC ne vezan, v zraku. Drži?

bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nomad
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Jul 2009 10:05
Aktiv.: 0.54
Kraj: Steiermark

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 11, 2012 4:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odvisno od toka skozi mikrokontroler.
Primer za mego8 pri uporabi vseh I/O pinov kot "current sink": 23pinov * 40ma = 920mA + lastna raba -> predstavlja kar precejšno obremenitev za enojno bondirno žičko pri GND.
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 11, 2012 4:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobro, hvala, sprejmem.
A za AVCC pa drži, da lahko pustim pin nevezan, če ne uporabljam ad pretvorbe?

Janez Menart
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70813.93

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 11, 2012 6:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
GregorN
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48
Aktiv.: 5.43
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 11, 2012 6:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eko Vilko iz datasheeta:

AVCC is the supply voltage pin for the A/D Converter, Port C (3..0), and ADC (7..6). It should be externally connected to VCC, even if the ADC is not used. If the ADC is used, it should be connected to VCC through a low-pass filter. Note that Port C (5..4) use digital supply voltage, VCC.

vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 11, 2012 7:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala Gregor,

Data sheet ima mislim 160 strani in nisem našel, pa tudi z angleščino sem bolj za silo.
To kar si mi prenesel, je expliciten odgovor. Hvala.

Veliko stvari piše na internetu, veliko ve google, datasheets pa so katekizem, to vem, a vsi smo po malem grešniki. Kadar je kaka reč dvoumna, nejasna, rad vprašam forumaše dobre volje, ki iz svoje prakse vedo odgovor in ga stresejo takorekoč iz rokava. Nikoli nisem računal, da bo nekdo drug iskal po datasheetih ali guglu za mene, temveč da bo nekdo ki ve, ne da bi iskal, meni prihranil.
Tudi jaz včasih odgovorim:
Dve možnosti so, ali da jaz naštudiram, in potem to povem tebi ali da sam naštudiraš in v obeh slučajih bo rezultat isti, dober.
Če pa mi ni potrebno študirati, ker pač nekaj vem, potem to povem takoj, in mislim, da s tem pripomorem (ne prav pogosto) kakemu forimašu.

Pozdrav in Hvala.

VS

Janez Menart
Nazaj na vrh
marko
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14
Aktiv.: 3.19

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 13, 2012 1:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še en hec je. Če imaš PORTA kot izhod, brez AVCC ne da veliko od sebe. Takoj ko krmiliš karkoli ven, rabiš napajanje na tem AVCC.
Nazaj na vrh
bferlic
Član
Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 17:28
Aktiv.: 0.42
Kraj: Brezula, Rače

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 13, 2012 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo me je zmotil izračun od Nomad-a, pa sem v datasheetu našel še naslednje podatke v poglavju "Absolute maximum ratings":

DC Current per I/O Pin ................................................ 40.0mA
DC Current VCC and GND Pins................................. 300.0mA

Tok na vseh pinih skupaj torej ne sme preseči 300 mA, da nebi slučajno kdo preveč gor priklopil Very Happy

LP Boštjan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni