|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3360 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sob Avg 11, 2012 3:55 pm Naslov sporočila: GND in VCC pri mikroprocesorjih |
|
|
Do danes sem vendno, kadar sem na mikroprocesorju videl več pinov označenih z GND, lepo vezal oba pina na GND.
Primer ATMEGA8:
Danes mi pa ni dalo in sem z instrumentom ugotovil, da sta pina že v mikroprocesorju ATMEGA8 vezana kratko, torej je popolnoma odveč, da se trudim sestaviti tiskano vezje tako, da veže oba pina (8 in 22) na maso. Drži?
Pravtako sem vedno pridno vezal VCC pin in AVCC pin na +5V, čeprav na primer nisem uporabljal AD pretvorbe. Torej bi lahko pustil pin AVCC ne vezan, v zraku. Drži? _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Nomad Član

Pridružen-a: Sre 22 Jul 2009 10:05 Prispevkov: 104 Aktiv.: 0.54 Kraj: Steiermark
|
Objavljeno: Sob Avg 11, 2012 4:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odvisno od toka skozi mikrokontroler.
Primer za mego8 pri uporabi vseh I/O pinov kot "current sink": 23pinov * 40ma = 920mA + lastna raba -> predstavlja kar precejšno obremenitev za enojno bondirno žičko pri GND.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3360 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sob Avg 11, 2012 4:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dobro, hvala, sprejmem.
A za AVCC pa drži, da lahko pustim pin nevezan, če ne uporabljam ad pretvorbe? _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70813.88
|
Objavljeno: Sob Avg 11, 2012 6:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GregorN Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48 Prispevkov: 1162 Aktiv.: 5.43 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Avg 11, 2012 6:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Eko Vilko iz datasheeta:
AVCC is the supply voltage pin for the A/D Converter, Port C (3..0), and ADC (7..6). It should be externally connected to VCC, even if the ADC is not used. If the ADC is used, it should be connected to VCC through a low-pass filter. Note that Port C (5..4) use digital supply voltage, VCC. _________________ LP! Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Sob Avg 11, 2012 7:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Gregor,
Data sheet ima mislim 160 strani in nisem našel, pa tudi z angleščino sem bolj za silo.
To kar si mi prenesel, je expliciten odgovor. Hvala.
Veliko stvari piše na internetu, veliko ve google, datasheets pa so katekizem, to vem, a vsi smo po malem grešniki. Kadar je kaka reč dvoumna, nejasna, rad vprašam forumaše dobre volje, ki iz svoje prakse vedo odgovor in ga stresejo takorekoč iz rokava. Nikoli nisem računal, da bo nekdo drug iskal po datasheetih ali guglu za mene, temveč da bo nekdo ki ve, ne da bi iskal, meni prihranil.
Tudi jaz včasih odgovorim:
Dve možnosti so, ali da jaz naštudiram, in potem to povem tebi ali da sam naštudiraš in v obeh slučajih bo rezultat isti, dober.
Če pa mi ni potrebno študirati, ker pač nekaj vem, potem to povem takoj, in mislim, da s tem pripomorem (ne prav pogosto) kakemu forimašu.
Pozdrav in Hvala.
VS _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko Član

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14 Prispevkov: 755 Aktiv.: 3.19
|
Objavljeno: Pon Avg 13, 2012 1:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še en hec je. Če imaš PORTA kot izhod, brez AVCC ne da veliko od sebe. Takoj ko krmiliš karkoli ven, rabiš napajanje na tem AVCC. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bferlic Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 17:28 Prispevkov: 99 Aktiv.: 0.42 Kraj: Brezula, Rače
|
Objavljeno: Pon Avg 13, 2012 3:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malo me je zmotil izračun od Nomad-a, pa sem v datasheetu našel še naslednje podatke v poglavju "Absolute maximum ratings":
DC Current per I/O Pin ................................................ 40.0mA
DC Current VCC and GND Pins................................. 300.0mA
Tok na vseh pinih skupaj torej ne sme preseči 300 mA, da nebi slučajno kdo preveč gor priklopil
LP Boštjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni