www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

18-bitni absolutni enkoder - zastonj
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.61
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 25, 2012 2:13 pm    Naslov sporočila: icon_impressed 18-bitni absolutni enkoder - zastonj Odgovori s citatom

Zadnja leta se ukvarjam z razvojem novega rotacijskega absolutnega enkoderja z visoko ločljivostjo, ki ima luknjo v sredini.
Ker je tu na forumu precej ljudi, ki se radi igrajo z roboti, antenami, CNCji in podobnimi gibljivimi napravami v vseh mogočih razmerah, vam ekskluzivno ponudim te nove enkoderje,
zastonj, v trajno last. Edini pogoj je, da se me obvešča o aplikaciji, načinu montaže, pogojih dela in podobno. Da 300 eur vredna zadeva ne bi slučajno obtičala neuporabljena v škatli...

Enkoder je takšen:

Resolucija je 17 oz 18 bitov (131.072 oziroma 262.144 pozicij na obrat).
Premer malega ringa je 55 mm, ta velikega ringa pa 80 mm.
Debelina sestava je 7 mm.
IP67, primerno tudi za zunanjo uporabo.
Komunikacija preko UART (RS422), PWM, SPI, SSI,... tudi USB.
Več informacij je tu: http://rls.si/AksIM

Kdor ima kaj ustvarjalne žilice, je do te točke verjetno že ugotovil, kje vse bi to lahko uporabil.
Prijave v tej temi. Ne pozabit pripisat aplikacije oziroma uporabe.

Drobni tisk:
Velja za Člane društva. Ne garantiram, da bo vsak prijavljeni dobil enkoder. Izbiral bom po lastni presoji. Ena oseba lahko dobi en enkoder. Več kot enega le, če bo aplikacija / ideja res impresionirala. Člani, ki so istočasno tudi pravne osebe (s.p.) ali zaposleni, in bi enkoder uporabili v aplikaciji, ki šteje v obseg dela delodajalca, lahko enkoder kupijo s konkretnim popustom. V kolikor prijavljeni dobi enkoder in ga ne uporablja v prave namene, ne sporoča podatkov o aplikaciji in delovanju ali iz katerega koli drugega razloga se lahko zahteva vračilo enkoderja. RLS daje garancijo za dobo enega leta. Ta ponudba ni časovno omejena, se pa prekine po moji lastni odločitvi ali odločitvi podjetja RLS d.o.o. ali Društva elektronikov Slovenije.

Nazadnje urejal/a aly Sob Avg 25, 2012 6:17 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.10
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 25, 2012 3:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kandidat sklene pogodbo z RLS?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 25, 2012 4:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne. Smile
Nič tako hudo formalnega. Mogoče sem drobni tisk malo preveč na ostro napisal.

Poanta je v tem, da se spodbuja DIY projekte in nove ideje.

Če pa je zadaj komercialen projekt, potem ponavadi ni težko dobiti par evrov za sredstva.

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.91
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 25, 2012 4:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole je kot nalašč za delilno glavo. Zaenkrat mi cnc še ne dela, ko bo pride tole na vrsto.

Vsekakor bodo iz tega nastale zanimive stvari. Apeliram vse, ki jih bo tole zanimalo, da zadevo objavijo tudi v reviji.

besoft
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2012 10:22
Aktiv.: 3.62
Kraj: Žižki - Prekmurje

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 25, 2012 4:53 pm    Naslov sporočila: icon_great  Odgovori s citatom

Trenutno je v nastajanju robotska roka malo drugače, vendar so uporabljni motorji koračni CoolMuscle, ki pa že imajo vgrajeni enkoder in imajo razvit svoj jezik za delovanje. Se je pa ustavilo pri eni težavi, a je tudi na vidiku rešitev Smile

Drugače pa odlična ponudba..kapo dol
Sem dobil idejo o izdelavi merilne roke..za natančne meritve.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 25, 2012 6:25 pm    Naslov sporočila: icon_great  Odgovori s citatom

besoft je napisal/a:
CoolMuscle, ki pa že imajo vgrajeni enkoder

.. ki pa je žal inkrementalni in rabiš ničliranje pozicije ob vklopu.

besoft je napisal/a:

Ko boš rabil, se kar napiši Smile

Vinkel
Član
Član

Pridružen-a: Čet 15 Maj 2008 16:55
Aktiv.: 1.14
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 25, 2012 6:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:

...to je bila tudi moja prva ideja.. Namreč problem merilnih rok so ravno enkoderji v sklepih. 18 bitov in še to absolutnih (!!!!), bi pomenilo verjetno konec večnih kalibracij pred začetkom meritev, in hkrati dovolj veliko natančnost da bi počasi začele roke izpodrivati glomazne merilne centre. Ravno kalibracija po mojih izkušnjah s FARO vnaša največ težav in neponovljivosti.

Potreben je samo dober dizajn brez lufta, to pa je minimalen problem dandanes.

Samo za tak projekt bi bilo potrebnih vsaj 5 enkoderjov...

Nazadnje urejal/a Vinkel Sob Avg 25, 2012 6:53 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
besoft
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2012 10:22
Aktiv.: 3.62
Kraj: Žižki - Prekmurje

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 25, 2012 6:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja..je potrebno ničliranje. Je pač žal to en minus, drugače pa se mi zdijo motorji kar ok, saj so zelo kompaktni in pametni..Smile
.. no cenovno pa bolj... Confused
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 25, 2012 8:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede merilnih rok.. dobra ideja, mogoče celo vredna seminarske ali diplomske naloge. Namreč, magnetni enkoderji so znani po tem, da so cenejši ter manj natančni in točni od optičnih. Pri merilnih rokah pa netočnost v sklepu precej poveča netočnost na koncu ročice. Najboljša točnost tega enkoderja je lahko +/- 0,015°. Iz tega bi bilo potrebno izračunat točnost na merilni konici v najslabšem primeru. Vsekakor dobra ideja, vredna začetnih izračunov in kasneje realizacije. Vsekakor podpiram Very Happy
blay44
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Dec 2010 18:17
Aktiv.: 3.41

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 25, 2012 8:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aly se jih bo tudi v prihodnosti dalo dobiti kaj ceneje? Tudi Jaz sem razmišljal o eni robotni roki ali pa rezkarju, ki bi namesto ene X ali Y ravnine uporabil kar krožni pomik vpenjalne mize. Služil bi za vrtanje lukenj v tiskana vezja. Boh je to mukotrpno delo. Sedaj sem pa še prešibek v programiranju ali bolje rečeno pretvorbi datotek.

LP
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.80

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 25, 2012 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aly lepo prosim za en kos.
Aplikacija - antenski rotator našega lokalnega radiokuba. Antena je občasno vidna na panoramski kameri. Antena ima sicer pogon mimamo pa krmiljenja. Ko bo zadeva končana, sem jo tudi pripravljen objavit v naši reviji.

aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 25, 2012 9:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

blay44 je napisal/a:
Aly se jih bo tudi v prihodnosti dalo dobiti kaj ceneje?

Da. Za člane društva je vedno 15% popusta na lasten proizvodni program: http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?p=189126#189126

mznida
Član
Član

Pridružen-a: Čet 02 Jun 2005 20:32
Aktiv.: 1.52
Kraj: Prlekija (JN86BN)

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 26, 2012 8:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

Ob branju sem dobil podobno idejo kot Silvo - rotator.
Ta ideja mi hodi po glavi tudi za diplomsko delo.
V kolikor je ideja dovolj zanimiva, se priporočam za en kos.

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.80

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2012 8:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aly,

Kako RS422 na mikrokontroler? Glede na to, da je ven verjetno TTL nivo je možno direkt (-Rx,Tx) pa na GND, ali mora biti kaj vmes?

.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70641.96

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2012 9:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni