www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Program za 3D risanje elementov
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
David2204
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01
Aktiv.: 4.91
Kraj: Ljubljana - Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 12, 2012 7:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz vse rišem v SolidWorksu. Zrišem element, ga izvozim v STEP model in to uvozim v knjižnico v Altiumu. Zadeva se super obnese.
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 12, 2012 7:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SolidWorks sem poizkusil, pa je zaenkrat preveč kompleksen. Bi mi moral nekdo v živo demonstrirat, tako da bi sam delal. Sicer so video tutoriali, samo je smotano gledat, preklapljat med okni in risat.

Me pa še nekaj zanima. Kako bi zgoraj prilepljeno vrstno sponko spremenil v 4 polno brez posebnih težav. Poizkusil sem jo kopirat in jo na stik spojiti z prvo, pa vedno nekje nekaj zja. Obstaja kakšna enostavna metoda?

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2012 11:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko kdo LED, ki jo prilagam na vrhu naredi polkroglo in pove, kako jo je naredil, oziroma, če sem se jaz sploh prav lotil. Tisti izsek sem poizkusil z follow me zavrteti okrog pa ne gre nikakor. Sicer je LED v knjižnici, kar nekaj, vendar so neuporabne.

Še vedno pa me zanima. Kako bi zgoraj prilepljeno vrstno sponko spremenil v 4 polno brez posebnih težav. Poizkusil sem jo kopirat in jo na stik spojiti z prvo, pa vedno nekje nekaj zja. Obstaja kakšna enostavna metoda?

LED.rar
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  LED.rar
 Velikost datoteke:  35.39 KB
 Downloadano:  12 krat

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.25
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2012 2:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz uporabljam FreeCad ker si licence SolidWorks-a ne morem privoscit Mr. Green

Edini problem, ki sem ga do sedaj imel v FreeCAD-u je bil s spiralami. Rabil sem namrec vijak.
Problem pa je da prostorske operacije kot so unija, presek in podobne ne delajo na moji spirali.
Tako da njene oblike nisem mogel pofrizirat.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Musty
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54
Aktiv.: 7.11
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2012 2:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zaenkrat uporabljam Autodesk Inventor Fusion, brezplačen program z osnovnimi funkcijami, se da tudi spirale ipd risat. Ni povsem primerljiv z solidworksom, je pa uporaben za splošno risanje ohišij in 3d modelov.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
solomojster
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Maj 2010 12:26
Aktiv.: 4.62
Kraj: NOVA GORICA

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2012 2:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Target 3001 ?
http://www.youtube.com/watch?v=4TXSSol-BS4
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2012 3:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mi je uspelo narisati polkroglo, sicer nekoliko drugače in bolj zamudno pa vendar. Omenjene programe bom ob priliki preizkusil.

Target je program za risanje tiskanih vezij, tule je pa bolj kot ne govor o 3D risanju elementov. Sem ga pa že preizkusil in me je prvi vtis odvrnil.

Se je pa pri prej prilepljeni 3D LED ponovno pojavila težava z exportom tudi, če je vmes DeepExploration. V DipTrace-u pa nastane le nek majhne zmazek.

Ker se je na DipTrace forumu nabralo kar nekaj novih predlogov, bom le te preučil ter poizkusil in poročam.

red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.25
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2012 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Musty je napisal/a:
Zaenkrat uporabljam Autodesk Inventor Fusion, brezplačen program z osnovnimi funkcijami, se da tudi spirale ipd risat. Ni povsem primerljiv z solidworksom, je pa uporaben za splošno risanje ohišij in 3d modelov.

Bom pocekiral tole, ker pri free cad me par stvari precej moti Mr. Green

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 14, 2012 1:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Musty je napisal/a:

Lahko prosim poveš, kako se najlažje cel oziroma le del predemta pobarva v želeno barvo, ker meni nikakor ne uspe.

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 15, 2012 12:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No takole, da zašpinim tole temo.

Preizkusil sem kar nekaj programov, tudi vse predlagane. Kot najbolj uporaben za začetnike in risanje 3D komponent se je izkazal Google SketchUp, le nastavitve za wrl izvoz je treba nastaviti, kot je vidno na slikah, ki jih prilagam.

Tule imate kar precej obširno zbirko 3D elementov v wrl formatu z dodanimi slikami, avtorja KEITH LEE-ja z DipTrace foruma. Prilagam pa tudi njegovo zbirko 3D modelov nekaterih hladilnih teles.

Za SketchUp sem se odločil zato, ker je sorazmerno enostaven za uporabo, pregleden... Česar za druge programe ne morem trditi. Na drugo mesto bi umestil AlibreDesign, v katerem sem uspešno zrisal skoraj cel element, ampak se ja zaradi pomanjkanja znanja ustavilo. Autodesk je zame brez razlage prezahteven, poleg tega so pa meniji, ki se jih aktivira z desnim klikom za moje pojme zelo čudni. FreeCad izgleda na pogled podobno kot SketchUp, vendar mi z njim ni uspelo zrisati nič konkretnega. Verjamem, da so vsi zgoraj omenjeni programi uporabni in dobri, ampak je za učenje uporabe le teh potrebno porabiti neizmerno več časa.

V programu polkorglo za npr. LED diode izdelate takole vendar je postopek za majhne radije (tu je bil problem) neuporaben, zato raje rišite v merilu.
Risal sem 10x večjo LED; kot je v realnosti, vendar ko sem jo vstavil v DipTrace jo je le ta očitno že sam približno prilagodil realnim dimenzijam.

Prilagam še nekaj izgledov mojih izdelkov, mogoče vse zadeve niso čisto točno izrisane, pa vendar so za ta namen več kot dovolj dobre.

SketchUp nastavitve.PNG
 Opis:
 Velikost datoteke:  25.44 KB
 Pogledana:  0 krat

SketchUp nastavitve.PNG

3D test 1.PNG
 Opis:
 Velikost datoteke:  32.66 KB

3D test 1.PNG

3D test 2.PNG
 Opis:
 Velikost datoteke:  31.97 KB

3D test 2.PNG

asm.rar
 Opis:
Hladilna telesa.

Download
 Ime datoteke:  asm.rar
 Velikost datoteke:  1.01 MB
 Downloadano:  1 krat

3D test 3.PNG
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  3D test 3.PNG
 Velikost datoteke:  12.2 KB
 Downloadano:  9 krat

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni