www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Eggbot engraver
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.32

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 2:11 pm    Naslov sporočila:  Eggbot engraver Odgovori s citatom

Zanimivo, kako so teme o eggbotu po ponedeljku hitro poniknile v pozabo. Jajčkomanija se je zaključila, vsi ste svoje mašince pospravili v škatle in jih na podstrešje postavili za škatlo z novoletnimi okraski.

Jaz sem si pa želel še dodatek v obliki engraverja. Ni še popolnoma dokončan, saj moram poiskati ustreznejšo gravirno konico, dela pa že.
Vibracijski motorček sem dobil v eni stari Nokiji.
Vezje sem bolj ali manj skopiral po originalu, ki je predstavljen tu: http://wiki.evilmadscientist.com/Engraver
Firmwareja nisem spreminjal, saj je na eggbotu že prava verzija.
V priponki je design vezja, ki je enostransko. Sprintaj in napeglaj.
Namesto tranzistorja 2N4401 sem uporabil BC338, ker sem ga imel na zalogi. Trimer je vrednosti 20k, ampak izbira ni kritična. Namesto upora 50 Omega 1W sem dal serijo desetih uporov 0805 in jih vezal vzporedno. Upore je potrebno prilagoditi motorčku. Za mojega je bilo primerno 5 uporov vrednosti 100 Omega . Prav tako sem namesto bele LED uporabil rdečo. Bela je imela prevelik padec napetosti.
V Inkscape je potrebno omogočiti engraver v Extensions - Eggbot - Eggbot Control... - zavihek Options - Enable engraver, if attached.

Ima kdo idejo, kje dobiti primerno gravirno konico?

spet ta jajca.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  103.92 KB
 Pogledana:  9 krat

spet ta jajca.JPG

vibrator.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  101.05 KB
 Pogledana:  6 krat

vibrator.JPG

elektronika.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  121.84 KB
 Pogledana:  6 krat

elektronika.JPG

Eggbot_engraver.rar
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Eggbot_engraver.rar
 Velikost datoteke:  9.95 KB
 Downloadano:  3 krat

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.89
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 2:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No lepa reč. Zdaj ti bom dal pa plastično jajce.
pajo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2004 8:50
Aktiv.: 2.89

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 3:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadeva ni šla čisto v pozabo. Vsaj z moje strani ne. Skoraj vsak dan me kakšna sodelavka pobara, zakaj ni dobila jajca. Jaz pa samo skomignem z rameni v smislu saj je za to leto čas barvanja jajc mimo. Smile
Drugače pa delam na OŠ in sem dobil že nekaj pripomb "zakaj ne zriktam kašne delavnice za otroke". Tako že razmišljam o tem, kako bi prišel še do enega "službenega" strojčka. Mogoče se bo zgodil še kakšen projekt.
Drugače pa se zadeva lahko uporabi tudi za novoletne okraske, ki so več ali manj okrogle oblike. Srebrne ali zlate kroglice bi bile kar primerne.

Rojeva se še ena ideja, ampak zaenkrat še ni do konca dozorela.

Nazadnje urejal/a pajo Sob Apr 06, 2013 3:52 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.36
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 3:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj pride na vrsto poleti, ko bom imel več časa in bo CNC delal Pray , da ga predelam, da bo lahko delal tudi na valjasta stvari (beri štamprlete in kozarčke)
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70617.72

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 3:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pajo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 3:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dorijan je napisal/a:
Moj pride na vrsto poleti, ko bom imel več časa in bo CNC delal Pray , da ga predelam, da bo lahko delal tudi na valjasta stvari (beri štamprlete in kozarčke)

Kakšne barve pa misliš uporabiti? Za steklo mislim. Kozarci in štamperli se pogosto uporabljajo in zato še pogosteje perejo.

pajo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 3:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarE69 je napisal/a:

Vzhodni pravoslavci letos praznujejo 5. maja.

NI nobene take vmes... Razz

pajo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 3:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MatjazKariz
Dobra ideja. Si kaj pomislil na "praskanje vzorcev" s solno kislino? Gre (če sem dobro razumel) za ene vrste jedkanja- razbarvanja že pobarvane lupine. Če se ne motim obarvane s pomočjo čebulne lupine .

.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70617.72

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 4:07 pm    Naslov sporočila:  Re: Eggbot engraver Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.25
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 4:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz še nisem postavil vsega v kot. Čakal sem na nove motorje (dobil, kot sem že omenil z "door@Jaka57 to door" Laughing ). Sedaj pa nameravam, kar se dotičnega eggbota tiče naresti podobno ohišje kot ga ima @BraneZ, ker se mi zdi najboljša varianta, mogoče bom naredil malo višjega, da bom lažje vpenjal izdelek od spodaj.
Gravirna konica, hm, če bi imel pametno - primerno vpenjalno glavo, sem jaz enkrat "nažical" zobozdravstvene delavce za rabljene svedre in razne brusne konice.
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.96
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 4:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Branez pa dela že čisto novo mašinco. Kaj bo iz nje in za kaj bo uporabna pa kot je dejal butalski mojster Naca: "Če bo špičasto, bodo vile, če široko, bo lopata.".

Upam, da se zgodba pri meni ne bo končala kot tista iz linka! Rolling Eyes

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dyfan
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54
Aktiv.: 2.95

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 5:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Branez je napisal/a:
...Upam, da se zgodba pri meni ne bo končala kot tista iz linka! Rolling Eyes
Ha ha, tako, da bi tebi žena zaprla "kovačnico"? Smile
Nazaj na vrh
matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.32

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 6:34 pm    Naslov sporočila:  Re: Eggbot engraver Odgovori s citatom

MarE69 je napisal/a:
Morda star odlomljen sveder za tiskanine.

To imam zdaj gor. Nagledano pa imam:
http://www.conrad.si/Karbidna-gravirna-konica-Dremel-9924,-26159924JA.htm?websale7=conrad-slowenien&pi=815142
ali diamantno:
http://www.conrad.si/Diamantna-gravirna-konica-Dremel-9929,-26159929JA.htm?websale7=conrad-slowenien&pi=815145

Čez lužo se pa to dobi precej ugodneje:
http://king-tool.com/storefront/index.php?main_page=product_info&cPath=12&products_id=12

Ima kdo kakšne slovenske ali evropske alternative za to?

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.96
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 6:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vzami kakšen košček vidie od stružnega noža in "našvajsaj" s srebrom na steblo, vse skupaj zbrusi v špic.

Vprašaj, kakšnega pravega ključavničarskega mojstra stare šole, kako se naredi "rajsnadla" v domači delavnici.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pobesneli
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24
Aktiv.: 5.02
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 7:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Risalno iglo za pločevino vzemi, če praska po železu bo tudi po jajcu.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni