www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Subwoofer!
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.97

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 21, 2014 6:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Profesor Einstein je napisal/a:
tranzistorja BC 556 morata imeti popolnoma enako ojačanje --- ko greš v nakup meriš z instrumentom da najdeš dva enaka.

Ja, res ti bodo pri 0.06EUR/kos ustregli, da boš pol ure prebiral novo robo, po možnosti trgal tranzistorje s traku da jih boš vtikal v instrument Mr. Green
Med emitorja in 22k upor proti (+) daš 470ohm trimer, pa si lepo naštelaš offset po želji.
Načrt, ki zahteva prebiranje tako osnovnih elementov kot je TUP je najbolj milo rečeno: trapast, avtor načrta pa tup...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.90
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 21, 2014 11:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:
Načrt, ki zahteva prebiranje tako osnovnih elementov kot je TUP je najbolj milo rečeno: trapast, avtor načrta pa tup...

V temle je bilo pa precej jeze.

Moram pa reči, da je tudi meni odleglo.

Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.28
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 21, 2014 11:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

V priponki je podobna zadeva z vključenimi izboljšavami ... nastavitev offset-napetosti in toka delovne točke.

Lp.

Darko

Slika.-.Amp - 60W - 1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  340.81 KB
 Pogledana:  30 krat

Slika.-.Amp - 60W - 1.jpg

Slika.-.Amp - 60W - 2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  616.66 KB
 Pogledana:  11 krat

Slika.-.Amp - 60W - 2.jpg

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.97

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 21, 2014 12:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
V temle je bilo pa precej jeze.

Moram pa reči, da je tudi meni odleglo.

Ne jeze, prej žalosti, ko nek pametnjaković po eni strani zadevo poenostavi na čisto začetniški nivo (shema), po drugi strani pa posledično od TransistorUniversalPnp, kateremu ojačanje varira od 150 do 500 in je uporabljen v vezju s končnim ojačanjem 20, zahteva 1% razliko med elementi...
Pa to ne leti na Profesorja, ampak tistega ki je obelodanil shemo.

No, tadruga shema je pa že bolj normalna, da dela z elementi ki imajo lahko tudi 20% toleranco Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Profesor Einstein
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 21, 2014 1:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

Ja tako je to ... tudi izhodnim tranzistorjem bi bilo dobro pomeriti ojačanje, da ni prevelikega odstopanja ....

To je isto kot da se pri avtomobilu nebi kolesa pomikala sorazmerno z rotacijo krmila v obe smeri enako... malo nestabilno bi se vozili .... podobno je z ojačevalnikom Smile

Če se pohecam: "špura" na ojačevalnikih mora biti nastavljena da ne požira tranzistorjev Smile

Lp.

Darko

gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.36

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 21, 2014 1:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za diferencialne ojačevalnike, tokovna zrcala in podobno je itak bolje vzeti dvojni tranzistor v enem ohišju. V tem primeru recimo BC856S.
limona
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Jan 2010 21:01
Aktiv.: 0.28
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 21, 2014 3:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sepravi a to pomeni da sem spet kkšn tranzistor skuril? Kaj mi sedaj priporocate da naredim oz. kupim in sprobam? Samo nekaj mora bit hudo narobe da imam tako visoko napetost na izhodu...ampak cist noben element ne kaze da bi blo kaj narobe tud vroc ni noben element cist nic.

LP

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.67
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 21, 2014 4:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Role me spominja na moje srednješolske dni, ko sem prav tako sestavljal ojačevalnik... Skuril sem tam 10-15 izhodnih tranzistorjev in vsakič je bilo treba v Trst ponje. Ker so bili dragi kot pes sem vsakič kupil samo dva.
Aja, pa tudi moji nikoli niso bili vroči...samo delali niso več...
Naredi tako, kot ti je nekdo že svetoval: namesto varovalk daj upore, ki bodo omejili tok. Ko sem jaz takrat končno tako naredil, nisem skuril nobenega več.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Profesor Einstein
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 21, 2014 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

Opcija je tudi nakup starega ojačevalca, ki se da popraviti in je po zgradbi enake konstrukcije kot tale, ki ga obravnavamo....

Občasno se na "nemški bolhi" v ponudbi najde primerek OPTONICA S M - 4000.

Gre za zadnjo robustno serijo, ki se da popraviti, nastaviti delovne točke in offset-e na obeh kanalih posebej.

http://www.hifiengine.com/library/sharp-optonica/[slovenščina je zame španska vas]-4000h.shtml

SHARP s 16kg materiala.

Lp.

Darko

optonica sm4000-ins.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  76.25 KB
 Pogledana:  18 krat

optonica sm4000-ins.jpg

Nazadnje urejal/a Profesor Einstein Sob Feb 22, 2014 1:23 am; skupaj popravljeno 4 krat
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.90
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 21, 2014 9:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Profesor Einstein, a si ti kdaj slišal za audio ojačevalnik v D razredu?

No če nisi v redu, če pa si, mi pa prosim na ZS sporoči kake provizije daje e-bay ?

Profesor Einstein
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 22, 2014 9:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

@limona

V priponki je eden izmed primerov ojačevalnika v D razredu v kolikor bi se odločil za ta tip, na strani 4 je shema.

Lp.

Darko

IRS2092 - D class amplifier.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  IRS2092 - D class amplifier.pdf
 Velikost datoteke:  453.94 KB
 Downloadano:  39 krat

limona
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 22, 2014 7:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Protoncek: jah očitno sem cisto na istem kot si bil ti ja Smile... Sepravi če naredim tako da zamenjam varovalki z uporoma npr. 18R 2w (tako kot mi je Profesor Einstein predlagal) a to pomeni da bi moral zamenjati samo bc-ja ali tud ostale 3 tranzistorje? A potem naj bi se bc-ja uskladila ali kako?

Profesor Einstein: hvala za priponko samo bi raje to uporabil če mi ne uspe popravit tega ojačevalca..

LP

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.67
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 22, 2014 8:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne, menjava varovalk z upori je izključno samo zato, da ne boš kuril zadev. Za uskladitev BCjev še vedno rabiš trimer, tako kot ti je nekdo svetoval.
Poanta uporov je da omejijo največji tok, ter s tem preprečijo da skuriš izhodne tranzistorje...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
limona
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 28, 2014 4:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo,

ne vem sploh če bi se še naprej ukvarjal s tem ker očitno nimam sreče pri tem, pa še tolikokrat je bilo že vse prelotano da nima več smisla... Zdej v vsakem primeru bom dokončal zadevo samo ne s tem ojačevalnikom, lepo bi bilo če bi mi predlagali kakšen primerljiv ojačevalnik, da bi lahko saj transformator uporabil pa tista dva kondenzatorja 10000uf. Rad bi zadevo čim prej zaključil ker tole že vlečem že kr nekaj časa... Še link od zvočnika http://www.visaton.com/en/chassis_zubehoer/tiefton/w200s_4.html in trafota http://trgovina.svet-el.si/productdetail.php?prodid=16048 ... hmm zdele videl tegale brutusa a bi bilo to uredu http://www.svet-el.si/o-reviji/samogradnje/490-brutus-100w ?

LP in hvala

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Stran 4 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni