|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Pet Feb 21, 2014 6:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Profesor Einstein je napisal/a: |
tranzistorja BC 556 morata imeti popolnoma enako ojačanje --- ko greš v nakup meriš z instrumentom da najdeš dva enaka.
|
Ja, res ti bodo pri 0.06EUR/kos ustregli, da boš pol ure prebiral novo robo, po možnosti trgal tranzistorje s traku da jih boš vtikal v instrument
Med emitorja in 22k upor proti (+) daš 470ohm trimer, pa si lepo naštelaš offset po želji.
Načrt, ki zahteva prebiranje tako osnovnih elementov kot je TUP je najbolj milo rečeno: trapast, avtor načrta pa tup...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.90 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Feb 21, 2014 11:23 am Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
Načrt, ki zahteva prebiranje tako osnovnih elementov kot je TUP je najbolj milo rečeno: trapast, avtor načrta pa tup... |
V temle je bilo pa precej jeze.
Moram pa reči, da je tudi meni odleglo.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.28 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Pet Feb 21, 2014 11:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
V priponki je podobna zadeva z vključenimi izboljšavami ... nastavitev offset-napetosti in toka delovne točke.
Lp.
Darko
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
340.81 KB |
Pogledana: |
30 krat |

|
|
616.66 KB |
11 krat |

|
_________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Pet Feb 21, 2014 12:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
V temle je bilo pa precej jeze.
Moram pa reči, da je tudi meni odleglo. |
Ne jeze, prej žalosti, ko nek pametnjaković po eni strani zadevo poenostavi na čisto začetniški nivo (shema), po drugi strani pa posledično od TransistorUniversalPnp, kateremu ojačanje varira od 150 do 500 in je uporabljen v vezju s končnim ojačanjem 20, zahteva 1% razliko med elementi...
Pa to ne leti na Profesorja, ampak tistega ki je obelodanil shemo.
No, tadruga shema je pa že bolj normalna, da dela z elementi ki imajo lahko tudi 20% toleranco
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.28 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Pet Feb 21, 2014 1:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Ja tako je to ... tudi izhodnim tranzistorjem bi bilo dobro pomeriti ojačanje, da ni prevelikega odstopanja ....
To je isto kot da se pri avtomobilu nebi kolesa pomikala sorazmerno z rotacijo krmila v obe smeri enako... malo nestabilno bi se vozili .... podobno je z ojačevalnikom
Če se pohecam: "špura" na ojačevalnikih mora biti nastavljena da ne požira tranzistorjev
Lp.
Darko
_________________ --
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.36
|
Objavljeno: Pet Feb 21, 2014 1:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za diferencialne ojačevalnike, tokovna zrcala in podobno je itak bolje vzeti dvojni tranzistor v enem ohišju. V tem primeru recimo BC856S.
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
limona Član

Pridružen-a: Čet 28 Jan 2010 21:01 Prispevkov: 53 Aktiv.: 0.28 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Feb 21, 2014 3:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sepravi a to pomeni da sem spet kkšn tranzistor skuril? Kaj mi sedaj priporocate da naredim oz. kupim in sprobam? Samo nekaj mora bit hudo narobe da imam tako visoko napetost na izhodu...ampak cist noben element ne kaze da bi blo kaj narobe tud vroc ni noben element cist nic.
LP
_________________ Kaj dela veter, ko ne piha? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.67 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Feb 21, 2014 4:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Role me spominja na moje srednješolske dni, ko sem prav tako sestavljal ojačevalnik... Skuril sem tam 10-15 izhodnih tranzistorjev in vsakič je bilo treba v Trst ponje. Ker so bili dragi kot pes sem vsakič kupil samo dva.
Aja, pa tudi moji nikoli niso bili vroči...samo delali niso več...
Naredi tako, kot ti je nekdo že svetoval: namesto varovalk daj upore, ki bodo omejili tok. Ko sem jaz takrat končno tako naredil, nisem skuril nobenega več.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

|
Objavljeno: Pet Feb 21, 2014 7:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Opcija je tudi nakup starega ojačevalca, ki se da popraviti in je po zgradbi enake konstrukcije kot tale, ki ga obravnavamo....
Občasno se na "nemški bolhi" v ponudbi najde primerek OPTONICA S M - 4000.
Gre za zadnjo robustno serijo, ki se da popraviti, nastaviti delovne točke in offset-e na obeh kanalih posebej.
http://www.hifiengine.com/library/sharp-optonica/[slovenščina je zame španska vas]-4000h.shtml
SHARP s 16kg materiala.
Lp.
Darko
|
76.25 KB |
18 krat |

|
_________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain)
Nazadnje urejal/a Profesor Einstein Sob Feb 22, 2014 1:23 am; skupaj popravljeno 4 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.90 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Feb 21, 2014 9:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Profesor Einstein, a si ti kdaj slišal za audio ojačevalnik v D razredu?
No če nisi v redu, če pa si, mi pa prosim na ZS sporoči kake provizije daje e-bay ?
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 9:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
@limona
V priponki je eden izmed primerov ojačevalnika v D razredu v kolikor bi se odločil za ta tip, na strani 4 je shema.
Lp.
Darko
|
 Download |
Ime datoteke: |
IRS2092 - D class amplifier.pdf |
453.94 KB |
Downloadano: |
39 krat |
_________________ --
|
Nazaj na vrh |
|
 |
limona Član

|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 7:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Protoncek: jah očitno sem cisto na istem kot si bil ti ja ... Sepravi če naredim tako da zamenjam varovalki z uporoma npr. 18R 2w (tako kot mi je Profesor Einstein predlagal) a to pomeni da bi moral zamenjati samo bc-ja ali tud ostale 3 tranzistorje? A potem naj bi se bc-ja uskladila ali kako?
Profesor Einstein: hvala za priponko samo bi raje to uporabil če mi ne uspe popravit tega ojačevalca..
LP
_________________ Kaj dela veter, ko ne piha? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.67 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 8:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne, menjava varovalk z upori je izključno samo zato, da ne boš kuril zadev. Za uskladitev BCjev še vedno rabiš trimer, tako kot ti je nekdo svetoval.
Poanta uporov je da omejijo največji tok, ter s tem preprečijo da skuriš izhodne tranzistorje...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
limona Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni