www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

TV antena - ne lovi signala
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
damjango
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Aktiv.: 4.84
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 22, 2014 9:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Glede na moje izkušnje bo bolje, če iz žice sam izdelaš anteno. Jaz sem pred leti izdelal tako. Uporabil sem kar bakreno žico, spoje pa spajkal. Delovala je bolje kot oh in sploh sobna antena z ojačevalnikom.

Imaš mogoče kake enačbe za dimenzije bakrenih žic, po katerih si naredil tako anteno?

Tudi sam bi narediti tako anteno.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.55
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 22, 2014 10:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žica je mislim, da 1,5mm^2 to je pa tudi vse kar je "merjeno" ostalo je prosto po prešernu.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 22, 2014 10:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dimenzije celotne antene so pa nekje 20*10cm.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Hoden
Član
Član

Pridružen-a: Tor 04 Nov 2008 13:00
Aktiv.: 1.03
Kraj: Postojna/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 23, 2014 10:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi sam sem naredil anteno in sicer po vzoru iz spletne strani - http://uhfhdtvantenna.blogspot.com/.

Uporabil sem ročno iskanje. Na 32 kanalu mi "lovi" moč signala 38%, kakovost signala pa 0%. Pri drugih kanalih ni signala. Zanima me ali sem dal mogoče reflektor preblizu bakrenih žic?

Antena_2.jpg
 Opis:
Diy antena #1
 Velikost datoteke:  793.4 KB
 Pogledana:  18 krat

Antena_2.jpg

Antena_1.jpg
 Opis:
Diy antena #2
 Velikost datoteke:  625.49 KB
 Pogledana:  10 krat

Antena_1.jpg

Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.91
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 23, 2014 11:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole je tako imenovana kolinearna antena. Tole bi moralo delati. Je pa vprašanje dimenzij. S slike se tega ne da videti.
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 23, 2014 11:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da nimaš slučajno kakšnih težav s kablom menjaj ga, če imaš drugega pri roki.

Za nadaljne ustvarjanje iz barkene žice pa tale nasvet, ki močno olajša in polepša zadeve. Preden žico olupiš in jo razrežeš na manjše dele jo vpneš v primež. Na drugi strani pa je zapogneš med ročaj kombiniranih klešč, konec primeš, da se ne odvije in nekajkrat povlečeš. Žica se malce raztegne in zravna, prav tako pa je tudi izolacijo lažje odstranit.

satelitko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Aktiv.: 7.48
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 24, 2014 12:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa ne pozabit, da so toplo vodo pogruntali že drugi... Mr. Green
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.77
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 24, 2014 9:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot je napisal satelitko...
Jaz imam montirano logaritemsko anteno z ojačevalcem TV plus UHF montirano pod salonitno streho in imam 23 programov kar mi je čisto dovolj tako da se mi sploh ne da je montirat ven.

siljo
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Okt 2003 8:08
Aktiv.: 4.36
Kraj: Ribn'ca

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 24, 2014 10:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Hoden
na tvojem linku so tudi mere in sicer v inch-ih! Če se ne motim je nosilec debel 4", kar pomeni cca 10cm

.. če je pa signal res slab boš rabil pa še kakšen ojačevalec:
http://www.antene-zupancic.si/advanced_search_result.php?keywords=oja%C4%8Devalec&search_in_description=1&osCsid=88020e3b473f52bf6bcb1882794faeea
sicer sem ga videl na omenjenem linku tudi za okrog 8eur, samo sedaj ga ne najdem....

satelitko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Aktiv.: 7.48
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 24, 2014 10:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, če si se že spravil sam naredit anteno, zakaj ne bi ščaral še ojačevalnika? Gugl je poln shem... Mr. Green
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damjango
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 24, 2014 10:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ojačevalec bo pomagal samo če je razmerje signal / šum še zadosti veliko, drugače bo verjetno signal še slabši.
Nazaj na vrh
damjango
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 24, 2014 11:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri taki Home made TV anteni je potreben še kakšen balun za prilagoditev impedance ali pa je zadosti, da direktno gor priključim TV konaksialni kabel 75 Omega ?
Nazaj na vrh
Hoden
Član
Član

Pridružen-a: Tor 04 Nov 2008 13:00
Aktiv.: 1.03
Kraj: Postojna/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 24, 2014 12:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dimenzije podajam v priponki. Res je, da je v načtru nosilec debel 10cm, jaz sem pa dal 5cm debel nosilec. Ravno zato sem vprašal če je lahko to vzrok sabšemu sprejemu signala. Kot je videti iz slike sem uporabil ploščat antenski kabel. Ali lahko kabel toliko vpliva? Bom poskusil še z koaksialcem...

ant.jpg
 Opis:
Dimenzije antene
 Velikost datoteke:  406.59 KB
 Pogledana:  16 krat

ant.jpg

Nazaj na vrh
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.77
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 24, 2014 1:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

damjango je napisal/a:
Ojačevalec bo pomagal samo če je razmerje signal / šum še zadosti veliko, drugače bo verjetno signal še slabši.

Ojačevalec bo pač ojačal tisto kar dobi not- pa če je razmerje S/N veliko ali majhno.

Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.19
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 24, 2014 6:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

laura je napisal/a:
damjango je napisal/a:

Ojačevalec bo pač ojačal tisto kar dobi not- pa če je razmerje S/N veliko ali majhno.

Signal na izhodu v tem primeru ne bo slabši.
Ojačevalnik bo ojačal tako signal kot šum, in sevda dodal še lasten šum. Na izhodu ojačevanika bo razmerje S/N še slabše. Tako pridemo do še slabše slike kot brez ojačevalnika.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 3 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni