www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Hišna el instalacija TV problem
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.88
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 19, 2024 4:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dokler bo tehnična in spoštljiva raven me ne moti, kar nadaljujta/e...
1dva3
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19
Aktiv.: 50.01

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 19, 2024 5:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res ni tema ravno za to, je pa primer iz prakse, ko so elektro distributerjem pregorevale nule brez jasnih razlogov. Drugi primer je, da je pogorela celotna terasa do TP zaradi slabe kalkulacije in preobremenitve, čeprav naj bi TP varovalke to ščitile, pa temu ni bilo tako.
V primeru distribucijskega omrežja, pa ima vsak šivan odcep drugačno LCR karakteristiko do trafo postaje in tudi noben objekt ni simetričen po fazah. Do takih situacij nesimetrij prihaja dnevno, vendar so notri tolerance dovolj velike, da se vse skupaj skrije in ni problematično.
Res je, da čistih kapacitivnih in induktivnih bremen v omrežju ni in je vedno neka kombinacija R+C/L, samo omrežje pa preko soglasja tudi ne dopušča slabega delovnega faktorja oz. s tem kršiš priključitvene pogoje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
romascenko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Maj 2018 14:20
Aktiv.: 1.97
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 20, 2024 12:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo danes sem si vzel čas za testiranje (ja ko se preseliš je veliko drugih prioritet).. Hvala vsem za vse teorije in predloge a na koncu se je izkazalo da je bil prvi ali eden prvih predlogov že pravilen.
HDMI kabel sem zamenjal z drugim in deluje oz ne prihaja več do motenj - @vpeter imel si prav Smile
V tv sta dva HDMI kabla eden od komunikatorja in drugi od PS5 tako da sem najprej samo naredil zamenjavo (brez priklopa ps5) in zadeva funkcionira. Po priklopu PS5 zadeva še vedno funkcionira Smile

Naj povzamem: Na TV je ob prižigu luči v hodniku prišlo do motnje da je ekran za sekundo postal črn (najprej sem mislil da prihaja do motnje ko prizgem eno od luci v dnevni sobi - te lahko prizigam iz treh koncev). Lahko se je zgodilo da sem luč 5x namenoma ugasnil/prižgal pa motnje ni bilo 6ič pa je tv utripnil. Zelo redko pa se je zgodilo da je ekran utripnil sam od sebe brez da bi kdo vklopil/ugasnil luč. No dejansko je bila motnja na komunikatorju ker če sem komunikator izklopil in dal tv v nek sub menu slika nikdar ni utripnila.

Dodajam : Telemach EON box coax potem do TV je HDMI.

Če ima kdo še kakšno vprašanje ali željo da stestiram še kakšno situacijo sem seveda pripravljen potestirati..

Še enkrat hvala vsem Smile

Nazadnje urejal/a romascenko Ned Okt 20, 2024 12:17 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.65
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 20, 2024 12:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kateri od teh HDMI kablov ima feritna obročka (bunka ob koncu kabla)?

Še to: To je znan pojav tudi pri uporabi stropnega projektorja. Tam so razdalje precej večje in s tem večja dovzetnost za motnje.
Nazaj na vrh
romascenko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 20, 2024 12:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bostjang je napisal/a:
Kateri od teh HDMI kablov ima feritna obročka (bunka ob koncu kabla)?

Še to: To je znan pojav tudi pri uporabi stropnega projektorja. Tam so razdalje precej večje in s tem večja dovzetnost za motnje.

Nobeden od kablov nima bunke na koncu kabla. Je pa eden dolg 2m drugi pa je krajši cca 1.5m in ta krajši je delal problem.
Nazaj na vrh
DusanK
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 20, 2024 1:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Očitno je na izbiro več različnih HDMI kablov...vprašanje kakšen je bil tisti, ki te je hecal.
romascenko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 20, 2024 2:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DusanK je napisal/a:
Očitno je na izbiro več različnih HDMI kablov...vprašanje kakšen je bil tisti, ki te je hecal.

Seveda, hotel sem povedati da verjetno ta razlika v dolžini kabla ni vplivala. Aja no ta HDMI je ptinesel fant od Telemacha.. če zo kaj pove Smile
Nazaj na vrh
DusanK
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 20, 2024 4:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če smo že tako daleč pa še poglej in napiši kaj piše na tvojem slabem in dobrem kablu.

Primer mojih:
Zgoraj en brezimen (noname), na sredini in spodaj pa od znanega proizvajalca.
Če je na kablu oznaka Exxxxxx potem je proizvajalec znan in registriran. Kdo je to ga najdeš na strani UL.COM

Primer:
E246588 pomeni šifro proizvajalca (HOTRON PRECISION ELECTRONIC INDUSTRIAL CO LTD), 20276 pa na lastnosti kabla.
E476921 = CHANG YANG ELECTRONICS CO LTD

HDMI_N_HS (Custom).png
 Opis:
 Velikost datoteke:  625.47 KB
 Pogledana:  9 krat

HDMI_N_HS (Custom).png

romascenko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 21, 2024 11:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DusanK je napisal/a:
Če smo že tako daleč pa še poglej in napiši kaj piše na tvojem slabem in dobrem kablu.

Primer mojih:
Zgoraj en brezimen (noname), na sredini in spodaj pa od znanega proizvajalca.
Če je na kablu oznaka Exxxxxx potem je proizvajalec znan in registriran. Kdo je to ga najdeš na strani UL.COM

Primer:
E246588 pomeni šifro proizvajalca (HOTRON PRECISION ELECTRONIC INDUSTRIAL CO LTD), 20276 pa na lastnosti kabla.
E476921 = CHANG YANG ELECTRONICS CO LTD

Bom preveril ko pridem domov, lahko še dodam da je sin igral PS5 na katerem je sedaj ta "problematični HDMI kabel" in se mu je med igranjem pojavila enaka napaka kot prej na TV (tokrat brez da bi kdo prižigal/ugašal luč) in to sama od sebe Smile Torej HDMI od Telemacha definitivno neka slaba roba..

Lp

D.
Nazaj na vrh
romascenko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 21, 2024 4:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na HDMI od Telemacha piše samo "high speed hdmi cable with ethernet" dokler na HDMI ki sem ga kupil sam enkrat nekje je koda E321011 poleg še nekaterih drugih info ala 80degC itd.
Nazaj na vrh
kvarkel
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21
Aktiv.: 2.80

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 23, 2024 3:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OP je svoj problem rešil in je pohvalno, da se je javil z rešitvijo.
Vseeno pa, če tudi komu ne bo prav (ker mu je pač vse jasno, zato lahko moj post mirne duše preskoči), se moram posuti s pepelom (sem tudi jaz nekoliko ponovil OE).
Moja trditev, da je tok skozi nulo največ enak največjemu toku faze, sicer še vedno drži. Dejansko v tem primeru gre za el. inštalacije, kjer so vsi tokokrogi obremenjeni pretežno z ohmsko-induktivnimi bremeni.
V teoriji pa je seveda drugače in tukaj sta imela res prav tako @1dva3, kot @proteus.
Vendar tudi v praksi lahko pride do preobremenitve nule v naslednjih primerih:
- prekompenzacija jalove energije,
- višji harmoniki, ki se v nuli seštevajo aritmetično,
- napačna vezava tokokrogov iste faze, kjer so za vsak tokokrog svoje varovalke, nula pa je skupna.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Stran 4 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni