www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kako ločiti signalno in močnostno maso

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jackal
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Maj 2006 19:14
Aktiv.: 0.62
Kraj: Ravne na Koroškem

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 09, 2007 7:14 pm    Naslov sporočila:  Kako ločiti signalno in močnostno maso Odgovori s citatom

Malo sem se začel ukvarjati s samogradnjo audio ojačevalcev, pa sem naletel na problem z masami.

Vem, da je potrebno speljati vse mase ojačevalnika v eno točko in od tam zadevo ozemljit. Problem nastane namreč pri tem, da pride masa v ojačevalnik tudi preko signala (iz računalnika) - ergo dobim ground loop in zadeva zelo nadležno brenči.

Zaenkrat sem zadevo "rešil" tako, da sem pustil samo to signalno maso, ampak to še vedno ni to.

Zdaj pa me zanima kako je treba sploh ti dve masi ločit. Pogovarjal sem se z mojstrom za samogradnje ojačevalcev in mi je povedal samo to da morata biti masi ločeni in mi je tudi prodal činče za na ohišje, ki imajo izolacijo od ohišja. Ampak ker ima pač vsak mojster svoje skrivnosti, noče povedat kako obe masi ločit. Zato se obračam sem, da rešim ta problem enkrat za vselej.

ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.97

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 09, 2007 7:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsaka masa v svojo zvezdo, "taglavno" maso spelji na zemljo preko 100 ohm upora, signalno poveži z "taglavno" z tanko žičko, dolgo par cm (UTP? )
lp
Robi

Jackal
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 09, 2007 7:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo sem še brskal naokrog po internetu in sem našel takšno rešitev, ki je na spodnji sliki. Na levi strani (GND) je signalna masa, spodaj pa močnostna masa, vmes pa 10Rupor in 100nF kondenzator. Bo to dovolj?

Sicer pa grem malo probat Razz

masa.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  623 Bytov
 Pogledana:  3402 krat

masa.png

ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 09, 2007 8:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na tvoji sliki je le ozemljitev in masa- po moje. Nima veze z ločeno močnostno maso in signalno maso- to sem ti opisal zgoraj in 100% deluje, če le ojačevalec sam ne proizvaja bruma?
sulc
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34
Aktiv.: 1.99

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 10, 2007 10:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dober ojačevalec ima že v startu ločeno vhodno in glavno maso, ponavadi prek upora.
Jani
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48
Aktiv.: 1.98
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 10, 2007 1:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sulc
Kaj pa izvedba? Kako je to v praksi narejeno? Kakšna shema mogoče?

LP, Jani
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sulc
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34
Aktiv.: 1.99

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 10, 2007 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

malo preglej tu:
http://sound.westhost.com/projects-1.htm

branko47
Član
Član

Pridružen-a: Sob 07 Jan 2006 11:10
Aktiv.: 0.69
Kraj: Pozarevac

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 11, 2007 7:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preverjeno pravilno dela.
Več na to temo pa na linku

GND.JPG
 Opis:
GND
 Velikost datoteke:  22 KB
 Pogledana:  5 krat

GND.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jackal
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 11, 2007 10:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimive rešitve. Hvala za odgovore.

"Problem" pri moje ojačevalcu je, da sem dobil narejeno profi tiskanino, na kateri sta glavna masa in močnostna masa že povezani. Gre za ojačevalnik s 4 x TDA7294 in je nekakšen klon Brutusa 170W.

Sam ojačevalnik ne brni. Napajalnik ima 4x 10.000uF kondenzatorje in še dodatne 4 x 2200uF na samem ojačevalniku. Pri kratko zvezanem vhodu ojačevalec ne brenči.

Sem se pa malo igral in sem določil da izvor brenčanja najverjetneje prihaja iz aktivne kretnice pred ojačevalcem, saj brez kretnice dela super.

PS: branko47 - super uporaben link Very Happy Samo malo bo treba utrdit južne jezike.

ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 12, 2007 8:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jackal je napisal/a:

Sem se pa malo igral in sem določil da izvor brenčanja najverjetneje prihaja iz aktivne kretnice pred ojačevalcem, saj brez kretnice dela super.

Potem moraš maso kretnice povezati preko 100 ohm upora z zemljo, signalni kabel (oplet) pri kretnici tudi speljati na to zemljo, pri vhodu ojačevalca pa pusi oplet v zraku.
lp

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 1 dni