|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Jackal Član

Pridružen-a: Sre 10 Maj 2006 19:14 Prispevkov: 144 Aktiv.: 0.62 Kraj: Ravne na Koroškem
|
Objavljeno: Pon Apr 09, 2007 7:14 pm Naslov sporočila: Kako ločiti signalno in močnostno maso |
|
|
Malo sem se začel ukvarjati s samogradnjo audio ojačevalcev, pa sem naletel na problem z masami.
Vem, da je potrebno speljati vse mase ojačevalnika v eno točko in od tam zadevo ozemljit. Problem nastane namreč pri tem, da pride masa v ojačevalnik tudi preko signala (iz računalnika) - ergo dobim ground loop in zadeva zelo nadležno brenči.
Zaenkrat sem zadevo "rešil" tako, da sem pustil samo to signalno maso, ampak to še vedno ni to.
Zdaj pa me zanima kako je treba sploh ti dve masi ločit. Pogovarjal sem se z mojstrom za samogradnje ojačevalcev in mi je povedal samo to da morata biti masi ločeni in mi je tudi prodal činče za na ohišje, ki imajo izolacijo od ohišja. Ampak ker ima pač vsak mojster svoje skrivnosti, noče povedat kako obe masi ločit. Zato se obračam sem, da rešim ta problem enkrat za vselej.
_________________ Ne prepiraj se z bedakom, ker te bo potegnil na svoj nivo in te premagal z izkušnjami. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.97
|
Objavljeno: Pon Apr 09, 2007 7:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsaka masa v svojo zvezdo, "taglavno" maso spelji na zemljo preko 100 ohm upora, signalno poveži z "taglavno" z tanko žičko, dolgo par cm (UTP? )
lp
Robi
_________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jackal Član

Pridružen-a: Sre 10 Maj 2006 19:14 Prispevkov: 144 Aktiv.: 0.62 Kraj: Ravne na Koroškem
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Pon Apr 09, 2007 8:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na tvoji sliki je le ozemljitev in masa- po moje. Nima veze z ločeno močnostno maso in signalno maso- to sem ti opisal zgoraj in 100% deluje, če le ojačevalec sam ne proizvaja bruma?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sulc Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34 Prispevkov: 473 Aktiv.: 1.99
|
Objavljeno: Tor Apr 10, 2007 10:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Dober ojačevalec ima že v startu ločeno vhodno in glavno maso, ponavadi prek upora.
_________________ LP Aljaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jani Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48 Prispevkov: 469 Aktiv.: 1.98 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Tor Apr 10, 2007 1:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sulc
Kaj pa izvedba? Kako je to v praksi narejeno? Kakšna shema mogoče?
LP, Jani
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sulc Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34 Prispevkov: 473 Aktiv.: 1.99
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
branko47 Član

Pridružen-a: Sob 07 Jan 2006 11:10 Prispevkov: 164 Aktiv.: 0.69 Kraj: Pozarevac
|
Objavljeno: Sre Apr 11, 2007 7:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Preverjeno pravilno dela.
Več na to temo pa na linku
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
22 KB |
Pogledana: |
5 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jackal Član

|
Objavljeno: Sre Apr 11, 2007 10:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimive rešitve. Hvala za odgovore.
"Problem" pri moje ojačevalcu je, da sem dobil narejeno profi tiskanino, na kateri sta glavna masa in močnostna masa že povezani. Gre za ojačevalnik s 4 x TDA7294 in je nekakšen klon Brutusa 170W.
Sam ojačevalnik ne brni. Napajalnik ima 4x 10.000uF kondenzatorje in še dodatne 4 x 2200uF na samem ojačevalniku. Pri kratko zvezanem vhodu ojačevalec ne brenči.
Sem se pa malo igral in sem določil da izvor brenčanja najverjetneje prihaja iz aktivne kretnice pred ojačevalcem, saj brez kretnice dela super.
PS: branko47 - super uporaben link Samo malo bo treba utrdit južne jezike.
_________________ Ne prepiraj se z bedakom, ker te bo potegnil na svoj nivo in te premagal z izkušnjami. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Čet Apr 12, 2007 8:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Jackal je napisal/a: |
Sem se pa malo igral in sem določil da izvor brenčanja najverjetneje prihaja iz aktivne kretnice pred ojačevalcem, saj brez kretnice dela super.
|
Potem moraš maso kretnice povezati preko 100 ohm upora z zemljo, signalni kabel (oplet) pri kretnici tudi speljati na to zemljo, pri vhodu ojačevalca pa pusi oplet v zraku.
lp
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 1 dni