|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 10:22 pm Naslov sporočila: Detekcija izpada faze |
|
|
Pozdrav
Kolega me je prosil, ce mu lahko za elektrarno napravim vezje, ki pazi, da ne izpade kaksna faza. Saj teoreticno je zelo enostavno. Zice peljes skozi ferit, na katerem je navita zicka (tokovne klesce) in potem meris ali je tok(napetost), ali ga ni. Ima mogoce ze kdo izdelano zadevo, da ne bom izumljal tople vode? _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 10:32 pm Naslov sporočila: Re: Detekcija izpada faze |
|
|
SimonS je napisal/a: |
Pozdrav
Kolega me je prosil, ce mu lahko za elektrarno napravim vezje, ki pazi, da ne izpade kaksna faza. Saj teoreticno je zelo enostavno. Zice peljes skozi ferit, na katerem je navita zicka (tokovne klesce) in potem meris ali je tok(napetost), ali ga ni. Ima mogoce ze kdo izdelano zadevo, da ne bom izumljal tople vode? |
Napetosti ne bo, če toka ni. Napetost se bo spreminjala glede na tok -porabo naprave.
Zadeva po moji presoji ni dobra. Najbolje je narediti ustrezen uporovni delilnik za vsako fazo ter merit napetost. Vedeti je treba tudi to, da ob izpadu ene faze na njej ne bo 0V ampak dokaj visoka napetost, če gre za trofazne porabnike. Nekje na forumu je vezje za detekcijo smeri, ki se bi v tem primeru dalo uporabit. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 10:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanima me, če imaš v tej elektrarni sinhroniziran izhod? Če izpade ena faza, ti jo dektiraš in vklopiš v pogod oz. v omrežje še elektrarno, ampak ostali dve fazi, ki ostaneta v omrežju morata biti v enakem napetostnem kotu kot fazi iz elektrarne, drugače bo elektrarna le breme oz. mreža breme za elektrarno. Časovno se verjetno fazna razlika izniči, ampak na začetku zna povzročiti težave v ostali opremi. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 10:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če so navitja vezana v zvezdo, je stvar povsem enostavna.
Med F1 in N daš 230VAC rele. Med F2 in F3 daš 400/230V transformator ter sekundar pelješ preko kontaktov od releja.
Tisti sekundar "izpade", če izpade F1 (odklopi se rele), F2 ali F3 (transformator izgubi napajanje). Kaj boš počel s sekundarjem naprej, je tvoja stvar. Lahko vzameš tudi 230/5V, ga vežeš na 400V (seveda se najprej pozanimaj, če jih navitje prenese !!! ), in dobiš ven dobrih 9V.
To vezavo uporabljam, kadar imam v omarici 400/230V trafo.
LP,
Igor _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 10:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi si za osnovo projekta vzel 3 optokoplerje ali 380V releje vezane v trikot ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 10:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
V vsakem primiru moram miriti tok. Napetost bo tudi ob izpadu faze (pregorela varovalka) se vedno prisotna! In prav to je velika nevarnost, da ne skuri generatorja! _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.41
|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 11:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če res nočeš komplicirat... klik in klik _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 11:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
SimonS je napisal/a: |
V vsakem primiru moram miriti tok. Napetost bo tudi ob izpadu faze (pregorela varovalka) se vedno prisotna! In prav to je velika nevarnost, da ne skuri generatorja! |
Neka napetost bo - ne bo pa ustrezna.
Pred kakimi petimi leti sem kolegu naredil čisto pasivno vezje sestavljeno iz treh miniaturnih transformatorčkov 230->12v ter treh relejev. (vsakega za eno fazo. Kontakti so vezani zaporedno) Vezje koristi za malo elektrarno. Zadeva še danes dela brezhibno. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1905 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Tor Nov 27, 2007 12:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem dal Iskrin kontaktor 400v med F1 in F2 ter med F2 in F3 drugega.
Kontakte sem vezal zaporedno in stvar izklaplja glavni kontaktor generatorja-7kW.
SimonS-kako imas reseno zapiranje vode ob izpadu-pobegu?
Jaz se nimam reseno-z mehaniko se ne bom kaj dosti igral-se mi ne da
Razmisljal sem,da bi na mirovne kontakte glavnega kontaktorja priklopil kondenzatorje in grelce (za susenje vlage ) _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Tor Nov 27, 2007 6:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo odlicna ideja !
Samo se vedno imam obcutek, da bo na generatorju prisotna napetost. In to celo visja od nazivne. Se pravi rele ne bo odklopil. Kakorkoli moram miriti tok. Bom poiskusil napraviti transformator. Faza skozi tuljavnik okoli njega pa navijem nekaj zice. Ni vrag, da se nebi nabralo kaj napetosti gor
Robert: Kaj se bo potem dogajalo in kako pa ze ni vec moj problem.
Vem samo da to vezje odklopi mocan kontaktor in loci generator od omrezja _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Tor Nov 27, 2007 6:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadevo enostavno sprobaš - odviješ varovalko pa vidiš pri čem si.
Kolega je imel v "orginalu" vgrajen nek tovarniški rele, ki pa mu je delal večne probleme. Od takrat, ko sem vgradil tisto moje vezje problema ni bilo več. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Tor Nov 27, 2007 7:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
OK bom probal.
Hvala za informacije ! _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
poule Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53 Prispevkov: 813 Aktiv.: 3.62 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 28, 2007 8:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Kontrolnik faz. Jaz sem ga kupil za cca 50 eur. Ko ti izpade ena faza, ti odklopi kontakt, katerega pelješ na špulo kontaktorja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Nov 28, 2007 12:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vzameš 3 upore, ki jih vežeš v zvezdo. Iz zvezdišča proti ničli pa vežeš diodo, upor, kondenzator in na bazo npn tranzistorja, ki vklopi rele pri izpadu ene faze. Dokler so vse 3 faze v redu, je napetost v zvezdišču 0 Bolj enostavno ne more biti. Vrednost uporov je recimo 10K in moč 1W ali pa 2W, ostalo po občutku. Nimam pri roki sheme, ampak zadeva je tako enostavna, da bi moral opis biti povsem dovolj. Pomankljivost je seveda napajanje za rele, to pa lahko rešiš tudi tako, da namesto tranzistorja vzameš optokopler s triakom, npr MOC3063 ali podoben, s katerim vklopiš triak, ta triak pa kontaktor. Seveda je tudi tukaj pomankljivost, saj v primeru odpovedi vezja, zadeva ne izklopi če izpade faza.
Tudi vezje s transformatorčki in releji ni popolnoma brez pomankljivosti, saj v primeru da izpade ena faza in na njeno mesto prode sosednja faza, vezje ne izklopi, čeprav sta le dve različni fazi prisotni na vseh treh faznih vodnikih. Pojav je lahko tudi precej pogost. Vezje z v zvezdo vezanimi upori pa razlikuje prisotnost 3 različnih faz s prisotnostjo dveh ali celo samo ene. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Sre Nov 28, 2007 6:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Reber
Stvar je taksna, da novena faza nikoli ne izpade v resnici. Ena faza je samo locena od omrezja!
Bom poiskusal zadevo, ki mi jo je priporocil Silvo. Bom porocal ! _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni