www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Smer pomika

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marko11
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Aktiv.: 3.77
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 28, 2004 4:22 pm    Naslov sporočila:  Smer pomika Odgovori s citatom

Pozdrav

Z Bascom sem napisal program za stevec, ki steje GOR-DOL, za stetje ovojev na navijalnem stroju.
Sedaj pa rabim neko logiko, ki bi vedela kdaj se motor vrti naprej ali nazaj. Nikjer ne najdem nic uporabnega.
Ali se je kdo ze ukvarjal s to zadevo in kako jo je resil?
Nasel sem neko vezje v knjigi Hobi elektronika od Kumerja, pa mi ta stvar ne deluje, bi pripel shemo pa mi skener ne deluje.

Prosim za kako shemo, ali se da to narediti tudi programsko, ko prekines prvo fotocelico......?

LP,marko

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 62.17
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 28, 2004 4:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Marko pozdravljen,

Frenki je pred časom pripel načrt za Rotacijski enkoder ki je idealen za tvoj problem.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko11
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 28, 2004 5:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala Silvo, ker ne vem kje bi dobil koracni motorcek, pa tudi programa nebi znal napisati, bi prosil ali ima kdo kako bolj enostavno zadevo za dolocanjesmeri pomika?

LP,marko

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 62.17
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 28, 2004 5:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izvedba z enkoderjem s pomočjo koročnega motorčka je zanimiva ravno zaradi same konstrukcijske izvedbe. Za vse ostalo boš moral nekako rešit konstrukcijsko. Lahko uporabiš tudi optični senzor iz miške s kroglico. Pri samem enkoderju ni kaj programirat. Seveda pa boš moral programsko rešit zaznavanje smeri v samem programu števca - ne glede na to kak senzor boš uporabil.
marko11
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 28, 2004 5:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali bi lahko v Frenkijevemu nacrtu na konektorju J1 pin1 in pin4 namesto koracnega uporabil foto celici?

Encoder.pdf
 Opis:
Encoder

Download
 Ime datoteke:  Encoder.pdf
 Velikost datoteke:  134.81 KB
 Downloadano:  25 krat

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.10
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 28, 2004 5:55 pm    Naslov sporočila:  Re: Smer pomika Odgovori s citatom

Pred leti sem za navijalni stroj izdelal podoben števec. Ker imajo ti navijalci precej veliko hitrost zna biti problem pri uporabi rotacijskega enkoderja ali drugih rešitev ki imajo veliko resolucijo na 1/obrat.

Na vreteno sem montiral kolo, ki je imelo pet zob na vsakih cca. 36°. Ob ta "zobnik" sem postavil dva induktivna senzorja (lahko tudi fotocelici) A in B v razmaku polovice zoba. S tem sem dobil dva impulza na vhodu števca, ki sta se v eno smer prekrivala tako, da je bil A na 0=nuli, ko je bila pozitivna flanka B signala. Če pa je bila smer vrtenja drugačna pa je bila A signal na 1=enki ob pozitivni flanki B signala.
Idea
Vse ostalo pa se dogaja v programu. Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko11
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 28, 2004 6:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala Iztok.
Ali mi sedaj lahko kdo pomaga glede programa,ki bi ga napisal v Bascom8051 ?

Kako zaceti program? Ce je prvic Senzor1=1 stej navzgor, ce pa je Senzor2=1 pa stej navzdol.

Vsem LP,marko

Vlado
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Aktiv.: 2.39
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 28, 2004 6:54 pm    Naslov sporočila:  rotary encoder Odgovori s citatom

Na MCS-ovi strani poišči samples AN115(Quadrature Decoder-Counter and Display),tam je program in načrt.Program je za AVR ni pa problem napisati ga za 8051.
Vlado
Nazaj na vrh
marko11
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 29, 2004 6:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vlado, gledal sem tist nacrt in program pa ne vem, ce bi bila ta stvar dobra za stetje ovojev, ker anglescine ne razumem prav dobro, mislim, da tam racuna neke mm, ce se ne motim. Saj niti o Bascom nimam kaj prevec znanja, kaj sele o AVR.

LP,marko

Vlado
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Aktiv.: 2.39
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 29, 2004 8:58 pm    Naslov sporočila:  smer vrtenja Odgovori s citatom

No ,jaz sem tole preizkusil,popravil sem program tako da samo šteje impulze.V eno smer jih sešteva če pa os zavrtiš v nasprotno smer odšteva.To je tudi tam razloženo samo da je avtor vse uporabil za merjenje razdalje.Jaz nisem imel opto sklopa pa sem uporabil step motor in načrt ki ga je pripel Frenki.
Bascom AVR pa je zelo podoben 8051 z tem da v 8051 ni treba nastavljati kakega tipa je port (vhod ali izhod).
Če nebo šlo se oglasi.
Vlado
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 459 dni