|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
marko11 Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47 Prispevkov: 889 Aktiv.: 3.77 Kraj: Dobrepolje
|
Objavljeno: Ned Nov 28, 2004 4:22 pm Naslov sporočila: Smer pomika |
|
|
Pozdrav
Z Bascom sem napisal program za stevec, ki steje GOR-DOL, za stetje ovojev na navijalnem stroju.
Sedaj pa rabim neko logiko, ki bi vedela kdaj se motor vrti naprej ali nazaj. Nikjer ne najdem nic uporabnega.
Ali se je kdo ze ukvarjal s to zadevo in kako jo je resil?
Nasel sem neko vezje v knjigi Hobi elektronika od Kumerja, pa mi ta stvar ne deluje, bi pripel shemo pa mi skener ne deluje.
Prosim za kako shemo, ali se da to narediti tudi programsko, ko prekines prvo fotocelico......?
LP,marko
_________________ Če ne veš kam greš, se ne moreš zgubiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14656 Aktiv.: 62.17 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Nov 28, 2004 4:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Marko pozdravljen,
Frenki je pred časom pripel načrt za Rotacijski enkoder ki je idealen za tvoj problem.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko11 Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47 Prispevkov: 889 Aktiv.: 3.77 Kraj: Dobrepolje
|
Objavljeno: Ned Nov 28, 2004 5:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Silvo, ker ne vem kje bi dobil koracni motorcek, pa tudi programa nebi znal napisati, bi prosil ali ima kdo kako bolj enostavno zadevo za dolocanjesmeri pomika?
LP,marko
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14656 Aktiv.: 62.17 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Nov 28, 2004 5:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Izvedba z enkoderjem s pomočjo koročnega motorčka je zanimiva ravno zaradi same konstrukcijske izvedbe. Za vse ostalo boš moral nekako rešit konstrukcijsko. Lahko uporabiš tudi optični senzor iz miške s kroglico. Pri samem enkoderju ni kaj programirat. Seveda pa boš moral programsko rešit zaznavanje smeri v samem programu števca - ne glede na to kak senzor boš uporabil.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko11 Član

|
Objavljeno: Ned Nov 28, 2004 5:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali bi lahko v Frenkijevemu nacrtu na konektorju J1 pin1 in pin4 namesto koracnega uporabil foto celici?
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Encoder.pdf |
Velikost datoteke: |
134.81 KB |
Downloadano: |
25 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.10 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Nov 28, 2004 5:55 pm Naslov sporočila: Re: Smer pomika |
|
|
Pred leti sem za navijalni stroj izdelal podoben števec. Ker imajo ti navijalci precej veliko hitrost zna biti problem pri uporabi rotacijskega enkoderja ali drugih rešitev ki imajo veliko resolucijo na 1/obrat.
Na vreteno sem montiral kolo, ki je imelo pet zob na vsakih cca. 36°. Ob ta "zobnik" sem postavil dva induktivna senzorja (lahko tudi fotocelici) A in B v razmaku polovice zoba. S tem sem dobil dva impulza na vhodu števca, ki sta se v eno smer prekrivala tako, da je bil A na 0=nuli, ko je bila pozitivna flanka B signala. Če pa je bila smer vrtenja drugačna pa je bila A signal na 1=enki ob pozitivni flanki B signala.
Vse ostalo pa se dogaja v programu.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko11 Član

|
Objavljeno: Ned Nov 28, 2004 6:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Iztok.
Ali mi sedaj lahko kdo pomaga glede programa,ki bi ga napisal v Bascom8051 ?
Kako zaceti program? Ce je prvic Senzor1=1 stej navzgor, ce pa je Senzor2=1 pa stej navzdol.
Vsem LP,marko
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35 Prispevkov: 563 Aktiv.: 2.39 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Nov 28, 2004 6:54 pm Naslov sporočila: rotary encoder |
|
|
Na MCS-ovi strani poišči samples AN115(Quadrature Decoder-Counter and Display),tam je program in načrt.Program je za AVR ni pa problem napisati ga za 8051.
Vlado
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko11 Član

|
Objavljeno: Pon Nov 29, 2004 6:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vlado, gledal sem tist nacrt in program pa ne vem, ce bi bila ta stvar dobra za stetje ovojev, ker anglescine ne razumem prav dobro, mislim, da tam racuna neke mm, ce se ne motim. Saj niti o Bascom nimam kaj prevec znanja, kaj sele o AVR.
LP,marko
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35 Prispevkov: 563 Aktiv.: 2.39 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Nov 29, 2004 8:58 pm Naslov sporočila: smer vrtenja |
|
|
No ,jaz sem tole preizkusil,popravil sem program tako da samo šteje impulze.V eno smer jih sešteva če pa os zavrtiš v nasprotno smer odšteva.To je tudi tam razloženo samo da je avtor vse uporabil za merjenje razdalje.Jaz nisem imel opto sklopa pa sem uporabil step motor in načrt ki ga je pripel Frenki.
Bascom AVR pa je zelo podoben 8051 z tem da v 8051 ni treba nastavljati kakega tipa je port (vhod ali izhod).
Če nebo šlo se oglasi.
Vlado
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 459 dni