www.elektronik.si
Komentarji, vprašanja avtorjem projektov

www.elektronik.si -> Elektronika

Avtor: SilvoKraj: Koroška-okolica Dravograda PrispevekObjavljeno: Pet Okt 21, 2005 9:00 pm    Naslov sporočila: icon_idea Komentarji, vprašanja avtorjem projektov
----------------------------------------------------------------------------
NeoTO, zelo lep izdelek, vse pohvale Applause

Nazadnje urejal/a Silvo Pon Nov 20, 2006 5:12 pm; skupaj popravljeno 1 krat

Avtor: CarpeDiemKraj: Vrhnika PrispevekObjavljeno: Ned Okt 23, 2005 11:28 am    Naslov sporočila: icon_idea Re: Komentarji, vprašanja avtorjem projektov
Silvo je napisal/a:
NeoTO, zelo lep izdelek, vse pohvale Applause

drugič

Je zadeva kaj glasna (noč)?

Lp, CarpeDiem

Avtor: NeoTOKraj: Trzic PrispevekObjavljeno: Ned Okt 23, 2005 12:07 pm    Naslov sporočila:  
Če dela brez pokrova, je zračni upor tako velik, da se vrti s približno 1200 obrati na minuto in vse skupaj je pri takšni hitrosti skoraj neslišno.
Če pa pokrijem, se začne rotor vrteti vse do približno 2000 obratov na minuto, pri tej hitrosti pa postane motor precej glasen, vibracije, ki izvirajo iz ne čisto zbalanciranega rotorja pa se tudi toliko bolj izrazijo.

Ideja pa je, da se ponoči zadeva upočasni (v podstavku je že PWM regulacija motorja).

Avtor: NeoTOKraj: Trzic PrispevekObjavljeno: Ned Okt 23, 2005 12:09 pm    Naslov sporočila:  
Poleg tega je temperatura netočna, kadar je vse skupaj pokrito (segrevanje motorja in tuljav segreje zrak znotraj valja).

Avtor: SilvoKraj: Koroška-okolica Dravograda PrispevekObjavljeno: Pon Nov 20, 2006 5:11 pm    Naslov sporočila:  
monaco je napisal/a:
Jaz bi pa rabil eno takšno 12v zadevo.

Vprašnje se nanaša na projekt Enostaven regulator temperature s prikazovalnikom

Prosim, da avtorje sprašujete v posebej za to odprtim sporočilom.

P.S.

Koliko sem pogedal narčt bi zadevo brez težav uporabil v avtomobilu. Odstranil bi transformator, ter namesto triaca ter optičnega sprežnika dal 12V rele.

Avtor: bostjan91Kraj: Dragomer PrispevekObjavljeno: Pet Feb 23, 2007 4:06 pm    Naslov sporočila:  
Vprašanje se nanaša na silvotov električni pastir.
Iz tvoje sheme zelo težko preberem katere dele si uporabil. Ali bi mi jih bil pripravljen tukaj napisati?

Avtor: SilvoKraj: Koroška-okolica Dravograda PrispevekObjavljeno: Pet Feb 23, 2007 5:43 pm    Naslov sporočila:  
Citiram:
Iz tvoje sheme zelo težko preberem katere dele si uporabil. Ali bi mi jih bil pripravljen tukaj napisati?

Ne vem kako shemo bi še rad imel? V priloženi dokumentaciji je načrt iz katerega vsak normalen uporabnik, ki je sposoben zadevo sestavit znal razbrati kaj potrebuje. V prilogi je še PCB ter HEX za uporabljenega pica. Na taka nesmislena vprašanja v bodoče ne mislim odgovarjati niti tukaj še manj pa pod zasebno.

Avtor: dkoneKraj: Krško PrispevekObjavljeno: Čet Apr 19, 2007 7:41 pm    Naslov sporočila:  
Pozdravljeni!

VPRAŠANJE SE NANAŠA NA SILVOTOV ELEKTRIČNI PASTIR.

G.Silvo, ali mi lahko poveste, kateri kontroler ste uporabili v pastirju? 12C508 ali 12C508A ??

Hvala za odgovor.

Lp,denis

Avtor: SilvoKraj: Koroška-okolica Dravograda PrispevekObjavljeno: Čet Apr 19, 2007 7:44 pm    Naslov sporočila:  
Vseeno - med njima ni uporabniku opaznih razlik. "A" ima poboljšano zaščito pred kopiranjem zaščitenega kontrolerja.

Avtor: dkoneKraj: Krško PrispevekObjavljeno: Čet Apr 19, 2007 7:49 pm    Naslov sporočila:  
Hvala za odgovor. Potem lahko uporabim 12C508A brez težav. Zanima me samo, kaj je pod kondezatorjem, zraven l293? Prevezava?

lp,denis

Avtor: andrejjKraj: 8232 Šentrupert PrispevekObjavljeno: Čet Apr 19, 2007 8:46 pm    Naslov sporočila:  
Mislim da sta diode.

Avtor: dkoneKraj: Krško PrispevekObjavljeno: Pet Apr 20, 2007 9:12 pm    Naslov sporočila:  
Hvala za odgovor. Pastir že dela Laughing Laughing Me je že enkrat ruknilo Laughing Laughing Laughing

Lp,denis

Avtor: emc2Kraj: Grasuple PrispevekObjavljeno: Tor Maj 08, 2007 1:02 am    Naslov sporočila:  Transformator
Pozdravljeni,

zanima me, če bi se dalo za tega pastirja uporabiti kakšen namenski trafo, npr.. za visoko napetost pri TVju?

Lp

Avtor: dkoneKraj: Krško PrispevekObjavljeno: Ned Maj 20, 2007 1:11 pm    Naslov sporočila:  
Pozdravljeni!

Vprašanje se nanaša na Jankotov Enostaven regulator temperature s prikazovalnikom.

Pri umerjanju me regulator ne uboga.Zadevo sem sestavil in vse lepo in prav deluje, razno umerjenje ne. Tako kot piše v navodilu, sem z multimetrom meril napetost na 30 pine (IC5) in mi skos kaže dobre 3,8V, ne glede ali potenciometer obračam ali ne. Enako velja za potenciometer P3, pri katerem nastavljam napetost med 35 in 36 nogici omnjenega čipa. A bi mogoče vedeli kaj bi bilo narobe? Vse druga deluje dobro, samo umeriti ga ne morem.

Hvala,

Avtor: DejanHrovatin PrispevekObjavljeno: Sre Jun 13, 2007 6:58 pm    Naslov sporočila:  
Pozdravljeni!

Imel bi eno prošnjo

Zanima me če bi lahko zaprosil samo za TIV in načrt, ter mere (realne) TIV-a na ploščici za dvokanalni voltmeter. Nekako sem si mislil da bi pri usmerniku, katerega že delam (electronics-lab) imel še nek voltmeter in ampermeter (saj mislim da kakor dem razbral iz opisa meri obojno), ampak ne morem si ogledat zadev ker sem šele manj kot 3 dni registriran na forumu. Za TIV in načrt bi lepo zaprosil zato ker imam jutri prelepo in zadnjo priložnost letos za zjedkat ploščico v šoli (doma nimam zadev za to), tako da bi med počitnicami izdelal zadevo.

Gre se za spodnji Silvov izdelek:
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=3344

Lahko na ZS.

Najlepša hvala za vso pomoč!

Lep pozdrav!

Avtor: SilvoKraj: Koroška-okolica Dravograda PrispevekObjavljeno: Sre Jun 13, 2007 7:46 pm    Naslov sporočila:  
Potreben bo kak delujoči email - tudi pod zasebno ne delajo pripone dokler te sistem ne vključi. Pri omenjenem V-A metru zna biti problem nabave displejev pa tudi PIC-a.

Avtor: DejanHrovatin PrispevekObjavljeno: Sre Jun 13, 2007 7:54 pm    Naslov sporočila:  
Silvo je napisal/a:
Potreben bo kak delujoči email - tudi pod zasebno ne delajo pripone dokler te sistem ne vključi. Pri omenjenem V-A metru zna biti problem nabave displejev pa tudi PIC-a.

Pozdravljen,

Moj email naslov je dhrova8@gmail.com

hm...opazil sem tudi da si v drugem tvojem projektu na spodnjem naslovu omenil da se težko dobi PIC:(
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=4383

Drugih projektov z voltmetri nisem opazil; ima mogoče kdo kak načrt za digitalni voltmeer, ter če je (ni nujno za ampermeter)

Avtor: SilvoKraj: Koroška-okolica Dravograda PrispevekObjavljeno: Sre Jun 13, 2007 8:04 pm    Naslov sporočila:  
Uporabljeni pici se sicer dajo dobiti kot vzorci (lahko jih naročiš na njihovi spletni strani - tako sem jih dobil sam - žal jih pri nas v trgovini nisem zasledil)

Avtor: DejanHrovatin PrispevekObjavljeno: Sre Jun 13, 2007 8:58 pm    Naslov sporočila:  
Silvo je napisal/a:
Uporabljeni pici se sicer dajo dobiti kot vzorci (lahko jih naročiš na njihovi spletni strani - tako sem jih dobil sam - žal jih pri nas v trgovini nisem zasledil)

Živjo,

-->mal že tečnarim

prejel sem tvojo pošto, ampak v njej nisem našel tiskanine oz. vezave Sad Je morda skrito v kakšnem fajlu (nekaterih ne morem odpret), ali bi mi lahko prosim še to poslal? Wink

Avtor: SilvoKraj: Koroška-okolica Dravograda PrispevekObjavljeno: Sre Jun 13, 2007 9:08 pm    Naslov sporočila:  
Tiskanina je narisana v layout-u. Viewer lahko snameš tukaj.

Avtor: mucek4Kraj: Tržič - Mesto med gorami PrispevekObjavljeno: Čet Jun 14, 2007 7:52 am    Naslov sporočila:  
Dejan. V bližini tvojega kraja obstaja en prijazen Volk, ki bi ti tudi med počitnicami z veseljem naredil ploščico. Mogoče za pivo ali dva Smile Kajne volk?

Avtor: VolkDKraj: Divača (Kačiče) PrispevekObjavljeno: Čet Jun 14, 2007 1:21 pm    Naslov sporočila:  
NE !

Lahko pa mu (ti) omogočim in pokažem, ter strokovno vodim, da si vse to narediš sam pri meni.

Tako boš stvari bolje obvladal tudi kasneje.

Dobrodošel !

Avtor: mucek4Kraj: Tržič - Mesto med gorami PrispevekObjavljeno: Čet Jun 14, 2007 1:54 pm    Naslov sporočila:  
Sicer pa sam do pred nekaj meseci tega sploh nisem znal narediti. Pa sem se en dan zapeljal do Divače, z Volkom sva imela nekaj sadjarske vaje in sedaj znam. Hvala VolkD.

Avtor: IDKraj: Ljubljana-Podpeč PrispevekObjavljeno: Ned Avg 19, 2007 12:55 am    Naslov sporočila:  
Silvo, imam vprašanje v zvezi z dvokanalnim V-metrom (PIC18F258-). Zanima me kateri tip LED prikazovalnikov si uporabil. Skupna anoda ali skupna katoda. V samem projektu tega nisem zasledil.

Avtor: dkoneKraj: Krško PrispevekObjavljeno: Ned Avg 19, 2007 7:18 pm    Naslov sporočila:  
_ID_ je napisal/a:
Silvo, imam vprašanje v zvezi z dvokanalnim V-metrom (PIC18F258-). Zanima me kateri tip LED prikazovalnikov si uporabil. Skupna anoda ali skupna katoda. V samem projektu tega nisem zasledil.

Uporabljeni so displayi z skupno katodo, kar je razvidno iz načrta, ki je pripet.

Avtor: IDKraj: Ljubljana-Podpeč PrispevekObjavljeno: Pet Avg 24, 2007 11:44 pm    Naslov sporočila:  
Bil sem v HTE in mi je prodajalec dal napačne LED displejčke. Torej s skupno anodo, na računu so pa tisti s skupno katodo Mad . A se da na kak enostaven način spremeniti program, da bi deloval za skupno anodo. Nekaj sem gledal, a se na to ne spoznam kaj preveč. Če se ne da, pa bom pač šel v trgovino in zahteval da mi zamenjajo displejčke. Jih bodo pa vsekakor slišali ob naslednjem obisku!

Avtor: SilvoKraj: Koroška-okolica Dravograda PrispevekObjavljeno: Sob Avg 25, 2007 12:57 am    Naslov sporočila:  
Citiram:
A se da na kak enostaven način spremeniti program, da bi deloval za skupno anodo.

Program se seveda da spremeniti. Spremeniti pa bo poleg tega potrebno tudi hardware.

Avtor: IDKraj: Ljubljana-Podpeč PrispevekObjavljeno: Sob Avg 25, 2007 10:01 am    Naslov sporočila:  
Kar se tiče hardwareja ni problema. To bi že sam zrisal. Problem je edino glede programa. Želel sem vzeti displejčke od kingbright, model SC52-11EWA, dobil pa sem CA52-11EWA Mad Confused

Avtor: dkoneKraj: Krško PrispevekObjavljeno: Ned Avg 26, 2007 9:02 am    Naslov sporočila:  
_ID_ je napisal/a:
Kar se tiče hardwareja ni problema. To bi že sam zrisal. Problem je edino glede programa. Želel sem vzeti displejčke od kingbright, model SC52-11EWA, dobil pa sem CA52-11EWA Mad Confused

No če si blizu HTE-ja pojdi in zamenji displeye, pa bo tako manj [cenzurirano] s programom. Če se pa želiš kaj več naučiti pa lahko [slovenščina je zame španska vas] te uporabiš, tako da še tiskanino spremeniš in program.

Avtor: IDKraj: Ljubljana-Podpeč PrispevekObjavljeno: Ned Avg 26, 2007 10:17 pm    Naslov sporočila:  
Tiskanino bom verjetno moral tako ali tako spremeniti, ker dvomim da bom dobil enake LED displejčke kot jih je uporabil silvo. Silvo, zanima me kateri segment LED prikazovalnika si vezal na kateri pin PICa. a na pin ----, b na pin----...Ali pa povej vsaj kateri model LED prikazovalnikov si uporabil, da si sam pogledam kam je kaj vezano. Hvala!

Avtor: SilvoKraj: Koroška-okolica Dravograda PrispevekObjavljeno: Ned Avg 26, 2007 11:43 pm    Naslov sporočila:  
_ID_ je napisal/a:
Tiskanino bom verjetno moral tako ali tako spremeniti, ker dvomim da bom dobil enake LED displejčke kot jih je uporabil silvo. Silvo, zanima me kateri segment LED prikazovalnika si vezal na kateri pin PICa. a na pin ----, b na pin----...Ali pa povej vsaj kateri model LED prikazovalnikov si uporabil, da si sam pogledam kam je kaj vezano. Hvala!

Če boš risal novo tiskanino bo vsekakor potrebna sprememba programa, če ne želiš na njej "mali miljon" mostičev.

Če boš uporabil displeje s skupno anodo, potem je kot prvo potrebno spremeniti tale del programa:

Koda:
CIFRE
   mulwf KORAK
   movf PRODL,w
   addwf PCL,f
   ;       dpeafcgb'
   retlw b'10111101'   ;0
   retlw b'00000101'   ;1
   retlw b'10110011'   ;2
   retlw b'10010111'   ;3
   retlw b'00001111'   ;4
   retlw b'10011110'   ;5
   retlw b'10111110'   ;6
   retlw b'00010101'   ;7
   retlw b'10111111'   ;8
   retlw b'10011111'   ;9
   retlw b'00000010'   ;-
   retlw b'00000000'   ;' '

Zgoraj kar je pisano za podpičjem, je komentar ter ne vpliva na program.
; dpeafcgb'
;druga vrstica recimo "prižge" prikaz "1", ter izgleda takole: retlw b'00000101' ;1
Tale binarna vrednost bo poslana na port b. Na pinu RB0 ter RB2 bo logično stanje 1. Tam sta v danem primeru vezana segmnet B ter C. Če boš porabil svojo tiskanino, si tole tabelo prilagodi za svoj prikaz. V primeru rabe displejev s skupno anodo, daš emiter transistorja (NPN) na anodo. kolektor pa na +. Stanje v tabeli pa mora biti invertirano. Za enak razpored ter za prikaz "1" bi izgledala druga vrstica takole: retlw b'111111010'

Avtor: IDKraj: Ljubljana-Podpeč PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2007 11:46 am    Naslov sporočila:  
Bom raje zamenjal LED prikazovalnike za skupno katodo. A mi lahko prosim samo poveč kateri segment LED prikazovalnika je vezan na kateri pin PICa. Ugotovil sem, da je b vezan na rb0, c je vezan na rb2, g pa je vezan na rb1, d pa predvidevam, da je vezan na rb7. Lahko da se motim. 100 % sem samo za segment g=rb1. A mi lahko prosim tukaj kaj pomagaš. Ali pa napiši vsaj model uporabljenega LED prikazovalnika. Hvala!

Avtor: SilvoKraj: Koroška-okolica Dravograda PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2007 11:49 am    Naslov sporočila:  
_ID_ je napisal/a:
Bom raje zamenjal LED prikazovalnike za skupno katodo. A mi lahko prosim samo poveč kateri segment LED prikazovalnika je vezan na kateri pin PICa. Ugotovil sem, da je b vezan na rb0, c je vezan na rb2, g pa je vezan na rb1, d pa predvidevam, da je vezan na rb7. Lahko da se motim. 100 % sem samo za segment g=rb1. A mi lahko prosim tukaj kaj pomagaš. Ali pa napiši vsaj model uporabljenega LED prikazovalnika. Hvala!

V sporočilu zgoraj je lepo razloženo ... drugače ne znam... Confused

Avtor: IDKraj: Ljubljana-Podpeč PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2007 5:20 pm    Naslov sporočila:  
Sem ugotovil, kateri pini so vezani na kateri segment. Na začetku se mi je zdelo to nemogoče razbrati, potem sem se pa z malo pomoči gospoda Silvita le malo bolj pogledal v načrt in sam program. Tako sem uspel razbrati kam je vezan kateri segment. In sicer: a=rb4, b=rb0, c=rb2, d=rb7, e=rb5, f=rb3 in g=rb1. Hvala za pomoč! Sedaj pa moram zamenjati displejčke in na novo zriati tiskanino kamor pridejo displejčki.

Avtor: micos_amigosKraj: lome PrispevekObjavljeno: Sob Okt 27, 2007 9:27 am    Naslov sporočila:  vrteči napis
Živjo!

mene pa zanima če je treba pic kaj programirat?

LP

Avtor: DomeniusKraj: Medvode PrispevekObjavljeno: Sob Okt 27, 2007 10:26 am    Naslov sporočila:  
Temu so namenjeni, tako da ja.

Avtor: NeoTOKraj: Trzic PrispevekObjavljeno: Sob Okt 27, 2007 10:43 am    Naslov sporočila:  
Ja, PIC je potrebno sprogramirat.
Tega projekta ne bi priporočal kakšnemu začetniku, saj je za uspešno delovanje tega propeller clocka potrebno tudi nemalo lastnega dela in razmisleka (sploh pri gradnji same napravice in postavljanju tuljav).

Avtor: micos_amigosKraj: lome PrispevekObjavljeno: Sob Okt 27, 2007 11:25 am    Naslov sporočila:  vrteči napis
živjo še enkrat

s katerim programom se odpre eagle sheme?

LP

Avtor: NUFANKraj: Žalec PrispevekObjavljeno: Sob Okt 27, 2007 12:26 pm    Naslov sporočila:  Re: vrteči napis
micos_amigos je napisal/a:
živjo še enkrat

s katerim programom se odpre eagle sheme?

LP

S programom Eagle.

Avtor: WaldoKraj: Maribor PrispevekObjavljeno: Sre Nov 28, 2007 9:47 pm    Naslov sporočila:  Vrteči napis
Trota v temi o projektu Vrteči napis zanima, če se da vrteči napis nekako zmontirati na špice bicikla. To sem že nekje videl. Na brzino najdem dve varjanti: SpokePOV in Ian's Spoke POV. Slike zgledajo prav efektno. Če si to zmontiraš, imaš zagotovljeno nedeljeno pozornost mimoidočih, sploh zdaj, ko so dnevi bolj temni.
LP!

Avtor: dkoneKraj: Krško PrispevekObjavljeno: Tor Dec 11, 2007 11:24 pm    Naslov sporočila:  
Vprašanje se nanaša na Silvov Utripajoč okrasek II:

Ali je možno dobiti .lay datoteko za zvezdo(osnovna plošča)?Rad bi nekatere povezave odebeljiv,pa ono napako popravil...

Hvala,

Avtor: SilvoKraj: Koroška-okolica Dravograda PrispevekObjavljeno: Sre Dec 12, 2007 12:30 am    Naslov sporočila:  
dkone je napisal/a:
Vprašanje se nanaša na Silvov Utripajoč okrasek II:

Ali je možno dobiti .lay datoteko za zvezdo(osnovna plošča)?Rad bi nekatere povezave odebeljiv,pa ono napako popravil...

Hvala,

V prilogi.

Avtor: dkoneKraj: Krško PrispevekObjavljeno: Sre Dec 12, 2007 12:37 am    Naslov sporočila:  
Hvala.

Avtor: dkoneKraj: Krško PrispevekObjavljeno: Sob Dec 15, 2007 2:05 pm    Naslov sporočila:  
Še eno vprašanje glede zvezde: Krake treba prezercalit? ali so tako kot v pdf-ju? Namreč krake imam že izdelane in pri izdelavi same zvezde sem opazil, da se katode ledic in kolektor tranzistorja ne ujemja,je na drugem pinu. A bo vseeno delovalo,če samo povežem katodo na drug konec,premostim na nasprotni pin na osnovni plošči? Mogoče bo drugače razpored delovanja ledic?

hvala,

Avtor: SilvoKraj: Koroška-okolica Dravograda PrispevekObjavljeno: Sob Dec 15, 2007 4:30 pm    Naslov sporočila:  
Tiskanini sta narejeni tako, da se lahko naredita s prenosom tonerja (breskvico)
Tudi pri fotopostopku mora biti natisnjen del obrnjen na baker. Za orentacijo - na osvnovni plošči je napis, ki mora biti pravilno obrnjen na izdelani tiskanini).

PS

V izdelavi so še tri zvezde. Ko bo izdelava v končni fazi, bom izgled za začetnike fotografiral.

Avtor: dkoneKraj: Krško PrispevekObjavljeno: Sob Dec 15, 2007 5:24 pm    Naslov sporočila:  
Aha. Pa sem pazil da nebo narobe obrnil. No,zadevo sem rešit tako,da imam iz zadnje strani s strani smd elementov, prispajkal LEDice. Ko jobom čisto končal jo bom slikal. Drugače je pa zelo lepo izpadlo, program in kot sama zveda. Zelo lep izdelek je.

hvala, in obilo zvezd Laughing

Avtor: BostjanVidmarKraj: Dragomer PrispevekObjavljeno: Sre Feb 06, 2008 11:04 pm    Naslov sporočila:  
Vprašanje se nanaša na Lebdenje predmeta v magnetnem polju

Zanima me, kako si navil tisti magnet in če je še kdo to naredil in bi lahko bolj podrobno opisal, ker iz opisa nisem izvedel veliko?

Mogoče ima še kdo poslikan ta projekt že narejen, saj veste kako pravijo ''slika pove tisoč besed''

Avtor: dragoonKraj: Trojane PrispevekObjavljeno: Pet Feb 08, 2008 10:50 am    Naslov sporočila:  
Slik ni zaenkrat, je pa posnetek! Tam se lepo vidi postavitev senzorja in magneta.
Magnet ni nič posebnega, le dovolj močan mora biti. Navito je bilo na vijak fi10 ali fi12 v dolžini kakšne 7 cm, fi navitja pa je bilo okoli 4-5 cm. Tuljava je pri priklopu na 16V vlekla okoli 3A, pri lebdenju 10mm pod pa okoli 200-300mA.
Malo poglej po netu, takih podobnih projektov je dosti dobro poslikanih in dobro pokomentiranih.

Avtor: BostjanVidmarKraj: Dragomer PrispevekObjavljeno: Pet Feb 08, 2008 12:19 pm    Naslov sporočila:  
Zanima me še debelina žice s katero si navijal, ali lahko kar en star trransformator razdrem in navijem s tisto žico?
In kot se vidi na videu za trenutek imaš ti dva navitja na istem vijaku, je to res in zakaj?

Avtor: dragoonKraj: Trojane PrispevekObjavljeno: Pet Feb 08, 2008 1:21 pm    Naslov sporočila:  
Žica ima fi pibližno 1mm. Ne vem na pamet, pa tudi nimam jaz tega doma, niti ni bistveno, le da bo dovolj močno da pritegne predmet z višine vsaj nekaj cm. probaj nekaj navit pa boš videl kako se obnaša. Navitje je samo eno. Tisto kar sem delal jaz je na elektron.si prilepil tisti ki ima nick nekaj z nekimi številkami (5449 ali nekaj podobnega, delala sva skupaj) - navitje je samo eno. Lahko se oglasi tudi avtor ki je projekt objavil tukaj in pove kaj o tem?

Avtor: dragoonKraj: Trojane PrispevekObjavljeno: Pet Feb 08, 2008 2:13 pm    Naslov sporočila:  
Poglej tukaj oz tukaj pa tukaj

Avtor: BostjanVidmarKraj: Dragomer PrispevekObjavljeno: Pet Feb 08, 2008 3:58 pm    Naslov sporočila:  
Aha to mi je pa že bolj všeč, ni programiranja in bo zame lažje narediti.

Avtor: dragoonKraj: Trojane PrispevekObjavljeno: Pet Feb 08, 2008 7:09 pm    Naslov sporočila:  
A-A, ne vem če... Tudi tukaj moraš nastavljat paramtere. Raje sestavi programator in probaj kaj spogramirat, itak imaš program že napisan, ti samo prirediš konstante za svoj magnet.
To sem prilepil zato da boš videl kako naj zgleda tuljavca.

Avtor: strobosKraj: Brežice PrispevekObjavljeno: Pet Feb 08, 2008 8:39 pm    Naslov sporočila:  
Pozdrav,

kot je že dragoon omenil, lahko magnet narediš po želji. Dobro je vedeti, kako napajalno napetost boš uporabil in kako železno jedro. Tudi pri meni je bila žica okoli 1mm premera. Za jedro sem vzel železno palico debeline 14mm in dolžine 15cm- torej močan magnet, če ga polno izkoristiš. Vse je odvisno od tega, kako težke predmete želiš dvigovati in na kakšni razdalji od magneta. Ja, kot se na videu vidi, imam dva navitja, to pa zato, ker je bil magnet uporabljen že pred leti za druge stvari in eksperimente, lahko pa glede na ta dva navitja izbiram priklop: samo eno navitje oz. oba skupaj, odvisno od željene moči oz. moči napajanja. Pri magnetu je potrebno paziti tudi, kako se zadeva greje.

Avtor: BostjanVidmarKraj: Dragomer PrispevekObjavljeno: Pet Feb 08, 2008 10:31 pm    Naslov sporočila:  
kako is pa magnet navil, kar na roke ali na kaj drugega?

Sam sem mislil kar tako, da bi v vrtalnik vpel in...

Avtor: strobosKraj: Brežice PrispevekObjavljeno: Sob Feb 09, 2008 2:25 am    Naslov sporočila:  
Jaz sem takrat kar na roke navijal, seveda pa ti bo šlo z vrtalnikom hitreje, če si boš stvar dobro pripravil.

Lp

Avtor: NeoTOKraj: Trzic PrispevekObjavljeno: Sob Maj 10, 2008 6:45 pm    Naslov sporočila:  
@Silvo

Motorčki v PC ventilatorjih so po večino brezkrtačni, komutacijo tuljav opravlja čip, ki je na vezju v sredini. Napaja se z DC napetostjo in se ga da lepo krmilit s PWM, zato mogoče zamenjava.

Avtor: SilvoKraj: Koroška-okolica Dravograda PrispevekObjavljeno: Sob Maj 10, 2008 7:14 pm    Naslov sporočila:  
NeoTO je napisal/a:
@Silvo

Motorčki v PC ventilatorjih so po večino brezkrtačni, komutacijo tuljav opravlja čip, ki je na vezju v sredini. Napaja se z DC napetostjo in se ga da lepo krmilit s PWM, zato mogoče zamenjava.

Drži. Dejansko gre za brezkrtačne motorje. Sem popravil naslov. Zadeva pa lepo dela tudi s takimi s krtačkami. Prvenstveno sem namreč zadevo poskušal na enem takim pa mi je to ostalo v spominu, ko sem pisal sproročilo... Confused

Avtor: mr_kobaKraj: Gaberje PrispevekObjavljeno: Sre Maj 14, 2008 11:10 pm    Naslov sporočila:  nivojsko stikalo
Vprašnje se nanaša na projekt nivojsko stikalo

Sam izdelujem nivojsko stikalo s plovci. Verzijo z ultrazvokom sem opustil, ker sam ne bi znal nastaviti vseh potrebnih parametrov (ustrezen signal, program,...). Vedno bolj pa me mika tvoja varianta, zato me zanima, če si imel kake težave pri izdelavi.

lp
mr_koba

Avtor: SilvoKraj: Koroška-okolica Dravograda PrispevekObjavljeno: Sre Maj 14, 2008 11:22 pm    Naslov sporočila:  
Ena verzija je v rabi od časa objave projekta na forumu. Sodelavcu služi za črpanje pitne vode iz zbiralnika v višjeležeči bazen. Do sedaj mu deluje brezhibno.

Avtor: mr_kobaKraj: Gaberje PrispevekObjavljeno: Pon Maj 19, 2008 5:56 pm    Naslov sporočila:  nivojsko stikalo
ali bi bilo mogoče dobiti bolj podroben opis in ali so za ugotavljanje nivoja uporabljene kake posebne sonde ali kar navadna žica?

Hvala
lp

Avtor: SilvoKraj: Koroška-okolica Dravograda PrispevekObjavljeno: Pon Maj 19, 2008 6:10 pm    Naslov sporočila:  
Za "sonde" so bile uporabljene 5mm šibke iz nerjavečega materiala (prokroma) razmaknjene ca 5cm.

Avtor: mr_kobaKraj: Gaberje PrispevekObjavljeno: Pon Maj 19, 2008 6:28 pm    Naslov sporočila:  nivojsko stikalo
Oprosti, ampak kaj so šibke?
Šibke so med seboj oddaljene 5 cm vendar na različnih nivojih?
3. sonda je vedno v vodi, ko nivo pade pod drugo sondo vključi črpalko, ko pa narase do prve sonde, jo izključi?

lp
mr_koba[/url]

Avtor: SilvoKraj: Koroška-okolica Dravograda PrispevekObjavljeno: Pon Maj 19, 2008 6:45 pm    Naslov sporočila:  
Okrogle palice... ostalo, kot si napisal.

Avtor: sortajKraj: Med Vipavo in Štanjelom PrispevekObjavljeno: Pet Avg 01, 2008 1:36 pm    Naslov sporočila:  
Vprašanje se nanaša na Dadi-jev Timer 1-9 minut (za osvetljevalno napravo)

nekaj stvari me zanima:

ali z relejem lahko izklopimo žarnice naprave
(ne vem ali samo sproži odštevanje, ali...)

kdaj zasveti LED (ko se konča odštevanje, začne...)

lp

Avtor: GregorNKraj: Maribor PrispevekObjavljeno: Tor Sep 16, 2008 10:05 pm    Naslov sporočila:  
Objavljeno: Tor Sep 16, 2008 4:41 pm Naslov sporočila: Vklop PC-ja s pomočjo mobilnega telefona

Se lahko zamenja slika?

Avtor: GregorNKraj: Maribor PrispevekObjavljeno: Ned Okt 05, 2008 5:29 pm    Naslov sporočila:  
Vprašanje uporabniku "cerne" kateri je pred kratkim objavil LPT lihgt show.... slika več pove, napaka ali namensko? če namensko zakaj?

Avtor: dkoneKraj: Krško PrispevekObjavljeno: Tor Okt 07, 2008 2:26 pm    Naslov sporočila:  
Tisto kar je obkroženo je pravilno,ostali 7 optosklopnikoc so pa narobe zvezani oz. predstavlja kratek stik.

http://www.elektronik.si/phpBB2/download.php?id=11891

Avtor: GregorNKraj: Maribor PrispevekObjavljeno: Tor Okt 07, 2008 9:57 pm    Naslov sporočila:  
Nevem ravno če bo držala tvoja trditev... uporabljena sta pina 1 in 2, 3 je prazen.

Avtor: dkoneKraj: Krško PrispevekObjavljeno: Tor Jan 27, 2009 5:07 pm    Naslov sporočila:  
Vprašanje Silvotu za njegov VA meter z attiny26:

Ali se lahko v programu zamenja podatkovni biti LCD in oba kanala za napetost in tok?

Naprimer: D7 =portb.0,D6=portb.1,D5=portb.2,D6=portb.3 , na kanalu PA0 bi meril tok,na kanalu PA1 pa napetost?

Gledal sem program(attiny26 vs pic16f88) pa nisem nekjer opazil,kje se to nastavi.

Primerjal bi pa z svojim programom-točnost(bascom AVR),zadevo sem sedaj spravil na tiskanino, in sem uporabil druge porte in nikakor ga ne morem umeriti,da mi kaže pravilno.

Avtor: SilvoKraj: Koroška-okolica Dravograda PrispevekObjavljeno: Tor Jan 27, 2009 5:30 pm    Naslov sporočila:  
Za zamenjavo podatkovnih linij za displej bi bilo potrebno nekaj več "telovadbe". Potrebno bi bilo spremeniti večji del programa, ker pač ni bil pisan tako, da bi bile planirane spremenbe. Zamenjavo kanlalov med sabo pa ni problem narediti.

Zamenjaš le izbiro kanala. V prilogi del kode. (upam, da gre za pravi program)

Avtor: dkoneKraj: Krško PrispevekObjavljeno: Tor Jan 27, 2009 5:47 pm    Naslov sporočila:  
Ok,LCD sem itak na žicah pustil,tako da jih samo obrnem. Kanala bom pa raje prebrikal,da bo program orginalen ostal. Vidim,da bom moral še mal naštudirati svoj program,in popraviti tiste napake. Namesto nule,mi prikazuje 3.3V(moj program),vaš,pa lepo nulo(imam na protoboardi).

Avtor: RUros PrispevekObjavljeno: Tor Jan 27, 2009 6:05 pm    Naslov sporočila:  
Imam vprašanaje glede na nek projekt, ki je bil objavljen na elektro faksu.
In sicer Tale projekt. Ko sem gledal shemo, se mi zdi kot da manjka mikrokontroler, nikjer v opisu pa ni opisano, kje naj bi bil in podobno. Objavljena je samo koda za uC. In pa malo me je zmedla puščica na kateri piše Expand. Na kaj bi se nanašala?
Če morda kdo ve, oz. je kaj podobnega izdelal, bi ga prosil, če ve kaj o tem projektu, ali pa bi mi poizkusil najti shemo, ki bi delovala na podobnem principu kot je ta. Izdelal bi namreč aplikacijo, s katero bi lahko meril hitrost neke kroglice v cevi. Mislim, da bi bil ta princip še najlažji, predvsem pa lažji od merjenja z lasersko diodo, s katero še nisem imel opravka, zato bi raje uporabil omenjeni princip zgoraj.
Hvala za odgovore, lep pozdrav!

Avtor: vitez93Kraj: Celje- Dobrna PrispevekObjavljeno: Pon Feb 02, 2009 6:02 pm    Naslov sporočila:  
Mene zanima nekaj glede Reberjevega napajlnika http://www.reber.si/napajalniki/LM338K_usmernik_1,2-25V_5A/index.htm
1. kako velika naj bodo hladilna rebra?
2. A če bo R2+R3=0 Omega bo potem vhodna napetost enaka vhodni?
3.Koliko je velik PCB?

Avtor: s55mKraj: Plovdiv-Bolgarija PrispevekObjavljeno: Pon Feb 02, 2009 9:03 pm    Naslov sporočila:  
vitez93 je napisal/a:
Mene zanima nekaj glede Reberjevega napajlnika http://www.reber.si/napajalniki/LM338K_usmernik_1,2-25V_5A/index.htm
1. kako velika naj bodo hladilna rebra?
2. A če bo R2+R3=0 Omega bo potem vhodna napetost enaka vhodni?
3.Koliko je velik PCB?

Sicer nisem Reber ampak vhodna napetost bo vedno enaka vhodni napetosti, neglede na upore.
Če pa si mislil, da bo vhodna napetost enaka izhodni, potem ne potrebuješ regulatorja.

Avtor: vitez93Kraj: Celje- Dobrna PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 4:16 pm    Naslov sporočila:  
Eh, Narobe sem napisal. Mislil sem takole: kot upor bi bil 2k Omega potenciometer. Ko bi zavrtel potenciometer na 0 mi , bi bila izhodna napetost enaka vhodni? Pa še to: kako velik je PCB?

Avtor: kekec92Kraj: bovec PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 6:21 pm    Naslov sporočila:  
a bi mi lahko kdo povedal kje bi dobil načrte za električni pastir??

Avtor: dkoneKraj: Krško PrispevekObjavljeno: Sre Feb 04, 2009 9:24 am    Naslov sporočila:  
kekec92 je napisal/a:
a bi mi lahko kdo povedal kje bi dobil načrte za električni pastir??

Poglej med projekte na desni strani foruma. Tam je Silvo objavil enkrat pastir...

Avtor: RUros PrispevekObjavljeno: Sre Feb 04, 2009 2:01 pm    Naslov sporočila:  
eliminator je napisal/a:
Imam vprašanaje glede na nek projekt, ki je bil objavljen na elektro faksu.
In sicer Tale projekt. Ko sem gledal shemo, se mi zdi kot da manjka mikrokontroler, nikjer v opisu pa ni opisano, kje naj bi bil in podobno. Objavljena je samo koda za uC. In pa malo me je zmedla puščica na kateri piše Expand. Na kaj bi se nanašala?
Če morda kdo ve, oz. je kaj podobnega izdelal, bi ga prosil, če ve kaj o tem projektu, ali pa bi mi poizkusil najti shemo, ki bi delovala na podobnem principu kot je ta. Izdelal bi namreč aplikacijo, s katero bi lahko meril hitrost neke kroglice v cevi. Mislim, da bi bil ta princip še najlažji, predvsem pa lažji od merjenja z lasersko diodo, s katero še nisem imel opravka, zato bi raje uporabil omenjeni princip zgoraj.
Hvala za odgovore, lep pozdrav!

Avtor: dkoneKraj: Krško PrispevekObjavljeno: Sre Feb 04, 2009 4:20 pm    Naslov sporočila:  
dkone je napisal/a:
Ok,LCD sem itak na žicah pustil,tako da jih samo obrnem. Kanala bom pa raje prebrikal,da bo program orginalen ostal. Vidim,da bom moral še mal naštudirati svoj program,in popraviti tiste napake. Namesto nule,mi prikazuje 3.3V(moj program),vaš,pa lepo nulo(imam na protoboardi).

Evo,spisal še enkrat svoj program,z drugačnimi izračuni. Zadeva dela na protoboardu lepo,tudi nula je,ko nimam nobene napetosti,ko pa mikrokontroler preselim v vezje,pa ni več nula,ampak kaže mi 2V. Kar se tiče točnosti je kar dobro. Zato me zanima na kaj moram paziti pri realizaciji tiv-a za VA meter? Napajanje imam izvedeno preko greatza,kondezator in lm7805,ter blokirni kondezator. Za vsak kanal imam proti masi 100nF. Je morda krivo to,da imam greatz? Shema je identična vaši.

(prašanje za Silva)

Avtor: SilvoKraj: Koroška-okolica Dravograda PrispevekObjavljeno: Čet Feb 05, 2009 12:03 am    Naslov sporočila:  
Kaj se dogaja je težko reči. Imam občutek, da ti nekaj oscilira. Kaj se zgodi, če daš AD vhod direkt na maso? Še vedno kaj prikazuje? Če, potem nekaj ni programsko vredo. Nariši skico, kako imaš vse skupaj zvezano. Ko bom utegnil bom spisal en testni program v Assemblerju. Žal ti v bascomu ne znam pomagat.

Avtor: dkoneKraj: Krško PrispevekObjavljeno: Čet Feb 05, 2009 9:39 am    Naslov sporočila:  
Silvo je napisal/a:
Kaj se dogaja je težko reči. Imam občutek, da ti nekaj oscilira. Kaj se zgodi, če daš AD vhod direkt na maso? Še vedno kaj prikazuje? Če, potem nekaj ni programsko vredo. Nariši skico, kako imaš vse skupaj zvezano. Ko bom utegnil bom spisal en testni program v Assemblerju. Žal ti v bascomu ne znam pomagat.

Da ne bom smetil te teme,sem poslal ZS. Wink

Avtor: rimciKraj: Prekmurje PrispevekObjavljeno: Pet Feb 13, 2009 11:38 am    Naslov sporočila:  
Pozdravljeni

Silvo imam eno prošnjo. Rabil bi ravno tako zadevo Tale projekt vendar za merjenje izmeničnih napetosti in tokov (do 250V), kaj bi moral spremenit? In še to: ali bi lahko kdo (Silvo ali katera druga dobra duša) dodal proceduro v program za pošiljanje podatkov na RS232. Sam namreč nisem doma v programiranju PIC-ov.

lp in že vnaprej hvala

Avtor: SilvoKraj: Koroška-okolica Dravograda PrispevekObjavljeno: Pet Feb 13, 2009 3:14 pm    Naslov sporočila:  
Napetost boš moral usmerit. Voltmeter pa ustrezno umerit. Kar se tiče serijske komunikacije pa ni ravno tako enostavno kot si napisal. Kot prvo je potrebno točno vedeti kaj, v kaki obliki, ter kako pošiljat, kak bo vmesnik na PC-ju...
Če želiš spremljati neko napetost ti prej priporočam nakup recimo tega instrumenta, ki ga dobiš za 36€. Imaš priložen ustrezen kabel za priklop na PC (USB) Priložen je tudi software.

Avtor: rimciKraj: Prekmurje PrispevekObjavljeno: Sob Feb 14, 2009 4:22 pm    Naslov sporočila:  
Razumem. Verjetno si že delal tako zadevo za prenos podatkov na PC in imaš že razdelane te zadeve. A lahko narediš na tak način kot je tebi najlažje.
Obdelavo PC-ju pa bi jaz delal preko VB.

lp

Avtor: cerne PrispevekObjavljeno: Pet Apr 10, 2009 10:31 am    Naslov sporočila:  vprašanje v zvezi s silvovim izdelkom
Vprašanje se nanaša na Silvov izdelek: http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=4589

Jaz bi vas samo prosil da mi natančno opišete delovanje tega vezja ker sem ga vzel za maturo.

LP
Miha

Avtor: alyKraj: Kranj - struževo PrispevekObjavljeno: Sob Apr 11, 2009 11:51 am    Naslov sporočila:  
cerne je napisal/a:
Jaz bi vas samo prosil da mi natančno opišete delovanje tega vezja ker sem ga vzel za maturo.

Kdo dela maturo? Ti ali Silvo?

Če boš delal za maturo, se le poglobi v delovanje. Sam!
Ali delaš maturo za Silvota? Bo on podpisan pod projekt? Ga boš vsaj navedel pod literaturo?

Avtor: cerne PrispevekObjavljeno: Pon Apr 13, 2009 3:33 pm    Naslov sporočila:  
aly je napisal/a:
cerne je napisal/a:

Kdo dela maturo? Ti ali Silvo?

Če boš delal za maturo, se le poglobi v delovanje. Sam!
Ali delaš maturo za Silvota? Bo on podpisan pod projekt? Ga boš vsaj navedel pod literaturo?

Mene osebno elektronika ne zanima tako zelo saj študiram računalništvo in mislim s tem tudi nadaljevati. To sem si zbral ker moram narediti nekaj za 4. predmet in ker bom lahko tega pastirja tudi uporabljal. Ker o delovanju elementov nimam pojma sem misli da bi mi vi lahko pomagali saj sem mislil da zato obstaja ta forum, da si pomagamo, vendar pa sem se verjetno pošteno zmotil glede na tvoj odgovor. Sad Seveda sem nameraval omeniti ta forum in Silvota med literaturo.

Upam da bo kdo od uporabnikov bolj prijazen in mi pomagal tako da mi razloži. Smile

LP
Miha

Nazadnje urejal/a cerne Tor Apr 14, 2009 8:21 am; skupaj popravljeno 1 krat

Avtor: surlaKraj: Ljubljana PrispevekObjavljeno: Pon Apr 13, 2009 4:08 pm    Naslov sporočila:  
Marsikoga , ki je študiral elektrotehniko ni na primer zanimala slovenščina (kot tebe , ki ne veš da se piše kdo in ne "gdo") pa je vseeno moral iz nje pisati maturo in eseje itd.
Ti pa si dobil idejo , da kar te ne zanima ne boš delal.
Mislim , da nimaš pravega pristopa.

Avtor: cerne PrispevekObjavljeno: Tor Apr 14, 2009 8:35 am    Naslov sporočila:  
Se opravičujem za slovnično napako.

Saj v osnovi zastopim delovanje električnih pastirjev. Vem, da se najprej energija shrani v kondenzator, ta kondenzator pa lahko shranjeno energijo hipoma odda preko izhodnega visokonapetostnega transformatorja. Iz vezja sem tudi razbral, da za proženje impulzov in za dolžino le teh skrbi pic mikrokrmilnik ki mi ga ni problem sprogramirati. Vendar jaz bi rabil natančen opis delovanja, ki ga pa jaz ne znam razbrati saj ne poznam dovolj dobro delovanje določenih elementov, ki so uporabljeni. Mogoče bi bilo že dovolj, če mi razložite delovanje elementov: L293, BT151/800 in 78L05.

Avtor: HighlagKraj: Črnuče PrispevekObjavljeno: Tor Apr 14, 2009 8:54 am    Naslov sporočila:  
Za posamezne elemente lahko brezplačno z interneta snameš PDF dokumente, ki vsebujejo vso informacijo o danih elementih. :google: je tvoj prijatelj.

Avtor: MiskoKraj: MS PrispevekObjavljeno: Tor Apr 14, 2009 8:57 am    Naslov sporočila:  
Silvo je že osnovno delovanje opisal in ti dal neko podlago. Ti pa sedaj lepo najdeš datashete vseh elementov povzameš bistvo in omeniš nekaj karakteristik elementov. Nisi se zmotil da je forum zato da si pomagamo vendar ti noben nebo delal maturitetne naloge.

Avtor: elektronik007Kraj: Ljubljana PrispevekObjavljeno: Pon Maj 04, 2009 12:43 pm    Naslov sporočila:  nalaganje kode v pic mikrokrmilnik
Vprašanje se nanaša se na silvotov električni pastir. Zanima me s katerim programom ste naložili kodo na pic. Imam razvojno okolje easypic4 in s pomočjo priloženega picflasha nikakor ne morem programske kode naložiti na pic.

napise mi:
Programing FAILED !
- Program: 509 Error(s)
- DATA 0 Error(s)
IDs : 4 Error(s)

prosim za pomoč!

Avtor: cerne PrispevekObjavljeno: Ned Maj 31, 2009 3:47 pm    Naslov sporočila:  Re: nalaganje kode v pic mikrokrmilnik
elektronik007 je napisal/a:
Vprašanje se nanaša se na silvotov električni pastir. Zanima me s katerim programom ste naložili kodo na pic. Imam razvojno okolje easypic4 in s pomočjo priloženega picflasha nikakor ne morem programske kode naložiti na pic.

napise mi:
Programing FAILED !
- Program: 509 Error(s)
- DATA 0 Error(s)
IDs : 4 Error(s)

prosim za pomoč!

Na easypic4 moraš premakniti 2 jumperja. To ti piše v priloženi knjižici. To vem ker sem se srečal z isto težavo.

Avtor: cerne PrispevekObjavljeno: Ned Maj 31, 2009 3:55 pm    Naslov sporočila:  
Se popravljam. Sem pogledal sliko in videl da je treba premakniti 4 jumperje, ki so označeni na sliki.

Avtor: dimnikarKraj: Maribor PrispevekObjavljeno: Tor Jun 16, 2009 8:47 am    Naslov sporočila: icon_idea Re: Komentarji, vprašanja avtorjem projektov
Silvo imel bi par vprašanj.

1. Kakšne sonde uporabljaš za merjenje nivojev(na podlagi česa ti zaznajo nivo-upornost) ?
2. cena izdelka

http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=8040&highlight=nivoja

Avtor: SilvoKraj: Koroška-okolica Dravograda PrispevekObjavljeno: Tor Jun 16, 2009 10:09 am    Naslov sporočila: icon_idea Re: Komentarji, vprašanja avtorjem projektov
dimnikar je napisal/a:

1. Kakšne sonde uporabljaš za merjenje nivojev(na podlagi česa ti zaznajo nivo-upornost) ?
2. cena izdelka

Za sonde je najbolje uporabit nerjavečo jeklo ali prokrom.
koliko znese material nisem računal. (material je bil nabran v domači delavnici) Poglej cene elementov na kaki spletni strani, kjer prodajajo elektroniko.

Avtor: dimnikarKraj: Maribor PrispevekObjavljeno: Tor Jun 16, 2009 10:53 am    Naslov sporočila: icon_idea Re: Komentarji, vprašanja avtorjem projektov
Silvo je napisal/a:
dimnikar je napisal/a:

2. cena izdelka

Za sonde je najbolje uporabit nerjavečo jeklo ali prokrom.
koliko znese material nisem računal. (material je bil nabran v domači delavnici) Poglej cene elementov na kaki spletni strani, kjer prodajajo elektroniko.

Med sondo in vhodom imaš kakšno procesno napravo?
Jaz sem do zdaj delal da sem imal inox palice in od nivelcota KSH203, pa na level rele. sam to je cenovno kar zahtevno, če meriš tri novoje rezervoarja, zato poskušam reducirat zadevo.

Avtor: nikobaKraj: metlika PrispevekObjavljeno: Sob Okt 31, 2009 11:09 am    Naslov sporočila:  tester faznega zaporedja
Pozdravljeni,
izdelal sem si Silvov tester faznega zaporedja ki sem ga našel pod rubriko projekti.Delal sem po načrtu in tester ne dela.Ko je prikloplen na 3-faze gorita obe tlivki.Upore v tlivkah sem odstranil.Kaj je to narobe?Poskusil sem že vse možne načine priklopa in tudi vsi elementi so brezhibni.
LP

http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=1271

Avtor: SilvoKraj: Koroška-okolica Dravograda PrispevekObjavljeno: Sob Okt 31, 2009 1:02 pm    Naslov sporočila:  
Žal nimam telepatskih sposobnosti, da bi vedel kaj je narobe. Glede na zastavljeno vprašanje lahko odgovorilm le:

Na vezju je 16 pasivnih elementov. Če stvar ne deluje, potem je očitno nekaj narobe narejeno, kak element je zanič oz. nimaš prisotnih vseh treh faz. Kaka fotografija vezja od spodaj in od zgoraj bi bila dobrodošla.

Avtor: nikobaKraj: metlika PrispevekObjavljeno: Sob Okt 31, 2009 1:44 pm    Naslov sporočila:  
Evo slik.Elementi pa vsi delujejo ker sem vse izmeril.

Avtor: SilvoKraj: Koroška-okolica Dravograda PrispevekObjavljeno: Sob Okt 31, 2009 1:59 pm    Naslov sporočila:  
Takole na oko ni videti, da bi bilo kaj narobe. Si prepričan da so tam, kjer si vezje testiral res prisotne vse tri faze. (400V med vsako?)

Avtor: nikobaKraj: metlika PrispevekObjavljeno: Sob Okt 31, 2009 2:09 pm    Naslov sporočila:  
Sem ker sem premeril. Bom pa testeral še na kaki drugi lokaciji.
LP

Avtor: nikobaKraj: metlika PrispevekObjavljeno: Sob Okt 31, 2009 3:01 pm    Naslov sporočila:  
Preizkusil sem še na dveh vtičnicah in ugotovil, da ena tlivka sveti bolj kot druga.Potemtakem bi bilo treba povečati upora r9 in 10?
LP

Avtor: SilvoKraj: Koroška-okolica Dravograda PrispevekObjavljeno: Sob Okt 31, 2009 4:20 pm    Naslov sporočila:  
Morebiti so res tlivke problem Confused Sam testerja nimam doma - pred časom sem ga dal nekomu. Koliko se spomnim je meni gorela le ena tlivka. (odvisno od faznega zaporedja) obe sta goreli edino v primeru da sta bili priključeni le dve fazi. Ne spomnim pa se, da bi odstranjeval upore, ki so v sami tlikvi.

Avtor: nikobaKraj: metlika PrispevekObjavljeno: Sob Okt 31, 2009 4:34 pm    Naslov sporočila:  
Citiram iz original teme.
Silvo je napisal/a:
Vse vrednosti sem dal točno po načrtu. Upore v tlivkah pa sem odstranil.

LP

Avtor: SilvoKraj: Koroška-okolica Dravograda PrispevekObjavljeno: Sob Okt 31, 2009 4:39 pm    Naslov sporočila:  
nikoba je napisal/a:
Citiram iz original teme.
Silvo je napisal/a:
Vse vrednosti sem dal točno po načrtu. Upore v tlivkah pa sem odstranil.

LP

Aha, potem bo držalo...

Avtor: rimciKraj: Prekmurje PrispevekObjavljeno: Ned Nov 22, 2009 3:40 pm    Naslov sporočila:  1-wire termometer z DS2480B na RS232
Izdelati nameravam 1-wire termometer z DS2480B na RS232 projekt ki ga je prispeval Aly in sicer USB verzijo. Zanima me kako dolge so lahko povezave do senzorjev. Nato me zanima če lahko avtor razloži kako zadevo postaviš da se obnaša kot HTTP server. Kaj vse je potrebno narediti da zadeva deluje.
In kot zadnje ali ima kdo namen kaj jedkat ali rezkat da bi še zame naredil ploščice za omenjeni projekt (se razume ne brezplačno).

hvala
lp

Avtor: HighlagKraj: Črnuče PrispevekObjavljeno: Ned Nov 22, 2009 4:50 pm    Naslov sporočila:  
Rimči:

Par dni nazaj smo ravno o načinih priklopa govorili: http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=18088

Avtor: rimciKraj: Prekmurje PrispevekObjavljeno: Ned Nov 22, 2009 8:38 pm    Naslov sporočila:  
Oprosti, sem spregledal to temo.
hvala
lp

Avtor: alyKraj: Kranj - struževo PrispevekObjavljeno: Ned Nov 22, 2009 9:03 pm    Naslov sporočila:  Re: 1-wire termometer z DS2480B na RS232
rimci je napisal/a:
Nato me zanima če lahko avtor razloži kako zadevo postaviš da se obnaša kot HTTP server. Kaj vse je potrebno narediti da zadeva deluje.

V INI fajlu morajo biti vpisani parametri za port ter pot in ime fajla, ki ga bo generiral kot spletno stran ter prikazni naslov strani. Potem v meniju programa vključiš kljukico in odpreš izbran port na firewall-u (in na routerju).
V naslovno polje brskalnika potem napišeš:
http://ime_ali_IP_racunalnika:izbran_port
primer:
http://rudnik.aljaz.info:50005/

Avtor: rimciKraj: Prekmurje PrispevekObjavljeno: Ned Nov 22, 2009 9:35 pm    Naslov sporočila:  
Hvala za razlago. Najprej moram zadevo naredit, potem pa če ne bo šlo se bom oglasil. Razmišljam malo naprej. Se da zadevo nadgradit da ti pošlje opozorila v obliki SMS-ja na telefon od določenih temperaturah ali pa na zahtevo?

lp

Avtor: alyKraj: Kranj - struževo PrispevekObjavljeno: Ned Nov 22, 2009 10:13 pm    Naslov sporočila:  
No, no.. Zdej si pa že zmišljuješ Cool

Alarme si lahko nastaviš in jih zapisuje v določen fajl. S kakšno drugo aplikacijo lahko ta fajl bereš in ukrepaš. Eventuelno bi lahko temperature pisal tudi na disk, pa jih bereš, podobno kot alarme.

Do temperatur lahko dostopaš preko posebnega protokola preko TCP porta. Če bo potreba, lahko opišem ta protokol. Seveda moraš napisat lastno aplikacijo, ki bo podpirala ta protokol.
Mail & SMS nimam namena integrirat. Za to se lahko naredi ločeno aplikacijo in poveže preko TCP/IP.

Avtor: rimciKraj: Prekmurje PrispevekObjavljeno: Ned Nov 22, 2009 10:40 pm    Naslov sporočila:  
Samo naglas sem razmišljal in ko bom "prilezel" tako daleč bom prosil za pomoč.

lp

Avtor: nikobaKraj: metlika PrispevekObjavljeno: Pet Dec 11, 2009 3:36 pm    Naslov sporočila:  
Pozdravljeni
izdelal sem si silvotov preprost timer 1-10 min in zanima me zakaj se iskri pri uporu 10r.
LP

Avtor: scorpioKraj: Dramlje PrispevekObjavljeno: Sre Jan 20, 2010 3:45 pm    Naslov sporočila:  
Pozdravljeni!
Namen imam izdelati "Univerzalen časovni rele", pa me zanima kako izvesti napajanje z: (kondenzator, dve diodi,zener dioda)? Kakšna shema in vrednosti oz. oznake elementov?

Hvala!

Avtor: SilvoKraj: Koroška-okolica Dravograda PrispevekObjavljeno: Sre Jan 20, 2010 9:34 pm    Naslov sporočila:  
scorpio je napisal/a:
Pozdravljeni!
Namen imam izdelati "Univerzalen časovni rele", pa me zanima kako izvesti napajanje z: (kondenzator, dve diodi,zener dioda)? Kakšna shema in vrednosti oz. oznake elementov?

Hvala!

Beri tole.

Avtor: boriskozjanKraj: Šmarje pri Jelšah PrispevekObjavljeno: Čet Jan 21, 2010 12:33 pm    Naslov sporočila:  
Zdravo

Izdelal sem tale ojačevalnik http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=18803
Sedaj pa potrebujem še napajalnik zanj. Uporabiti sem mislim samo transformator, greatzov mostiček in kondenzator na koncu.
Zanima me če bi bil [url= http://b2c.hte.si/article.asp?ArticleID=12945 ]takšen[/url] transformator primeren in kako velik kondenzator rabim?

lp, boris

Avtor: vitez93Kraj: Celje- Dobrna PrispevekObjavljeno: Tor Jan 26, 2010 9:31 pm    Naslov sporočila:  
@Silvo
Bi lahko dobil ASM kodo za V/A meter z 16f88, ki je objavljen v zbirki projektov

Hvala!

Avtor: SilvoKraj: Koroška-okolica Dravograda PrispevekObjavljeno: Sre Jan 27, 2010 2:01 pm    Naslov sporočila:  
vitez93 je napisal/a:
@Silvo
Bi lahko dobil ASM kodo za V/A meter z 16f88, ki je objavljen v zbirki projektov

Hvala!

V tem sporočilu je objavljena komletna koda. (uporabi copy -paste)

Avtor: vitez93Kraj: Celje- Dobrna PrispevekObjavljeno: Pon Feb 01, 2010 9:57 pm    Naslov sporočila:  
Ta V/A meter sem hotel predelati na LED prikazovalnike. Na koncu sem pa izdelal samo V meter, ki je v zbirki projektov. Se da mogoče povečati frekvenco osveževanja?
Koda:
;prekinitvena rutina
;-------------------------------------------
PREKINITEV
   movwf WTMP   ;shranem W
   swapf STATUS,W
   movwf STMP   ;shranem status   
   clrf STATUS
   btfsc INTCON,TMR0IF
   goto T0_PREK
KONEC_P
   swapf STMP,W
   movwf STATUS
   swapf WTMP,f
   swapf WTMP,W
   retfie

T0_PREK
   decfsz CAS,f
   goto OSVEZI_D
   movlw .128
   movwf CAS
   call AD_MERITEV
;   call P10BIT_DEC
OSVEZI_D
   call NE_KAZI   ;procedura na stotici ter tisocici pripravi prikaz (izkljuci prikaz 0)
   call OSVEZI
   bcf INTCON,TMR0IF
   goto KONEC_P

Je mogoče potrebno samo zmanjšati število 128?

P.S. Če želite, imam narisano tiskanino za tiste malo bolj standardne LED prikazovalnike, z horizontalnimi pini.
Koda:

Avtor: xsytKraj: Slov.Bistrica PrispevekObjavljeno: Tor Feb 02, 2010 8:03 am    Naslov sporočila:  
Sam pa sem trenutno v Cju naredil podoben projekt, oz. tiskanina ostane enaka, kot je v zbirki projektov, le LCD je 2x16 + dodal sem nastavitev Vref+, zaradi olajšanja s tokovnim merilnikom, da ne potrebujemo ravno rail-to-rail OPa - torej bo ok LM358. Rdeče vrednosti, razen trimmerja, so za Silvotov program, črne so za mojega (s trimmerjem - lahko tudi brez, vendar se potem potrebuje rail-to-rail OP)., ker nisem rabil takšnega razpona, pa tudi natančneje je.
Prilagam hex, pa naj kdo poskusi na tisti tiskanini, če ima kdo narejeno.

Nazadnje urejal/a xsyt Tor Feb 02, 2010 9:00 pm; skupaj popravljeno 4 krat

Avtor: gumby PrispevekObjavljeno: Tor Feb 02, 2010 8:22 am    Naslov sporočila:  
Če hočeš vsaj približno točne meritve, potem za Vref daj kak LM336 ali kaj podobnega...

Avtor: xsytKraj: Slov.Bistrica PrispevekObjavljeno: Tor Feb 02, 2010 8:28 am    Naslov sporočila:  
gumby; hvala za nasvet, bom upošteval. Meni pač še manjka ogromno izkušenj.
Priklop na usmernik pa bi naj bil takšen; pica napajamo s lastnim trafotom, in potem ga napajamo s maso na Vdd, na Vss pa -5V. Tako lahko .1ohm upor damo na + usmernika. Pred tem uporom naj gre prikop za meritev toka, za uporom Vdd pin, na - usmernika pa meritev V. Upam da je jasno Very Happy

Avtor: nikobaKraj: metlika PrispevekObjavljeno: Pon Feb 15, 2010 7:38 pm    Naslov sporočila:  
Pozdravljeni.
Izdelal sem silvotov preprost timer do 10 min z ne 555.Zdaj me pa zanima zakaj se iskri pri uporu 10r in zakaj vezje ne dela.Elementi so vsi ispravni in nič ni v stiku.Prilagam še slike.
Prosim za čimhitrejši odgovor.

Avtor: nikobaKraj: metlika PrispevekObjavljeno: Pon Feb 15, 2010 7:40 pm    Naslov sporočila:  
še zgornja stran.

Avtor: IXAKraj: Bizeljsko PrispevekObjavljeno: Pon Feb 15, 2010 8:56 pm    Naslov sporočila:  
nikoba je napisal/a:
Pozdravljeni.
Izdelal sem silvotov preprost timer do 10 min z ne 555.Zdaj me pa zanima zakaj se iskri pri uporu 10r in zakaj vezje ne dela.Elementi so vsi ispravni in nič ni v stiku.Prilagam še slike.
Prosim za čimhitrejši odgovor.

Prosil bi, da dodaš tudi načrt. Tako ti bomo lažje pomagali.

Igor

Avtor: nikobaKraj: metlika PrispevekObjavljeno: Pon Feb 15, 2010 9:00 pm    Naslov sporočila:  
Tukaj je link do teme z načrtom: http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=4692

Avtor: IXAKraj: Bizeljsko PrispevekObjavljeno: Pon Feb 15, 2010 9:49 pm    Naslov sporočila:  
Optično ne opazim napak. Si pomeril napetost na zener diodi? Previdno, ker je napajalnik priklopljen direktno na 220V!

LP

Avtor: nikobaKraj: metlika PrispevekObjavljeno: Pon Feb 15, 2010 10:13 pm    Naslov sporočila:  
Sem pomeril.Napetos je 12.2 v.

Avtor: nikobaKraj: metlika PrispevekObjavljeno: Ned Feb 21, 2010 12:24 pm    Naslov sporočila:  
Sedaj sem ugotovil, da ko triak odcinam deluje v redu.Ko pa je triak na vezju skuri upor.ali je možno, da je triak defekten?

LP

Avtor: BranezKraj: Koprivnica HR PrispevekObjavljeno: Ned Feb 21, 2010 12:35 pm    Naslov sporočila:  
Kje iskri?

Avtor: nikobaKraj: metlika PrispevekObjavljeno: Ned Feb 21, 2010 12:43 pm    Naslov sporočila:  
Iskri na uporu označenem z številko 1.

lp

Avtor: BranezKraj: Koprivnica HR PrispevekObjavljeno: Ned Feb 21, 2010 12:48 pm    Naslov sporočila:  
Pade malo razmakni in daj tam normalen upor 270 Ohmov, pa še dobro bi bilo da je 2W.

Avtor: nikobaKraj: metlika PrispevekObjavljeno: Ned Feb 21, 2010 1:19 pm    Naslov sporočila:  
Upor sem zdaj zamenjal, tam se več nič ne iskri ampak timer ne dela.Sploh se ne vklopi. Kaj bi lahko bilo?
LP

Avtor: BranezKraj: Koprivnica HR PrispevekObjavljeno: Ned Feb 21, 2010 1:25 pm    Naslov sporočila:  
Svetujem ti da priklopiš vezje na nek 12V usmernik in potem iščeš napako. Nebi rad da imamo enega člana foruma manj.

Upam da veš kam moraš priklopiti tistih 12V. Meri kaj se dogaja na 555 izhodu (mogoče veži tam LED (preko predupora!!!), da boš lažje videl dogajanje). Tako išči vzrok........ Whistle

Težko tako na daljavo kaj več!

Avtor: nikobaKraj: metlika PrispevekObjavljeno: Ned Feb 21, 2010 1:34 pm    Naslov sporočila:  
Ok hvala.Bom poskusil kaj ugotoviti.
LP

Avtor: rimciKraj: Prekmurje PrispevekObjavljeno: Sob Feb 27, 2010 9:36 pm    Naslov sporočila:  
Končno sem naredil tiskano vezje 1-wire termometer z DS2480B na RS232 od Aly-ja. Zdaj pa sem uugotovil da sem naročil napačen MAX232 in še v napčnem ohišju. Brick wall Naročil sem namreč HIM3232. Zanima me ali bi dal ta čip dovolj visoke nivoje da bi vezje delovalo?

lpv

Avtor: PPG78Kraj: Gorenjska PrispevekObjavljeno: Sob Feb 27, 2010 9:55 pm    Naslov sporočila:  
Pripni datasheet, saj ne najdem podatkov za HIM3232. Če je območje napajanja do 5V je OK.

LP, Peter

Avtor: rimciKraj: Prekmurje PrispevekObjavljeno: Sob Feb 27, 2010 10:42 pm    Naslov sporočila:  
Napajanje je 5V samo nivoji so 3V. Zgoraj sem se "zatipkal". Ni HIM2323 ampak HIN3232 http://si.farnell.com/jsp/search/productdetail.jsp?CMP=i-ddd7-00001003&sku=9664165

Peter izdelal sem PCB tudi za tvojo varjanto samo nisem je še dokončal.

Nazadnje urejal/a rimci Ned Feb 28, 2010 8:13 pm; skupaj popravljeno 2 krat

Avtor: PPG78Kraj: Gorenjska PrispevekObjavljeno: Ned Feb 28, 2010 1:41 pm    Naslov sporočila:  
Pod Farnell-ovo kodo 9664165 se skriva čip HIN232 ki je OK, saj je delan za 5V. Kje na vezju imaš ti nivoje 3V, saj se vse napaja z 5V?

LP, Peter

Avtor: rimciKraj: Prekmurje PrispevekObjavljeno: Ned Feb 28, 2010 8:05 pm    Naslov sporočila:  
Brick wall Brick wall Moja napaka. Gledam MAX232 in MAX3232. Razlika med njima je v tem da MAX3232 dela že pri nižji napetost od 3V do 5,5V, medtem ko dela MAX232 od 4,5 do 5,5V. Upam da se ne motim. Se pravi da lahko uporabim dobljen čip samo nekako ga moram prilotat na vezje.To bo pa nekoliko težje, se bom pa potrudil.

lpv

Avtor: rimciKraj: Prekmurje PrispevekObjavljeno: Pon Mar 08, 2010 10:01 pm    Naslov sporočila:  
Izdelal sem obe verziji 1wire termometra. USB varjanta mi deluje. Nikakor pa ne uspem spraviti v življenje RS232 varjante. Program se obnaša kot da vezje sploh nebi bilo priključeno. Pregledal sem ga podrobno pa ne najdem napake. Port je sigurno pravi. Mogoče kakšen namig ali predlog kaj bi lahko bilo narobe.
Hvala

Avtor: alyKraj: Kranj - struževo PrispevekObjavljeno: Pon Mar 08, 2010 10:33 pm    Naslov sporočila:  
Če odspajkaš DS čip in zvežeš skupaj TX in RX pin? V bistvu lahko ta loopback test narediš takoj na kablu, pred in za MAX čipom. Testiraš pa s terminal programom. Da vidiš, če so sploh porti, kabel in povezave ok.

Avtor: rimciKraj: Prekmurje PrispevekObjavljeno: Tor Mar 09, 2010 9:08 pm    Naslov sporočila:  
Aly ta zadeva mi pa ni prišla na misel. d'oh! Sem naredil kot si predlagal. Odspajkal sem nožici Tx in Rx na čipu DS2480 in ko sklenem TX in RX pred MAX-om, dobim na sprejemu to kar pošljem. Ko pa sklenem Tx in Rx za MAX-om (nožici 11 in 12), dobim na sprejemu "hiroglife", skratka ne tistega kar pošljem. Prav tako ledica za signalizacijo ne deluje. A je možno da je "fuč" MAX232?

Avtor: alyKraj: Kranj - struževo PrispevekObjavljeno: Tor Mar 09, 2010 11:35 pm    Naslov sporočila:  
Očitno tisti MAX ne dela dobro. Ali slab stik, napačni kondenzatorji, pregret pri lotanju,... vse je možno. Osciloskop bi več povedal.

Avtor: rimciKraj: Prekmurje PrispevekObjavljeno: Ned Mar 14, 2010 12:00 pm    Naslov sporočila:  
Še enkrat sem odspajkal MAX-a iz vezja in ga probal izven vezja. Zadeva je delala. Še enkrat prispajkal nazaj na vezje in sedaj zadeva deluje. Ker sem po pomoti naročil napačno ohišje čipa (namesto SO16 SOIC16) je čip večji kot je predvideno na tiskanini, zato sem moral malo improvizirati (sem se pa namučil da sem ga prispajkal). Zgleda da ko sem ga prispajkal prvič je prihajalo kje do stika (čeprav sem meril). No vglavnem sedaj zadeva deluje.
lp

Avtor: germilKraj: Maribor PrispevekObjavljeno: Tor Apr 20, 2010 10:28 am    Naslov sporočila:  
xsyt je napisal/a:
Sam pa sem trenutno v Cju naredil podoben projekt, oz. tiskanina ostane enaka, kot je v zbirki projektov, le LCD je 2x16 + dodal sem nastavitev Vref+, zaradi olajšanja s tokovnim merilnikom, da ne potrebujemo ravno rail-to-rail OPa - torej bo ok LM358. Rdeče vrednosti, razen trimmerja, so za Silvotov program, črne so za mojega (s trimmerjem - lahko tudi brez, vendar se potem potrebuje rail-to-rail OP)., ker nisem rabil takšnega razpona, pa tudi natančneje je.
Prilagam hex, pa naj kdo poskusi na tisti tiskanini, če ima kdo narejeno.

Bi se dalo (ima morda kdo) enak projekt, kot ga predstavlja "xsyt" na 9 strani izdelan z AVR-jem? V-A-WATT meter 0-100V, 0-10A in 0-999W na LCD-ju 2x16?

Avtor: germilKraj: Maribor PrispevekObjavljeno: Pon Apr 26, 2010 10:31 am    Naslov sporočila:  

Ali omenjen V A meter preračunava tudi watte?
Kakšen je izpis na 2x20 LCD-ju (2x16)?
Je možno tako

xxx,x V xxx,xW
xxx,x A xxx,x?

Hvala.
Lp, Milan

Avtor: SilvoKraj: Koroška-okolica Dravograda PrispevekObjavljeno: Sre Apr 28, 2010 3:07 pm    Naslov sporočila:  
germil je napisal/a:

Ali omenjen V A meter preračunava tudi watte?
Kakšen je izpis na 2x20 LCD-ju (2x16)?
Je možno tako

xxx,x V xxx,xW
xxx,x A xxx,x?

Hvala.
Lp, Milan

Ne, ne preračunava.

Avtor: bojan_zKraj: Maribor PrispevekObjavljeno: Tor Avg 30, 2011 10:30 pm    Naslov sporočila:  VA meter z attiny 26 in LCD

Naredil sem omenjen VA meter z lcd prikazovalnikom.
Prvič sem delal z SMD elementi, pa mi je kar uspelo.

Omenjen VA meter mi deluje samo V-meter, A-meter pa kaže
od 2 - 7 A odvisno od nastavitve trimerja pri odprtih sponkah.

Uporabil sem ojačevalec LM358, malo bolj pa pregledujem samo tiskanino
in ugotavljam nekaj razlik med shemo in vezjem.
Na shemi je na tiny26:
pin 10 vezan 10 k upor in + 5 v.
pin 17 je na +5v

na tiskanini tega ni.
je pa na tiskanini:
pin 15 vezan na - in 100nf na pin 16

Je mogoče to vzrok, da ne deluje A-meter.

Se zahvaljujem za odgovor.

pozdrav - Bojan

Avtor: ljudskoKraj: Koroška-Mežica PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2012 9:22 pm    Naslov sporočila:  
Ker vidim, da v moji temi, ki sem jo odprl ni nikakršnega odziva od Silvo-ta, bom napisal tukaj oz. pripel link. Ne vem, kaj je vzrok, ali morda tema ni vidna, ali kaj. Upam, da bo tukaj videl in mi odgovoril na moje vprašanje.
Klik

Avtor: haRmOniKaKraj: Dolenjska PrispevekObjavljeno: Ned Mar 17, 2013 8:13 pm    Naslov sporočila:  
Zdravo,

nisem ravno aktivni član foruma, bi pa rad vseeno izdelal kakšen vaš projekt. Trenutno me zanima električni pastir.

Kako lahko pridem do načrta? .::PROJEKT::..

Avtor: dumr666Kraj: Ljubljana PrispevekObjavljeno: Ned Mar 17, 2013 8:22 pm    Naslov sporočila:  
da postaneš aktivni član in se preseliš iz butal.

Avtor: Krampus PrispevekObjavljeno: Ned Mar 17, 2013 8:32 pm    Naslov sporočila:  
Če ne veš drugače, napiši nekaj vicev.

Avtor: haRmOniKaKraj: Dolenjska PrispevekObjavljeno: Pon Mar 18, 2013 5:01 pm    Naslov sporočila:  
No, potem pa tako Very Happy

Avtor: haRmOniKaKraj: Dolenjska PrispevekObjavljeno: Tor Mar 19, 2013 2:23 pm    Naslov sporočila:  
Koliko prispevkov pa potrebnih za prihod iz butal v svet?

Avtor: TonnyKraj: Vrhnika - MS PrispevekObjavljeno: Tor Mar 19, 2013 3:18 pm    Naslov sporočila:  
Haha, dobra! hysterical

Lahko se kar sam preseliš iz Butal. Smile
Na vrhu strani imaš "Tvoj profil". Tam urejaš svoje podatke, med drugim tudi kraj bivanja.

Avtor: haRmOniKaKraj: Dolenjska PrispevekObjavljeno: Tor Mar 19, 2013 9:32 pm    Naslov sporočila:  
Hahaha, dobr ste me.... še sam se smejem Very Happy

Avtor: mirkatmirKraj: Ribnica (JN75IR) PrispevekObjavljeno: Tor Mar 19, 2013 10:05 pm    Naslov sporočila:  
zame si še vedno v Butalah, razen če si moj sosed.

Avtor: cvetoKraj: Cerknica PrispevekObjavljeno: Pet Okt 11, 2013 1:08 pm    Naslov sporočila:  
Pozdravljeni,

tudi sam imam podobne želje kot haRmOniKa, nisem pa (še) aktiven član foruma in ne morem do Silvotovih načrtov za pastirja. In nisem iz Butal. Very Happy

in še vprašanje kako izgleda programator za programiranje PIC16C508 in kje se to dobi?

Avtor: protoncekKraj: Mengeš PrispevekObjavljeno: Pet Okt 11, 2013 1:27 pm    Naslov sporočila:  
izgleda kot plastična škatlica z nekaj ledicami in konektorjem (hec)
resno: v google vpiši "pickit2" ali pa "pickit3" . To je že eden izmed programatorjev. Prodaja med drugim farnell, ebay...

glede aktivnosti: že večkrat napisano: vsaj en post mesečno. Če dolgo nisi pisal, moraš nadoknadit in jih napisati toliko, da boš imel aktivnost nad 1. Torej če celo leto nisi pisal, boš sedaj moral napisati celih 12 postov da postaneš aktiven. Sicer menda vse piše v pravilih... Whistle

Avtor: BranezKraj: Koprivnica HR PrispevekObjavljeno: Pet Okt 11, 2013 1:27 pm    Naslov sporočila:  
Tako

Avtor: cvetoKraj: Cerknica PrispevekObjavljeno: Pet Okt 11, 2013 2:02 pm    Naslov sporočila:  
Hvala,
težko je iskati, če ne veš kaj iščeš.
Se pravi potrebujem 3 stvari; programator, software in podnožje...
http://si.farnell.com/microchip/dv164121/icd-pickit-2-for-pic-dspic/dp/1340278 ... tole je verjetno tak komplet.
Imam prav?

Avtor: BranezKraj: Koprivnica HR PrispevekObjavljeno: Pet Okt 11, 2013 2:07 pm    Naslov sporočila:  
Imaš prav, vendar se da to dobiti ceneje.

Avtor: cvetoKraj: Cerknica PrispevekObjavljeno: Pet Okt 11, 2013 3:00 pm    Naslov sporočila:  
Mogoče kakšen nasvet... Kje?
Našel sem zanimiv Silvotov projekt Programator za programiranje PIC-ov, ampak ga spet ne morem pogledati. Ker sem se na forum očitno včlanil l. 2008, bi moral oddati vsaj 60 postov, da bi postal aktiven član... Shocked

Avtor: qwertzKraj: Vrhnika PrispevekObjavljeno: Pet Okt 11, 2013 9:36 pm    Naslov sporočila:  
Saj si dobil nasvet. Pri rumenih ljudeh, kitajčkih, na npr. ebayu dobiš ceneje...

Ko si se registriral leta 2008 si prebral pravila in se z njimi strinjal. Ne jokaj, da rabiš 60 prispevkov, jih boš pač napisal 60. Forum je sistem daj-dam, kot kapitalizem. Lahko jih v parih dneh napišeš, saj to ni problem.

Sem se potrudil in za oba prosilca naredil en link
z datotekami.

Avtor: cvetoKraj: Cerknica PrispevekObjavljeno: Sob Okt 12, 2013 12:56 pm    Naslov sporočila:  
Zelo prijazno. Hvala.

Avtor: cvetoKraj: Cerknica PrispevekObjavljeno: Sre Dec 18, 2013 10:25 pm    Naslov sporočila:  
S Kitajske sem končno dobil pickit2 programator (se mi je zdela ugodna zadeva)
DX
in pojavila se mi je nova težava.
Sedaj, ko sem inštaliral programček Pickit2 programmer vidim, da nima možnosti izbire PIC12C508. Na voljo so PIC12F.... Tudi s programom MPLAB IDE sem se malo igral in ugotovil, da pickit2 ne podpira PIC12C508. Torej, kakšna bi bila rešitev? Če vzamem npr. Pic12F508 ali je potrebno na novo napisati in prevesti program?

Avtor: HighlagKraj: Črnuče PrispevekObjavljeno: Sre Dec 18, 2013 10:30 pm    Naslov sporočila:  
F ima flash pomnilnik, ki ga lahko prepišeš, C pa ima pomnilnik, ki ga lahko vpišeš samo enkrat. Je mišljen za produkcijo. To je vsa razlika.

Avtor: cvetoKraj: Cerknica PrispevekObjavljeno: Čet Dec 19, 2013 1:49 am    Naslov sporočila:  
Aha. V programu sem izbral 12F508, fizično pa vstavil 12C508 ampak ne deluje. Preberem ga lahko, pri pisanju pa mi javi napako invalid OSCCAL value detected. Ugibam, da bo F serija PICa rešila težavo.. Think

Avtor: matic_scetinecKraj: Brezovica pri Ljubljani PrispevekObjavljeno: Pon Jun 16, 2014 7:31 pm    Naslov sporočila:  Silvotov Baterijski električni pastir
Zdravo!

Vprašanje se nanaša na Silvotov Baterijski električni pastir klik

Zanima me, ali mora biti jedro izhodnega VN transformatorja kakšna posebna pločevina, ali je lahko navaden pocinkan "pleh"? Kakšna mora biti debelina? Transformator imam namen naviti na prazen kolut od 1kg cina.

Lp, Matic

Avtor: SilvoKraj: Koroška-okolica Dravograda PrispevekObjavljeno: Pon Jun 16, 2014 8:58 pm    Naslov sporočila:  
Pa si prebral kaj sem napisal na povezavi, ki si jo navedel? Evil or Very Mad

kratek povzetek projekta:
..... Kot jedro sem uporabil transformatorsko pločevino starega varilnega transformatorja katero sem s škarjami za pločevino narezal na ustrezne kose.

Torej transformatorska pločevina...

Avtor: matic_scetinecKraj: Brezovica pri Ljubljani PrispevekObjavljeno: Pon Jun 16, 2014 10:52 pm    Naslov sporočila:  
Sem prebral, ampak sem mislil, da bi bila ok tudi navadna pločevina glede na to da sem videl tudi pastirje s trafotom narejenim iz navadnega "pleha".
Torej mora biti transformatorska pločevina.

Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Matic

Avtor: cvetoKraj: Cerknica PrispevekObjavljeno: Pon Apr 11, 2016 9:14 pm    Naslov sporočila:  
Pozdravljeni po dolgem času.
Pred časom sem sestavil pastir po Silvotovem modelu, z nekaj modifikacijami. Pastir deluje dobro, se mi je pa postavilo eno vprašanje.
Vem, da je za električne pastirje velik problem strela, ki povzroči prenapetost na žicah ograje. Ali je iz tega vidika vseeno na katero stran se postavi zemlja in ograja na pastirju. Razmišljam, da se napetost strele iz ograje prišteje napetostni špici pastirja in s tem se poveča možnost odpovedi elementov. Na osciloskopu se da lepo videti napetostni impulz pastirja in s tem določiti + in -. Torej kaj, po vašem mnenju, priklopiti na ozemljitev + ali - izhod?

Avtor: SpajkyKraj: Obala PrispevekObjavljeno: Pet Jul 01, 2016 11:55 am    Naslov sporočila:  
Jest sploh nebi izhoda direkt ozemljeval Exclamation "ograja" bi bila sestavljena iz dveh "žic", ena nižje druga višje (za manjše in večje žvali) in bi priklopil vsak izhod na vsako žico. Paralelno izhodu v serijo dve tlivki, na srednjem odcepu med njima pa večje moči nižje omaže upor na maso; mogoče še kakšen vsaj 1KV blok kondić paralelno temu uporu ... Pastirja napajanje pa preko najbolj poceni prenapetostne zaščite (11€) ... Strela (razen direkt ali zelo blizu) ne bi morala več škodovat kaj dosti ... lahko da pa ta moja ideja ni izvedljiva, je pa za razmislit Rolling Eyes ... neke vrste simetrična ograja ...

Avtor: aggr3ssiv PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2017 11:45 am    Naslov sporočila:  
Pozdravljeni!

Vprašanje se nanaša na Silvov elekrični pastir (http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=4589).
Namreč imam vprašanje. Imam PIC12F675 in bi bilo verjetno potrebno spremeniti program, saj mi po nalaganju programa izhoda GPIO4 in GPIO5 na delujeta asabilno. Kot razumem bi mogla na enega priti logična 1 na drugega pa logična 0. Tako bi na kontakt tiristorja prišlo ojačanje.
Prosil bi le, če bi lahko nekdo prilepil vsebino .hex datoteke ali pa bi mi nudil pomoč, da bi sam spisal potrebni program v mikroC.

Hvala.

Avtor: YoutupKraj: Zagradec PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2017 4:09 pm    Naslov sporočila:  
aggr3ssiv je napisal/a:
Pozdravljeni!

Vprašanje se nanaša na Silvov elekrični pastir (http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=4589).
Namreč imam vprašanje. Imam PIC12F675 in bi bilo verjetno potrebno spremeniti program, saj mi po nalaganju programa izhoda GPIO4 in GPIO5 na delujeta asabilno. Kot razumem bi mogla na enega priti logična 1 na drugega pa logična 0. Tako bi na kontakt tiristorja prišlo ojačanje.
Prosil bi le, če bi lahko nekdo prilepil vsebino .hex datoteke ali pa bi mi nudil pomoč, da bi sam spisal potrebni program v mikroC.

Hvala.

PICkota nisem še programiral. Ti pa lahko odprem HEX file. Sam men kaže samo številke v hex al pa bin ... ali osmiškem.

Ker PICA neznam programirat sem izbral namesto PICa arduinota sicer kitajskega za 2€. Trenutno je zadeva v fazi testiranja =)

Avtor: aggr3ssiv PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2017 5:00 pm    Naslov sporočila:  
Saj .hex lahko odprem, vendar mi tako ali tako nič ne koristi, ker se je ne da pretvoriti nazaj v C.

Avtor: aggr3ssiv PrispevekObjavljeno: Pon Feb 13, 2017 11:22 pm    Naslov sporočila:  
Še eno vprašanje... s kakšnimi časovnimi intervali se preklaplja tiristor? 1Hz?

Avtor: arksiKraj: Dolenjska PrispevekObjavljeno: Tor Feb 14, 2017 10:25 am    Naslov sporočila:  
aggr3ssiv je napisal/a:
Saj .hex lahko odprem, vendar mi tako ali tako nič ne koristi, ker se je ne da pretvoriti nazaj v C.

Zakaj pa bi pretvarjal nazaj v C? Če znaš popraviti program, potem ga ahko napišeš tudi na novo, a ne?

PIC-ov jaz ne poznam. Kot sam vidiš je tvoj PIC drugačen od Silvota, ne bi rekel, da je vse kompatibilno. Ne moreš HEX zapeči "kar nekam". HEX je narejen za točno določen tip PIC-a.

Še namig za programiranje lastnega programa. Izbereš si dva izhoda, ki ju izmenično prižigaš: 1->0 in 0->1 s frekvenco 50hz. Tiristor prožis na interval cca. ene sekunde na tretjem izhodnem pinu.

Avtor: aggr3ssiv PrispevekObjavljeno: Tor Feb 14, 2017 5:49 pm    Naslov sporočila:  
Bom povprašal v šoli, kako je s spremembo programa. Za začetek bom poizkusil z Arduinotom.

Avtor: aggr3ssiv PrispevekObjavljeno: Pon Mar 06, 2017 11:09 pm    Naslov sporočila:  
Pozdravljeni!
Imam še eno vprašanje glede električnega pastirja, no bolj prošnjo. Namreč delujoč program za arduinota sem uspel spisat, ustavilo se je pa pri MikroC. Uporabljam PIC12f675 in se ze kar nekaj časa trudim s pisanjem programa, ampak mi ne gre najbolje.
Spisati sem uspel do te mere, a sedaj ne vem več kje tiči problem, zato vas prosim za pomoč.
Hvala za morebitne odgovore.

Program prekopiran iz MikroC:

Koda:
//define 12F675

//ifdef(12F675){
  #define pin2 RB5
  #define pin3 RB4
  #define pin5 RB2
//}

void main() {
  PORTB = 0;
  TRISB &= ~(1 << pin2);
  TRISB &= ~(1 << pin3);
  TRISB &= ~(1 << pin5);

while(1){

int i = 0;

for(i = 0; i < 50; i = i + 1){
      if((PORTB & (1 << pin2)) > 0){
        PORTB &= ~(1 << pin2);
        PORTB |= (1 << pin3);
        delay_ms(10);
      }else{
        PORTB &= ~(1 << pin3);
        PORTB |= (1 << pin2);
        delay_ms(10);
      }
    }

if((PORTB & (1 << pin5)) > 0){
      PORTB &= ~(1 << pin5);
    }else{
      PORTB |= (1 << pin5);
    }

}
}

... in delujoč arduino program ...

const int pin12 = 12;
const int pin11 = 11;
const int tiristor = 10;

void setup() {
  pinMode(pin12, OUTPUT);
  pinMode(pin11, OUTPUT);
  pinMode(tiristor, OUTPUT);
}

void loop() {

for(int iStevec=1;iStevec>0;iStevec++)
  {
  digitalWrite(pin12, LOW), digitalWrite(pin11, HIGH);   
  delay(20);                       
  digitalWrite(pin11, LOW), digitalWrite(pin12, HIGH);   
  delay(20);
  if(iStevec%50==0)
  {
    digitalWrite(tiristor, HIGH), digitalWrite(tiristor, LOW);   

}
  }

}

Avtor: YoutupKraj: Zagradec PrispevekObjavljeno: Pet Mar 10, 2017 8:53 am    Naslov sporočila:  Baterijski električni pastir
Pozdravljeni!

Vprašanje se nanaša na električni pastir našega člana Silva.

Vprašanje imam glede programiranja oziroma nastavljanja frekvence in pulzov.

L293, katerega uporabim kot astabilc, prožim s frekvenco 50Hz. Glede na to, da je zadeva na baterije, je mogoče že gdo poskušal frekvenco povečati/pomanjšati. Kakšna prednost v tem ?

Zanima me tudi na kakšen interval prožite tiristor ? Pulze na 1s ? Tukaj slutim; manjkrat ga odpiram manjkrat spraznim kondenzatorje posledično tudi manjša poraba. Bi to držalo ?

LP

Avtor: YoutupKraj: Zagradec PrispevekObjavljeno: Sre Mar 15, 2017 3:11 pm    Naslov sporočila:  Baterijski električni pastir
Kod je razvidno iz prilog je pastir sestavljen.

Težave imam s preizkušanjem Sad. Priključim na 12V, poraba cca 220mA. Nekaj je slišat a ne ravno glasno. Preizkusil z iskriščem je 1x vsekal lepo. To je bilo pa to. Sedaj samo lepo mirno nekaj pk pk pk dela. Čip L293 se ogromno greje kljub dodatnemu hladilniku (katerega ni na sliki)...

Takole sem pa programček naštimal:

const int pin12 = 12;
const int pin11 = 11;
const int tiristor = 5;

void setup()
{
pinMode(pin12, OUTPUT);
pinMode(pin11, OUTPUT);
}

void loop()
{
{
delay(50);
delay(50);
if(iStevec==50)
{
digitalWrite(tiristor, HIGH),
delay(1);
digitalWrite(tiristor, LOW);iStevec=0;
}
}
}

Ima gdo kakšen nasvet kje naj pričnem s previrjanjem ?

LP

Avtor: arksiKraj: Dolenjska PrispevekObjavljeno: Čet Mar 16, 2017 8:28 am    Naslov sporočila:  Re: Baterijski električni pastir
Youtup je napisal/a:
.......Zanima me tudi na kakšen interval prožite tiristor ? Pulze na 1s ? Tukaj slutim; manjkrat ga odpiram manjkrat spraznim kondenzatorje posledično tudi manjša poraba. Bi to držalo ? LP

Pri večini pastirjev je impulz na cca 1s. Seveda je tako, kot praviš. Več bo impulzov v časovni enoti, večja bo poraba in obratno.

Youtup je napisal/a:
Kod je razvidno iz prilog je pastir sestavljen.
Težave imam s preizkušanjem Sad. Priključim na 12V, poraba cca 220mA. Nekaj je slišat a ne ravno glasno. Preizkusil z iskriščem je 1x vsekal lepo. To je bilo pa to. Sedaj samo lepo mirno nekaj pk pk pk dela. Čip L293 se ogromno greje kljub dodatnemu hladilniku (katerega ni na sliki).......

Pastir, ki ga je izdelal Silvo je kar "požrešen" s tokom, saj uporablja običajen trafo obrnjen okoli. Večina pastirjev, ki ima manjšo porabo uporablja za zvišanje napetosti svičer (neke vrste feritni transformator).

Najprej preveri, če je na vhodu 12V trafota frekvenca 50Hz.
Če prav vidim je v tvojem programu zakasnitev "delay(50);" kar pomeni verjetno 50ms.
Koliko časa pa traja ena perioda pri frekvenci 50Hz??? Preveri še enkrat.

Tiristor vklopi približno na eno sekundo. Čas vklopa tiristorja naj ne bo predolg niti ne prekratek. malo moraš poeksperimentirati (če se prav spomnim sem jaz uporabil 100ms odprt tiristor).

Ko boš prepričan, da je frekvenca 50Hz preveri, če si trafo obrnil prav.

Žici, iz visokonapetostnega trafota daj cca 2 - 3mm skupaj in, če je vse ok, mora "sekat" iskra.

Avtor: YoutupKraj: Zagradec PrispevekObjavljeno: Pon Mar 27, 2017 12:26 pm    Naslov sporočila:  
Zadevo sem nekako spravil k življenju, sicer zamenjal oba kondenzatorja. Izbral sem manjša dva velikosti 1,5 in pa 10 mikrofaradov. Zadeva je na delovnem pultu kazala veliko življenja. Ob vgradnji v dozo pa zopet na starih potah.

Je možno da mi porabo dvignu na 1A Very Happy Mal velik kaj ne ?

Sam l293 se greje zelo hitro...

Avtor: arksiKraj: Dolenjska PrispevekObjavljeno: Pon Mar 27, 2017 12:56 pm    Naslov sporočila:  
Kako si zadevo spravil k življenju? A si zamenjal samo kondenzatorja, ali si tudi popravil program. A je frekvenca 50Hz? Zakaj pravzaprav zamenjati kondenzatorja???

Poraba gre pri meni (v sunkih polnjenja) do cca 700mA, kar je že kar "požrešno". Poraba 1A se mi zdi malo veliko.

L293 se sicer med delovanjem greje, ampak ne prehudo (v mojem pastirju). Dodaj na njega hladilno rebro in bo lažje "dihal".

Povej nam še kašen tiristor si uporabil?

Avtor: YoutupKraj: Zagradec PrispevekObjavljeno: Tor Mar 28, 2017 12:43 pm    Naslov sporočila:  
Zdravo,

program sem malce spremenil. In sicer takole:

const int pin12 = 12;
const int pin11 = 11;
const int tiristor = 5;

void setup() {
pinMode(pin12, OUTPUT);
pinMode(pin11, OUTPUT);
}

void loop() {

{
delay(10);
delay(10);
if(iStevec%50==0)
{
digitalWrite(tiristor, HIGH), digitalWrite(tiristor, LOW);

}
}

}

Tiristor sem pa namesto napisanega uporabil BT 152 800R. BT 151 niso imeli na zalogi pri trgovcu zato sem vzel BT 152, kolikor sem razbral iz karakteristik po specifikacijah je le malce močnejši.

Frekvenco sem pomeril s pomočjo multimetra če se lahko zanašam na to. Se giblje med 50Hz. Z osciloskopom imam manjše težave... zaradi neizkušenosti.

Avtor: arksiKraj: Dolenjska PrispevekObjavljeno: Tor Mar 28, 2017 1:20 pm    Naslov sporočila:  
No, ta program je pa sedaj že drugačen, čeprav ne vem v katerem jeziku pišeš - ampak bistvo programa razumem.
Sedaj, ko si iz "delay(50);" spremenil na "delay(10);" bi pa že morala biti frekvenca tam okoli 50Hz.
Če prav razumem tvoj program potem šteješ v zanki prehode in, ko se zgodi 50 prehodov skozi zanko postaviš "digitalWrite(tiristor, HIGH),". Odpreš tiristor, vendar ga še v isti "sapi" zapreš. Daj tam, ko odpreš tiristor cca. 100ms pavze, da bo lahko tiristor v miru vklopil in izpraznil kondenzatorja čez VN trafo.

Praviš, da si vzel drugačen tiristor od tistega, ki ga je uporabil Silvo. Daj preveri 100%, če so ostale karakteristike iste kot pri tvojem BT 152. Tiristor se mora odpreti do konca pri 5V napetosti, ker če se ne, ne steče dovolj energije čez njega in se ne izprazni vsa energija iz kondenzatorjev. Posledično je lahko premalo energije za tokovni sunek na VN trafotu.

Stran 1 od 1