www.elektronik.si
pokaži svoj CNC in njegove izdelke

www.elektronik.si -> Mehanika in strojništvo

Avtor: damoKraj: Krško PrispevekObjavljeno: Pon Jan 12, 2009 12:31 pm    Naslov sporočila:  pokaži svoj CNC in njegove izdelke
----------------------------------------------------------------------------
Zanima me, kaj počnete s svojimi rezkalniki (razen tiskanih vezij)? To se mi zdi taka fajn igračka, le trenutno nimam časa/ideje/denarja da bi si omislil enega.

Slikce izdelkov in strojev dobrodošle!

Avtor: trotKraj: glej fogl PrispevekObjavljeno: Pon Jan 12, 2009 12:59 pm    Naslov sporočila:  
Moj cnc ni ravno ravno rezkalnik, zna pa tole.

Avtor: NeoTOKraj: Trzic PrispevekObjavljeno: Pon Jan 12, 2009 2:35 pm    Naslov sporočila:  
Kakšno žico uporabljaš to za rezanje? Na koncu posnetka tolk žari, da izgleda, kot da z laserjem režeš Very Happy

Avtor: trotKraj: glej fogl PrispevekObjavljeno: Pon Jan 12, 2009 2:57 pm    Naslov sporočila:  
Sploh ne vem kaj je to za ena žica. Smile Doma sem jo imel en kolut pa sem kar to uporabil. Je pa to preveč vroče, ker se mi pri tej nastavitvi strga po nekaj 10 rezanjih. Če dam na manj, gre pa zadeva bolj počasi.

Avtor: . PrispevekObjavljeno: Pon Jan 12, 2009 3:51 pm    Naslov sporočila:  Re: pokaži svoj CNC in njegove izdelke
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.

Avtor: damoKraj: Krško PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2009 10:51 pm    Naslov sporočila:  
uh, sori, malo pozen odziv.... sem pozabil na tole temo.

Mare, carsko!

Avtor: mznidaKraj: Prlekija (JN86BN) PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2009 11:21 pm    Naslov sporočila:  
Zanimiv "stiroCNC" Surprised

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Tor Maj 12, 2009 6:37 pm    Naslov sporočila:  
Da mal oživim tole temo Smile
Tole so nekteri moji izdelki....jih je še velik, sam niso bli poslikani

Avtor: StricGezaKraj: Gradišče pri Divači PrispevekObjavljeno: Tor Maj 12, 2009 6:43 pm    Naslov sporočila:  
Applause Applause zanima me koliko časa si "trpel" žvižganje rezkarja za zadnji izdelek

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Tor Maj 12, 2009 6:55 pm    Naslov sporočila:  
StricGeza je napisal/a:
Applause Applause zanima me koliko časa si "trpel" žvižganje rezkarja za zadnji izdelek

Kakšnih 45 min

Avtor: StricGezaKraj: Gradišče pri Divači PrispevekObjavljeno: Tor Maj 12, 2009 7:17 pm    Naslov sporočila:  
Shocked Think pa koliko obratov si imel "notri" Smile

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Tor Maj 12, 2009 10:12 pm    Naslov sporočila:  
Obrati so na max 24k..pomik je pa cca 3,7m/min Very Happy
Več mašina ne gre.

pa še nekaj

[/img]

Avtor: Sokrat PrispevekObjavljeno: Tor Maj 12, 2009 10:53 pm    Naslov sporočila:  
Najbrz je tukaj zelo pomembno kako ucinkovit je modelirnik, ki ti naredi program. Ce imas moznost, bi bilo zelo zanimivo videti video izreza, kjer bi se videlo kako izbira pot rezkarja, da zapravi cimmanj casa ...

Imas morda voljo opisati postopek od bitne slike do G-kode, vkljucno s spiskom potrebnih programskih orodij, morda podprto s kaksnim preprostim primerom ?

Preprican sem, da bi to zanimalo se koga razen mene Very Happy

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Tor Maj 12, 2009 11:44 pm    Naslov sporočila:  
To je kupljen relief...3d model, .rlf file Smile
Potem pa so v programu ArtCam, katerega uporabljam za vse modeliranje, kar ustvarjam na cncju Wink , narejene poti.
Te poti pa zna artCam shraniti med drugim kot G-code. To nato odprem v Mach 3 in gasa Very Happy
Če pa so še kakšna vprašanja pa z veseljem razložim.

Je pa tudi mogoče narediti, z tem programom relief iz slike. Večino naredi sam, z par kliki, ampak za dober izdelek je potrebno kar nekaj dela potem. Confused

Evo,sem zbrskal še 2 filmčka..upam da delujeta Very Happy
tukaj se dela relief...sovica...se še ogreva, zato gre tako počasi
http://www.facebook.com/video/video.php?v=1126566534334#/video/video.php?v=1126566534334
tukaj pa se malo igram, testiram, če držalo za kuli deluje Very Happy
http://www.facebook.com/video/video.php?v=1126566534334#/video/video.php?v=1078979904698

Nazadnje urejal/a qwertzui Sob Jul 31, 2010 12:29 pm; skupaj popravljeno 1 krat

Avtor: zrnoKraj: Jesenice, Gorenjska PrispevekObjavljeno: Sre Maj 13, 2009 7:37 am    Naslov sporočila:  
Evo še moj izdelek Smile.
l.p

Avtor: PobesneliKraj: Ajdovščina PrispevekObjavljeno: Sre Maj 13, 2009 8:03 am    Naslov sporočila:  
Mene pa zanima kje ste kupili rezkarje in kakšne uporabljate za te reliefe?

drugače pa qwertzui, odlično delo in mašina Wink
Povej mi le kakšne motorje uporabljaš in kakšen krmilnik.

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Sre Maj 13, 2009 8:22 am    Naslov sporočila:  
Pobesneli je napisal/a:
Mene pa zanima kje ste kupili rezkarje in kakšne uporabljate za te reliefe?

drugače pa qwertzui, odlično delo in mašina Wink
Povej mi le kakšne motorje uporabljaš in kakšen krmilnik.

za motorje moram doma pogledat papirje, ker ne vem, rezkarji so pa homemade Very Happy
Fino je da so rezkarji ball nose, lepše pride. Finese pa z enim malim čez, če je potrebno Boo hoo!

Avtor: dingoKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Sre Maj 13, 2009 11:19 am    Naslov sporočila:  
Pa še nekaj mojih Izdelkov

Lp Blaž

Nazadnje urejal/a dingo Pon Mar 05, 2012 10:57 am; skupaj popravljeno 1 krat

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Sre Maj 13, 2009 11:41 am    Naslov sporočila:  
Super izdelki

Ali modelirate tudi sami, ali obstaja zunanja pomoč.

Avtor: dingoKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Sre Maj 13, 2009 11:58 am    Naslov sporočila:  
Jaz večino sam zmodeliram.Nekaj jih je pa tudi z neta dol potegnjenih in po potrebi
še mal predelanih.(programi Rhino, Artcam,Bobcad).

Lp Blaž

Avtor: klemen88Kraj: Slovenj Gradec PrispevekObjavljeno: Sre Maj 13, 2009 12:57 pm    Naslov sporočila:  
Ko vidim tako lepe izdelke me ima, da bi že danes začel z izgradnjo cnc-ja Smile Kako dolgo pa rišeš takšno sliko? http://hobi-rezbarije.tralala.com/album/14645888/?os=14645917

Avtor: dingoKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Sre Maj 13, 2009 1:13 pm    Naslov sporočila:  
klpzm je napisal/a:
Ko vidim tako lepe izdelke me ima, da bi že danes začel z izgradnjo cnc-ja Smile Kako dolgo pa rišeš takšno sliko? http://hobi-rezbarije.tralala.com/album/14645888/?os=14645917

Uro do dve uri.Odvisno od slike.
Najprej je treba najt primerno sliko in jo vektorizirat( na sliki je to trta),to traja najdlje.
Oblika table in napis 5-15min.
Strojno pa 20-25min.

Lp Blaž

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Sre Maj 13, 2009 1:58 pm    Naslov sporočila:  
Za kakšen model za trofeje bi se pa priporočal Smile

Avtor: zrnoKraj: Jesenice, Gorenjska PrispevekObjavljeno: Sre Maj 13, 2009 10:08 pm    Naslov sporočila:  
Blaž ni kaj, lepi izdelki.
l.p

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Sre Jun 24, 2009 9:23 pm    Naslov sporočila:  
Zanima me če obstaja kakšen program ki pretvori jpg ali pdf datoteko oziroma sliko v vektorsko sliko, dxf ali dwg.
Da ni potrebno vseh slik občrtavat. Prosim za preverjene programe.
(da si ne bom spet računalnika zastrupil)
Bi rad kakšno slikco za hčerkici zrisal.
primer:

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Sre Jun 24, 2009 9:27 pm    Naslov sporočila:  
to lahko narediš v artcam-u.

Drugače pa v vektorske slike pretverja vector art 3d. Zlo vredu zadeva, pa povsem avtomatska Very Happy

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Sre Jun 24, 2009 9:31 pm    Naslov sporočila:  
V artcamu sem nekaj poskušal, pa ne znam.
Ali lahko prosim malo opišeš postopek.

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Sre Jun 24, 2009 9:44 pm    Naslov sporočila:  
Joooo bedarijo sem napisu prej.
Program je vector magic Very Happy

Zdej pa še hiter postopek v artcam.
1. Odpreš sliko, to verjetno znaš Smile
2. Najprej treba zreducirat barve. Najlažje je, da na google poleg iskalnega niza vpišeš coloring, da najdeš samo črno-bele slike.
Pod bitmap tools imaš eno ikonico, kjer je barvna paleta in škarje. Klikneš na tisto pa vpišeš notri število barv ki bi jih rad imel....
3. Nato pa označiš barvo, katero bi rad imel obrobljeno, pa klikneš ikonico (rumena..) bitmap to vector, nahaja se zraven one s škarjami Confused
Potem je pa samo stvar nastavitev, kako dolge bi rad imel krivulja, oz samo krivulje, ali bi rad imel tudi ravne črte,....

To je na hitro to. Drugače pa ko reduciraš barve je bolje dati malo več barv in jih nato povezati ročno.
To narediš tako da klikneš na barvo ki želiš da je glavna, nato pa na tisto ki jo želiš priključiti glavni barvi 2x klikneš z desnim gumbom.

evo, mal litanije, pa boš se že znašel Dancing

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Sre Jun 24, 2009 10:06 pm    Naslov sporočila:  
Hvala za nasvet bom poizkusil.
Ko pridem v velenje dobiš za pr. To sem ti že zadnjič obljubil.
Sam mi boš moral na mail telefonsko dat. drugače bo težka.
Hvala.

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Ned Jun 28, 2009 7:27 pm    Naslov sporočila:  
qwertzui je napisal/a:

Uporabljaš original verijo? Rolling Eyes

a lahko v artcam-u naredim tako, kot je na spodnji sliki...da bi dejansko rezkal samo površinsko globine npr.1mm?
Rad bi to sliko zgraviral v les, ki je po površini pobarvan črno, a vendar je program demo verzija in ne morem nič shranit... Shame on you

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Sre Jul 01, 2009 9:57 am    Naslov sporočila:  
Program je cel, ni demo Very Happy

KAr bi pa rad vprašal, pa ne razumem.... Question

edit:
Ne, tega pa mislim da artcam ne zna, saj tukaj program sam priredi debelino, da slika lepo zgleda...

Nazadnje urejal/a qwertzui Sob Okt 15, 2011 2:54 pm; skupaj popravljeno 1 krat

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Sre Jul 01, 2009 1:30 pm    Naslov sporočila:  
Aljoš
Mislim da ima Mach to možnost,
Uvoziš jpg datotko nastaviš format in globino.
Ampak priskusil pa nisem. No ja, probal sem pa mi je računalnik zmrznil.

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Pet Jul 03, 2009 10:48 pm    Naslov sporočila:  
napetost je napisal/a:
Aljoš
Mislim da ima Mach to možnost,
Uvoziš jpg datotko nastaviš format in globino.
Ampak priskusil pa nisem. No ja, probal sem pa mi je računalnik zmrznil.

Povej kje najdem to možnost v mach-u

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Sob Jul 04, 2009 8:46 pm    Naslov sporočila:  
jaz sem poskusil dati v Mach-a jpeg datoteko par kb, pa mi je zmrznil... Rolling Eyes

Ne vem, če to deluje... Je že kdo poskusil?

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Sob Jul 04, 2009 11:10 pm    Naslov sporočila:  
Mach 2

File
- inport HPGL/BMP/JPG

Poizkusi mogoče ti bo šlo.

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Ned Jul 05, 2009 9:46 pm    Naslov sporočila:  
qwertzui je napisal/a:
Joooo bedarijo sem napisu prej.

Zdej pa še hiter postopek v artcam.
1. Odpreš sliko, to verjetno znaš Smile
2. Najprej treba zreducirat barve. Najlažje je, da na google poleg iskalnega niza vpišeš coloring, da najdeš samo črno-bele slike.
Pod bitmap tools imaš eno ikonico, kjer je barvna paleta in škarje. Klikneš na tisto pa vpišeš notri število barv ki bi jih rad imel....
3. Nato pa označiš barvo, katero bi rad imel obrobljeno, pa klikneš ikonico (rumena..) bitmap to vector, nahaja se zraven one s škarjami Confused
Potem je pa samo stvar nastavitev, kako dolge bi rad imel krivulja, oz samo krivulje, ali bi rad imel tudi ravne črte,....

To je na hitro to. Drugače pa ko reduciraš barve je bolje dati malo več barv in jih nato povezati ročno.
To narediš tako da klikneš na barvo ki želiš da je glavna, nato pa na tisto ki jo želiš priključiti glavni barvi 2x klikneš z desnim gumbom.

evo, mal litanije, pa boš se že znašel Dancing

Sem se malo igral po zgornjem receptu pa je nekaj ratalo.
Ampak muči me to, da mi iz originalne slike naredi vektorsko sliko tako, da mi na vsaki strani črte naredi svoj vektor.
Ali pozna kdo pot, kako bi prišel samo do enega vektorja na črto.
Se lepo vidi iz priloženih slik.
Kakšne flomastre pa uporabljate za takšno risanje. Meni se moji hitro spraznijo.
Mogoče debelejši Rotring?

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Tor Jul 07, 2009 9:12 am    Naslov sporočila:  
Saj pravilno tako, da ti obrobi črto....potem pa daš čiščenje in znotrajčrte počisti.

Evo moj izdelek, narejen ravno na ta način....zrezkan iz plastike z belo površino in črnim jedrom.

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Tor Jul 07, 2009 10:02 am    Naslov sporočila:  
Zelo lepo.

Vidim da ta program zelo dobro obvladaš.

Kako pa narediš čiščenje?

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Tor Jul 07, 2009 10:44 am    Naslov sporočila:  
Težko takole razlagat preko neta....Ta obkrožena ikonica čisti znotraj vektorjev, potem isto ona k je na slikici ea ter nekakšno pisalo. Ima možnost globinskega uravnavanje glede na širino med vektorjema....

Avtor: PobesneliKraj: Ajdovščina PrispevekObjavljeno: Tor Jul 07, 2009 10:55 pm    Naslov sporočila:  
@qwertzui

Kje se dobi tako plastiko za rezkanje?

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Sre Jul 08, 2009 9:15 am    Naslov sporočila:  
Pobesneli je napisal/a:
@qwertzui

Kje se dobi tako plastiko za rezkanje?

http://www.regros.si/?tpl=katalog&kid=2

Avtor: mavinKraj: šmarje pri jelšah PrispevekObjavljeno: Sre Jul 15, 2009 8:10 pm    Naslov sporočila:  
lp

a bi mi bil kateri pripravljen porezkati eno slikco?
seveda bom plačal!!

mere bi bile okoli 300x400
če ima mogoče tako zmogljivo stvarco?
material: aluminij

če bi kateri bil pripravljen naj napiše pa se dogovoriva

lp
aleš

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Čet Jan 28, 2010 8:37 pm    Naslov sporočila:  
Po dolgem času sem spet naredil en relief.

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Čet Jan 28, 2010 11:13 pm    Naslov sporočila:  
danes je nastalo tole

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Ned Jan 31, 2010 9:47 pm    Naslov sporočila:  
Danes sem naredil preizkus novih rezkarjev... Ni ravno estetsko, a vendar... pri takšni miniaturi sem še kar zadovoljen...sliki povedo več...

Avtor: dingoKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Ned Jan 31, 2010 11:04 pm    Naslov sporočila:  
Poiskusi še mal WD40 pri obdelavi zraven špricnit, pa bo še boljš. Wink

Avtor: ljudskoKraj: Koroška-Mežica PrispevekObjavljeno: Ned Jan 31, 2010 11:18 pm    Naslov sporočila:  
Pozdravljeni.
Mene pa zanima, če obstaja kakšen simulator, kot je CncSimulator za windows, ki bere hpgl (.plc) kodo. Ali pa če se da .plc kako pretvorit v .nc
Hvala.

Nazadnje urejal/a ljudsko Ned Jan 31, 2010 11:19 pm; skupaj popravljeno 1 krat

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Ned Jan 31, 2010 11:19 pm    Naslov sporočila:  
Nisem imel WD-ja pri sebi...sem pa podmazal kar z bencinom za ZIPPO vžigalnike.... Mr. Green

Avtor: puklKraj: Zagorje PrispevekObjavljeno: Tor Feb 02, 2010 7:14 pm    Naslov sporočila:  
qwertzui- mene pa zanima, kakšen les uporabljaš za svoje umetnine.
Vem, da je dobra jevša, hrast, češnja, a je še kaj bolj dostopnega?

ljudsko- program, ki to podpira je mach3.

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Tor Feb 02, 2010 7:41 pm    Naslov sporočila:  
Jaz uporabim les, ki mi ga "tišler" šenka in "pohobla" Mr. Green

Trdota je res različna, paziti moraš na hitrost pomika, ker če ne ti ga ponavadi kar malo žge... Kar pa dobro izgleda pri določenih stvareh... pride res nor efekt...

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Tor Feb 02, 2010 11:13 pm    Naslov sporočila:  
Pr meni vedno tok leti, da nima cajta žgat. Pa če je rezkar prav nabrušen niti ne sme žgat.

Lese je pa čisto odvisno kaj pride pod roke. Konj je narejen na lipi, ki pa je malce premehka. Javor je pa zakon, lep in dovolj kompakten.

LP

Avtor: romcKraj: Zapotok nad Igom PrispevekObjavljeno: Tor Feb 02, 2010 11:39 pm    Naslov sporočila:  
Aljoš, če je tole aluninij poizkusi namesto
WD 40 raje z alkoholom. Sicer nevem kakšnim,
vem pa, da so pred leti uporabljali za vrtanje
v aluminij (špirit za ciklostilne stroje)

Lp, Romc

Avtor: ljudskoKraj: Koroška-Mežica PrispevekObjavljeno: Sre Feb 03, 2010 7:11 am    Naslov sporočila:  
pukl je napisal/a:
ljudsko- program, ki to podpira je mach3.

pukl, do zdaj v tem programu nisem uspel simulirati hpgl kodo. Že v prvi vrstici mi napiše, da je napaka, ker je ne podpira. Obstaja kakšen poseben dodatek, postopek?

Avtor: boriskozjanKraj: Šmarje pri Jelšah PrispevekObjavljeno: Sre Feb 03, 2010 9:57 am    Naslov sporočila:  
romc je napisal/a:
Aljoš, če je tole aluninij poizkusi namesto
WD 40 raje z alkoholom. Sicer nevem kakšnim,
vem pa, da so pred leti uporabljali za vrtanje
v aluminij (špirit za ciklostilne stroje)

Lp, Romc

v WD40 je glavna učinkovina petrolej, prav petrolej pa ugodno vpliva na odrezovalni proces aluminija. Petrolej deluje kot mazilo, da se aluminij zaradi temperatur ne sprijemle z orodjem, alkohol pa ima bolj hladilno vlogo.
Po moje je petrolej bolj uporabn za to, ker alkohol prehitro hlapi...

Avtor: puklKraj: Zagorje PrispevekObjavljeno: Sre Feb 03, 2010 9:25 pm    Naslov sporočila:  
Glede aluminija in njegove obdelave se za hlajenje in mazanje obnese NAFTA!

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Sre Feb 03, 2010 9:52 pm    Naslov sporočila:  
Ja, nafta je kar uporabna...danes sem malo testiral...tudi WD ni slab...je pa res, da rezkam zelooo počasi in pa z rezkarjem ki je namenjen za TIV... Rolling Eyes

Avtor: puklKraj: Zagorje PrispevekObjavljeno: Pet Feb 05, 2010 7:09 am    Naslov sporočila: icon_impressed 
qwertzui
Mene pa zanima, kakšen rezkar si uporabil pri izdelavi gravure konja?
A je mogoče polokrogel (ball) rezkar in kakšen premer?
Kako v Mach3-u rezkaš, z menjavo rezkarja?

ljudsko:
V Mach3 greš na FILE-IMPORT-HPLG/BMP/JPG-HPLG-BROWSE
vneseš file, ,ga spremeniš v G-kodo(TAP) in gasa!
('Boo hoo!')

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Pon Feb 08, 2010 3:10 pm    Naslov sporočila:  
Če imaš novejši mach3 nima več import hpgl....

ZA relief sem pa uporabil ballnose rezkar 3mm. Pri reliefih ne menjavam rezkarja, saj uporabim takšen rezkar da ga ni treba Smile

Avtor: puklKraj: Zagorje PrispevekObjavljeno: Pon Feb 08, 2010 5:31 pm    Naslov sporočila:  
Ja mogoče je to res, jaz imam Mach3 V1.83, zunaj je pa že verzija 3.042.

Avtor: bobek220Kraj: Maribor PrispevekObjavljeno: Pon Feb 08, 2010 6:28 pm    Naslov sporočila:  
Zdravo

Evo moj prvi poizkus rezkanja reliefa.

Rezkano z 1,5 mm rezkarjem z ravno glavo, diamantno nazobčanje, ker drugega nisem imel. Iščem pa ballnose rezkarje, tako da bo drugič boljše.
Za velikost 300x 230 mm cca 5 ur. Na največji globini cca 10mm.

Avtor: bobek220Kraj: Maribor PrispevekObjavljeno: Pon Feb 08, 2010 6:30 pm    Naslov sporočila:  
Pozabil sem omeniti, da je to smrekov lepljen les. Po končanem rezkanju je bilo še malo ročno pobrušeno.

Avtor: PobesneliKraj: Ajdovščina PrispevekObjavljeno: Pon Feb 08, 2010 6:46 pm    Naslov sporočila:  
Kje si pa relief dobil?

Avtor: bobek220Kraj: Maribor PrispevekObjavljeno: Pon Feb 08, 2010 6:48 pm    Naslov sporočila:  
Z Artcam foruma.

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Sre Feb 10, 2010 12:59 pm    Naslov sporočila:  
To je bil pa moj prvi izdelek. Tudi relief sem sam naredil (se vidi)
koliko časa sem pa modeliral pa raje nevprašajte. Saj so bili to začetki Artc.ama.

Avtor: dingoKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Pet Feb 19, 2010 8:32 pm    Naslov sporočila:  
Ni ravno rezkanje, je pa "izžiganje" s CNC.
Glede na to, da je to moj prvi tovrsten izdelek sem kar zadovoljen.
Malo bo še potrebno popravit razmerje svetlo-temno. Dancing

Lp Blaž

Avtor: puklKraj: Zagorje PrispevekObjavljeno: Pet Feb 19, 2010 9:01 pm    Naslov sporočila:  
qwertzui

Kje si nabavil 3mm rezkar- ali je to rezkar za les?
Jaz ga ne najdem nikjer(ball rezkar). Sem spraševal tudi v BMR-ju, pa imajo samo za kovino in ne vem, če se to ravno obnese. Če kdo ve, kje se dobijo manjši rezkarji za les, naj mi to sporoči!!!!

Applause DINGO Applause
Vsaka čast za tole umetnino! Si res umetnik. Če imaš čas, sporoči, kako si prišel do te slike (ali si prerisal, ali skiciral,kako se pride do pravega senčenja....)

Avtor: dingoKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2010 12:29 am    Naslov sporočila:  
V bistvu ni neka umetnost tole naredit.
Moraš imeti samo program, ki ti glede na nianso svetlo-temno naredi relief (artcam,rhino,bobcad....).
Temu reliefu, pa določiš globino 0.3-0.4mm.Na sliki je 0.4,bom pa poskusil še z 0.3.
Potem pa narediš program, kot za fino rezkanje v mojem primeru je to korak 0.25mm.
Ker nimam pirografa, sem uporabil, kar en star navaden spajkalnik z ošiljeno in kratko konico.
Hitrost izžiganja je 500 mm/min, z višjo temp. bi šlo še hitreje.
Preden začneš izžigat poravnaš konico z obdelovancem ali mogoče še kakšno desetinko nad obdelovanec.
Seveda pa še predhodno poravnaš (porezkaš) obdelovanec, da je res vzporeden s strojem.

Lp Blaž

Avtor: PobesneliKraj: Ajdovščina PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2010 9:42 pm    Naslov sporočila:  
Wow, super slika. To bi moral pa tudi jaz poskusit. Še prej pa moram ugotovit kako naredit tak relief Wink

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Sre Feb 24, 2010 6:56 pm    Naslov sporočila:  
Da ne bom odpiral nove teme...Kako se rešite "dna" v artcam-u? Se pravi tega, kar sem označil z rdečo, tako da ostane samo konj? Ne znam narediti tako, da bi rezkal oz. žgalo samo konja, men cel kvadrat dela, kar je nadležno in zamudno...
kakšna pomoč?

Hvala!

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Sre Feb 24, 2010 6:57 pm    Naslov sporočila:  
Da ne bom odpiral nove teme...Kako se rešite "dna" v artcam-u? Se pravi tega, kar sem označil z rdečo, tako da ostane samo konj? Ne znam narediti tako, da bi rezkal oz. žgalo samo konja, men cel kvadrat dela, kar je nadležno in zamudno...
kakšna pomoč?

Hvala!

Avtor: staneKraj: Rače PrispevekObjavljeno: Sre Feb 24, 2010 7:16 pm    Naslov sporočila:  
V 2D označi konja in potem naredi pot za orodje.
Še bolje je , če najprej narediš offset obrisa konja ( v 2D)
označiš ta offset in greš nato delat pot za orodje.

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Sre Feb 24, 2010 7:41 pm    Naslov sporočila:  
ne zastopim...kako naj označim to? Rolling Eyes imam sliko JPEG, ki jo importiram notri....primer na sliki...Kako odstranim odvečno dno zadaj, se pravi tako da bi izžgal le sliko hčere, ne cel kvadrat?

Avtor: PobesneliKraj: Ajdovščina PrispevekObjavljeno: Sre Feb 24, 2010 9:38 pm    Naslov sporočila:  
Govorim na pamet, poskusi narisat vektor okoli slike, potem pa v toolpath ko izbiraš rezkar in druge parametre , izbereš Selected vector. (prva izbira je Composite relief, tretja pa automatic boundry)

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Sre Feb 24, 2010 9:54 pm    Naslov sporočila:  
TNX!!!

Zdej je pa šlo....evo, 100x130mm.

Ni ravno bog ve kaj, ampak je... smrekov les je in se precej poznajo letnice, pa še s tel. je slikano....

Avtor: RaptorKraj: Ravne na Koroškem/Maribor PrispevekObjavljeno: Sre Feb 24, 2010 10:01 pm    Naslov sporočila:  
Automatic boundry ti samodejno reže samo relief brez dna.

A to je žgano s spajkalnikom?

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Sre Feb 24, 2010 10:50 pm    Naslov sporočila:  
spajkalnik, da.... Wink

Morem si eno bolj špičasto stvar umisliti.... Mr. Green

Avtor: StricGezaKraj: Gradišče pri Divači PrispevekObjavljeno: Sre Feb 24, 2010 11:07 pm    Naslov sporočila:  
Lepi izdelki Applause
Danes sem izdeloval eno darilo za rojstni dan (lesen krožnik na katerega sem vžgal nekaj črk in preprosto risbo) uporabljal sem pirograf na cekas žico. Je že kdo poizkusil z pirografom?

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Sre Feb 24, 2010 11:53 pm    Naslov sporočila:  
Jaz pa iščem relief za darilo ABRAHAMU.
Ima mogoče kdo kakšno idejo?

Avtor: staneKraj: Rače PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010 1:22 am    Naslov sporočila:  
Naskrivaj ga slikaj.
Pa malo mu ušesa popravi ( vojna zvezd).
Nos mu podaljšaj pa še kakšno 50 dodaj.

Avtor: sebavehKraj: Slovenska Bistrica PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010 10:07 am    Naslov sporočila:  
Je že kdo prišel na idejo za izdelavo CNC šivalnega stroja? Za šivanje vzorcev, napisov, na blago?

Avtor: RaptorKraj: Ravne na Koroškem/Maribor PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010 10:25 am    Naslov sporočila:  
Nekdo je že:

http://hackedgadgets.com/2009/04/10/cnc-sewing-machine/

Avtor: andrejjKraj: 8232 Šentrupert PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010 10:27 am    Naslov sporočila:  
sebaveh je napisal/a:
Je že kdo prišel na idejo za izdelavo CNC šivalnega stroja? Za šivanje vzorcev, napisov, na blago?

To sem že prej videl na google ko sem iskal za cnc.

Avtor: puklKraj: Zagorje PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010 6:55 pm    Naslov sporočila:  
A kje najdeš Automatic boundry ?

A- sem že našel!!!!!

Nazadnje urejal/a pukl Čet Feb 25, 2010 9:22 pm; skupaj popravljeno 1 krat

Avtor: bobek220Kraj: Maribor PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010 8:31 pm    Naslov sporočila:  
Dingo

A imaš slučajno kakšno sliko tvojega spajkalnika s katerim si to žgal, in
kako imaš fiksiran spajkalnik? Prosim za par detajlov, ker tudi sam želim narediti nekaj podobnega.

Lep pozdrav!

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010 8:52 pm    Naslov sporočila:  
Mene pa zanima ali uporablja kdo Photo V Carve.

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010 10:08 pm    Naslov sporočila:  
Photo V carve imam demo verzijo...Sad Jaz sem sicer sliko naložil v photoshop, dodal efekt pencil, kot da je narisano z roko in nato importiral v artcam.... je tudi dober ratalo.... Wink

Avtor: bobek220Kraj: Maribor PrispevekObjavljeno: Čet Feb 25, 2010 10:39 pm    Naslov sporočila:  
Aljoš

Kako pa imaš ti porihtan spajkalnik za to žganje lesa?
Prosim par slikic.

Lep pozdrav!

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Pet Feb 26, 2010 10:33 am    Naslov sporočila:  
Navaden star "veler" spajkalnik, ki sem mu obrusil konico na kolikor se je dalo tanko konico na koncu...to ni težava, saj dejansko spajkalnik ne gre 1mm v les, ampak do npr 0.2mm, odvisno kako narediš relief v artcamu...

Nazadnje urejal/a aljoš Pet Feb 26, 2010 11:46 pm; skupaj popravljeno 1 krat

Avtor: . PrispevekObjavljeno: Pet Feb 26, 2010 12:41 pm    Naslov sporočila:  

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Pet Feb 26, 2010 11:46 pm    Naslov sporočila:  
Popravljeno.... Mea culpa Wink

Avtor: puklKraj: Zagorje PrispevekObjavljeno: Ned Feb 28, 2010 3:08 pm    Naslov sporočila:  
bobek220

Jaz imam takole fiksiran spajkalnik!
Moram pa se še poigrati z nastavitvami, ker mi še ne izžge optimalno. Potrebno bo še nekaj potrplenja pa bo.
Še nekaj na brzino narejenih slikc:

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Ned Feb 28, 2010 11:15 pm    Naslov sporočila:  
Pukl, mislim, da imaš prevroč spajkalnik...

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Sre Mar 03, 2010 5:28 pm    Naslov sporočila:  
Spet bom sitnaril za en odgovor, če le kdo ve.... Wink
Kako v artcam-u naredim obrobo, kot je označena na sliki z rdečo? Se pravi, notri relief, okoli pa lepo obroba, da se relief lepo zlije v neko stvar? To bi mi prišlo prav ko kaj delam v ravno desko, da ni kar odrezan rob okoli reliefa, ampak lepo speljano ven... Kdo ve mogoče? Rolling Eyes

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Sre Mar 03, 2010 7:46 pm    Naslov sporočila:  
Sem gledal ena navodila na pa se ne spomnim kje.
Kot si že narisal (rdeče) moraš skleniti vektor okrog reliefa. Potem daš ofset vektor recimo 1mm ali 2.
potem v istem zaihku izbereš ofset corners radius in to bi naj bilo to.
Ampak sam tega nisem preizkušal.

Nazadnje urejal/a napetost Ned Mar 21, 2010 11:34 pm; skupaj popravljeno 1 krat

Avtor: staneKraj: Rače PrispevekObjavljeno: Sre Mar 03, 2010 8:37 pm    Naslov sporočila:  
V 2D pogledu klikneš nekje pri tem robu in ga sam izriše.
Potem pa lahko po njem delaš kar hočeš , tudi offset na
eno ali drugo stran.

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Sre Mar 03, 2010 10:05 pm    Naslov sporočila:  
stane je napisal/a:
V 2D pogledu klikneš nekje pri tem robu in ga sam izriše.
Potem pa lahko po njem delaš kar hočeš , tudi offset na
eno ali drugo stran.

Bi lahko prosim malo bolje razložil.
Če dobiš že izgotovljen relief, ti v 2d nič ne pokaže, nobenega vektorja.
Ali pa jaz narobe delam.

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Sre Mar 03, 2010 10:40 pm    Naslov sporočila:  
Stane za pokušnjo pošiljam relief orlove glave.
Če imaš čas se malo poigraj in nam prosim pokaži kako ti to počneš.

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Sre Mar 03, 2010 11:44 pm    Naslov sporočila:  
narediš lepo počasi pogljobljeno Smile Very Happy

Avtor: staneKraj: Rače PrispevekObjavljeno: Sre Mar 10, 2010 12:20 pm    Naslov sporočila:  
Najprej se opravičujem. Sem slabo oziroma površno čital.
Seveda, če se ukvarjaš z končanim oziroma od nekje kopiranim reliefom,
marsikatere možnosti urejanja nimaš. Zato pa naredim svoj relief. Pa še
en razlog je, namreč simboli američanov in kogarkoli drugega me ne zanimajo.
Zelo rad pa ustvarim nekaj, kar si od osnove sam zamislim.

Nazadnje urejal/a stane Čet Mar 11, 2010 3:18 pm; skupaj popravljeno 1 krat

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Čet Mar 11, 2010 7:49 am    Naslov sporočila:  
Stane

Zelo lepo Applause

Zanima me koliko si porabil za "peglanje reliefa"
To mi namreč predstavlja veliko težave, nekako mi ne gre.

Avtor: staneKraj: Rače PrispevekObjavljeno: Čet Mar 11, 2010 11:56 am    Naslov sporočila:  
Od fotografije do reliefa je od začetka trajalo dve uri in tudi več.
Zdaj pa naredim v manj kot eni uri.
Seveda je vse odvisno od podrobnosti. Na tem reliefu je uho in oko
dodatno narisano, oziroma narejeno z dodajanjem in odvzemanjem
materiala. Potem pa še večkratno "peglanje reliefa".

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Sob Mar 13, 2010 5:47 pm    Naslov sporočila:  
Kako naredite okoli tak okvir? Lahko kdo razloži?

Avtor: puklKraj: Zagorje PrispevekObjavljeno: Tor Mar 16, 2010 9:48 am    Naslov sporočila:  
Najenostavnejše je,da v Artcamu odpreš NEW MODEL. Narišeš dva kroga, jih označiš,greš v SHAPE EDITOR in nastaviš željeni rob. Potem pa še import relief.
Tako jaz delam, če pa kdo ve za boljšo varianto, pa naj to pove!

L.P.

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Tor Mar 16, 2010 9:29 pm    Naslov sporočila:  
pukl je napisal/a:
Najenostavnejše je,da v Artcamu odpreš NEW MODEL. Narišeš dva kroga, jih označiš,greš v SHAPE EDITOR in nastaviš željeni rob. Potem pa še import relief.
Tako jaz delam, če pa kdo ve za boljšo varianto, pa naj to pove!

L.P.

Imam težavo. Kako lahko kaj shranim kot relief.
Meni vse shrani kot art. model.

Kako naj potem dva modela združim.

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Tor Mar 16, 2010 10:14 pm    Naslov sporočila:  
Tolk problemov....samo je težko razlagat preko foruma, treba napisat 50 vrstic. Ni pa noben problem to naredit.

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Tor Mar 16, 2010 10:21 pm    Naslov sporočila:  
Dober odgovor, Boo hoo!
ampak si z njim nemorem nič pomagat.

Avtor: puklKraj: Zagorje PrispevekObjavljeno: Sre Mar 17, 2010 9:21 am    Naslov sporočila:  
Uporabi internet!
Je zelo uporabna zadeva.
L.P.

Nazadnje urejal/a pukl Sre Mar 17, 2010 9:29 am; skupaj popravljeno 1 krat

Avtor: puklKraj: Zagorje PrispevekObjavljeno: Sre Mar 17, 2010 9:26 am    Naslov sporočila:  
Mislim, da se je potrebno mal potruditi in poiskati v programu potrebno zadevo.
Uporabljaj tudi YOUTUBE in GOOGLE. Tam najdeš dost uporabnih stvari, da ni potrebno vsako malenkost spraševat. Med drugim imaš tudi video razlage:
http://www.artcam.com/videos/videos.html
http://videos.drole.ch/Artcam/
in še..........
Drugače pa relief shrani takole (imaš VELIKO opcij):

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Sre Mar 17, 2010 11:04 am    Naslov sporočila:  
Pukl hvala
Med tem mi je tudi že ratalo. sicer malo drugačen postopek, ampak je šlo.

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Sre Mar 17, 2010 11:26 pm    Naslov sporočila:  
Evo izdelke cncja..... Shocked Very Happy

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Čet Mar 18, 2010 8:06 am    Naslov sporočila:  
Vidim, da ti je kabelska veriga prov prišla...Smile

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Čet Mar 18, 2010 2:04 pm    Naslov sporočila:  
seveda Smile
Pa jo bo mnda glih dovolj za 2 osi

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Ned Mar 21, 2010 11:39 pm    Naslov sporočila:  
napetost je napisal/a:
Sem gledal ena navodila na pa se ne spomnim kje.
Kot si že narisal (rdeče) moraš skleniti vektor okrog reliefa. Potem daš ofset vektor recimo 1mm ali 2.
potem v istem zaihku izbereš ofset corners radius in to bi naj bilo to.
Ampak sam tega nisem preizkušal.

Sem bil nekaj postov nazaj pameten da je bilo kar hudo. Brick wall
Sedaj sem sam pred podobnim problemom.
Torej kako zaobljiti robove z rezkarjem z okroglo glavo.

Torej, na robu modela bi rad naredil lep radius, nato pa desko izrezal.

Avtor: staneKraj: Rače PrispevekObjavljeno: Pon Mar 22, 2010 12:42 am    Naslov sporočila:  
Dobro , da si me za rokav pocukal ( ZS ) , verjetno nebi videl.

Model nariši v 2D. Potem pa klikni S ikono , ki sem jo označil na sliki.
Odpre se okno "Constant Height". Vneseš višino ravnega dela in
višino zaobljenega dela . Ostale nastavitve pusti oziroma naj bojo takšne
kot na sliki. Model nariši večji, ker bo zaobljen tudi z zunanje strani.
Za zunanji rez pa lahko narišeš nov model in izdelaš pot po njem.

Toliko na pamet brez ArtCama.

Avtor: PobesneliKraj: Ajdovščina PrispevekObjavljeno: Pon Mar 22, 2010 10:44 pm    Naslov sporočila:  
@qwertzui

Zanimive stroje delaš ti Wink Lepo lepo, upam da bo tudi meni kdaj tako uspevalo Wink
Kje kupuješ aluminj?

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Tor Mar 23, 2010 5:16 pm    Naslov sporočila:  
alcu kamnik....

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Tor Mar 23, 2010 9:22 pm    Naslov sporočila:  
Ne morem iz svoje kože, da nebi pokazal kaj sem ustvaril na obnovljenem strojčku.
Za izdelavo elektronike Raptorju vsa zahvala.

Stane, radiusov oz zaobljenih robov mi pa ni ratalo izdelat.

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Sre Mar 24, 2010 12:13 am    Naslov sporočila:  
kje si ta lep okvir za okoli staknil? Rolling Eyes

Avtor: folcKraj: Nekje med NG in Tolminom PrispevekObjavljeno: Ned Mar 28, 2010 9:42 am    Naslov sporočila:  
ker vidim da je tukaj že tekla beseda od ArtCAM-a me zanima ali mogoče kdo izmed vas ve, zakaj meni noče ArtCAM 2008 odpreti reliefov iz "knjižnice"

Avtor: zrnoKraj: Jesenice, Gorenjska PrispevekObjavljeno: Ned Mar 28, 2010 5:28 pm    Naslov sporočila:  
Novejši ArtCam ne otpira modelov narejenih v prejšnjih različicah. Probaj z "import"-om.
l.p

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Tor Avg 03, 2010 11:27 pm    Naslov sporočila:  
Evo spet sem se igral. Nastalo je nekaj za lovce in njihove trofeje.
Za poiskušnjo je sicer iz mediapana.
Imam pa vprašanja za stare mačke. Zakaj mi les, "kosmati" Rezkar je nov, sem se malo igral z obrati pa ni belo kaj bolje. Je mogoče kriva struktura lesa ali kaj drugega. Kajti šmirklat kakšen droben reilef je skoraj nemogoče.
Pa še slikca.

Nazadnje urejal/a napetost Pon Avg 09, 2010 9:10 pm; skupaj popravljeno 1 krat

Avtor: . PrispevekObjavljeno: Tor Avg 03, 2010 11:37 pm    Naslov sporočila:  

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Tor Avg 03, 2010 11:53 pm    Naslov sporočila:  
MarE69 je napisal/a:
Če primerjam s kakšno mehko plastiko, kjer pride do podobnega efekta, je odvisno od smeri hoda in vrtenja. Poskusi obrniti smer premikov.

Ne razumem najbolje kaj imaš v mislih. Če rezkam v les ga lahko rezkam vzdolžno ali prečno na rast. Pri mediapanu, ali plastiki kjer je enaka gostota materijala v vseh smereh pa ne vem kakšna bi bila razlikal če bi rezkal po X ali po Y osi.

Avtor: . PrispevekObjavljeno: Tor Avg 03, 2010 11:57 pm    Naslov sporočila:  

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Sre Avg 04, 2010 12:10 am    Naslov sporočila:  
Hvala za namig.
Bom poizkusil menjati strategijo rezkanja.
Sedaj sem rezkal po x osi v obe smeri (raster). Bom poizkusil še offset.

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Sre Sep 22, 2010 6:57 pm    Naslov sporočila:  
Smo se danes malo igrali, da bodo otroci bolj veseli

Avtor: folcKraj: Nekje med NG in Tolminom PrispevekObjavljeno: Sre Sep 22, 2010 9:38 pm    Naslov sporočila:  
toplakd je napisal/a:

pohvale vredno! res lep izdelek Very Happy

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Čet Sep 23, 2010 7:59 am    Naslov sporočila:  
Lahko bi si izmenjali kakšne lepe reliefe med seboj.... Če ima kdo kaj lepega, naj pripne slike reliefa, pa se dogovorimo o menjavi, da ne kupujemo po raznih straneh z reliefi...je kdo za?

Avtor: staneKraj: Rače PrispevekObjavljeno: Čet Sep 23, 2010 10:15 am    Naslov sporočila:  
aljoš je napisal/a:
Lahko bi si izmenjali kakšne lepe reliefe med seboj.... Če ima kdo kaj lepega, naj pripne slike reliefa, pa se dogovorimo o menjavi, da ne kupujemo po raznih straneh z reliefi...je kdo za?

Sem hotel že toplakd vprašat kje najde te 3D puzzle.
Zanima me kje se najdejo takšni reliefi vendar pa za
menjat nimam nič.

Avtor: piromanKraj: Ljubljana PrispevekObjavljeno: Čet Sep 23, 2010 10:41 am    Naslov sporočila:  
Puzzle v DXF se najde npr. tule: http://www.blechwelt.com/teil_des_monats/archiv.htm
Vsak mesec objavijo kakšno sestavljanko tako, da se splača malo pobrskati po arhivu...

Avtor: rudiPKraj: KOPER PrispevekObjavljeno: Čet Sep 23, 2010 10:45 am    Naslov sporočila:  
toplakd je napisal/a:

Nam lahko poslikaš tvoj strojček ? Hvala.

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Čet Sep 23, 2010 10:47 am    Naslov sporočila:  
V oni temi na CNCZone ko ima 63 strani se najde polno puzzlov. Jaz sem si vzel
čas in jih vse dol potegnil in si jih razsortiral. Znese pa vse skupaj kar enih 500mb.

Tudi tale Eiffel je od tam, s tem da sem ohranil samo obris stolpa, notranjost (luknje)
sem pa zrisal na novo zaradi lažjega izreza s CNC.

Režem jih iz MDF4mm ker je poceni 20€ za 10kom 50x110cm in je za učit se dober.
Bom pa zdaj nabavil vezano plošo, ker vseeno les lepše izgleda če komu neseš kaj
za darilo.

Sem pa izrezal tudi tega:

Zdaj pa rišem tale tovorjak, kateri bo tudi za izrezat in sestavit. Prikolica bo sicer
dvoosna in malenkost daljša, da bo pasala na ta tovornjak.

LP, Dejan

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Čet Sep 23, 2010 11:00 am    Naslov sporočila:  
Sicer še niso vsi kabli na svojih mestih, ampak počasi bo.

Avtor: rudiPKraj: KOPER PrispevekObjavljeno: Čet Sep 23, 2010 12:03 pm    Naslov sporočila:  
Je pa lep in zanimiv. Kable boš že dal na mesto. Razen lesa in plastike, si rezkal tudi aluminij, npr čelne plošče? Če si kako je izpadlo,izmerjena odstopanja. Zanimajo me tudi dimenzije obdelovalne površine in ostali podatki. motorji, krmilje in sw. Hvala

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Čet Sep 23, 2010 12:19 pm    Naslov sporočila:  
Hi.

Aluminija še nisem rezkal, ker še čakam na dobavo.

Sicer pa več o mašini najdeš tukaj http://www.mixware.de/ws101.html

Od softwarja uporabljam CamBam+ za ustvarjanje g-code (ravno včeraj kupil licenco) in Linux z EMC2 za krmiljenje mašine.

Od elektronike pa tole:
http://www.sorotec.de/shop/product_info.php/info/p1457_driveset-triple-beast.html

Motorje pa tele:
http://www.sorotec.de/shop/product_info.php/info/p1162_stepping-motor-4-0a-bipolar-1-9-nm.html

Hitrosti so do 5000mm/min, sam uporabljam trenutno 3600mm/min, s pospeškom 1000mm/s2

LP, Dejan

Avtor: upornikKraj: Celje PrispevekObjavljeno: Čet Sep 23, 2010 3:42 pm    Naslov sporočila:  
Kaj pa spindle motor, je mogoče Suhner?

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Čet Sep 23, 2010 3:51 pm    Naslov sporočila:  
Spindel je Bulk verzija Suhnerja, kupljen pri CNC-Plus.de za 199€. Pride v črni izvedbi in brez embalaže.

Suhner AW-FSE 1050 Spindle
2,6kg teže 3500-30000 rpm

LP, Dejan

Avtor: upornikKraj: Celje PrispevekObjavljeno: Čet Sep 23, 2010 3:55 pm    Naslov sporočila:  
Ja, ravno tega sem si zadnjič ogledoval Smile . Mogoče veš, odtehta tisto razliko v ceni v primerjavi s Kressom 1050W? Dopade se mi, ker gre že od 3500 vrt/min, Kress gre od 5000.

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Čet Sep 23, 2010 3:57 pm    Naslov sporočila:  
Če odtehta razliko v ceni ne vem, ker je to moj prvi spindel.

Avtor: upornikKraj: Celje PrispevekObjavljeno: Čet Sep 23, 2010 4:02 pm    Naslov sporočila:  
Aha, ok. Poročaj kako bo, ko boš poizkusil rezkati Al. Drugače imaš pa dober stroj. Smile

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Čet Sep 23, 2010 4:05 pm    Naslov sporočila:  
Čakam dobavo 7075 aluminija 3mm in 5mm, ter 5083 8mm.
ALCU je rekel cca 10 dni.

Tako da čez kake 14dni bom znal povedat kaj več.

LP

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Čet Sep 23, 2010 5:12 pm    Naslov sporočila:  
Evo. Tovornjak je zrisan skoraj do konca.

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Čet Sep 23, 2010 9:33 pm    Naslov sporočila:  
Tudi sam sem malo zaganjal strojček, nastalo je tole, čeprav sem na koncu stvar zaj...al. Sem jih dobil po nosu.
Vendar me zanima naslednje:
Relief je cca fi 300. Uporabljal sem 15 stopinjski gravirni rezkar z radiusom 0.8
stepover 0.1mm, hitrost pomika 1,5m/min. Seveda sem prvo pošropal.
Zakaj je na koncu žarkov grdo izpadlo?
Pa še nekaj me muči. Od začetka do konca se mi je izdelak postopoma poglobil za približno 2mm. Ali je vzrok nastavitev backlash-a. Imam kroglična vretena, backslash pa je nastavljen na 0.01 mm, backslash speed pa na 20%

Nazadnje urejal/a napetost Pet Sep 24, 2010 9:46 am; skupaj popravljeno 1 krat

Avtor: bobek220Kraj: Maribor PrispevekObjavljeno: Pet Sep 24, 2010 9:45 am    Naslov sporočila:  
Toplakd

A lahko prilepiš link do strani na CNCZone o izdelkih, ki si jih dl.

Hvala!

Avtor: boriskozjanKraj: Šmarje pri Jelšah PrispevekObjavljeno: Pet Sep 24, 2010 10:03 am    Naslov sporočila:  
napetost je napisal/a:
Tudi sam sem malo zaganjal strojček, nastalo je tole, čeprav sem na koncu stvar zaj...al. Sem jih dobil po nosu.
Vendar me zanima naslednje:
Relief je cca fi 300. Uporabljal sem 15 stopinjski gravirni rezkar z radiusom 0.8
stepover 0.1mm, hitrost pomika 1,5m/min. Seveda sem prvo pošropal.
Pa še nekaj me muči. Od začetka do konca se mi je izdelak postopoma poglobil za približno 2mm. Ali je vzrok nastavitev backlash-a. Imam kroglična vretena, backslash pa je nastavljen na 0.01 mm, backslash speed pa na 20%

V kolikor je nastavitev backslasha napačna, je možno tudi to, sam računalnik preveč ali pa premalo kompenzira zračnost.
Glede žarkov pa je tako, da je to problem linearnega prehoda čez relief, kaj je najenostavnejša strategija za relief, ki pa je včasih še zdaleč od idealnega.
Vse to pa je odvisno od Cam programa, če napredne strategije profiliranja sploh omogoča...

http://www.cnccookbook.com/CCCookbook.htm
Poglejte tole stran, na njej piše vse kar moraš vedet, drugo so le izkušnje, pa še teh je ogromno v kuharski knjigi =)

Avtor: staneKraj: Rače PrispevekObjavljeno: Pet Sep 24, 2010 10:24 am    Naslov sporočila:  
Citiram:

Sem imel enak primer. To se vidi rezkar.
Vidi se samo na prehodu, kjer se začne Z spreminjat.
To lahko odpraviš z drugačnim pristopom rezkanja.

Si prepričan, da je backlash pravilen?
Si prepričan, da ga sploh potrebuješ?

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Pet Sep 24, 2010 10:53 am    Naslov sporočila:  
Bom probal backslash postaviti na 0. pa bom videl kaj bo.
G koda je generirana iz artcama.Krmilnik je pa uhu.
Kakšne rezkarje pa vi uporabljate za rezkanje reliefov. Step over je na 0.1mm kar pa mislim da ni preveliko.
Kuharsko knjigo bom tudi pregledal.

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Pet Sep 24, 2010 1:15 pm    Naslov sporočila:  
bobek220 je napisal/a:
Toplakd

Hvala!

http://www.cnczone.com/forums/showthread.php?t=5276

Tukaj se nahajajo vse datoteke.

LP, Dejan.

Avtor: bobek220Kraj: Maribor PrispevekObjavljeno: Pet Sep 24, 2010 1:28 pm    Naslov sporočila:  
Hvala!!!!!

Avtor: RGorazdKraj: Ig PrispevekObjavljeno: Pet Sep 24, 2010 2:36 pm    Naslov sporočila:  
@toplakd

Za poglobitev poti rezkarja je lahko več vzrokov, sicer 2mm je ogromno, nekaj nesetink mm ti lahko prineseta: prenos toplote iz koračnega motorja na pogonsko vreteno (vijak) in posledično raztezanje, ter segrevanje ter posledično raztezanje osovine obdelovalnega vretena (špindel). Ampak to se manifestira v nekaj desetink mm in ima vpliv zgolj pri graviranju. Sam bi šel iskat tako razliko (2mm) v mogočo izgubo korakov pri dvigovanju Z osi. Imaš zadosti močan motor/driver za težo osi? Lahko da ti pri daljši obdelavi tu pa tam motor izgubi kak korak (ponavadi ga izgubi, ko mora dvigniti os zaradi same teže), potem pa nastane ta razlika. Je mehansko vse OK? Da ni v spodnjem delu vreteno zamaknjeno napram vodilom? Če ročno vrtiš vreteno, bi moral imeti čez celotno pot po Zju enak mehanski upor. Tole mi pade trenutno na pamet.

LP G

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Pet Sep 24, 2010 7:56 pm    Naslov sporočila:  
Mehansko stvar na Z osi lepo teče, pa tudi lufta ni sem poskušal premikati os gor in dol pa ni bilo odstopanja. Koračnikov ne uporabljam, ampak servo, z dajalnikom za povratno vezavo, tako da koraki so morali biti izvršeni. Špendl se pa tudi ni zagrel od motorčka, ker je prenos med motorčkom in špendlom preko zobatega jermena. G koda pa obsega 869759 vrstic. 90% teh vrstic vklučuje premik Z osi.
Bom jutri spisal G kodo kjer se bo recimo Z os 5000 dvignila in spustila pa bom zmeril odstopanje.

Nazadnje urejal/a napetost Sob Sep 25, 2010 9:12 pm; skupaj popravljeno 2 krat

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Pet Sep 24, 2010 7:57 pm    Naslov sporočila:  
To se vidi zaradi spremembe po z osi, se vidi tudi pri meni, na takšnih ostrih višinskih prehodih. Zanimivo, da se vidi pri tako malem koraku. Jaz ne rezkam nikoli z manj k 0,3mm večinoma pa 0,4.

Če boš dal 1x po x in 1x po y osi, le teh prehodov ne bo.

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Pet Sep 24, 2010 10:23 pm    Naslov sporočila:  
qwertzui
Tvoj predlog bom lahko preizkusil šele takrat ko bom odpravil težavo zamika Z osi.
Kakšne rezkarje pa ti uporabljaš, in kakšne hitrosti rezkanja?

Avtor: staneKraj: Rače PrispevekObjavljeno: Sob Sep 25, 2010 8:04 am    Naslov sporočila:  
Kako pa se ti pojavi zamik po Z osi?
Je to vidno na reliefu?
Sam imam popolnoma enako težavo. Razlika je v tem, da imam koračne motorje.
Zamik pa se pojavi samo pri 3D. Torej takrat, ko istočasno delujat dve osi.
2D deluje brez težav. Napaka pa je na reliefu kar precej opazna. Na reliefu se vidi
kot stopnica. Izguba koraka ali karkoli že je pa se pojavi čisto naključno in včasih
komaj po eni uri. Sem že odprl temo o tej težavi. Delno sem zadevo rešil. Računalnik sem imel postavljen v samem stroju in je verjetno preveliko
magnetno polje povzročalo motnje. LPT kabel je bil dolg 50cm, sedaj pa sem računalnik prestavil na mizo in je kabel dolg 3m, motenj pa ni.
Najprej sem na z os namontiral pomično merilo, da sem lažje spremljal zadevo.
Potem sem na z os dodal plinsko vzmet . Rešitve pa še vedno nimam.
Mislim, da je napako povzročajo nastavitve. Motor enostavno ne sledi drugemu motorju.
Upam, da ti bo napisano kaj koristilo.

Avtor: dingoKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Sob Sep 25, 2010 10:20 am    Naslov sporočila:  
Glede takšnega izgubljanja korakov, kot ga opisujete je možno več dejavnikov.
Napačne nastavitve v Mach programu,motnje na lpt portu,motnje zaradi velikih tokov blizu lpt porta ali kabla,...
Najverjetneje pa je napačno nastavljen Mach.V nastavitvah za motor tuning imaš nastavitve za dolžino pulza.Za koračne motorje mach 2 imam step-15 dir-5.V mach3 imam pa step-0 dir-5.Servo uhu mach2 step-1 ,dir-1.
Glede dolžine pulzov je za vsak tip elektronike lahko drugače.
Malo se še s tem poigrajte.
Tudi z nastavitvami za backlash lahko pride do izgubljanja korakov, zato ga izklopite,sploh če imate kroglična vretena.

Lp Blaž

Avtor: staneKraj: Rače PrispevekObjavljeno: Sob Sep 25, 2010 10:59 am    Naslov sporočila:  
Najprej hvala za odgovor!

Citiram:
Najverjetneje pa je napačno nastavljen Mach.

Jaz sem vse ostalo že izključil. Kot sem že napisal, motnje mi je povzročalo
magnetno polje toroidov. Računalnik sem imel čisto blizu krmilja in treh toroidov
po 150W. Ko sem računalnik prestavil se je slika na monitorju izboljšala in motnje
so izginile.

Hvala za primer nastavitev.

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Sob Sep 25, 2010 5:32 pm    Naslov sporočila:  
Sem izklopil backslash, nastavitve v tuning motorjev pa so takšne kot je predlagal dingo.
Na Z os sem montiral uro in spisal program kjer je Z os iz 10 prestavilo na 15mm, torej 1000 cikov oziroma 2000 premikov. Po končanih ciklih se Z os vrnila v izhodišče. Merilna ura ni pokazala odstopanja, bilo je v stotinki.
Potem sem še enkrat štartal "sončka" in p končanem šropanju je bilo zopet dober milimeter razlike v višini. Sem pregledal program in naštel 32862 premikov Z osi.
Sedaj pa res ne vem kako dalje. Za enkoderje imam uporabljene opletene kable, za motorčke pa navadne. Tudi Za "kres" je navaden kabel. Bi bilo potrebno še te kable zamenjati.
Bi bilo kaj boljše če bi dajalnike montiral na vretena.
Prilagam še sončka.

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Sob Sep 25, 2010 5:38 pm    Naslov sporočila:  
napetost je napisal/a:
qwertzui
Tvoj predlog bom lahko preizkusil šele takrat ko bom odpravil težavo zamika Z osi.
Kakšne rezkarje pa ti uporabljaš, in kakšne hitrosti rezkanja?

Poskusi z endmill rezkarji, tam tega ne bo, bo pa drugače manj gladek relief.

Čisto odvisno kaj delam, ter koliko se mudi. Smile Večinoma pa rezkar 1mm ballnose, za reliefe, če je pa večji pa 3mm.
Hitrost pa med 2 in 3m/min.

LP

Avtor: dingoKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Sob Sep 25, 2010 5:48 pm    Naslov sporočila:  
Poglej še v nastavitve uhu kartic z uhu.exe .Overrun števec mora biti 0.
V kolikor ni,imaš verjetno težave z motnjami ali enkoderjem.
Drugače pa še probaj nastavljati različne dolžine pulza.

Lp Blaž

Avtor: staneKraj: Rače PrispevekObjavljeno: Sob Sep 25, 2010 7:04 pm    Naslov sporočila:  
Če bi dobro prečital moje poste nebi rabil testirat z osi.
Napaka se tudi pri meni pojavi samo v 3D.
Sama z os deluje kot mora.
Motnje na LPT portu za CNC

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Sob Sep 25, 2010 8:14 pm    Naslov sporočila:  
To kar je na sliki ni motnja delovanja, ampak je napaka zaradi samega rezkanja.
V kolikor pa izgublja korake je pa to druga stvar.

Po mojem mnenju se to pojavi zaradi pospeškov, ker ko mora mašina spremenit z os za par mm in prišiba po ravnem z veliko brzino, z os dvigne nekoliko prej kot pride do samega prehoda. (Constant velocity) Ko gre pa iz druge strani pa gre bolj počasi in gre po z osi tako kot mora, zato vsako drugo "vrstico" malce zgoljufa.
Če pa so pospeški večji in toleranca skoraj na nuli, se to nebi smelo dogajati.

Drugače pa tudi meni niso delovali pomiki ok ko sem peljal 2 osi hkrati.
Sem potem step pulse in dir pulse prestavil, pa je bilo ok.
Step in dir naj ne bi bila nastavljena na 0.
Sam sem nastavil prvi na 2 drugi na 4. Smile Ne vem točno kateri je prvi napisan.

Nazadnje urejal/a qwertzui Sob Sep 25, 2010 8:19 pm; skupaj popravljeno 1 krat

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Sob Sep 25, 2010 8:17 pm    Naslov sporočila:  
Pri testni izrez tovornjaka.
Jutri ponovno s popravki in kolesi.

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Sob Sep 25, 2010 8:23 pm    Naslov sporočila:  
toplakd je napisal/a:
Pri testni izrez tovornjaka.
Jutri ponovno s popravki in kolesi.

LEpo, sam imam kar nekaj teh sestavljank, sem 1x imel čas pa sem si jih povlekel iz strani cnc zone. Bi zrezkal, samo kaj ko je toliko koncev, da ne bom znal sestavit. Smile

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Sob Sep 25, 2010 9:08 pm    Naslov sporočila:  
Sem še enkrat pregledal motortunig, pa se mi neke številke malo čudne zdijo. Prilagam slikco.
Drugače pa moja napaka ni takšna kot pri Stanetu. Če sem prav razumel njemu naenkrat poglobi relief. Pri meni preskoka ni videt, ampak se napaka linearno povečuje.
V uhu nastavitve pa nekako ne pridem. Izpiše mi samo verzijo in procesor OK.
kaj drugega pa ne vidim.

Avtor: RaptorKraj: Ravne na Koroškem/Maribor PrispevekObjavljeno: Sob Sep 25, 2010 9:42 pm    Naslov sporočila:  
Če ti izpiše verzijo in ostalo potem je povezano s kartico. Za pregled paramterov vpišeš # (in enter). Da vidiš kje se nahaja motor pa vpišeš Z. Ko boš nastavil v machu Z os na 0 stisni reset gumb na krmilniku, da bo tudi števec korakov na 0. Po koncu rezkanja pa pošlji Z os zopet na 0 in poglej z ukazom "Z" števec korakov serva. Mora biti na 0.

"Z" je število korakov, ker imaš Nemške UHU čipe.

http://www.uhu-servo.de/servo_de/UHU_Servo_Controller_300_de.pdf

Avtor: dingoKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Sob Sep 25, 2010 9:59 pm    Naslov sporočila:  
napetost je napisal/a:
Sem še enkrat pregledal motortunig, pa se mi neke številke malo čudne zdijo. Prilagam slikco.
Drugače pa moja napaka ni takšna kot pri Stanetu. Če sem prav razumel njemu naenkrat poglobi relief. Pri meni preskoka ni videt, ampak se napaka linearno povečuje.
V uhu nastavitve pa nekako ne pridem. Izpiše mi samo verzijo in procesor OK.
kaj drugega pa ne vidim.

V tistih dveh kvadratkih daj na obeh 1 za začetek.

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Pon Sep 27, 2010 4:55 pm    Naslov sporočila:  
Danes sem zopet malo testiral.
Dingo; omenjeni (obkroženi) vrednosti sem postavil na 1
Raptor; Pri uhu števcih mi je malo čudno, saj so vrednosti nič, kot, da še nebi prišlo do izgube korakov od kar imam UHU.

Sedaj pa izsledki.
1) Z os sem dvignil in ji nastavil drugo ničlo, vklopil rezkalnik in startal. Po
končanem šropanju je bila napaka cca 2.5 mm

2) Ponovno sem nastavil Z os, rezkalnika nisem vklopil in startal šropanje. Napaka
je bila 1.7 mm.

3) Ponovno nastavil Z os, Odklopil napajanje rezkalnika (odklopil napajalni kabel) in startal. Napaka je bila
0.7mm

Torej, če prav razumem mi napako povzročajo kabli. Za dajalnike uporabljam LIYCY kabel, za Kresa in motorčke pa navadne kable. Torej bo potrebno tudi te kable zamenjati z kabli, ki imajo oplet, in oplet na enem koncu ozemljit .
Ampak me vseeno čudi, da UHU kontroler ni zaznal napake.

Avtor: RaptorKraj: Ravne na Koroškem/Maribor PrispevekObjavljeno: Pon Sep 27, 2010 5:09 pm    Naslov sporočila:  
Tisto ni števec izgubljeni korakov ampak števec pozicije. Če premakneš os za 5mm se ti števec poveča ali pa zmanjša za 2048 (saj imaš 512 enkoderje?).

Avtor: dingoKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Pon Sep 27, 2010 6:25 pm    Naslov sporočila:  
Potem pa ne vem, kaj bi bilo narobe Rolling Eyes .
Poglej še povezave(sklopke) med motorjem in vretenom, če kje ne zdrsuje.
Čudno da samo na eni osi? Rolling Eyes Rolling Eyes

Avtor: germilKraj: Maribor PrispevekObjavljeno: Tor Sep 28, 2010 8:32 am    Naslov sporočila:  
Tudi sam sem naletel na podobno težavo. V mojem primeru je bilo ze večji del problema krivo razmerje pri prenosu iz servotov na vreteno (x os 1/3, y os pa 1/4)
In kaj se je dogajalo? To, pri prezkanju slike (graviranje) je bila slika zamaknjena tako, kot je razvidno iz slike 1. . Opazil pa sem tudi, da mi cnc pri rezkanju osnovne oblike (kvadrat) z veliko hitrostjo izdela tole: slika 2.

Avtor: boriskozjanKraj: Šmarje pri Jelšah PrispevekObjavljeno: Tor Sep 28, 2010 9:09 am    Naslov sporočila:  
Predvidevam da uporabljaš servote?
Za rešitev problema na sliki 2 je potrebno spremeniti nastavitve PID regulatorja...

Avtor: staneKraj: Rače PrispevekObjavljeno: Tor Sep 28, 2010 9:24 am    Naslov sporočila:  
Mislim, da so za vse te težave vključno z mojo
krive nastavitve Mach-a. Pri servotih pa še
nastavitve krmilnikov.

Večkrat sem že vprašal naslednje.
Kako bi se obnesli enkoderji z koračnimi motorji?
Whistle Enkrat bom dobil odgovor. Whistle

Avtor: germilKraj: Maribor PrispevekObjavljeno: Tor Sep 28, 2010 10:01 am    Naslov sporočila:  
boriskozjan je napisal/a:
Za rešitev problema na sliki 2 je potrebno spremeniti nastavitve PID regulatorja...

In ali morda veš v čem konkretno je problem?

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Tor Sep 28, 2010 10:56 am    Naslov sporočila:  
Malo napredka pri modelu Smile

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Tor Sep 28, 2010 12:16 pm    Naslov sporočila:  
Germil:
Kaj je zate velika hitrost?

Avtor: germilKraj: Maribor PrispevekObjavljeno: Tor Sep 28, 2010 12:28 pm    Naslov sporočila:  
5m/min.
Bom pa konkretno testiral na mašini in pripel končni rezultat.

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Tor Sep 28, 2010 12:47 pm    Naslov sporočila:  
germil je napisal/a:
boriskozjan je napisal/a:

In ali morda veš v čem konkretno je problem?

Kako imaš pa nastavljene pospeške?

LP

Avtor: germilKraj: Maribor PrispevekObjavljeno: Tor Sep 28, 2010 1:17 pm    Naslov sporočila:  
Bom popoldan naredil printscreene, in jih pripel.

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Tor Sep 28, 2010 3:26 pm    Naslov sporočila:  
to napako okroglih robov povzroča funkcija, ki sili mašino, da ohranja hitrost. Constant velocity
cv dist tolerance vklopi in nastavi na 1.
Če boš nastavil na manj k 1 bo mašina se zelo grdo obnašala ob rezkanju okroglin.
stop cv on angles> nastavi vsaj 45, vendar ne več kot 90.
Potem pa poročaj

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Tor Sep 28, 2010 3:35 pm    Naslov sporočila:  
Drugače pa pomaga če imaš pospešek vredu nastavljen.
Je meni isto delalo na začetku ko sem pospešek imel 50mm/s2.
Odkar sem ga potem nastavil na 1000mm/s2 teh problemov več ni.

LP, Dejan

Avtor: mcrideKraj: LJ PrispevekObjavljeno: Tor Sep 28, 2010 3:42 pm    Naslov sporočila:  
@toplakd bodo načrti kje objavljeni, ali so "tajnost"?

lp

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Tor Sep 28, 2010 4:24 pm    Naslov sporočila:  
toplakd je napisal/a:
Drugače pa pomaga če imaš pospešek vredu nastavljen.
Je meni isto delalo na začetku ko sem pospešek imel 50mm/s2.
Odkar sem ga potem nastavil na 1000mm/s2 teh problemov več ni.

LP, Dejan

Samo potem se mašina preveč zaletava pri majhnem graviranju, se vse trese Smile
Pa kaj je za koga vredu...

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Tor Sep 28, 2010 4:25 pm    Naslov sporočila:  
Odvisno kaj delaš ja.

Sicer pa mora biti tudi miza, na kateri stoji mašina dovolj stabilna, pa se nima kaj trest.

LP

Avtor: staneKraj: Rače PrispevekObjavljeno: Tor Sep 28, 2010 5:40 pm    Naslov sporočila:  
Glede CV control imam vprašanje.

Če daš kljukico na "Stop CV on angles" večji kakor XX stopinj,
je ta kot med X in Y osjo ali tudi med X in Z oziroma Y in Z ?

Avtor: germilKraj: Maribor PrispevekObjavljeno: Tor Sep 28, 2010 10:02 pm    Naslov sporočila:  
No, nastavitve so take:

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Tor Sep 28, 2010 10:10 pm    Naslov sporočila:  
pospešek vsaj 200, ker ostalo je premalo. Very Happy

Seveda je pa to samo moje mnenje.

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Tor Sep 28, 2010 10:28 pm    Naslov sporočila:  
Pa ga kar lepo sprobaj še preko 200. Jaz bi ga nastavil vsaj na 1/4 vrednosti tvoje
maximalne hitrosti.

LP, Dejan

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Sob Okt 02, 2010 3:59 pm    Naslov sporočila:  
Nazaj na izdelke.

Nov projekt:

Avtor: mcrideKraj: LJ PrispevekObjavljeno: Sob Okt 02, 2010 4:19 pm    Naslov sporočila:  
mcride je napisal/a:

lp

Mogoče si spregledal, ali pa ne želiš odgovoriti, pa raje še enkrat vprašam?

lp

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Sob Okt 02, 2010 4:35 pm    Naslov sporočila:  
Hi.

Sem videl, odgovoriti pa sem potem pozabil.
Zaenkrat bodo datoteke ostale privat. Eventuelno menjam za
kakšno drugo privat stvaritev.

LP, Dejan

Avtor: dingoKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Sob Okt 02, 2010 4:56 pm    Naslov sporočila:  
mcride je napisal/a:
mcride je napisal/a:

lp

Mogoče si spregledal, ali pa ne želiš odgovoriti, pa raje še enkrat vprašam?

lp

Nekaj teh je

tukaj.Samo si je treba čas vzet.

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Sob Okt 02, 2010 5:03 pm    Naslov sporočila:  
toplakd je napisal/a:
bobek220 je napisal/a:
Toplakd

Hvala!

http://www.cnczone.com/forums/showthread.php?t=5276

Tukaj se nahajajo vse datoteke.

LP, Dejan.

Še enkrat link, kjer se da dobiti veliko teh sestavljank. Tudi slike mojih projektov
so tam gor (brez načrtov Smile )

Avtor: mcrideKraj: LJ PrispevekObjavljeno: Sob Okt 02, 2010 5:44 pm    Naslov sporočila:  
Super, mogoče pa boš nekoč delil z nami Wink

lp, lepi projekti drugače Applause

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Sob Okt 02, 2010 5:48 pm    Naslov sporočila:  
One kaj so na CNC zone lahko dobiš brez problema. Samo pri meni se moraš ustavit
s kakšnim USB ključkom, ker je vsega skupaj kar nekaj MB.

Moje projekte (tovornjak, Pisa stolp) pa trenutno menjam samo za kak individualni
projekt.

LP, Dejan

Avtor: RGorazdKraj: Ig PrispevekObjavljeno: Sob Okt 02, 2010 5:59 pm    Naslov sporočila:  
@napetost: A si že rešil problem plezanja Z osi? Mi uporabljamo opletene kable za koračne motorje prav zaradi motenj. Najprej poizkusi tole: dodatno potegni ozemljitveno žico in jo spoji na obeh koncih, na eni strani na ohišje kontrolerja (oziroma na ozemljitvene sponke) na drugi strani pa čimbližje koračnemu motorju. Če to ne reši težave, potem uporabi opleten kabel in spoji pletenico na strani kontrolerja z maso. Sicer si napisal, da imaš LYICI kabel, kar sklepam da ima že pletenico, a pa je spojena na maso?

LP G

Avtor: boskoKraj: Vače PrispevekObjavljeno: Ned Okt 03, 2010 10:44 am    Naslov sporočila:  
LYICI kabel ozemlji samo na eni strani, tako se bo obnašal kot antena za EM motnje. Če ga spojiš na obeh straneh, dobiš ozemljitvene blodeče tokove (indukcija v zaključeni zanki)..

LP

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Čet Okt 07, 2010 8:32 pm    Naslov sporočila:  
napetost je napisal/a:
Danes sem zopet malo testiral.
Dingo; omenjeni (obkroženi) vrednosti sem postavil na 1

Sedaj pa izsledki.
1) Z os sem dvignil in ji nastavil drugo ničlo, vklopil rezkalnik in startal. Po
končanem šropanju je bila napaka cca 2.5 mm

2) Ponovno sem nastavil Z os, rezkalnika nisem vklopil in startal šropanje. Napaka
je bila 1.7 mm.

3) Ponovno nastavil Z os, Odklopil napajanje rezkalnika (odklopil napajalni kabel) in startal. Napaka je bila
0.7mm

Torej, če prav razumem mi napako povzročajo kabli. Za dajalnike uporabljam LIYCY kabel, za Kresa in motorčke pa navadne kable. Torej bo potrebno tudi te kable zamenjati z kabli, ki imajo oplet, in oplet na enem koncu ozemljit .
Ampak me vseeno čudi, da UHU kontroler ni zaznal napake.

Se bom citiral in komentiral da sem z svojim testiranjem bučke sadil. Vse je narobe, oziroma so bila naključja.
Dobil sem koristen namig (mislim da je tudi član foruma) od dobre duše, naj preverim sam enkoder. Tam je bila tudi napaka, ki je res bedasta. Perforirano kolesce dajalnika je bilo razrahljano, odtegnjeno in ga je inercija prestavljala.
Zadevo sem fiksiral in sedaj drži pozicijo Z osi kot je treba.
Dingo: Omenjene vrednosti sem nastavil na 1. Vendar se mi teh vrednosti mach2 ni zapomnil. Ob startu računalnika čes kakšen dan sem šel preverjat te nastvitve, bile so zopet takšne kot so na sliki.

Ugotovil sem še eno anomalijo na Y osi.
Moja strategija rezkanja je takšna da see mi rezkalnik pomika po X osi nato pa mi prestavi Y os za naslednje potovanje rezkarja.
Če nastavim hitost stroja na 120 % in več (Izbarana hitrost je 2,5 m/min) sem opazil, da se Y os ne postavi na določeno pozicijo ampak gre prvo v napačno smer, vendar se nato takoj postavi v pravo pozicijo

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Tor Okt 12, 2010 5:52 pm    Naslov sporočila:  
Hi.

Včeraj sem ponovno zrisal stolp iz Pise, ker sem pri prejšnjem delal kar tako po neki
sliki in sem precej zgrešil merilo.

Danes, po prvem testnem izrezu sem iz 161 koščkov sestavil tole:

Dejan

Avtor: RafterKraj: Southern District of Maribor JN76UL PrispevekObjavljeno: Tor Okt 12, 2010 5:56 pm    Naslov sporočila:  
Daj vzami tisti koščke levo spodaj stran, vidiš da ti nekam v desno visi... Wink

Avtor: dingoKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Tor Okt 12, 2010 5:57 pm    Naslov sporočila:  
Lep izdelek Applause Applause Applause

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Tor Okt 12, 2010 6:00 pm    Naslov sporočila:  
Nisem imel časa, da bi izdelal spodnjo ploščo, na kateri bo potem stolp stal.
Takrat ko bo narejena, bo stolp imel pravi naklon Smile

LP; Dejan

Avtor: startKraj: Eindhoven, Nizozemska PrispevekObjavljeno: Tor Okt 12, 2010 7:43 pm    Naslov sporočila:  
Pohvale vredno! Applause
Lep izdelek.

Avtor: staneKraj: Rače PrispevekObjavljeno: Tor Okt 12, 2010 9:49 pm    Naslov sporočila:  
Applause
Koliko časa je trajal razrez?
Debelina MDF-a?
Kako globoko režeš v enem hodu?
Hitrost pomika?

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Tor Okt 12, 2010 10:14 pm    Naslov sporočila:  
Hi.

Trajalo je kakšno uro verjetno. Nisem natančno spremljal časaj.
Rezal sem s 1200mm/min, ker sprobavam novi "fi" rezkarjev.
Rezal sem 4mm v enem hodu. S 3mm rezkarjem režem 6mm v enem hodu
tudi s 3000mm/min.

Z 2mm rezkarjem pa še nisem našel maximalne brzine, ker je bil
danes prvič v uporabi Smile

LP, Dejan

Avtor: SlowflyKraj: Ljubljana PrispevekObjavljeno: Sre Okt 13, 2010 2:16 pm    Naslov sporočila:  
Dejan, lepo narejeno! Vendar tvoj stolp izgleda, kot da je bil zgrajen in se je šele potem nagnil. Resnični stolp se je začel nagibati že med gradnjo. Ko so graditelji to opazili, so ga skušali poravnati. Zato ima stolp v Pisi nekakšen "banana look".

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Sre Okt 13, 2010 7:28 pm    Naslov sporočila:  
Vem, sem pregledal veliko slik.

Dejstvo pa je da je potem treba vsako etažo vsak kos posebej zrisat da dobiš izgled originala.

Ta stolp je mišljen kot približek originala, kot lesena sestavljanka iz 161 kosov.
Nikoli ga nisem risal kot verno kopijo originala ampak kot sestavljanko.

LP, Dejan

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Pon Okt 25, 2010 4:11 pm    Naslov sporočila:  
Danes sem prvič rezkal aluminij Smile 7075

LP, Dejan

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Pon Okt 25, 2010 9:31 pm    Naslov sporočila:  
Kaj hudiča je to? Shocked Very Happy

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Pon Okt 25, 2010 9:32 pm    Naslov sporočila:  
Bo tale slika več povedala.

LP, Dejan

Avtor: startKraj: Eindhoven, Nizozemska PrispevekObjavljeno: Pon Okt 25, 2010 9:47 pm    Naslov sporočila:  
Uau Shocked To pa je zadeva! Applause Lahko na hitro kaksno vrzes o tej zadevi?

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Pon Okt 25, 2010 9:52 pm    Naslov sporočila:  
V bistvu sem naredil novo "šasijo" za Savage FLUX avto.
Iz merila 1/8 v merilo 1/5.

LP, Dejan

Avtor: puklKraj: Zagorje PrispevekObjavljeno: Tor Nov 16, 2010 10:11 pm    Naslov sporočila:  
Jaz imam še eno vprašanje. Za rezkanje uporabljam MACH3, pa me zanima, kako se da nastaviti predrezkanje (šropanje)? , tako da lahko obdelovanec z večjim rezkarjem grobo obdelam, potem pa ga zamenjam z bolj finim in FINIŠ?!?!?

Hvala za odgovor
LP

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Ned Nov 28, 2010 12:53 pm    Naslov sporočila:  
To moraš nastavit v programu s katerim delaš CAM.
Izbereš večji fi rezkarja in bo porezkalo koliko bo lahko.
Potem še enkrat narediš isti toolpath z manjšim rezkarjem.

LP, Dejan

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Ned Nov 28, 2010 12:54 pm    Naslov sporočila:  
Malo igranja s Forex ploščo debeline 4mm.
Rezkar 1.5mm, podajanje 1800mm/min.

LP, Dejan

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Pet Jan 21, 2011 6:12 pm    Naslov sporočila:  
Ker je ta teden prišla pošiljka od LIPRO in v njej alu profili za mojo CNC mizo, je bilo
potrebno izdelati pripomočke, kateri bodo obdelovanec držali pri miru.

Inspiracijo sem dobil tukaj, ker pa se mi je skoraj 8€ po komadu zdelo malo precej,
sem si narisal svoje in jih naredil v dveh različnih dolžinah. Vsakih po 8kom.

Mimogrede, ne vem kaj sem tako dolgo čakal z nabavo mize is profilov.
Zdaj je vpenjanje materiala postalo užitek in ne več muka Smile

LP, Dejan

Avtor: PobesneliKraj: Ajdovščina PrispevekObjavljeno: Pet Jan 21, 2011 6:52 pm    Naslov sporočila:  
To si moram tudi jaz naredit, kakšne dimenzije so te vpenjala?

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Pet Jan 21, 2011 6:59 pm    Naslov sporočila:  
Kratki so dolgi 67mm, dolgi pa 85mm.

Narisal sem si jih tako, da se lepo ujemajo z razdaljami na LIPRO plošči.

LP, Dejan

Avtor: PobesneliKraj: Ajdovščina PrispevekObjavljeno: Pet Jan 21, 2011 7:16 pm    Naslov sporočila:  
Imaš kakšen dwg, ker imam tudi jaz lipro plošče.

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Pet Jan 21, 2011 7:29 pm    Naslov sporočila:  
DWG nimam, imam pa DXF Smile

Luknje so predvidene za m5 vijake, tako da v zadnji dve luknji vrežeš samo m5 navoj.

Če boš uporabljal večje vijake, ustrezno popravi skico.

LP, Dejan

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Pon Feb 07, 2011 6:29 pm    Naslov sporočila:  
Par stvari od zadnjega tedna:

Lep pozdrav, Dejan

Avtor: BozoKraj: Lendava, Trimlini PrispevekObjavljeno: Pon Feb 07, 2011 8:15 pm    Naslov sporočila:  
Ta OPC bi moral biti moj! Very Happy
LP
Božo

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Pon Feb 07, 2011 8:16 pm    Naslov sporočila:  
Zakaj že? Smile

Če ga hočeš pošlji ZS.

LP

Avtor: BozoKraj: Lendava, Trimlini PrispevekObjavljeno: Pon Feb 07, 2011 8:21 pm    Naslov sporočila:  
Zato ker sodi k tapravemu avtu.
Če boš kdaj na piknik hodil, prinesi:
LP
Božo

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Pon Feb 07, 2011 8:24 pm    Naslov sporočila:  
Bozo je napisal/a:
LP
Božo

K pravemu avtu ziher Smile

Glede piknika pa dvomim.

LP, Dejan

Avtor: mcrideKraj: LJ PrispevekObjavljeno: Pon Feb 07, 2011 8:25 pm    Naslov sporočila:  
Bozo je napisal/a:
LP
Božo

Mislim, da ima @toplakd to bolj namenjeno za prodajo, poglej njegov link...

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Pon Feb 07, 2011 8:27 pm    Naslov sporočila:  
Vsi ti so narejeni po željah Smile
Na moji povezavi v podpisu jih pa žal ni. (razen enega)

LP, Dejan

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Čet Feb 10, 2011 7:20 pm    Naslov sporočila:  
Še eden na željo svakinje:

LP, Dejan

Avtor: PobesneliKraj: Ajdovščina PrispevekObjavljeno: Čet Feb 10, 2011 10:53 pm    Naslov sporočila:  
Kakšne rezkarje uporabljaš za to? in še pomembneje kje si jih kupil?

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Čet Feb 10, 2011 11:18 pm    Naslov sporočila:  
Od Hoffman Group.

Pri nas je menda Merkur uvoznik oz. zastopnik.
Rezkal sem pa z 2mm rezkarjem

LP, Dejan

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Pet Feb 11, 2011 7:27 pm    Naslov sporočila:  
Koliko je debel materjal, ter s čim barvaš?

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Pet Feb 11, 2011 8:20 pm    Naslov sporočila:  
Hi.

Material je AlZnMgCu1,5 oz 7075 T6 Aluminij, debeline 3mm.

Lahko kar s šprejem špricneš.

LP, Dejan

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Sob Feb 19, 2011 12:18 pm    Naslov sporočila:  
Še malo obeskov Smile

LP, Dejan

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Sob Feb 19, 2011 5:07 pm    Naslov sporočila:  
toplakd je napisal/a:
Hi.

Material je AlZnMgCu1,5 oz 7075 T6 Aluminij, debeline 3mm.

Lahko kar s šprejem špricneš.

LP, Dejan

Spraševal sem te za napise Smile LAi poštrihaš celo, pa potem pobrusiš stran?

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Sob Feb 19, 2011 5:47 pm    Naslov sporočila:  
Pravilno sklepaš.

To mi škrat črkoslikar z airbrushem potegne Dancing

LP, Dejan

Avtor: puklKraj: Zagorje PrispevekObjavljeno: Ned Feb 20, 2011 2:15 pm    Naslov sporočila:  
Še nekaj izdelkov

Avtor: bosto91Kraj: ribnica PrispevekObjavljeno: Tor Feb 22, 2011 6:36 pm    Naslov sporočila:  
Opa... Bravo Applause
Zares odlični izdelki. Zdaj je še mene zamikalo, da bi izdelal svoj CNC =D

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Sre Feb 23, 2011 9:06 pm    Naslov sporočila:  
Slika odstranjena na željo lastnika izdelkov.

LP, Dejan

Nazadnje urejal/a toplakd Ned Feb 27, 2011 6:41 pm; skupaj popravljeno 1 krat

Avtor: rokKraj: Dravograd PrispevekObjavljeno: Sre Feb 23, 2011 11:48 pm    Naslov sporočila:  
@toplakd eno vprašanje: A ti sam narišeš (načrte) te upgrade dele za avtomobile ali jih dobiš od kod drugod? Imam občutek da je tam noter kar precej dela Think Very Happy

Lep pozdrav,
Rok

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Sre Feb 23, 2011 11:58 pm    Naslov sporočila:  
Hi.

Tisto kaj imam na svoji strani narišem čisto sam.

Te stvari na zgornji sliki sem že dobil narisame v 2D, ker sam pač ne posedujem tega avtomobila, oz niti ne vem za kateri RC avto sploh je.

Drugače pa je v takšno risanje vloženega precej truda.

Nekaj mojih primerkov Smile

LP, Dejan

Avtor: vitez93Kraj: Celje- Dobrna PrispevekObjavljeno: Čet Feb 24, 2011 12:11 pm    Naslov sporočila:  
Kater CAD program pa uporabljaš? Koliko pa tega kaj prodaš?

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Čet Feb 24, 2011 12:13 pm    Naslov sporočila:  
Rišem v Sketchup programu.

Za kislo juho in kos belega kruha je.

LP, Dejan

Avtor: staneKraj: Rače PrispevekObjavljeno: Čet Feb 24, 2011 1:51 pm    Naslov sporočila:  
Je dovolj zastonjska verzija, ali uporabljaš pro?

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Čet Feb 24, 2011 2:12 pm    Naslov sporočila:  
Med pro in zastonjsko verzijo ni nobene razlike glede risanja.
Razlikuje se samo v možnostih exportiranja.

Zastonjska ne podpira izvoza v DXF, seveda se pa lahko namesti plugin, kateri potem omogoča izvoz v dxf in stl.

LP, Dejan

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Pet Feb 25, 2011 10:13 pm    Naslov sporočila:  
Spet malo igranja z drobnarijami.

LP, Dejan

Avtor: silvo22Kraj: Nova Gorica PrispevekObjavljeno: Sob Feb 26, 2011 2:25 am    Naslov sporočila:  
...he he,....da nimaš ti kakšen čineze brend trejding z temi obeski..?

Avtor: SimonSKraj: Kobarid PrispevekObjavljeno: Sob Feb 26, 2011 12:20 pm    Naslov sporočila:  
Naslov teme je bolj mišljen kot svoj (lastni proizvod) CNC. Tvoje objave pa bolj spominjajo na samoreklamo....

Avtor: startKraj: Eindhoven, Nizozemska PrispevekObjavljeno: Sob Feb 26, 2011 12:22 pm    Naslov sporočila:  
Hm niti ne, je edini ki toliko dela s CNCjem oz. je edini ki ima cs zadevo poslikati in dati na forum. Moja meja hvaljenja je nekoliko visja kot tvoja...

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Sob Feb 26, 2011 12:36 pm    Naslov sporočila:  
Naslov teme je "pokaži svoj CNC in njegove izdelke"

Svoj CNC sem že pokazal, sicer je zdaj že dodana miza iz alu profilov ter mazanje
za rezanje aluminija. Kablov še nisem spreminjal, bom pa jih dal v energijsko verigo
tako ko prestavim CNC iz trenutnega prostora.

Če misliš, da so moje slike tukaj zaradi reklame, se krepko motiš.
Ker se v tej temi kaj dosti ne objavlja, bi po moje že zdavnaj zamrla. Tako pa,
če jaz vsake toliko časa objavim kakšno sliko, se tudi drugi opogumijo in kaj dodajo.

Ravno to pa je namen te teme.

Če pa kdo ne želi, da objavljam v tej temi, pa mi naj prosim pošlje zasebno sporočilo. (če dobim sporočila vsaj od 10 uporabnikov, bom prenehal objavljati slike)

Mam drugače še precej drugih izdelkov, ampak so precej manj zanimivi za pogledat.

Glede mojih izdelkov, katere tukaj objavljam, me ni kontaktiral še noben
forumaš da bi kaj imel. So pa nekateri preko ZS spraševali za nasvete kako naredit.

Drugače ma malo prebrskaj po temi nazaj in poglej kdaj je nazadnje kdo objavil
kakšno sliko svojega izdelka. Izjema je uporabnik Pukl.

Lep pozdrav še naprej, Dejan

Avtor: folcKraj: Nekje med NG in Tolminom PrispevekObjavljeno: Sob Feb 26, 2011 2:03 pm    Naslov sporočila:  
meni je prav všeč da vsaj eden objavlja svoje izdelke in resno Dejan pohvale vredni so redno spremljam... komaj čakam da bo moj CNC enkrat narejen potem se ti rade volje pridružim Very Happy

ampak za sedaj vse ostaje le v elek. obliki Sad (beri: učenje generiranja CNC kode) ter simulacije

Avtor: . PrispevekObjavljeno: Sob Feb 26, 2011 2:17 pm    Naslov sporočila:  

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Sob Feb 26, 2011 2:45 pm    Naslov sporočila:  
Ponavadi štartam takole:

1. V CAD program (vseeno kateri) uvozim sliko tega kar bi rad naredil.
Recimo OPC logo

2. Kompleten logo v programu obrišem z črtami, ter krožnimi izseki (arc),
da dobim "gladke" linije za mašino.

Stvar gre seveda hitreje, če s katerim programom konvertiraš recimo nek
črnobel logo v DXF.
Je pa stvar popolnoma neuporabna, ker noben konverter ne konvertira s
krožnimi izseki (arc), ker vsi delajo na podlagi majhnih črtic.

Te črtice se pa potem ko stvar izrežež na CNC še kako poznajo, sploh če imaš
pospešek na mašini nastavljen na 1500mm/s, potem pa, ko z nohtom zapelješ
po robu reza, čutiš vsako tisto malo črtico Smile

Zato jaz vsako stvar prerišem na novo.

3. 2d načrt obeska Izvozim v 3d dxf (uporabljam Sketchup pro - licenčen)

4. Ustrezno obdelam s cam programom CamBam+ (licenčnim), kjer nastavim
rezkar, globino prehoda, globino zadnjega reza ter jezičke da se komad obdrži
in ne pade ven (pri lesu tega ne delam, pri aluminiju pa, ker drugače adijo rezkar)

5. Gasa do CNCja, odprem EMC2, naložim program, vključim mazanje in gledam.

6. Z mini žagico porežem jezičke, ponavadi samo dva, široka 1mm in visoka 2mm

6. Malo brušenja ponavadi ne škodi. Seveda je treba potem obesek umiti.

7. Če sem graviral, potem pobarvam komplet z alkoholnim flomastrom in počakam da se posuši.

8. Brušenje še enkrat da se odstrani višek flomastra Smile in še enkrat umivanje.

9. Slikam in dam na forum Smile
Veliko prebiram CNC-Ecke.de in tam vsi radi pokažejo svoje izdelke.

Glede Cam programa:
Od teh cenejših Cam programov sem testiral SheetCam, Vectric Cut2D ter CamBam+

Testiral sem tudi FilouNc katerega bi dobil za ugodno ceno skupaj z WinPC-NC
(program za krmiljenje CNCja), ampak ta program kupljen v paketu je bil vezan
samo na WinPCNC in ne bi mogel izvažati kode, v kolikor bi se odločil za drug
program za krmiljenje.

Ker je na koncu padla odločitev da bom mašino vozil z EMC2 (free), sem izbiral
med prvimi tremi kandidati.

SheetCam in Vectric imata vgrajen simulator kar je +, seveda ima Vectric
boljšega, ker dejansko lahko vidiš material in kaj se dogaja med rezkarjem.
CamBam+ tega nima.

Ima pa precej drugih opcij, katere so na koncu prevladale in sem se odločil za
nakup tega programa. Seveda je program mogoče brezplačno sneti iz uradne
strani, ter ga 40x zagnati in uporabljati čisto brezplačno z vsemi funkcijami.

In cena je tudi uporabniku prijazna.

LP, Dejan

Avtor: semzzzzKraj: Sp. Besnica PrispevekObjavljeno: Sob Feb 26, 2011 2:47 pm    Naslov sporočila:  
Res imaš lepe izdelke. Kar tako naprej.
Več kot jih pokažeš bolj me ima, da si svoj CNC naredim. Twisted Evil

LP Uroš

Avtor: ignisKraj: MB PrispevekObjavljeno: Sob Feb 26, 2011 3:12 pm    Naslov sporočila:  
toplakd Shocked
Kapa dol, meni stvari vizuelno zgledajo "paf" - zelo lepo.
Zanima mekoliko so zunanji robovi "gladki" po rezanju ali jih je treba brusit?
Koliko je "širina" reza? mislim koliko je deblei curek? upam da sem bil zadosti razumljiv, če ne skiciram.

Lp

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Sob Feb 26, 2011 3:18 pm    Naslov sporočila:  
Hi.

Režem z 2 ali 3mm rezkarjem. Če uporabljaš dober rezkar, potem ne rabiš nič brusit tam ko je rez, če imaš pa slab rezkar, pa lahko točno prešteješ v kolikih prehodih
je bil aluminij rezkan Smile

Recimo z 2mm rezkarjem rezkam 0.7mm v globino in 700mm/min, s 3mm rezkarjem pa 1.1mm v globino in tudi 700mm/min

Vse je odvisno od rezkarja. V s poceni rezkarji samo uničuješ material in brusiš kot
norec tam kjer to sploh ne bi bilo potrebno, če bi uporabil dober rezkar.

Pa vsak alu ni dober za rezkanje. Jaz pač uporabljam tega 7075, ker delam iz njega
druge stvari, te drobnarije pa iz odpada, katerega bi drugače peljal na surovino Smile

Za graviranje pa trenutno uporabjam "gravierstichel" 30° z ravno konico 0.2mm.
Graviram 0.2mm globoko.

LP, Dejan

Nazadnje urejal/a toplakd Sob Feb 26, 2011 5:22 pm; skupaj popravljeno 2 krat

Avtor: ignisKraj: MB PrispevekObjavljeno: Sob Feb 26, 2011 3:39 pm    Naslov sporočila:  
Hvala ti na temeljitem in izčrpnem odgovoru.
Samo naprej, vsaj vem koga konataktirat če si bom zaželel kako eksotiko.

Lp

Avtor: jvolkKraj: okolica Divače PrispevekObjavljeno: Sob Feb 26, 2011 3:47 pm    Naslov sporočila:  
toplakd je napisal/a:
Recimo z 2mm rezkarjem rezkam 0.7mm v globino in 700mm/s, s 3mm rezkarjem pa 1.1mm v globino in tudi 700mm/s

Ni malo preveč to? Shocked

Avtor: boriskozjanKraj: Šmarje pri Jelšah PrispevekObjavljeno: Sob Feb 26, 2011 4:07 pm    Naslov sporočila:  
jvolk je napisal/a:
toplakd je napisal/a:
Recimo z 2mm rezkarjem rezkam 0.7mm v globino in 700mm/s, s 3mm rezkarjem pa 1.1mm v globino in tudi 700mm/s

Aluminij je specifičen,če greš prepočasi, začne pacati...

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Sob Feb 26, 2011 4:10 pm    Naslov sporočila:  
jvolk je napisal/a:
toplakd je napisal/a:
Recimo z 2mm rezkarjem rezkam 0.7mm v globino in 700mm/ms, s 3mm rezkarjem pa 1.1mm v globino in tudi 700mm/s

Odvisno od rezkarja, za ene je že 300mm/min prehitro pa je lahko isti diameter kot drugi s katerim gre 700 z najmanjšim problemom.

Seveda je ponavadi tudi cena rezkarja sorazmerna hitrosti rezkanja.

Dejan

Popravil sekunde v minute Smile

Nazadnje urejal/a toplakd Sob Feb 26, 2011 5:23 pm; skupaj popravljeno 2 krat

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Sob Feb 26, 2011 4:11 pm    Naslov sporočila:  
No tudi sam imam vprašaje, in sicer bi toplakd-a povprašal, če lahko malo bolje razloži kakšen sistem mazanja za graviranje in rezanje aluminija si je omislil. Verjetno bi tudi komu drugemu koristilo.
+ slikca seveda

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Sob Feb 26, 2011 4:16 pm    Naslov sporočila:  
Kupil sem set pri Sorotec.de za 149€ skupaj z elektromagnetim ventilom in enim vtikačem kateri ima stikalo.

Ker sem stvar nujno rabil in mi ni noben znal povedati kaj zares rabim ter tudi sam
nisem vedel kako stvar dejansko deluje, sem kupil zgoraj omenjeni komplet.

Izkazalo se je da elektromagnetnega ventila dejansko ne potrebujem, zatorej stran vržen denar.

Tako da če bo kdo kupoval, rabi samo tole na spodnji sliki, pride pa 85€

Poraba je odvisna od željene moči mazanja. Maže oz. hladi se z meglo in ne s curkom.

Jaz lahko recimo 2 uri skupaj rezkam aluminij in porabim cca 1/2 litra tekočine.

LP, Dejan

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Sob Feb 26, 2011 4:18 pm    Naslov sporočila:  
No pa še moj malo izpopolnjen izdelek.
Vendar mu še nekaj manjka.

Avtor: . PrispevekObjavljeno: Sob Feb 26, 2011 4:38 pm    Naslov sporočila:  

Nazadnje urejal/a . Ned Feb 27, 2011 12:50 am; skupaj popravljeno 1 krat

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Sob Feb 26, 2011 4:44 pm    Naslov sporočila:  
S 3mm rezkarjem imam na 22.000.
Prav tako s 4mm, le da grem tam 2mm naenkrat v globino.

Seveda je pa mazanje pomembno. Sem zadnjič odšel za 3 min stran, mazanje sem imel preveč na minimum in je pač enkrat začelo pihat samo zrak brez emulzije.

Rezultat je verjetno znan. Stopljen aluminij, zlomljen 2mm 4 rezni tialn rezkar za skoraj 15€. Dobro da je bil komad majhen in ni bilo preveč uničenega materiala Smile

Zdaj raje nastavim mazanje na malo več, pa naj curi po mizi. Itak potem s kärcherjem
posesam opilke in vso tekočino kaj se nabere na mizi.

Seveda pa lahko na mazanje pozabiš v kolikor namesto mize iz alu profilov uporabljaš samo MDF ploščo. (ne mislim tebe kroko, ker vem da imaš alu)

LP, Dejan

Avtor: tonkoKraj: Črnomelj PrispevekObjavljeno: Sob Feb 26, 2011 5:19 pm    Naslov sporočila:  
700mm/sek ?!
Verjetno si mislil 700mm/min ?

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Sob Feb 26, 2011 5:20 pm    Naslov sporočila:  
Hvala za opozorilo.

Se nisem niti zavzel.

Že popravljam.

Dejan

Avtor: . PrispevekObjavljeno: Ned Feb 27, 2011 1:01 am    Naslov sporočila:  

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Ned Feb 27, 2011 1:06 am    Naslov sporočila:  
Sem Fenello kupil na začetku ko nisem vedel kaj naj uporabljam.
Zdaj pa od enega kolega kupim en koncentrat 1,5l katerega zmešam s 30 litri vode.

Za to rabiš kompresor. Jaz imam enega navadnega s 50l rezervoarjem za 150€

Na to z eno cevko priklopiš zrak, drugo cevko katero priklopiš tule gor,
pa samo potisneš v rezervoar s tekočino. In to je vsa umetnost.

Potem pa z velikim vijakom (tistim z bunko) nastavljaš koliko naj piha, s šobo na koncu mazalne
cevke pa nastavljaš koliko tekočine naj se meša zraven zraka.

V glavnem genialna zadeva.

Danes sem v 2h rezkanja porabil cca 4dl mazalne tekočine. Rezkal sem pa cel čas s 3mm rezkarjem.

LP, Dejan

Nazadnje urejal/a toplakd Tor Mar 01, 2011 10:06 pm; skupaj popravljeno 1 krat

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Ned Feb 27, 2011 1:09 am    Naslov sporočila:  
Pozabil dodati.

Tudi ko graviram aluminij uporabljam mazanje, ker dobim precej bolj čisto gravuro Smile
Seveda tudi šobo potisnem čisto zraven gravirnemu orodju.

Moram pa zdaj en dan sprobat diamantni gravirnik, katerega samo vstaviš v 8mm
stročnico in graviraš brez prižganega motorja Smile Pa feder ima vgrajen, zato ima
orodje 8mm pomika, lahko tudi kakšno manjšo neravnino zgraviraš.

Bom sprobal zdaj en dan če bo čas in bom dal slike tu gor.

LP, Dejan

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Tor Mar 01, 2011 9:25 pm    Naslov sporočila:  
Ker nisem dobil niti enega zasebnega sporočila glede slik, bom objavljal naprej Dancing

Danes malo večja slika, da se vidijo detajli.

LP, Dejan

Avtor: startKraj: Eindhoven, Nizozemska PrispevekObjavljeno: Tor Mar 01, 2011 9:39 pm    Naslov sporočila:  
Applause Applause Applause Uau noro!
Ti pa imas CNC 24/7 v pogonu. Mr. Green

Avtor: PobesneliKraj: Ajdovščina PrispevekObjavljeno: Tor Mar 01, 2011 9:41 pm    Naslov sporočila:  
Imaš kje sliko svojega cnc-ja?

Avtor: siljoKraj: Ribn'ca PrispevekObjavljeno: Tor Mar 01, 2011 9:48 pm    Naslov sporočila:  
ČUDOVITO!
Ti moram jaz nekaj pripraviti da mi narediš! Smile

Avtor: vitez93Kraj: Celje- Dobrna PrispevekObjavljeno: Tor Mar 01, 2011 9:51 pm    Naslov sporočila:  
A kobro si sam narisal?

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Tor Mar 01, 2011 10:02 pm    Naslov sporočila:  
Ne. Nisem je sam narisal.
Tak maher pa spet nisem Smile

Slika cnc-ja je na strani 9.

Je se pa od takrat že malo posodobil.

Je bilo kobro kar užitek gravirati, ker sem prvič graviral z izkolpljenim rezkarjem Smile

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Tor Mar 01, 2011 10:46 pm    Naslov sporočila:  
Sem za probo zamenjal vzmet z močnejšo in še enrat probal.

Levo s tršo vzmetjo, desno z mehkejšo

Avtor: staneKraj: Rače PrispevekObjavljeno: Sre Mar 02, 2011 1:17 am    Naslov sporočila:  
Citiram:
Moram pa zdaj en dan sprobat diamantni gravirnik, katerega samo vstaviš v 8mm
stročnico in graviraš brez prižganega motorja Pa feder ima vgrajen, zato ima
orodje 8mm pomika, lahko tudi kakšno manjšo neravnino zgraviraš.

Povej kaj več o tem načinu graviranja in o gravirniku.
Glede slik pa, Applause , kar tako naprej.
Spremljam temo z veseljem in užitek je pogledat lepe izdelke.

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Sre Mar 02, 2011 1:50 am    Naslov sporočila:  
To je to:

8mm premera, v sredini zvrtana luknja, od zadaj naprej vstavljena špica za graviranje.
Od zadaj na to špico pritiska vzmet, katera je na koncu zaprta z notranjim imbus vijakom.

S privijanjem vijaka vzmet bolj pritiska na gravirno špico.

Podaja se pa špica okrog 8mm.

LP, Dejan

Avtor: ignisKraj: MB PrispevekObjavljeno: Sre Mar 02, 2011 10:23 am    Naslov sporočila:  
Ne morem da se nebi oglasil, to je "noror" Applause ... nisem si mislil da se da kaj takega nrediti. Vsaka pohvala.
Enkrat bi si to vživo ogledal, če je možno ... vse se mi sline cedijo .

Lp

Avtor: Samo87Kraj: Kamnik PrispevekObjavljeno: Sre Mar 02, 2011 1:08 pm    Naslov sporočila:  
toplakd, vse pohvale za izdelke! Applause

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Čet Mar 03, 2011 9:23 am    Naslov sporočila:  
napetost je napisal/a:
No pa še moj malo izpopolnjen izdelek.
Vendar mu še nekaj manjka.

Det jih je še označu Very Happy Applause

Avtor: puklKraj: Zagorje PrispevekObjavljeno: Čet Mar 03, 2011 11:05 am    Naslov sporočila:  
Mene pa zanima, kje se dobi špica za graviranje in pa seveda cena!
Izdelki so pa res super!!!!!!!!!!!!!!!!('\Dancing')

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Čet Mar 03, 2011 11:43 am    Naslov sporočila:  
Špico sem kupil tukaj:

Gravirna špica

Drugače jo pa ima tudi Sorotec.de za 50€, ima pa 3-4mm pomika. Tale ima 6-7.

Cena je pa odvisna od interesentov Smile

LP, Dejan

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Čet Mar 03, 2011 9:15 pm    Naslov sporočila:  
Danes sem še malo potestiral tole gravirno špico. Na aluminiju se razume.

Zunanji krog je enak velikosti kovanca za 2 €

Velikosti fontov od zgoraj navzdol, višino črk sem pa meril z Hoferjevim digitalnim "šublerjem" od najnižje točke, do višine črk l ter k.

4 (višina črk 3mm)
2.5 (višina črk 2mm)
2 (višina črk 1,7mm)
1.5 (višina črk 1.3mm)
1 (višina črk 1mm)
0.75
0.5
0.3

Se pa potem ko gravira pisave od 1 navzdol že opazi zračnost orodja (špice in tulca),
ko se vidi da mašina dela premike, špica pa ostaja na mestu in ne naredi takšnega
premika kot bi morala.

Bom jutri probal še z mehkejšo vzmetjo.

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Čet Mar 03, 2011 11:45 pm    Naslov sporočila:  
Je bilo par minut časa in sem zamenjal vzmet, ter hitrost nastavil na 100mm/min,
kajti prejšnja slika je bila gravirana s 750mm/min, kar je pa za tako majhne
pisave več kot preveč.

Globina graviranja je 0.15mm

Najmanjša pisava 0.3 se ne da prebrati
druga od spodaj navzgor je pa 0.5 (zmerjenih 0.5mm) se pa že skoraj da prebrati.

Seveda bi bili rezultati na spodnjih dveh pisavah lahko še boljši, če bi bila špica brušena
pod bolj ostrim kotom. Sedaj je 90°.

LP, Dejan

Nazadnje urejal/a toplakd Pet Mar 04, 2011 7:10 pm; skupaj popravljeno 1 krat

Avtor: VolkDKraj: Divača (Kačiče) PrispevekObjavljeno: Pet Mar 04, 2011 1:02 am    Naslov sporočila:  
Evo, nov hobi: Podpisovanje na 2 everske kovance. Zgraviraš na vsakega, ki ga dobiš svoje ime. Laughing Smile

Avtor: ignisKraj: MB PrispevekObjavljeno: Pet Mar 04, 2011 1:31 am    Naslov sporočila:  
toplakd je napisal/a:
Je bilo par minut časa in sem zamenjal vzmet, ter hitrost nastavil na 50mm/min,
kajti prejšnja slika je bila gravirana s 750mm/min, kar je pa za tako majhne
pisave več kot preveč.

Globina graviranja je 0.15mm

Najmanjša pisava 0.3 se ne da prebrati
druga od spodaj navzgor je pa 0.5 (zmerjenih 0.5mm) se pa že skoraj da prebrati.

Seveda bi bili rezultati na spodnjih dveh pisavah lahko še boljši, če bi bila špica brušena
pod bolj ostrim kotom. Sedaj je 90°.

LP, Dejan

Vprašanje, da dobim malo bolj občutek, koliko časa pa traja graviranje takega predmeta (tega zadnjega)?
Vidim, da veliko daš na testiranje in raziskovanje, ne šparaš preveč ne orodje ne material.
Mislim, da si marsikomu v spodbudu-navdih, ko vidi kaj vse počneš.

Lp

Avtor: folcKraj: Nekje med NG in Tolminom PrispevekObjavljeno: Pet Mar 04, 2011 1:49 am    Naslov sporočila:  
VolkD je napisal/a:
Evo, nov hobi: Podpisovanje na 2 everske kovance. Zgraviraš na vsakega, ki ga dobiš svoje ime. Laughing Smile
Very Happy Very Happy

Avtor: MenzelKraj: Laše PrispevekObjavljeno: Pet Mar 04, 2011 9:02 am    Naslov sporočila:  
Vsaka čast. Jaz imam doma podobno zadevo, ampak v okvari. konstrukcija je zelo dobra, v krmilju pa je prišlo do okvare ( y-os koračni motor šteka). Krmilje je nardilo, davnega leta, podjetje Iskra flexmatic. Ko bo čas bom zadevo objavil na forumu, in če bo kdo za pomoč, bomo jo s skupnimi močmi spravili nazaj v pogon.

Kako veliko pa imaš tukaj delovno območje?

Lp, Menzel

Avtor: MAY2000Kraj: Novo mesto PrispevekObjavljeno: Pet Mar 04, 2011 12:29 pm    Naslov sporočila:  
toplakd je napisal/a:
Špico sem kupil tukaj:

Gravirna špica

Drugače jo pa ima tudi Sorotec.de za 50€, ima pa 3-4mm pomika. Tale ima 6-7.

Cena je pa odvisna od interesentov Smile

LP, Dejan

Tudi moje pohvale za izdelke.

Lp, Janez

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Pet Mar 04, 2011 1:32 pm    Naslov sporočila:  
pa še nekaj mojih

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Pet Mar 04, 2011 7:09 pm    Naslov sporočila:  
ignis je napisal/a:

Vprašanje, da dobim malo bolj občutek, koliko časa pa traja graviranje takega predmeta (tega zadnjega)?
Vidim, da veliko daš na testiranje in raziskovanje, ne šparaš preveč ne orodje ne material.
Mislim, da si marsikomu v spodbudu-navdih, ko vidi kaj vse počneš.

Lp

Orodje je za delo in ne za gledanje Smile
Te male stvari itak delam vse na odpadne kose, kateri niso uporabni za nič drugega.

Graviranje tega "kovanca" je trajalo 8min 30s, gravirano je bilo pa s hitrostjo 100mm/min (bom popravil v prejšnjem postu)

LP, Dejan

Avtor: ignisKraj: MB PrispevekObjavljeno: Pet Mar 04, 2011 10:06 pm    Naslov sporočila:  
toplakd je napisal/a:

Orodje je za delo in ne za gledanje Smile
Te male stvari itak delam vse na odpadne kose, kateri niso uporabni za nič drugega.

Graviranje tega "kovanca" je trajalo 8min 30s, gravirano je bilo pa s hitrostjo 100mm/min (bom popravil v prejšnjem postu)

LP, Dejan

Hvala za podatke, sem spraševal da dobim občutek če bi si želel zgravirati kos ki bi na sebi ime 400 črtic pa kakih 60 številk, pa vidim, da je potem to časovno(in tudi denarno) kar nekaj nanese, od oka kake pol ure . . . če bom imel kak manjši komad se oglasim.

Lp

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Pet Mar 04, 2011 10:54 pm    Naslov sporočila:  
Gre to drugače kar hitro, ampak ker sem hotel tudi malo pisavo (0.75mm visoko)
lepo napisat, sem moral uporabiti tako majhno hitrost pomika Smile

Drugače večje pisava, 2,5mm visoka, se lahko piše precej hitreje.

LP, Dejan

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Ned Mar 06, 2011 7:01 pm    Naslov sporočila:  
Ob tem času še nekaj za kolege.
Se bo treba nučit fotografiranja, kajti slika ni najboljša.

Nazadnje urejal/a napetost Pon Mar 07, 2011 8:05 pm; skupaj popravljeno 1 krat

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Ned Mar 06, 2011 7:41 pm    Naslov sporočila:  
Zdaj pa ne vem, ali sem jaz nor ali kaj? Rolling Eyes

Kako naredite tako lepe, gladke izdelke???
Jaz rezkam pač kakšen relief, nazadnje sem rezkal Sv.Jurija, pa nikakor ne morem nastavit da bi bil relief res gladek....zmeraj se poznajo nadležne vertikalne oz. horizontalne črte, pač odvisno kako naštimam v programu.... Uporabljam pa najmanjši rezkar, ki ga premorem, to je 2mm... Confused

Kako imate nastavljeno, po koliko materiala pobirate pri finem rezkanju? 0,1 mm? Rolling Eyes

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Ned Mar 06, 2011 7:43 pm    Naslov sporočila:  
2mm endmill?

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Ned Mar 06, 2011 7:47 pm    Naslov sporočila:  
Sej to me zanima...kakše uporabljate vi za endmill?

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Ned Mar 06, 2011 7:52 pm    Naslov sporočila:  
Jaz te sprašujem...endmill pušča sledi, balnose more bit Wink

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Ned Mar 06, 2011 8:01 pm    Naslov sporočila:  
Aha, neee... uporabljam ballnose... napaka pri tolmačenju težave Wink
Uporabljam 2mm ballnose za finišing....

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Ned Mar 06, 2011 9:55 pm    Naslov sporočila:  
Nihče? Rolling Eyes

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Ned Mar 06, 2011 9:57 pm    Naslov sporočila:  
Kje pa so te črte?
Povsod?

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Ned Mar 06, 2011 10:01 pm    Naslov sporočila:  
Seveda...po celem reliefu... tako kot da bi imel prevelik pomik.... Relief je bil velikosti 140x170 mm, rezkar pa 2mm ballnose. Kakšen pomik imate vi in pa seveda, kakšen rezkar uporabljate za finiširanje? Rolling Eyes

Avtor: vitez93Kraj: Celje- Dobrna PrispevekObjavljeno: Ned Mar 06, 2011 10:12 pm    Naslov sporočila:  
Za test porezkaj nekaj kvadratkov velikosti recimo 15x15mm 1mm v globino z 2mm ballnose in vsak kvadratek z drugačnim prestopom rezkarja. Recimo 0'05, 0'10, 0'15 in 0'25.

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Ned Mar 06, 2011 10:16 pm    Naslov sporočila:  
Zgleda bo treba res tako nardit, ja...sam če tako pogledam, če vzameš takšen prestop, npr.0,05mm.... to ti ja relief 200x300mm rezka cel dan in noč? Rolling Eyes

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2011 9:42 am    Naslov sporočila:  
Aljoš

Napiši kakšne parametre rezkanja imaš nastavljene za finishing
Stepover ?
Hitrost rezkanja?
Hitrost spuščanja rezkarja.

Zdi se mi tudi pomembno kakšen les uporabljaš. Mehek les ne velja ker cefra in ga ne odreže gladko.(moje izkušnje)
Izdelek je potrebno tudi malo ročno obdelati.
Ali jerzkar oster? Mi je en stari maček na tem področju svetoval, da ima en rezkar največ za 1m2 obdelane površine. potem pa na brušenje ali v smeti.
Sicer so tudi moji rezkarji že bogi in pričakujem nove.

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2011 1:24 pm    Naslov sporočila:  
Nazadnje sem delal v smrekov les (cefra, ni OK) in sicer z 2mm ballnose rezkarjem, pomik pa sem imel 0,15mm... Pa vseeno nisem zadovoljen... Rolling Eyes

Kakšne rezkarje uporabljaš ti za finiširanje?

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2011 1:30 pm    Naslov sporočila:  
Rezkar in rezkar je lahko zelo velika razlika, ker imaš rezkarje kateri samo
zgledajo kot rezkarji Smile in rezkarje, kateri dejansko so to kar plačaš.

LP, Dejan

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2011 1:47 pm    Naslov sporočila:  
Sam zaenkrat uporabljam rezkarje iz CTC po 2€ kos.
Z step over pa ne vem ali sem imel nastavljeno 0.14 ali 0.16 večino pa uporabljam 2mm ball. Šropam in izrezujem pa z 6mm.
Kakšne nastavitve pa imaš za hitrost?

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2011 4:44 pm    Naslov sporočila:  
Hitrost imam ponavadi nastavljeno na 50mm/s, upam da je to ok?

Avtor: hocancan PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2011 6:09 pm    Naslov sporočila:  
Kje kopujete reskarje za les plastiko in Al?Prosim na zasebno sporočilo,če se tu ne sme z celimi imeni imenovat firme.Hvala!

Lp Milan

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2011 10:01 pm    Naslov sporočila:  
Čez vikend smo mal frezali pa testirali rezkarje.
Rezkar: 6mm
Materjal: 10mm alu
Globina :1,5mm
Feed rate: 20mm/s
Plunge rate: 6mm/s
24k rpm
na koncu pa mach3 na 200 %

Ka to hojdi Wink

Potem pa še desetinko dol pobrat in je komad gladek. Slik pa nimam.

Bom pa v kratkem naredil kakšno.

LP

Nazadnje urejal/a qwertzui Pon Mar 07, 2011 10:37 pm; skupaj popravljeno 1 krat

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2011 10:28 pm    Naslov sporočila:  
Seveda pa manjka fi rezkarja.

Ker z 2mm dvomim da si šel 1,5mm globoko pri 1200mm/min oz. 2400 ko je bil mach na 200% Smile

LP, Dejan

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2011 10:38 pm    Naslov sporočila:  
evole Smile

Avtor: Jaka57Kraj: Grosuplje PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2011 11:00 pm    Naslov sporočila:  
hocancan je napisal/a:
Kje kopujete reskarje za les plastiko in Al?Prosim na zasebno sporočilo,če se tu ne sme z celimi imeni imenovat firme.Hvala!
Lp Milan

Zakaj pa ne, saj ne gre za reklamo. Gre za to, kje dobiti dobre rezkarje po zmerni (?) ceni, kaj ne?

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Tor Mar 08, 2011 8:58 am    Naslov sporočila:  
Jaz sem pravkar naročil 2kosa R0,5 in 2kosa R1 oboje ballnose pri CTC tools... Bom videl, kako se bosta obnašala na češnjevem lesu.... Wink

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Sre Mar 09, 2011 12:20 am    Naslov sporočila:  
Pa da bo življenje malo lažje, en link Smile

LP, Dejan

http://www.megaupload.com/?d=DJ4LG2KO

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Sre Mar 09, 2011 8:06 am    Naslov sporočila:  
Dejan, svaka ti čast! Dancing

BTW: Sedaj je treba samo še kakšno stran poiskat, kjer bi bili res dobri reliefi za dolpotegnt...

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Sre Mar 09, 2011 8:27 am    Naslov sporočila:  
Seveda jih je pa treba potestirat, ker tega jaz nisem delal, saj enostavno nimam časa za to.

Dam samo naprej to, kar sem dobil v zameno za par mojih osebnih 3d puzzlov.
Pa slo navodila sem jaz zraven nakracal Smile

Lp, Dejan

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Pet Mar 11, 2011 7:02 pm    Naslov sporočila:  
Pa še eden, ki sem ga dobil z zamenjavo od člana foruma.

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Pet Mar 11, 2011 9:58 pm    Naslov sporočila:  
Napetost, nio skrivnost, da ga imam...Smile
Deli z nami, koliko je velik ta "krožnik" in z kakšnim rezkarjem si ga finiširal?

Drugače pa: LEPO!!!!!

BTW: Kateri les je to?

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Pet Mar 11, 2011 11:18 pm    Naslov sporočila:  
No malenkosst sem ga sicer dodelal.
Les je oreh, fi 190 kot v originalu.. Šropal sem ga z ball 6mm. Finiš pa z 1mm ball. (2mm so topi, 3mm pa se mi je zdel prevelik, čakam na kitajčke)
step over 8 stotink.

Avtor: . PrispevekObjavljeno: Pet Mar 11, 2011 11:54 pm    Naslov sporočila:  

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Pet Mar 11, 2011 11:59 pm    Naslov sporočila:  
Bo na moji strani zgleda treba AV zamenjat, ker meni ni nič našlo.

Sicer pa sam še vedno ostajam na mojem licenčnem CamBam+, ker sem se
tako zelo navadil nanj, da me Cut2d in Cut3d omejujeta Smile

LP, Dejan

Avtor: . PrispevekObjavljeno: Sob Mar 12, 2011 12:09 am    Naslov sporočila:  

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Sob Mar 12, 2011 12:09 am    Naslov sporočila:  
Verjetno mu ime ne odgovarja Smile

LP, Dejan

Avtor: Jaka57Kraj: Grosuplje PrispevekObjavljeno: Sob Mar 12, 2011 12:44 am    Naslov sporočila:  
Tudi Sophos ni javil, da bi bilo kaj narobe.

Avtor: tonkoKraj: Črnomelj PrispevekObjavljeno: Sob Mar 12, 2011 2:43 pm    Naslov sporočila:  
Ni virusa !
Izvor teh in še marsikaterih drugih uporabnih programov je tukaj: Sonsivri

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Sob Mar 12, 2011 6:02 pm    Naslov sporočila:  
Hvala za link.

Sem malo pobrskal po omenjeni strani in se najde kar precej stvari.

LP, Dejan

Avtor: chaosKraj: Zagorje ob Savi PrispevekObjavljeno: Sob Mar 12, 2011 6:43 pm    Naslov sporočila:  
Saj ne piše, da je virus, ampak Keygen Smile

LP!

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Sob Mar 12, 2011 6:47 pm    Naslov sporočila:  
Potencialno nezaželjena aplikacija. Odvisno iz katere smeri gledaš.

LP

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Ned Apr 17, 2011 9:41 am    Naslov sporočila:  
Hi.

Danes sem se odločil in dal svoj Pisa stolp v javnost za prosto uporabo.

Merilo 1:100, v kolikor uporabite material 4mm
Rezkar 1,5mm

Sestava:

1. Ne začnite s pritličjem!!!!
2. Stolp se prične sestavljati s spodnjo ploščo 1 nadstropja.
3. Sestavite stolp do 6 nadstropja.
4. Uporabite 16 dolgih komadov in sestavite notranjost stolpa.
5. Zdaj lahko sestavite še pritličje in vrh stolpa.
6. V podstavek je na eni strani treba vlepiti nekaj 4-6mm debelega,
da bo stolp stal poševno

Načrt je narejen za 4mm debel material (sam sem uporabil Forex), v kolikor
se uporabi druga debelina, skalirajte načrt na debelino materiala.

LP, Dejan

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Pon Apr 18, 2011 9:18 am    Naslov sporočila:  
Evo včeraj spet malo "žgal" v les... Velikost je cca. 100x130, čas izdelave 3h....

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Pon Apr 18, 2011 10:06 am    Naslov sporočila:  
Hi.

Žgal si pa s čim?

LP, Dejan

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Pon Apr 18, 2011 10:11 am    Naslov sporočila:  
Navaden spajkalnik za 15€ in malo našpičena konica.... Razz

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Pon Apr 18, 2011 10:12 am    Naslov sporočila:  
Bom si moral jaz za moj pirograf naredit nosilec za na CNC, pa da sprobamo.

LP, Dejan

Avtor: RaptorKraj: Ravne na Koroškem/Maribor PrispevekObjavljeno: Pon Maj 09, 2011 9:00 am    Naslov sporočila:  
Včeraj sem zopet malo rezkal. 5mm Aluminij, 6mm dvorezni rezkar, okoli 20k vrtljajev, hitrost pomika 1750mm/min, globina 0,7mm.

Avtor: žrepkoKraj: Ptuj-Maribor PrispevekObjavljeno: Pon Maj 09, 2011 9:47 am    Naslov sporočila:  
Bravo Raptor, lepo!
Bo zdržal aluminij tako temperaturo? Če prav razmišljam, je to nekje pri izpušnih ceveh,ali?

Avtor: boriskozjanKraj: Šmarje pri Jelšah PrispevekObjavljeno: Pon Maj 09, 2011 10:01 am    Naslov sporočila:  
žrepko je napisal/a:
Bravo Raptor, lepo!
Bo zdržal aluminij tako temperaturo? Če prav razmišljam, je to nekje pri izpušnih ceveh,ali?

to je na drugi strani motorja, na sesalni strani. A trobentice boste tudi sami delali? dolžina bo kaj računana?

Avtor: RaptorKraj: Ravne na Koroškem/Maribor PrispevekObjavljeno: Pon Maj 09, 2011 10:49 am    Naslov sporočila:  
Tako je, to je sesalni sistem. Trobentice že imamo od enega starejšega sesalnega sistema. Zdaj je treba še vse zavariti. Bo pa to variabilni sesalni sistem kar pomeni, da se dolžina cevi spreminjala glede na vrtljaje in pozicijo plina. Dolžina je izračunana in preizkušena s simulacijami tako, da bi moralo biti vredo.

Avtor: žrepkoKraj: Ptuj-Maribor PrispevekObjavljeno: Pon Maj 09, 2011 11:09 am    Naslov sporočila:  
Na sesalnem vodu pa že, na izpušnem bolj težko Smile
Uspešno sestavo želim.

Avtor: VinkelKraj: Ljubljana PrispevekObjavljeno: Pon Maj 09, 2011 10:19 pm    Naslov sporočila:  
Uau Raptor, je bilo tole rezkano na tvoji lesenjači ?

Avtor: RaptorKraj: Ravne na Koroškem/Maribor PrispevekObjavljeno: Pon Maj 09, 2011 10:56 pm    Naslov sporočila:  
Tako je. To je vse narejeno s tem strojem. Smile

Avtor: kunteKraj: Novo mesto PrispevekObjavljeno: Tor Maj 10, 2011 2:43 pm    Naslov sporočila:  
Mene zanima kako upeti večjo ploščo iz katere izrežeš razne male koščke in da pri tem ne porezkaš po mizi?

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Tor Maj 10, 2011 2:55 pm    Naslov sporočila:  
Nekaj podložiš.

LP, Dejan

Avtor: kunteKraj: Novo mesto PrispevekObjavljeno: Tor Maj 10, 2011 6:24 pm    Naslov sporočila:  
Saj sem podobno razmišljal. Nekje sem gledal filmček, kjer je ploščo položil na 3-4 milimetre debelo folijo in je potem rezkal do folije.

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Tor Maj 10, 2011 8:08 pm    Naslov sporočila:  
Jaz podlagam odpadne koščke 4mm forexa.

Malo po sredini plate in vsepovsod tam kjer pritrdim s španarjem.

LP, Dejan

Avtor: qwertzuiKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Tor Maj 10, 2011 10:17 pm    Naslov sporočila:  
podlozis list papirja mal debelejsega.

Avtor: RaptorKraj: Ravne na Koroškem/Maribor PrispevekObjavljeno: Ned Maj 29, 2011 2:28 pm    Naslov sporočila:  
Danes sem rezkal nosilce zavornih čeljusti za našo formulo.

15mm aluminij, 6mm dvorezni rezkar, 20k vrtljajev, pomik 1-1,5m/min, globina 1mm.

Prilagam še malo novejšo sliko stroja.

Nazadnje urejal/a Raptor Ned Maj 29, 2011 5:43 pm; skupaj popravljeno 1 krat

Avtor: SoapKraj: Vzhodna slo PrispevekObjavljeno: Ned Maj 29, 2011 3:16 pm    Naslov sporočila:  
Kako dolgo pa je trajalo celotno rezkanje?

Avtor: RaptorKraj: Ravne na Koroškem/Maribor PrispevekObjavljeno: Ned Maj 29, 2011 4:46 pm    Naslov sporočila:  
Dobro uro pa je bilo končano.

Avtor: piromanKraj: Ljubljana PrispevekObjavljeno: Ned Maj 29, 2011 4:58 pm    Naslov sporočila:  
Pa bo aluminij zdržal obremenitve?

Drugače pa odlično narejeno za lesenjačo Wink

Avtor: a.vidmarKraj: Postojna PrispevekObjavljeno: Ned Maj 29, 2011 5:49 pm    Naslov sporočila:  
Raptor, kaj si uporabil za vodila??
Bi bila vodila od inkjet tiskalnikov dovolj močna??

Avtor: LEDuserKraj: Ljubljana PrispevekObjavljeno: Pon Maj 30, 2011 2:33 pm    Naslov sporočila:  
CNC vidim da ti odlično deluje, tipkovnica pa ti ne bo več dolgo Smile (če boš rezkal les bo še šlo ALU pa ... )

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Pon Maj 30, 2011 3:50 pm    Naslov sporočila:  
Za tako je pa zakon ona gumijasta tipkovnica Smile

Dejan

Avtor: andrejjKraj: 8232 Šentrupert PrispevekObjavljeno: Pon Maj 30, 2011 6:23 pm    Naslov sporočila:  
Bi bilo boljše če je cnc stroj v komori oziroma v kabini.

Avtor: RaptorKraj: Ravne na Koroškem/Maribor PrispevekObjavljeno: Pon Maj 30, 2011 11:51 pm    Naslov sporočila:  
@piroman: Računalniške simulacije je že zdržalo. Sicer pa to ni moj del tako, da se ne sekiram. Smile

@a.vidmar: Uporabljena so navadna vodila za predale (stala so približno 2€ na par). Smile Jaz bi rekel, da so vodila od inkjet tiskalnikov slabša, ker so nepodprta in zelo tanka. Za graviranje bi bila boljša, za večje obremenitve pa slabša.

Tipkovnico malo spiham od časa do časa pa je. Saj to je konec koncev potrošna roba. Smile Za les imam urejeno odsesavanje tako, da od tega ni več svinjarije. Za aluminij pa moram kupiti še komplet za hlajenje potem pa bo lahko bolj zaprto okoli rezkarja. Zdaj pa ne morem imeti nič kaj okoli, ker hladim z WD-40. Neke omare pa tudi ne bom delal za to. Ko bom imel kovinski CNC pa bo obvezno zaprt, da se bo lahko konkretno polivalo rezkar.

Avtor: xsytKraj: Slov.Bistrica PrispevekObjavljeno: Tor Maj 31, 2011 12:17 am    Naslov sporočila:  
Raptor; to še vedno uporabljaš predalna vodila?! Daj poslikaj, sedaj pa sem res radoveden! Mr. Green Kaj pa vretena?

Avtor: andrejjKraj: 8232 Šentrupert PrispevekObjavljeno: Tor Maj 31, 2011 6:43 am    Naslov sporočila:  
Ta vodila je,imajo mislim tri vrste dolžine.

Avtor: RaptorKraj: Ravne na Koroškem/Maribor PrispevekObjavljeno: Tor Maj 31, 2011 9:10 am    Naslov sporočila:  
Točno takšna vodila so ja. Vretena so pa trapezna 16x4 z medeninastimi maticami.

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Ned Jun 05, 2011 9:05 pm    Naslov sporočila:  
Ali ima mogoče kdo PhotoVcarve, kjer se da shranit tudi obdelava slike- projekta, ne samo g kode.
Pa še to, na tem, ki ga imam sam moram g kodo shraniti pod g code in ne pod mach3mm. Če shranim pod mach3mm se mi na mašinci nekaj čudnega dogaja.

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Pet Jun 10, 2011 10:27 pm    Naslov sporočila:  
toplakd je napisal/a:
Pa da bo življenje malo lažje, en link Smile

LP, Dejan

http://www.megaupload.com/?d=DJ4LG2KO

Akomu to deluje. Sam tega niti odzipati ne morem normalno, oziroma popolno.
Noče mi odzipat datoteke keygen.exe
Zna kdo pomagat.

Avtor: Jaka57Kraj: Grosuplje PrispevekObjavljeno: Pet Jun 10, 2011 10:49 pm    Naslov sporočila:  
Katerega ti ne odzipa?
Keygeneratorje imaš v mapah Aspire v2.5, Cut3D in VCarve Pro V6.
Lahko pa porinem kompletno datoteko na rapidshare, če želiš?

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Sob Jun 11, 2011 2:05 am    Naslov sporočila:  
Nič ne bo pomagalo če naložiš na rapidshare, ker ga antivirus [cenzurirano] in mu preprečuje, da bi odpakiral keygen Smile

Pa ne zato ker bi bil virus, ampak je antivirus alergičen že na ime.

LP, Dejan

Avtor: germilKraj: Maribor PrispevekObjavljeno: Čet Okt 13, 2011 11:02 am    Naslov sporočila:  
toplakd je napisal/a:
Kupil sem set pri Sorotec.de za 149€ skupaj z elektromagnetim ventilom in enim vtikačem kateri ima stikalo.

Ker sem stvar nujno rabil in mi ni noben znal povedati kaj zares rabim ter tudi sam
nisem vedel kako stvar dejansko deluje, sem kupil zgoraj omenjeni komplet.

Izkazalo se je da elektromagnetnega ventila dejansko ne potrebujem, zatorej stran vržen denar.

Tako da če bo kdo kupoval, rabi samo tole na spodnji sliki, pride pa 85€

Poraba je odvisna od željene moči mazanja. Maže oz. hladi se z meglo in ne s curkom.

Jaz lahko recimo 2 uri skupaj rezkam aluminij in porabim cca 1/2 litra tekočine.

LP, Dejan

Ali bi lahko prosim malo opisal delovanje - princip hlajenja?
Ali deluje zadeva po principu Venturijeve cevi torej do šobe potujeta dve cevi (mogoče ena v drugi) po kateri cevi priteka hladilna emulzija (zunanji notranji) kakšen pritisk potrebuje šoba za delovanje?
Hvala.
Lp, Milan

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Čet Okt 13, 2011 11:13 am    Naslov sporočila:  
Hi.

Rabiš še kompresor. Od 2 - 6 barov.
Na to stvar priklopiš gor zrak, ter cevko katero imaš na drugi strani
potopljeno v hladilno tekočino.

S črno bunko vklopiši/izklopiš dovod zraka, z vijakom pred bunko lahko
še dodatno reguliraš pretok.

Z obračanjem šobe na koncu cevi reguliraš doziranje hladilne tekočine.
Lahko je čisto zaprta, takrat pač samo piha, oziroma jo lahko odpreš
da dozira po tvojih željah.

Kako je stvar narejena znotraj cevi me sploh ne zanima. Glavno da dela.

LP, Dejan

Avtor: germilKraj: Maribor PrispevekObjavljeno: Čet Okt 13, 2011 1:09 pm    Naslov sporočila:  
Prosil bi te, če lahko snameš šobo (samo zadnji del, skaterim nastavljaš izdatnost hladilne tekočine) in narediš kakšno fotogtrafijo.
Sam bi si namreč rad naredil to zadevco.
Hvala

Avtor: . PrispevekObjavljeno: Čet Okt 13, 2011 1:19 pm    Naslov sporočila:  

Avtor: germilKraj: Maribor PrispevekObjavljeno: Čet Okt 13, 2011 1:34 pm    Naslov sporočila:  
Tudi sam sem predvideval, da je tako, vendar je v tem primeru potrebno dovajati tekočino in zrak čisto do šobe ločeno, mešanje pa se izvede na izhodu iz šobe.
Našel sem sicer sliko, razstavljene šobe, vendar premalo natančno za izdelavo.

Avtor: piromanKraj: Ljubljana PrispevekObjavljeno: Čet Okt 13, 2011 2:04 pm    Naslov sporočila:  
Odsesavanje imate tudi narejeno? Sam sem opustil misel na tako hlajenje ravno zaradi vdihavanja meglice, ki ni najbolj blagodejno za zdravje.

Avtor: . PrispevekObjavljeno: Čet Okt 13, 2011 3:52 pm    Naslov sporočila:  

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Čet Okt 13, 2011 4:05 pm    Naslov sporočila:  
Tisti dražji sistem je precej dobra zadeva.
Edino škoda da nime na koncu gibljive cevi za nastavljanje Sad

Dejan

Avtor: germilKraj: Maribor PrispevekObjavljeno: Pet Okt 14, 2011 11:24 am    Naslov sporočila:  
Verjetno imate v mislih fogbuster

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Pet Okt 14, 2011 11:30 am    Naslov sporočila:  
Točno tega ja.

Ni pa neke razlike v ceni če ga naročiš direkt ali iz DE.

Ko bo kak € viška bom verjetno vzel tamanjši set z 1.9l posodo.

LP, Dejan

Avtor: . PrispevekObjavljeno: Pet Okt 14, 2011 11:31 am    Naslov sporočila:  

Avtor: GalusKraj: Cerknica PrispevekObjavljeno: Tor Okt 18, 2011 2:01 pm    Naslov sporočila:  
http://www.bolha.com/obdelava-lesa/cnc-za-izdelavo-intarzij-parketarji-oglas1276473752
Ali je že kdo poiskusil narediti kaj podobnega?

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Tor Okt 18, 2011 2:09 pm    Naslov sporočila:  
Mašina kot vsaka druga.

Edino kar je, da pač rabiš za vsako stran svoj motor, saj odpade
vreteno na sredini pod mizo, ker mize ni ker se zadeva postavi na tla.

LP, Dejan

Avtor: dingoKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Tor Okt 18, 2011 3:16 pm    Naslov sporočila:  
Galus je napisal/a:
http://www.bolha.com/obdelava-lesa/cnc-za-izdelavo-intarzij-parketarji-oglas1276473752
Ali je že kdo poiskusil narediti kaj podobnega?

Kupiš ga na ebayu oz si ga priboriš...
http://www.ebay.de/itm/cnc-Fraese-haase-cut-2000L-Profi-/120781225853

Če gre za stroj ,ki je na sliki ,se pri nas prodaja več kot 4x dražje... d'oh! Brick wall

Avtor: hocancan PrispevekObjavljeno: Tor Okt 18, 2011 4:21 pm    Naslov sporočila:  
Se popolnoma strinjam z Dejanom,nič posebnega.Slika identična,cena pa......

Avtor: piromanKraj: Ljubljana PrispevekObjavljeno: Tor Okt 18, 2011 5:15 pm    Naslov sporočila:  
Tudi tole se najde:

Haase CUT 2000 Profi

Diese CNC-Fräse für etwa 2500 Euro (Ende 2002) ist wirklich ihr Geld wert, das sollte man gleich zu Anfang sagen

Tipično za bolho - večina te skuša nategnit... d'oh!

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Ned Avg 26, 2012 11:38 am    Naslov sporočila:  
Iščem relief " Rožice v vazi " Nekaj podobnega kot je na spodnji sliki. Sam tega ne spravim skupaj. Mogoče pa ima kdo kaj podobnega.

Avtor: protoncekKraj: Mengeš PrispevekObjavljeno: Ned Avg 26, 2012 1:22 pm    Naslov sporočila:  
Mogoče kdo lahko pokomentira TALE CNC? Nimam izkušenj s tem, rabil bi pa za občasno kakšno PCB, prednjo plato iz aluminija, podobne malenkosti...zadeva je v KITu, stane pa 900 evrov...
Ali pa kakšno drugo, velikosti A4 bo čisto v redu, podobnega cenovnega ranga.

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Ned Avg 26, 2012 3:41 pm    Naslov sporočila:  
Hi.

Če iščeš mašino takšnega cenovnega ranga, bi jaz pogledal še za Kompas H-300 od www.cnc1.eu
katera je za moje pojme boljša rešivev, saj se pomika miza in ne celotni portal in za prenos moči iz
motorja na vreteno uporablja prave "sklopke - klauenkupplung".

http://www.cnc1.eu/en/kompas-h-300

LP, Dejan

Avtor: protoncekKraj: Mengeš PrispevekObjavljeno: Ned Avg 26, 2012 3:51 pm    Naslov sporočila:  
Ja, cenovno je podobno, kot vidim. Zdaj je samo vprašanje, kaj je bolje Think

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Ned Avg 26, 2012 4:20 pm    Naslov sporočila:  
Hi.

Za ta denar definitivno ne smeš pričakovati da boš "boga za ja... potegnil", je pa Kompas
vseeno bolje izvedena.

LP, Dejan

Avtor: protoncekKraj: Mengeš PrispevekObjavljeno: Ned Avg 26, 2012 6:33 pm    Naslov sporočila:  
Vem, ja. Niti ne pričakujem. Ampak, kot sem rekel, zadeva ne bo namenjena niti velii uporabi niti kakšni profi zadevi. Izključno za hobi. Za to je še jurja pre**eto veliko denarja. Ampak, velikokrat se zalotim ko rabim kaj narediti da si rečem: kako bi bilo tole enostavneje in lepše narejeno na CNC...
Rad bi samo čim več za ta denar, in ker nisem v tem, ne vem, kaj gledati pri izdelavi...robustnost, OK, ampak to še zdaleč ni vse...

Avtor: skalpelKraj: Šenčur PrispevekObjavljeno: Ned Avg 26, 2012 6:42 pm    Naslov sporočila:  
Kaj pa če ga sam izdelaš? Prilagam ti en link upam da ti kaj koristi...

Avtor: protoncekKraj: Mengeš PrispevekObjavljeno: Ned Avg 26, 2012 7:07 pm    Naslov sporočila:  
Dvomim, da bi me prišlo dosti ceneje kot tile na linkih...pa tudi...lesenega mi ne diši ravno (po moje se les bolj upogiba kot aluminij), da bi take dele delal iz aluminija pa nimam ustrezne opreme. večina cene so motorji, vodila, kontroler...

Avtor: skalpelKraj: Šenčur PrispevekObjavljeno: Ned Avg 26, 2012 7:12 pm    Naslov sporočila:  
Piše okoli 200$ ali 300$... Pa še ta link...

Avtor: DorijanKraj: južnoprimorska PrispevekObjavljeno: Ned Avg 26, 2012 7:33 pm    Naslov sporočila:  
Pa glede na cene industrijsko izdelanih ploščic, ki jih trenutno imamo na voljo pri lingvi ne potrebuješ neke stroge natančnosti. Za izdelavo ALU prednjih plošč itd. bo pa 0.1mm oz tudi 0.5mm natančnosti čisto dovolj.

Avtor: protoncekKraj: Mengeš PrispevekObjavljeno: Ned Avg 26, 2012 7:40 pm    Naslov sporočila:  
Tukaj se čisto strinjam s teboj. V bistvu mi sama izdelava PCB-jev ni prioriteta. Samo, ko gledam te načrte - vodila so narejena tako da je na okroglo cev nataknjena malce večja cevka. Koliko natančno je pa to? To mora skakati levo-desno za mm, če ne več...? Od vrste in kvalitete vodil je odvisna natančnost...
Seveda bi bilo bolje zapraviti recimo 500 evrov namesto jurja. Kontrolerje in podobno pa itak dela en naš član, če se prav spomnim.

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Ned Avg 26, 2012 11:42 pm    Naslov sporočila:  
Natančnost je primerna ceni.

LP, Dejan

Avtor: protoncekKraj: Mengeš PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2012 8:29 am    Naslov sporočila:  
Saj ravno to...namreč, če je cena 200-300 dolarjev, je natančnost taka. In če to velja, potem je natančnost tiste za 900 evrov ustrezno večja. Spet ne bi rad da mi CNC sicer nekaj izreže, da pa bo rob bolj vijugast kot če ga naredim s pilo...

Avtor: . PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2012 12:11 pm    Naslov sporočila:  

Avtor: SimonSKraj: Kobarid PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2012 12:35 pm    Naslov sporočila:  
Dorijan je napisal/a:
Pa glede na cene industrijsko izdelanih ploščic, ki jih trenutno imamo na voljo pri lingvi ne potrebuješ neke stroge natančnosti. Za izdelavo ALU prednjih plošč itd. bo pa 0.1mm oz tudi 0.5mm natančnosti čisto dovolj.

Hec je, ker ti ta zračnost nagaja pri rezanju in posledično nimaš čist rez

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2012 12:40 pm    Naslov sporočila:  
Jaz pa mislim, da bi na kompasu vseeno lahko obdeloval sprednje alu plošče, pač z manjšim odjemom.
Pa ker ni iz lesa, lahko brez težav uporabiš mazanje.

Jaz bom imel kmalu viška NOGA sistem, samo da namestim Fogbuster na mašino.

LP, Dejan

Avtor: protoncekKraj: Mengeš PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2012 1:26 pm    Naslov sporočila:  
NOGA sistem?
saj načeloma če smo pošteni se prednja plošča lahko da tudi plastična, če je že tako. Mogoče bi šlo počasi, z majhnim odjemom, kot pravi toplak.
Kroko, kitajsko sem že gledal, ja. Mislim da si ravno ti omenil da jo imaš za testiranje.

Avtor: . PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2012 1:28 pm    Naslov sporočila:  

Avtor: protoncekKraj: Mengeš PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2012 1:40 pm    Naslov sporočila:  
No, o "dobrih" rezkarjih se bomo morali tudi pogovoriti potem, ko bo CNC doma. tudi o tem namreč še ne vem, kje jih vi kupujete.
Moje laično razmišljanje je da bi dal pomik na zelo počasi in z dobrim rezkarjem, kot praviš, bi moralo iti. Počasi, a vztrajno Dancing

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2012 1:44 pm    Naslov sporočila:  
protoncek je napisal/a:
NOGA sistem?

NOGA MMS

LP, Dejan

Avtor: . PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2012 1:55 pm    Naslov sporočila:  

Avtor: kunteKraj: Novo mesto PrispevekObjavljeno: Sre Jan 30, 2013 9:36 pm    Naslov sporočila:  
Takole zgleda pobarvan konj.

Avtor: mcrideKraj: LJ PrispevekObjavljeno: Sre Jan 30, 2013 11:22 pm    Naslov sporočila:  
Tole bi pa bilo lepo darilo nekomu Mr. Green Mr. Green

Avtor: srakaKraj: PMAVs PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2013 12:47 am    Naslov sporočila:  
mcride je napisal/a:
Tole bi pa bilo lepo darilo nekomu Mr. Green Mr. Green

Meni ne ! Ampak, če bi bila pa sraka gor,.... Arrow Rolling Eyes Laughing Applause

Avtor: gucekmKraj: Ljubljana PrispevekObjavljeno: Pet Feb 08, 2013 12:16 pm    Naslov sporočila:  
protoncek je napisal/a:
No, o "dobrih" rezkarjih se bomo morali tudi pogovoriti potem, ko bo CNC doma. tudi o tem namreč še ne vem, kje jih vi kupujete.
Moje laično razmišljanje je da bi dal pomik na zelo počasi in z dobrim rezkarjem, kot praviš, bi moralo iti. Počasi, a vztrajno Dancing

Ne vem, če je zate nabava rezkarjev še aktualna, je od posta mimo že kar nekaj časa. Jaz jih nabavljam tu:
http://stores.ebay.com/CARBIDE-PLUS?_rdc=1
Uporabljam jih na Proxxonovem MF70 za delrin, plexi in aluminij. Po kvaliteti so primerljivi z originalnimi Proxxonovimi, stanejo pa pol manj. Skratka, zelo zadovoljen.

Avtor: hocancan PrispevekObjavljeno: Pet Feb 08, 2013 12:32 pm    Naslov sporočila:  
poštnina pa je kar visoka.

Avtor: sebastiantKraj: ljubljana PrispevekObjavljeno: Pet Feb 08, 2013 12:39 pm    Naslov sporočila:  
gucekm je napisal/a:
...........za delrin..............

Kje pa kupiš, recimo delrin v ploščah, ampak lepega, brez raz. Ga še nisem našel, ponavadi ima poškodovano površino. Seveda rabim manjše kose, ne meterske plošče.

Avtor: protoncekKraj: Mengeš PrispevekObjavljeno: Pet Feb 08, 2013 2:00 pm    Naslov sporočila:  
Koristni linki so vedno aktualni, hvala!
Se mi zdi da sem od tega drillman-a že nekaj naročil enkrat.

Avtor: gucekmKraj: Ljubljana PrispevekObjavljeno: Sob Feb 09, 2013 10:09 am    Naslov sporočila:  
Običajno tu. Nisem pa bil nikoli posebej pozoren na raze, opazil pa jih tudi nisem.

Avtor: hocancan PrispevekObjavljeno: Sob Feb 09, 2013 12:58 pm    Naslov sporočila:  
Kunte je pobarval svoj izdelek.Zelo lepo izgleda.Ali lahko kdo razloži kakšne postopke o barvanju?

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Tor Feb 12, 2013 12:00 am    Naslov sporočila:  
No ker bodo jutri ploharji imeli svoj dan. (se pozna na sliki, ker lak še ni suh)

Avtor: kunteKraj: Novo mesto PrispevekObjavljeno: Čet Feb 14, 2013 12:32 pm    Naslov sporočila:  
hocancan je napisal/a:
Kunte je pobarval svoj izdelek.Zelo lepo izgleda.Ali lahko kdo razloži kakšne postopke o barvanju?

Barvano je z paint brushem,pa kakor koli se že napiše.

Avtor: MajciKraj: Ilirska Bistrica PrispevekObjavljeno: Čet Feb 14, 2013 1:54 pm    Naslov sporočila:  
Misliš s airbrush ?

Avtor: kunteKraj: Novo mesto PrispevekObjavljeno: Čet Feb 14, 2013 2:45 pm    Naslov sporočila:  
Majci je napisal/a:
Misliš s airbrush ?

ja airbrush

Avtor: mat_cerKraj: Železniki PrispevekObjavljeno: Ned Feb 17, 2013 9:39 pm    Naslov sporočila:  
Pozdravljeni,

jaz bi pokazal driver moje cnc-jke. Ker od prejšnega lastnika nisem dobil nobene dokumentacije me zanima če ga mogoče kdo pozna. Edino oznako ki jo ima je STEPP8A PBC. vendar google nič ne najde.

lp

Avtor: dingoKraj: Velenje PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2013 5:17 pm    Naslov sporočila:  
mat_cer je napisal/a:
Pozdravljeni,

jaz bi pokazal driver moje cnc-jke. Ker od prejšnega lastnika nisem dobil nobene dokumentacije me zanima če ga mogoče kdo pozna. Edino oznako ki jo ima je STEPP8A PBC. vendar google nič ne najde.

lp

Sem imel takšne driverje Priključna napetost je mislim, da bila do 100v dc in 8a max izhoda na fazo.Sem jih imel v uporabi okrog dve leti. S 4A in 3Nm motorji je šlo normalno do 3000mm/min s trapeznim vretenom 14x4, kasneje , ko sem zamenjal trapezne za kroglične 16x5 je šlo brez problema do 6000mm/min (Stroj 900x550x250 delovnega hoda) . Sam sem imel polkoračno verzijo.Obstoja tudi 1/4 in 1/8 koraka. Sedaj imam že par let servomotorje in jih nebi zamenjal za noben koračni sistem.
So pa to že kar zastareli driverji.
Pred 10timi leti ali še malo več nazaj, jih je v svoje gravirke vgrajevala firma Primus, ki tudi mislim da ne obstaja več.
Nekaj govora o njih je bilo tudi tukaj.

Avtor: mat_cerKraj: Železniki PrispevekObjavljeno: Pon Feb 18, 2013 9:30 pm    Naslov sporočila:  
@Dingo
Najprej hvala za info!
Imaš mogoče še kako dokumentacijo? Sicer sta le dva potenciometra; vendar ne bi želel vrteti brez, da bi vedel kaj delam.

lp

Avtor: frimdKraj: Slov. Konjice PrispevekObjavljeno: Tor Feb 19, 2013 7:50 pm    Naslov sporočila:  
Zanima me če so ti izdelki ki jih objavljate izdelani na cnc ki je izdelan doma, ali na kupljenih ?

Lp

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Tor Feb 19, 2013 8:12 pm    Naslov sporočila:  
Dejansko ima to zelo malo veze, ker lahko doma izdelaš dober ali slab stroj.
Prav tako lahko kupiš dobrega in slabega.
Odvisno kaj bi rad obdeloval z njim.

LP

Avtor: frimdKraj: Slov. Konjice PrispevekObjavljeno: Tor Feb 19, 2013 8:24 pm    Naslov sporočila:  
toplakd je napisal/a:
Dejansko ima to zelo malo veze, ker lahko doma izdelaš dober ali slab stroj.
Prav tako lahko kupiš dobrega in slabega.
Odvisno kaj bi rad obdeloval z njim.

LP

Kaj pri gradnji pa najbolj vpliva nato da je stroj dobro/slabo izdelan ?

Sam bi rabil CNC bolj ali manj za hobi rabo, izdelavo kakšnih tiv, rezkalnje aluminuja...

Avtor: gregoralKraj: Ljubljana PrispevekObjavljeno: Tor Feb 19, 2013 8:44 pm    Naslov sporočila:  
@frimd:
Če tole sprašuješ potem izdelava CNCja verjetno ni zate.

Samo na forumu je več tem povezanih s CNCji ( tale recimo ima čez 100 strani ).

No ker očitno nimaš časa da bi pregledal vse kar je že na voljo bom skrajšal:
- najpomembnejše je močno ( togo ) ogrodje oz. konstrukcija stroja

Potem pa:
- kvalitetna vodila ( linearna z vozički ali okrogla podprta )
- kvalitetna vretena ( če se da kroglična sicer trapezna )
- dovolj močni motorji ( koračni ali še bolje servo )
- kvaliteten "špindel" ki naj čim manj oscilira
- kvaliteten krmilnik in driverji za motorje
- napajalnik za motorje in krmilje
- kvaliteta same izdelave ( kako so speljani kabli, zaščita pred motnjami, ... )
- kvalitetni rezkarji
- če je možno še hlajenje orodja s hladilno tekočino, meglo, ...

No če bo šlo za hobi in je proračun omejen, se je treba pa potrudit:
- izbrati manjše dimenzije stroja ( kolikor zares potrebuješ )
- namesto linearnih vodil z vozički recimo okrogla podprta
- namesto krogličnih vreten trapezna
- manjši ( koračni ) motorji
- cenejši krmilnik ( ki zmore manjše obremenitve, ne najcenejšega )
- mogoče poiskati rabljene komponente

Če ni dovolj informacij, je v zgoraj omenjeni temi marsikaj napisano.
Vsekakor pa moraš v tak projekt vložiti precej lastnega časa.

LP, Gregor

Avtor: frimdKraj: Slov. Konjice PrispevekObjavljeno: Tor Feb 19, 2013 8:50 pm    Naslov sporočila:  
gregoral hvala za povzetek, bom si pa vsekakor vzel čas in prebral temo ki si jo pripel, nadaljna vprašanja o gradnji pa bom pisal v drugo temo, da nebomo tukaj smetili med izdelki

Avtor: bostjan 2Kraj: Vače PrispevekObjavljeno: Tor Feb 19, 2013 9:33 pm    Naslov sporočila:  
Končno, tudi eden mojih izdelkov... Surovec, direkt iz mašine..

LP Boštjan

Avtor: kunteKraj: Novo mesto PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2013 4:06 pm    Naslov sporočila:  
Jelen pobarvan z čopičem in airbrush, velikosti 350x420.

Avtor: staneKraj: Rače PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2013 4:36 pm    Naslov sporočila:  
Applause Applause Applause

Čas obdelave in višina reliefa po Z osi? Rezkar?

Avtor: kunteKraj: Novo mesto PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2013 7:03 pm    Naslov sporočila:  
Grobo rezkanje z ravnim fi10 rezkarjem po 2mm globine cca 90 minut in finiš balnose 6 cca 4h. Globina reliefa 27.7mm. Točen čas si nisem zapisal ker me niti ni zanimal.

Avtor: bostjan 2Kraj: Vače PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2013 7:19 pm    Naslov sporočila:  
Bemti Kunte je pa dober. V čem si ga narisal pa v čem pol zglodal?
Lp Boštjan

Avtor: kunteKraj: Novo mesto PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2013 7:42 pm    Naslov sporočila:  
Našel sem ga na netu. Toolpath pa delam v artcam2008.

Avtor: Mr. LKraj: Okolica LJ PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2013 7:56 pm    Naslov sporočila:  
Pozdravljeni!

Kar nekaj časa redno berem tale forum, sedaj sem se pa odločil, da pokažem svojo CNC in najine (entry level) izdelke Razz

Že nekaj časa nazaj sem izdelal neko preprosto, zelo poenostavljeno CNC, ki smo jo v delavnici rabili za zalivanje vročega lepila (''hotmelt'') v neke okvirčke.

Nato sem prišel na idejo da naredim nekaj novega, boljšega, s katerim bi bilo možno tudi rezkati modele. Ko sem zmodeliral konstrukcijo in dal izdelati par ponudb za laserski izrez konstrukcije ter linearnih gonil + vijačnic sem ugotovil, da je to precej drag špas...samo linearna vodila in vijačnice bi stale cca 1600 EUR.

Tako sem začel iskati azijske alternative. Par prebranih forumov in padla je odločitev za kitajca.
Dobil sem to, kar vidite spodaj!

Delovno območje 1000x600x300 mm, super zadovoljen zaenkrat!

Na mašini je tudi par izdelkov. Do sedaj sem izdeloval večinoma odprte modele za vlivanje mehkega poliuretana. Modeli so enostavni, brez kakršnihkoli zapletenih 3D ploskev.

Mimogrede; CAM program, ki ga uporabljam je Delcam-ov Powermill, za konstruiranje uporabljam Autodesk-ov Inventor, mašina ima DSP na katerega kodo naložim preko USB ključka.

...in potem berem forum in gledam vaše izdelke....
Seveda bi tudi sam rad kdaj za hobi in lastno veselje porezkal kaj v les.

Sedaj me pa zanima, kje je možno dobiti oz zlovdati kakšen 3D model, podoben videnim v tej temi ali pa ga je mogoče pripravljen kdo za pivo ali dva deliti z mano... Smile
Ker Artcam-a ne uporabljam in ne poznam bom poskušal nekako izvoziti v Powermill, saj program poznam in mašina lepo deluje s postprocesorji v programu.

Učenje Artcam-a pride v plan kasneje; trenutna prioriteta se imenuje diploma!

Zanima me tudi, kakšne parametre uporabljate za fino obdelavo ter kakšne nože (gravirne nože ali standardne krogelne malih fijev)?

Hvala in lep pozdrav vsem!

Avtor: kobrankaKraj: nekje v zgornjem posočju PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2013 8:26 pm    Naslov sporočila:  
Pa kje si ti to naročal pri kitajcih, da se ti je splačalo?

Avtor: Mr. LKraj: Okolica LJ PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2013 8:31 pm    Naslov sporočila:  
Hja...odvisno kaj je merilo če se splača oz se ne. Osnovna cena take mašine je bla ob takratnem tečaju (ki je bil takrat ugoden) 2500 eur CIF Koper. Sevede pol pride carina mislim da 3% + davek...

Avtor: kobrankaKraj: nekje v zgornjem posočju PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2013 8:46 pm    Naslov sporočila:  
Še zmeraj lahko dva taka kupiš predno kaj pametnega podobne cene dobiš v naši kokoši.

Avtor: Mr. LKraj: Okolica LJ PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2013 8:51 pm    Naslov sporočila:  
Je pa tele proizvodnje:

http://www.cnczone.com/forums/chinese_machines/86978-jinan_quick_cnc_router_purchases.html

Načeloma zelo hvalijo, sam nimam kej slabega za povedati. Tile kitajčki rabijo max eno urico da odpišejo če imaš težavo ne glede ali je vikend, večer...

Avtor: RaptorKraj: Ravne na Koroškem/Maribor PrispevekObjavljeno: Ned Mar 17, 2013 10:14 pm    Naslov sporočila:  
Nekaj današnjih izdelkov.

Ne mi pisati za načrte, ker jih ne bom poslal. Jaz ga kupil tukaj in je tako poceni, da si lahko vsak privošči. Se mi zdi pošteno, do tistega, ki je to delal.
http://www.makecnc.com/products.php?cat=62

Avtor: puklKraj: Zagorje PrispevekObjavljeno: Ned Mar 31, 2013 10:45 am    Naslov sporočila:  
Še nekaj mojih izdelkov:

Avtor: puklKraj: Zagorje PrispevekObjavljeno: Ned Mar 31, 2013 10:46 am    Naslov sporočila:  
Še en:

Avtor: puklKraj: Zagorje PrispevekObjavljeno: Ned Mar 31, 2013 10:47 am    Naslov sporočila:  
Še en:

Avtor: GklemenKraj: Rogatec PrispevekObjavljeno: Sre Apr 24, 2013 9:36 pm    Naslov sporočila:  
Stojalo za ribiške palce in opremo..

Sem hotel še priložit CamBam datoteko, samo ni dovoljeno!? Če bi kdo mel naj pove..

Ima mogoče kdo kak načrt za otroški gugalnik?
gugalnik

lp, Klemen

Avtor: gumby PrispevekObjavljeno: Čet Apr 25, 2013 7:03 am    Naslov sporočila:  
Gklemen je napisal/a:
Sem hotel še priložit CamBam datoteko, samo ni dovoljeno!?

Verjetno končnica nagaja... daj v zip.

Avtor: kunteKraj: Novo mesto PrispevekObjavljeno: Ned Apr 28, 2013 2:31 pm    Naslov sporočila:  
Potreboval bi kipec nage ženske ,da bi ga izdelali iz železa ali aluminija na 6 osnem cnc-ju. Pregledal sem že vse spletne strani kjer prodajajo modele vendar ga nisem nikjer našel.Če mogoče kdo ve kje se da dobit .

Avtor: bostjan 2Kraj: Vače PrispevekObjavljeno: Ned Apr 28, 2013 6:09 pm    Naslov sporočila:  
Saj lahko plastično napihljivo kupiš !

Avtor: . PrispevekObjavljeno: Ned Apr 28, 2013 7:08 pm    Naslov sporočila:  

Avtor: kobrankaKraj: nekje v zgornjem posočju PrispevekObjavljeno: Ned Apr 28, 2013 8:31 pm    Naslov sporočila:  
Najveretneje nima skenerja pa bi moral narediti kalupa iz kompozitov.
Ali si mislil, da se da kar slike od digitalca toliko obdelat, da se da po njih izrezkat potem model.

Nazadnje urejal/a kobranka Ned Apr 28, 2013 8:47 pm; skupaj popravljeno 1 krat

Avtor: Bizgec65Kraj: Trebnje PrispevekObjavljeno: Ned Apr 28, 2013 8:34 pm    Naslov sporočila:  
kunte je napisal/a:
Potreboval bi kipec nage ženske ,da bi ga izdelali iz železa ali aluminija na 6 osnem cnc-ju. Pregledal sem že vse spletne strani kjer prodajajo modele vendar ga nisem nikjer našel.Če mogoče kdo ve kje se da dobit .

Kipec?
Daj povej, v kakšnem razmerju bi to rabil, ker nikoli ne veš, kaj se skriva po kleteh in podstrešjih.

Avtor: DorijanKraj: južnoprimorska PrispevekObjavljeno: Ned Apr 28, 2013 9:06 pm    Naslov sporočila:  
Sicer imajo obupen iskalnik ampak za 3D modele poglej tudi na artist-3d.com

Avtor: kunteKraj: Novo mesto PrispevekObjavljeno: Ned Apr 28, 2013 10:57 pm    Naslov sporočila:  
Morda sem malo narobe napisal. Potreboval bi 3d model gole ženske, ki bi ga lahko naredil tudi na cnc z vrtljivo 4 osjo.
Nekaj podobnega kot je tukaj samo manjše.
http://www.youtube.com/watch?v=ZXCSUOQqwqY
Dorijan
Hvala za link. Nekaj sem našel.

Avtor: RaptorKraj: Ravne na Koroškem/Maribor PrispevekObjavljeno: Pon Apr 29, 2013 11:30 pm    Naslov sporočila:  
Naredil sem ohišje za malino. Načrt sem dobil tukaj in ga še malo prilagodil.

Avtor: BranezKraj: Koprivnica HR PrispevekObjavljeno: Čet Maj 02, 2013 12:54 pm    Naslov sporočila:  
V izgradnji.

Avtor: mato1111Kraj: Vrhnika PrispevekObjavljeno: Čet Maj 02, 2013 4:25 pm    Naslov sporočila:  
Pozdravljen lahko objaviš več slik ?

Avtor: BranezKraj: Koprivnica HR PrispevekObjavljeno: Čet Maj 02, 2013 7:02 pm    Naslov sporočila:  
Pozdravljen!

Lahko. Slika delavnice, kjer je bilo tisto na zgornji sliki narejeno v enem dnevu (od 6:00 (penzionisti smo zgodnji) do 18:00, vmes kosilo in obvezen počitek po njem).

Ogled slike dovoljen samo polnoletnim osebam. Za posledice ne odgovarjam!

Avtor: hocancan PrispevekObjavljeno: Sob Sep 07, 2013 2:23 pm    Naslov sporočila:  
Rozeta 95x95;MDF

Avtor: PobesneliKraj: Ajdovščina PrispevekObjavljeno: Sob Sep 07, 2013 3:56 pm    Naslov sporočila:  
@raptor.
Kaj si prilagodil na ohisju? Moram tudi jaz to zrezat Wink

Avtor: RaptorKraj: Ravne na Koroškem/Maribor PrispevekObjavljeno: Sob Sep 07, 2013 5:47 pm    Naslov sporočila:  
Samo vogale sem bolj pobral ven (oblika kosti), da ni potrebno potem piliti vsake odprtine na roke.

Avtor: jakarKraj: Primorska PrispevekObjavljeno: Pet Dec 20, 2013 10:06 am    Naslov sporočila:  
Pozdravljeni,
iščem kakšnega lastnika CNC-ja, ki bi mi bil pripravljen priskočiti na pomoč. Skratka v planinskem društvu v katerem sem aktiven opremljamo planinske poti, ker smo pa s sredstvi omejeni iščem nekoga, ki bi mi bil pripravljen za boglonej oz. neko simbolično ceno vgravirat napise v tablo. Primer table v priponki. Table prinesem že izdelane in pobarvane, gre se za cca 10kom. Lahko tudi zrišem napise in vam pošljem v primernem formatu za vaš CNC. Sam se gibljem v okolici Ajdovščine in Logatca. Lahko pa tudi pošljem po pošti.
lp

Avtor: hocancan PrispevekObjavljeno: Pon Dec 23, 2013 10:54 pm    Naslov sporočila:  
Lovski motiv,smreka

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Pon Dec 23, 2013 11:13 pm    Naslov sporočila:  
pošeraj stl z nami.. Smile

NORO lepo izgleda... čestitke!!! Applause

Avtor: kunteKraj: Novo mesto PrispevekObjavljeno: Tor Dec 24, 2013 12:07 am    Naslov sporočila:  
Lepo. Si sam zmodeliral?

Avtor: hocancan PrispevekObjavljeno: Tor Dec 24, 2013 7:30 am    Naslov sporočila:  
Hvala, ne nisem sam zmodeliral. Sem odštel nekaj cvenka. Še bolje bi izgledalo ,če bi uporabil hrast.

Avtor: rplink3rKraj: Levec PrispevekObjavljeno: Pet Jan 24, 2014 4:43 pm    Naslov sporočila:  
Trenutno je le zapacana XYZ konstrukcija katero bom v naslednjih nekaj tednih obnovin in nadgradil Cool, ko bodo prvi komadi slike definitivno.

Avtor: napetostKraj: koroška PrispevekObjavljeno: Pet Jan 24, 2014 6:03 pm    Naslov sporočila:  
hocancan je napisal/a:
Hvala, ne nisem sam zmodeliral. Sem odštel nekaj cvenka. Še bolje bi izgledalo ,če bi uporabil hrast.

In koliko je to nekaj?

Avtor: PobesneliKraj: Ajdovščina PrispevekObjavljeno: Pet Jan 24, 2014 7:20 pm    Naslov sporočila:  
Mene pa zanima bolj kje, ker bi rabil podloge za lovske trofeje. Bi bil vesel, ce mi lahko kdo posreduje kakšen link

Avtor: folcKraj: Nekje med NG in Tolminom PrispevekObjavljeno: Ned Mar 23, 2014 5:43 pm    Naslov sporočila:  
Zdravo, končno imam tudi sam svoj CNC, sicer ne deluje še s polno močjo, ampak prišel je tudi prvi izdelek iz MDF plošče 19mm ... sicer z reskarji za železo. Sedaj me pa zanima katere reskarje vi porabljate za les, katere premere in oblike za izdelavo tako reliefa kot 2D cut ...

hvala za odgovore Wink

aja skoraj pozabil, še slikca.

Avtor: slimlineKraj: ptuj PrispevekObjavljeno: Ned Apr 06, 2014 10:31 pm    Naslov sporočila:  Predelava rezkalnega stroja in Izdelava CNC routera
Pozdravljeni!

Danes se prvič oglašam na vašem forumu,čeprav sem prebral vse teme po dolgem in počez,v glavnem vse kar se tiče predelave v CNC.
Pred kratkim sem namreč končal predelavo rezkalnega stroja Bernardo v CNC.Moram reči da sem z predelavo i natančnostjo zelo zadovoljen.
NO namen tega posta ni,da vam predstavljam moj CNC ampak imam vprašanje glede
LINEARNIH VODIL.Odločil sem se da si sedaj sam izdelam CNC ROUTER.
Okrog sem poslal povpraševanje za LINEARNA VODILA HIWIN.Moram povedat da so kar zasoljene cene.Vprašanje pa je ali je gdo že kupil ali pa uporablja LINEARNA VODILA od
HYPEX BGXH25BN .So mi namreč poslali ponudbo ki je kar ugodna,ampak na žalost teh vodil ne poznam,zato sem se obrnil na vas za pomoč.

Lep pozdrav

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Pet Okt 17, 2014 10:21 pm    Naslov sporočila:  
Da po dolgem času spet nekaj napišem v to temo.
Danes sem si vzel čas in sem skonstruiral dodatek za mojo malo fleksarco Smile
Ker imam nekaj betona za pobrusit sem si najprej v bauhausu hotel izposodit
"mašino za brušenje betona". Ko sem zadevo videl, gre dejansko za mali "fleks"
z brusilno glavo in drugačnio zaščito okoli glave. Brez kakršnega koli odsesovanja.

Zato sem se odločil da raje kupim svojo brusilno glavo in si zadevo naredim
po svoje, ker drugače se bom zadušil od vsega tega prahu.

Zdaj moram samo še najt eno tanko gumo za ob strani katera bo zadihtala
zadnje 3mm do tal, ker za test sem čez zaščito nalepil tesa powertape, kateri
drsa po tleh, da se ob straneh ne kadi ven in s tem lahko sesalec uspešno
opravi svojo vlogo pri odsesovanju.

V priponki še slika, skoraj končane zadeve.

LP, Dejan

Nazadnje urejal/a toplakd Sob Okt 18, 2014 8:04 am; skupaj popravljeno 1 krat

Avtor: StricGezaKraj: Gradišče pri Divači PrispevekObjavljeno: Sob Okt 18, 2014 12:12 am    Naslov sporočila:  
toplakd je napisal/a:

Zdaj moram samo še najt eno tanko gumo za ob strani katera bo zadihtala
zadnje 3mm do tal, ker za test sem čez zaščito nalepil tesa powertape, kateri
drsa po tleh, da se ob straneh ne kadi ven in s tem lahko sesalec uspešno
opravi svojo vlogo pri odsesovanju.

V priponki še slika, skoraj končane zadeve.

LP, Dejan

Predlagal bi ti tesnilne ščetke http://www.soha.si/index.php?id=599

se priporočam za sliko še s spodnje strani.

Avtor: toplakdKraj: Benedikt PrispevekObjavljeno: Sob Okt 18, 2014 8:04 am    Naslov sporočila:  
Hvala za link.

Sem dodal v zgornji post še sliko od spodaj.

LP

Avtor: xenon2331Kraj: Cerkno PrispevekObjavljeno: Pet Jan 02, 2015 9:21 pm    Naslov sporočila:  
Pozdravljeni, predstavim še svoj CNC in sicer 6040 kupljen v Angliji (kitajskega porekla). Rezkar je prinesle cel kup težav vendar z malo dobre volje in pomočjo foruma ter nekaj denarja so vidni tudi prvi rezultati. Wink. Moram pohvalit tale forum ker najdeš veliko dobrih idej in odgovorov, ki si jih zastaviš pri spoznavanju CNC-jev.

Nazadnje urejal/a xenon2331 Pet Jan 02, 2015 9:26 pm; skupaj popravljeno 1 krat

Avtor: VolkDKraj: Divača (Kačiče) PrispevekObjavljeno: Pet Jan 02, 2015 10:34 pm    Naslov sporočila:  
xenon2331 je napisal/a:
Pozdravljeni, predstavim še svoj CNC in sicer 6040 kupljen v Angliji (kitajskega porekla).
O zanimivo, a si to kupil kot kit komplet ali že narejeno in koliko te je prišel stat?

Avtor: jospetiKraj: Mengeš PrispevekObjavljeno: Pet Jan 02, 2015 11:49 pm    Naslov sporočila:  
Na povezavi je cena cca 1800€.

Nazadnje urejal/a jospeti Sob Jan 03, 2015 1:08 pm; skupaj popravljeno 1 krat

Avtor: xenon2331Kraj: Cerkno PrispevekObjavljeno: Sob Jan 03, 2015 9:50 am    Naslov sporočila:  
Kupil sem kot komplet. Mišljeno je bilo, štirje vijaki in naj bi zadeva delovala.
Cena je bila 1450€, da povem celotno zgodbo sam se si tako predstavljal. Kupim CNC zrišem 3D in pritisnem rezkaj. Very Happy Zelo optimistično vse skupaj vem, no potem sem prišel do spoznanja, da temu ni tako in sem začel z raziskovanjem. Kod prvo sem dodal končna stikala, in že se je pojavil problem. Takoj, ko sem pognal frekvenčnik mi je Mach 3 javil kot, da je končno stikalo sproženo. Zato sem zamenjal vse kable z opletom in na končnih stikalih dodal RC filtre. CNC je deloval res odlično in pričel sem rezkati, vendar sem kmalu odkril, da mi stroj zgublja korake. Zato sem menjal še krmilnike koračnih motorjev. Kasneje je bilo potrebno obdelati še nekaj elementov da sem dobil vzporednost mize. Vloženih še dodatnih 500€ ampak sedaj sem izredno zadovoljen. Moti me samo ker so na x in z nepodprta vodila, zato je obdelovanje aluminija nekoliko bolj zamudno. Moram pa priznat, da vedno znova pomislim o gradnji novega cnc stroja.

Avtor: AleksLKraj: Grosuplje PrispevekObjavljeno: Sob Jan 03, 2015 11:54 am    Naslov sporočila:  
Še moj 3040 kitajc. Pred tem nisem imel pojma, kaj je CNC. Odločil sem se učiti na najcenejši varianti in jo nadgraditi, če bo potreba. Mehanika ni tako slaba, elektronika pa bolj tako. Ce bi se danes odločal, bi kupil vecje kitajsko ogrodje in posebej elektroniko.

CNC ima dodane drsne akrilne stene, ki preprečujejo, da je vse okrog CNC polno ostružkov.

Nosilec za merilno uro pride prav pri merjenju ravnosti obdelovanca. Pri graviranju obdelovanec uravnam v rangu 0.05 mm.

Kamera služi kot pomoc paralelnosti namestitve obdelovanca, določanju sredin lukenj in ostalih meritev. Odvisno za kaj jo uporabim, je natančnost od nekaj stotink do desetinke milimetra. Boljši je edge finder, vandar zanj ni potrebe.

Vpenjanje z maticami mi je šlo na živce. Vpenjalna ploščica je na eni strani grobo porezkana, da ne drsi po stopničastih podlogah in na strani obdelovanca prilepljen brusni papir. V vodilih so M8 vijaki z navarjenimi in pobrušenimi podložkami. Namesto krilatih matic so ti črni gumbi. Vpenjanje je hitro, enostavno, tudi kadar roke stegujem pod most. Z vijaki ne moreš poškodovati delovne plošce. Z roko imaš natancen občutek zategovanja.

Zadnja pridobitev je izpihovanje in hlajenje z zrakom. Za nekovinske materiale zadostuje 0.2 do 0.3 bara pritiska skozi 0.8 mm luknjo. Pri 24 l kompresorju to pomeni, da polni med 5,4 in 7,4 bara 34 sekund, potem pa 8,5 minut tiho piha. Ker je kompresor v akusticnem zaboju, je tišji od CNC-ja. Ne da se mi vec stai zraven CNC-ja in paziti na obdelavo.

Avtor: blazabKraj: Novo mesto PrispevekObjavljeno: Sob Jan 03, 2015 4:42 pm    Naslov sporočila:  
No pa še jaz pokažem, že tretjega po vrsti:

- Obdelovalna površina 440x740x130mm
- Podprta vodila
- Kroglična vretena
- 3Nm nema 24
- 6A driverji
- 50V 500W napajanje
- Kress 1050 FME
- Super pid (fajn zadeva)
- Mk2, outputboard, MPG adapter by PlanetCNC

Avtor: blazabKraj: Novo mesto PrispevekObjavljeno: Sob Jan 03, 2015 4:48 pm    Naslov sporočila:  
Pa še par slik...

Avtor: xenon2331Kraj: Cerkno PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2015 9:17 pm    Naslov sporočila:  
blazab je napisal/a:
Pa še par slik...

Zelo lepo narejen stroj. Imam pa vprašanje glede varjene mize. Je bila prisotna kakšna kasnejša obdelava po varjenju (brušenje,rezkanje) ?

Avtor: PrimozLKraj: okolica Vipave PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2015 11:11 pm    Naslov sporočila:  
Živijo,

Do zdaj sem rezkal mehkejše materiale (razne plastike, FR4, les), danes pa sem poskusil z aluminijem. Izrezkal sem prednjo in zadnjo stranico za to ohišje. Šlo je popolnoma brez težav, kot v maslo. Še nekaj tehničnih podatkov:

Rezkalnik: Kress 800W (skoraj minimalni vrtljaji)
Rezkar: 2-rezni 2 mm
Hitrost pomika: 2 mm/s
Globina odjema: 0.2 mm

Vem, da so te nastavitve precej konservativne, a je tako ali tako vse skupaj izrezkano zelo hitro.

Izdelava odprtin mi je vedno najbolj tečno opravilo v celotnem sestavljanju neke naprave. Če mi prej ni padlo več na pamet, da bi za podobno ohišje s plastičnimi frontami na roko vrtal in pilil odprtine, bo odslej tako tudi s kovinskimi frontami Dancing .

Naslednji korak je, da za ohišja, ki jih iz aluminija (običajno debeline 1 mm) izdelam sam, s CNC zarišem glavne točke krivljenja pločevine in izrezkam vse odprtine pred krivljenjem.

LP Primož.

Avtor: blazabKraj: Novo mesto PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2015 11:32 pm    Naslov sporočila:  
Na varjeno konstrukcijo je bila na stičnih mestih nanešena epoxi tekoča kovina, na njo pa položena alu plošča. Zadeva se uravna z vijaki. Sedaj je ravnost nekje v 2 desetinki mm. V kolikor bi bilo potrebno, pa se mašina sama pofreza za par desetink in na ta način dobimo zelo dobro paralelnost obdelovalne mize z vodili.

Avtor: xenon2331Kraj: Cerkno PrispevekObjavljeno: Pon Jan 05, 2015 8:35 pm    Naslov sporočila:  
Super ideja, na to pa niti pomislil nisem. Hvala za odgovor Smile!

Avtor: hocancan PrispevekObjavljeno: Sre Feb 10, 2016 5:05 pm    Naslov sporočila:  
prenosno SD skladišče-leseno

Avtor: BranezKraj: Koprivnica HR PrispevekObjavljeno: Sre Feb 10, 2016 5:10 pm    Naslov sporočila:  
Zelo lepa iideja in še lepša je izvedba zato, ker je v lesu! Se vidi vpliv Pohorja. Wink

Avtor: klaricaKraj: kras PrispevekObjavljeno: Sob Mar 12, 2016 11:41 pm    Naslov sporočila:  
Bi mogoce kdo od vas ki imate cnc rezkar ga mogoce prodali
iscem manjsi cnc rezkar delovne povrsine tam 50x50 ali vecji

Avtor: aljošKraj: Škofja loka-poljanska dolina PrispevekObjavljeno: Ned Mar 13, 2016 9:45 am    Naslov sporočila:  
Jaz ga imam... Dodoaš elektroniko in motorje in voila....

Avtor: veleKraj: Ljubljana PrispevekObjavljeno: Tor Apr 05, 2016 2:34 pm    Naslov sporočila:  zast
ali obstaja kakšen zastopnik v sloveniji za te rezkarje?

Avtor: Jaka57Kraj: Grosuplje PrispevekObjavljeno: Tor Apr 05, 2016 3:35 pm    Naslov sporočila:  Re: zast
vele je napisal/a:
ali obstaja kakšen zastopnik v sloveniji za te rezkarje?
Katere?

Avtor: tejo996 PrispevekObjavljeno: Sre Apr 13, 2016 8:52 am    Naslov sporočila:  
Zdravo.
Ali uporablja kdo kitajski 6040 ali kaj podobnega z 2.2kw za obdelavo aluminija?
A je z njim sploh mogoče obdelovati aluminij?

Avtor: mihael18 PrispevekObjavljeno: Pet Sep 07, 2018 3:16 pm    Naslov sporočila:  
blazab je napisal/a:
No pa še jaz pokažem, že tretjega po vrsti:

- Obdelovalna površina 440x740x130mm
- Podprta vodila
- Kroglična vretena
- 3Nm nema 24
- 6A driverji
- 50V 500W napajanje
- Kress 1050 FME
- Super pid (fajn zadeva)
- Mk2, outputboard, MPG adapter by PlanetCNC

Zdravo blazab,
bi delil z nami modele tele mojstrovine ?Pray Applause

Avtor: bilancarKraj: Maribor PrispevekObjavljeno: Sre Jul 10, 2019 9:21 pm    Naslov sporočila:  
Tudi jaz izdelujem svoj CNC malo bolj robustne izvedbe za rezkanje aluminija in tudi železa. Sem pa na točki ko bi se moral odločiti kako izvesti samo vreteno in pogon. Ti kitajski motorji, ki so direktno na vretenu se mi ne odpadejo najbolj zaradi same (ne) robustnost. Gledal sem nekaj taksnega kot je power tool head er32 (vpisano na ebayu (da ne delam reklame z linkom). Vsakega predloga kako zadevo izvesti in kje material kupiti bom zelo vesel, hvala.

Stran 1 od 1