StricGeza je napisal/a: |
![]() ![]() |
Pobesneli je napisal/a: |
Mene pa zanima kje ste kupili rezkarje in kakšne uporabljate za te reliefe?
drugače pa qwertzui, odlično delo in mašina ![]() Povej mi le kakšne motorje uporabljaš in kakšen krmilnik. |
klpzm je napisal/a: |
Ko vidim tako lepe izdelke me ima, da bi že danes začel z izgradnjo cnc-ja ![]() |
qwertzui je napisal/a: |
Program je vector magic ![]() |
napetost je napisal/a: |
Aljoš
Mislim da ima Mach to možnost, Uvoziš jpg datotko nastaviš format in globino. Ampak priskusil pa nisem. No ja, probal sem pa mi je računalnik zmrznil. |
qwertzui je napisal/a: |
Joooo bedarijo sem napisu prej.
Program je vector magic ![]() Zdej pa še hiter postopek v artcam. 1. Odpreš sliko, to verjetno znaš ![]() 2. Najprej treba zreducirat barve. Najlažje je, da na google poleg iskalnega niza vpišeš coloring, da najdeš samo črno-bele slike. Pod bitmap tools imaš eno ikonico, kjer je barvna paleta in škarje. Klikneš na tisto pa vpišeš notri število barv ki bi jih rad imel.... 3. Nato pa označiš barvo, katero bi rad imel obrobljeno, pa klikneš ikonico (rumena..) bitmap to vector, nahaja se zraven one s škarjami ![]() Potem je pa samo stvar nastavitev, kako dolge bi rad imel krivulja, oz samo krivulje, ali bi rad imel tudi ravne črte,.... To je na hitro to. Drugače pa ko reduciraš barve je bolje dati malo več barv in jih nato povezati ročno. To narediš tako da klikneš na barvo ki želiš da je glavna, nato pa na tisto ki jo želiš priključiti glavni barvi 2x klikneš z desnim gumbom. evo, mal litanije, pa boš se že znašel ![]() |
Pobesneli je napisal/a: |
@qwertzui
Kje se dobi tako plastiko za rezkanje? |
pukl je napisal/a: |
ljudsko- program, ki to podpira je mach3. |
romc je napisal/a: |
Aljoš, če je tole aluninij poizkusi namesto
WD 40 raje z alkoholom. Sicer nevem kakšnim, vem pa, da so pred leti uporabljali za vrtanje v aluminij (špirit za ciklostilne stroje) Lp, Romc |
sebaveh je napisal/a: |
Je že kdo prišel na idejo za izdelavo CNC šivalnega stroja? Za šivanje vzorcev, napisov, na blago? |
stane je napisal/a: |
V 2D pogledu klikneš nekje pri tem robu in ga sam izriše.
Potem pa lahko po njem delaš kar hočeš , tudi offset na eno ali drugo stran. |
pukl je napisal/a: |
Najenostavnejše je,da v Artcamu odpreš NEW MODEL. Narišeš dva kroga, jih označiš,greš v SHAPE EDITOR in nastaviš željeni rob. Potem pa še import relief.
Tako jaz delam, če pa kdo ve za boljšo varianto, pa naj to pove! L.P. |
Sem gledal ena navodila na pa se ne spomnim kje.
Kot si že narisal (rdeče) moraš skleniti vektor okrog reliefa. Potem daš ofset vektor recimo 1mm ali 2. potem v istem zaihku izbereš ofset corners radius in to bi naj bilo to. Ampak sam tega nisem preizkušal. |
MarE69 je napisal/a: |
Če primerjam s kakšno mehko plastiko, kjer pride do podobnega efekta, je odvisno od smeri hoda in vrtenja. Poskusi obrniti smer premikov. |
toplakd je napisal/a: |
Smo se danes malo igrali, da bodo otroci bolj veseli
|
aljoš je napisal/a: |
Lahko bi si izmenjali kakšne lepe reliefe med seboj.... Če ima kdo kaj lepega, naj pripne slike reliefa, pa se dogovorimo o menjavi, da ne kupujemo po raznih straneh z reliefi...je kdo za? |
Smo se danes malo igrali, da bodo otroci bolj veseli
|
Tudi sam sem malo zaganjal strojček, nastalo je tole, čeprav sem na koncu stvar zaj...al. Sem jih dobil po nosu.
Vendar me zanima naslednje: Relief je cca fi 300. Uporabljal sem 15 stopinjski gravirni rezkar z radiusom 0.8 stepover 0.1mm, hitrost pomika 1,5m/min. Seveda sem prvo pošropal. Zakaj je na koncu žarkov grdo izpadlo? Pa še nekaj me muči. Od začetka do konca se mi je izdelak postopoma poglobil za približno 2mm. Ali je vzrok nastavitev backlash-a. Imam kroglična vretena, backslash pa je nastavljen na 0.01 mm, backslash speed pa na 20% |
Citiram: |
Zakaj je na koncu žarkov grdo izpadlo? |
bobek220 je napisal/a: |
Toplakd
A lahko prilepiš link do strani na CNCZone o izdelkih, ki si jih dl. Hvala! |
Najverjetneje pa je napačno nastavljen Mach. |
qwertzui
Tvoj predlog bom lahko preizkusil šele takrat ko bom odpravil težavo zamika Z osi. Kakšne rezkarje pa ti uporabljaš, in kakšne hitrosti rezkanja? |
Pri testni izrez tovornjaka.
Jutri ponovno s popravki in kolesi. |
Sem še enkrat pregledal motortunig, pa se mi neke številke malo čudne zdijo. Prilagam slikco.
Drugače pa moja napaka ni takšna kot pri Stanetu. Če sem prav razumel njemu naenkrat poglobi relief. Pri meni preskoka ni videt, ampak se napaka linearno povečuje. V uhu nastavitve pa nekako ne pridem. Izpiše mi samo verzijo in procesor OK. kaj drugega pa ne vidim. |
boriskozjan je napisal/a: |
Predvidevam da uporabljaš servote?
Za rešitev problema na sliki 2 je potrebno spremeniti nastavitve PID regulatorja... |
germil je napisal/a: | ||
In ali morda veš v čem konkretno je problem? |
Drugače pa pomaga če imaš pospešek vredu nastavljen.
Je meni isto delalo na začetku ko sem pospešek imel 50mm/s2. Odkar sem ga potem nastavil na 1000mm/s2 teh problemov več ni. LP, Dejan |
mcride je napisal/a: |
@toplakd bodo načrti kje objavljeni, ali so "tajnost"?
lp |
mcride je napisal/a: | ||
Mogoče si spregledal, ali pa ne želiš odgovoriti, pa raje še enkrat vprašam? lp |
toplakd je napisal/a: | ||
http://www.cnczone.com/forums/showthread.php?t=5276 Tukaj se nahajajo vse datoteke. LP, Dejan. |
Danes sem zopet malo testiral.
Dingo; omenjeni (obkroženi) vrednosti sem postavil na 1 Sedaj pa izsledki. 1) Z os sem dvignil in ji nastavil drugo ničlo, vklopil rezkalnik in startal. Po končanem šropanju je bila napaka cca 2.5 mm 2) Ponovno sem nastavil Z os, rezkalnika nisem vklopil in startal šropanje. Napaka je bila 1.7 mm. 3) Ponovno nastavil Z os, Odklopil napajanje rezkalnika (odklopil napajalni kabel) in startal. Napaka je bila 0.7mm Torej, če prav razumem mi napako povzročajo kabli. Za dajalnike uporabljam LIYCY kabel, za Kresa in motorčke pa navadne kable. Torej bo potrebno tudi te kable zamenjati z kabli, ki imajo oplet, in oplet na enem koncu ozemljit . Ampak me vseeno čudi, da UHU kontroler ni zaznal napake. |
Bozo je napisal/a: |
Zato ker sodi k tapravemu avtu.
Če boš kdaj na piknik hodil, prinesi: LP Božo |
Bozo je napisal/a: |
Zato ker sodi k tapravemu avtu.
Če boš kdaj na piknik hodil, prinesi: LP Božo |
Hi.
Material je AlZnMgCu1,5 oz 7075 T6 Aluminij, debeline 3mm. Lahko kar s šprejem špricneš. LP, Dejan |
Recimo z 2mm rezkarjem rezkam 0.7mm v globino in 700mm/s, s 3mm rezkarjem pa 1.1mm v globino in tudi 700mm/s |
jvolk je napisal/a: | ||
Ni malo preveč to? ![]() |
jvolk je napisal/a: | ||
Ni malo preveč to? ![]() |
Moram pa zdaj en dan sprobat diamantni gravirnik, katerega samo vstaviš v 8mm
stročnico in graviraš brez prižganega motorja Pa feder ima vgrajen, zato ima orodje 8mm pomika, lahko tudi kakšno manjšo neravnino zgraviraš. |
No pa še moj malo izpopolnjen izdelek.
Vendar mu še nekaj manjka. |
Je bilo par minut časa in sem zamenjal vzmet, ter hitrost nastavil na 50mm/min,
kajti prejšnja slika je bila gravirana s 750mm/min, kar je pa za tako majhne pisave več kot preveč. Globina graviranja je 0.15mm Najmanjša pisava 0.3 se ne da prebrati druga od spodaj navzgor je pa 0.5 (zmerjenih 0.5mm) se pa že skoraj da prebrati. Seveda bi bili rezultati na spodnjih dveh pisavah lahko še boljši, če bi bila špica brušena pod bolj ostrim kotom. Sedaj je 90°. LP, Dejan ![]() |
VolkD je napisal/a: |
Evo, nov hobi: Podpisovanje na 2 everske kovance. Zgraviraš na vsakega, ki ga dobiš svoje ime. ![]() ![]() |
Špico sem kupil tukaj:
Gravirna špica Drugače jo pa ima tudi Sorotec.de za 50€, ima pa 3-4mm pomika. Tale ima 6-7. Cena je pa odvisna od interesentov ![]() LP, Dejan |
ignis je napisal/a: |
Vprašanje, da dobim malo bolj občutek, koliko časa pa traja graviranje takega predmeta (tega zadnjega)? Vidim, da veliko daš na testiranje in raziskovanje, ne šparaš preveč ne orodje ne material. Mislim, da si marsikomu v spodbudu-navdih, ko vidi kaj vse počneš. Lp |
Orodje je za delo in ne za gledanje ![]() Te male stvari itak delam vse na odpadne kose, kateri niso uporabni za nič drugega. Graviranje tega "kovanca" je trajalo 8min 30s, gravirano je bilo pa s hitrostjo 100mm/min (bom popravil v prejšnjem postu) LP, Dejan |
hocancan je napisal/a: |
Kje kopujete reskarje za les plastiko in Al?Prosim na zasebno sporočilo,če se tu ne sme z celimi imeni imenovat firme.Hvala!
Lp Milan |
žrepko je napisal/a: |
Bravo Raptor, lepo!
Bo zdržal aluminij tako temperaturo? Če prav razmišljam, je to nekje pri izpušnih ceveh,ali? |
Pa da bo življenje malo lažje, en link ![]() LP, Dejan http://www.megaupload.com/?d=DJ4LG2KO |
Kupil sem set pri Sorotec.de za 149€ skupaj z elektromagnetim ventilom in enim vtikačem kateri ima stikalo.
Ker sem stvar nujno rabil in mi ni noben znal povedati kaj zares rabim ter tudi sam nisem vedel kako stvar dejansko deluje, sem kupil zgoraj omenjeni komplet. Izkazalo se je da elektromagnetnega ventila dejansko ne potrebujem, zatorej stran vržen denar. Tako da če bo kdo kupoval, rabi samo tole na spodnji sliki, pride pa 85€ Poraba je odvisna od željene moči mazanja. Maže oz. hladi se z meglo in ne s curkom. Jaz lahko recimo 2 uri skupaj rezkam aluminij in porabim cca 1/2 litra tekočine. LP, Dejan |
Galus je napisal/a: |
http://www.bolha.com/obdelava-lesa/cnc-za-izdelavo-intarzij-parketarji-oglas1276473752
Ali je že kdo poiskusil narediti kaj podobnega? |
Dorijan je napisal/a: |
Pa glede na cene industrijsko izdelanih ploščic, ki jih trenutno imamo na voljo pri lingvi ne potrebuješ neke stroge natančnosti. Za izdelavo ALU prednjih plošč itd. bo pa 0.1mm oz tudi 0.5mm natančnosti čisto dovolj. |
protoncek je napisal/a: |
NOGA sistem? |
mcride je napisal/a: |
Tole bi pa bilo lepo darilo nekomu ![]() ![]() |
protoncek je napisal/a: |
No, o "dobrih" rezkarjih se bomo morali tudi pogovoriti potem, ko bo CNC doma. tudi o tem namreč še ne vem, kje jih vi kupujete.
Moje laično razmišljanje je da bi dal pomik na zelo počasi in z dobrim rezkarjem, kot praviš, bi moralo iti. Počasi, a vztrajno ![]() |
gucekm je napisal/a: |
...........za delrin.............. |
Kunte je pobarval svoj izdelek.Zelo lepo izgleda.Ali lahko kdo razloži kakšne postopke o barvanju? |
Majci je napisal/a: |
Misliš s airbrush ? |
mat_cer je napisal/a: |
Pozdravljeni,
jaz bi pokazal driver moje cnc-jke. Ker od prejšnega lastnika nisem dobil nobene dokumentacije me zanima če ga mogoče kdo pozna. Edino oznako ki jo ima je STEPP8A PBC. vendar google nič ne najde. lp |
Dejansko ima to zelo malo veze, ker lahko doma izdelaš dober ali slab stroj.
Prav tako lahko kupiš dobrega in slabega. Odvisno kaj bi rad obdeloval z njim. LP |
Gklemen je napisal/a: |
Sem hotel še priložit CamBam datoteko, samo ni dovoljeno!? |
kunte je napisal/a: |
Potreboval bi kipec nage ženske ,da bi ga izdelali iz železa ali aluminija na 6 osnem cnc-ju. Pregledal sem že vse spletne strani kjer prodajajo modele vendar ga nisem nikjer našel.Če mogoče kdo ve kje se da dobit . |
Hvala, ne nisem sam zmodeliral. Sem odštel nekaj cvenka. Še bolje bi izgledalo ,če bi uporabil hrast. |
Zdaj moram samo še najt eno tanko gumo za ob strani katera bo zadihtala zadnje 3mm do tal, ker za test sem čez zaščito nalepil tesa powertape, kateri drsa po tleh, da se ob straneh ne kadi ven in s tem lahko sesalec uspešno opravi svojo vlogo pri odsesovanju. V priponki še slika, skoraj končane zadeve. LP, Dejan |
xenon2331 je napisal/a: |
Pozdravljeni, predstavim še svoj CNC in sicer 6040 kupljen v Angliji (kitajskega porekla). |
blazab je napisal/a: |
Pa še par slik... |
vele je napisal/a: |
ali obstaja kakšen zastopnik v sloveniji za te rezkarje? |
blazab je napisal/a: |
No pa še jaz pokažem, že tretjega po vrsti:
- Obdelovalna površina 440x740x130mm - Podprta vodila - Kroglična vretena - 3Nm nema 24 - 6A driverji - 50V 500W napajanje - Kress 1050 FME - Super pid (fajn zadeva) - Mk2, outputboard, MPG adapter by PlanetCNC |